icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Corfu Trail
Routes

De Corfu Trail: kiezelstrandjes, kliffen, olijven en kloosters

 • 01 maart 2011
 • Door: Petra Strijdhorst
 • Fotografie: Jonathan Andrew

Bestaan er nog dorpjes op Griekse eilanden waar men verbaasd opkijkt van een toerist? Je zou het niet denken, tot je de Corfu Trail loopt.

Alsof hier al jaren niemand meer heeft gelopen.

‘Zeg Jonathan, wat proef jij in de olijfolie?’

‘Ik proef … eh… olijven?’ antwoordt hij met een vragende uitdrukking op zijn gezicht. Lachend veeg ik met een stuk brood nog een flinke hoeveelheid van het goudgele vocht op. Met mijn ogen dicht stop ik de druipende massa in mijn mond. ‘Hmmm, ik proef de zon. Ik proef een lange hete zomer. Een natte winter. Uitgestrekte olijfboomgaarden…’

We zijn op Corfu, het groenste eiland van Griekenland. We volgen de gemarkeerde Corfu Trail, maar af en toe missen we een bordje. Waardoor we steeds weer op de mooiste, onontdekte plekjes komen. Zoals nu. Op een geïmproviseerd terras (twee stoelen uit een huiskamer) met een vers gemaakt bord Griekse salade voor onze neus. De tomaten komen net uit de tuin en zijn nog warm van de zon. De olijfolie is huisgemaakt en proeft werkelijk als de zon op je tong.

Image
Corfu Trail
De baai van Yialiskari.
Image
Corfu Trail
Markering van de Ciorfu Trail.

Zweten en zwemmen

We lopen in een week tijd ongeveer de helft van de Corfu trail, een 220 kilometer lange wandelroute. Met de trail slinger je over de volle 62 kilometer die Corfu lang is. Je beklimt de hoogste berg van het eiland: de Pantokrator van ruim negenhonderd meter hoogte. Onze tocht begint aan de oostkust in Paramonas en eindigt aan de westkust in Agios Spiridon, tevens het noordelijkste puntje van het eiland. Langs de kust hebben we bijna voortdurend uitzicht op zee. En een bijkomstig voordeel van wandelen op een eiland: na een dag lang zweten springen we bijna rechtstreeks vanuit ons overnachtingadres het verfrissende water in.

Vredig

Na een veld vol bloemen duiken we weer een olijfgaard in. Ook onder deze honderden jaren oude bomen staat een zee van kleine paarse bloemetjes. Jonathan kijkt vertwijfeld rond. ‘Ik wil eigenlijk niet weer bloemen op de foto zetten. We zijn niet bezig voor een folder van de Intratuin! Maar het is wel erg mooi…’

Na toch maar even een plaatje lopen we door naar misschien nog wel een mooier plaatje: Myrtiotissa Beach, ‘perhaps the loveliest beach in the world’ aldus Lawrence Durrel, een Brits dichter, romanschrijver, toneelschrijver en reisschrijver. Lawrence leefde in de twintigste eeuw en weigerde zich toen al aan een land te binden. Hij noemde zichzelf ‘wereldburger’ en zwierf de hele aarde over. Het kleine strand wordt omzoomd door bomen en rotsen. De zee kabbelt voorzichtig het zandstrand op om het vredige uiterlijk zo min mogelijk te verstoren. Mooi! Maar het mooist? Nee, we hebben stillere stranden gezien... Drieëntwintig badlakens vullen de niet zo grote reep zand.

Image
Corfu Trail
Uitzicht vanaf de Pantokrater.
Image
Corfu Trail
Een 'local'.

Keukentrapjes

‘Wat staat er dan precies in de routebeschrijving?’ vraagt Jonathan nog eens, terwijl hij de takken van een olijfboom opzij duwt om te kijken of er een markering op de stam staat.

‘Langs het zwembad en dan links’, antwoord ik, terwijl ik op zoek ga naar het telefoonnummer van Anna. Na anderhalf uur zoeken ben ik het zat. We hoopten vandaag vroeg te starten om de ergste warmte voor te zijn. Doordat we de route niet kunnen vinden zullen we nu rond twaalf uur vanmiddag op het steilste stuk zijn. Anna, eigenaresse van een kleinschalig reisbureau dat voor ons de overnachtingadressen regelde, neemt op. In het Engels legt ze uit dat het hotel sinds vorig jaar twee zwembaden heeft. We moeten op zoek naar zwembad twee en dan vinden we de route vanzelf. Haar uitleg klopt. Op de zwembadtrap vinden we een gele lik verf. Een beetje vreemd voelt het wel. Links van ons liggen mensen te zonnebaden, rechts is het zwembad. Even verderop moeten we over een overdekt terras tussen de tafeltjes door; links is de zee en rechts het restaurant. De obers knikken bevestigend op de vraag of de route hier echt tussen de etende mensen doorloopt. Maar het meest bijzondere volgt pas iets later. In de beschrijving staat dat we via trappen tegen de steile kliffen op moeten klimmen. Bij de rotsen staan twee ingeklapte, enigszins verroeste keukentrapjes. Deze beklimming overleeft hebbende strekt een nieuw eindeloos veld olijfbomen zich voor ons uit. Rustig, alsof hier al jaren niemand meer heeft gelopen.

Kiloknaller

Misschien wel het mooiste uitzichtpunt van Europa ligt tussen de dorpjes Lakones en Krini, vermeldt onze routebeschrijving. Moeilijk, om met zulke criteria te schermen. Het voelt alsof een supermarkt ons probeert te lokken met de zoveelste kiloknaller. Maar daar komen we hier niet voor. We komen voor de rust en de ruimte die je buiten de kust vindt. Voor de dorpjes waar de inwoners nog verbaasd opkijken naar een toerist. Voor de eindeloze velden vol olijfbomen waar je urenlang geen mens tegenkomt. Voor de paadjes waar je af en toe verkeerd loopt. En daardoor op de mooiste, onontdekte plekken komt. Misschien wel de mooiste onontdekte plekken van Europa.

Image
Corfu Trail
Mirtiotissa.
Image
Corfu Trail
Olijven.
Korte info

Over de Corfu Trail

Corfu is het groenste eiland van Griekenland. En dat zegt wat, want Griekenland heeft meer dan 3000 eilanden. Een groot deel van die groene deken bestaat uit olijfbomen. Het meest noordelijk gelegen Griekse eiland in de Ionische zee ligt deels voor de kust van Albanië en deels voor het vasteland van Griekenland. Het hoogste punt is de ruim 900 meter hoge Pantokrator.

 

 • De wandelroute: de Corfu Trail is 220 kilometer lang. De route loopt van Asprokavos in het zuiden naar Agios Spyridon in het noorden, over de hele lengte van het eiland. Wie van zuid naar noord loopt (zoals hij meestal wordt aangeraden) loopt op het warmste moment van de dag met de zon in zijn rug. Je kunt de route ook de andere kant op lopen, maar dan begin je wel met het zwaarste en mooiste deel. Het noorden van Corfu is ruiger dan het zuiden. In de buurt van de top van de hoogste berg, de Pantokrator, loop je over een karstplateau met wat lage begroeiing en veel grove stenen. Vanaf hier heb je mooie uitzichten over het hele eiland en kijk je over zee naar de randen van Albanië.  De Corfu Trail gaat voornamelijk over kleine onverharde paadjes dwars door olijfboomgaarden en de minder toeristische dorpjes. Het middenstuk, de oversteek naar de westkust, sloegen wij over met de auto.
 • Zwaarte/moeilijkheidsgraad: de route is goed te doen, al is vroeg starten aan te raden om de warmte voor te zijn. Het grootste deel van de route is onverhard, zonder extreem lange en/of steile stijgingen of afdalingen. De langste klim telt 500 hoogtemeters
 • Navigeren: de Trail is gemarkeerd met gele ruitvormige bordjes, met gele stippen en hij is beschreven in gidsen en ingetekend op kaarten. Af en toe is het even zoeken naar de markering en de route, maar echt verdwalen is moeilijk, doordat er weinig wandelpaden zijn. Er zijn verschillende routebeschrijvingen en kaarten met de ingetekende route verkrijgbaar.
 • Beste seizoen: mei, omdat het dan nog niet zo warm is en het eiland explodeert van de kleuren van alle bloemen en planten. September, omdat de drukte dan afneemt en de zee heerlijk warm is. De tussenliggende zomermaanden zijn meestal warm en druk. De wintermaanden zijn best koud en nat. Gemiddeld valt er dan zelfs meer neerslag dan bij ons.

 

Image
Corfu Trail
Uitzicht vanaf 'Kaisers Throne'.

Georganiseerd naar de Corfu Trail

Wil je graag over de Corfu Trail wandelen, maar kun je wel wat hulp gebruiken bij het organiseren ervan? Kijk dan eens naar onderstaande wandelvakantie, uitgevoerd door SNP Natuurreizen.

Griekenland - Corfu & Paxos Privéreis 8 dagen

Wandelvakantie langs hotels en pensions

 • Corfu: groen eiland met oude paden
 • De Corfu Trail
 • Goede hotels aan zee
Vanaf € 1.121,25 Prijs per persoon bij min. 2 personen
Naar vertrekdata
 • Zwaarte: 3 op 5
 • Comfort: 3 op 5

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten, behalve in Corfu Stad
 • bagagevervoer dag 3 en dag 6
 • alle transfers conform programma
 • ferrytickets Corfu-Paxos vv
 • originele kaart en wandelgidsje van Paxos (krijg je ter plekke)
 • digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • verplaatsingen met openbaar vervoer of taxi voor zover niet inclusief
 • ontbijt in Corfu Stad
 • lunches en avondmaaltijden
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Meer informatie over deze reis is te vinden op de website van SNP Natuurreizen. Of ga direct naar vertrekdata en boeken.

Uitgevoerd door SNP Natuurreizen

ANVRSGR