icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Vuurtoren Ameland
Gebiedsinformatie

Wandelen op Ameland

  • 01 november 2012
  • Door: Johan van der Wielen
  • Fotografie: Johan van der Wielen

Ameland is bij uitstek geschikt is om wandelend te verkennen. Wil je genieten van natuur en het ultieme eilandgevoel, ga dan in de wintermaanden wandelen op beide kopse kanten van het eiland: het Oerd in het oosten en de Westkop rond Hollum en Ballum. Dit moet je weten voordat je vertrekt:

Korte impressie van het Ameland

Ameland is misschien wel het meest diverse eiland. Met slechts 25km aan lengte is kun je zwerven door de bossen, fietsen langs het wad, zwoegen of juist zonnebaden op het strand, slootje springen in de kwelder, vogelen op het Oerd en genieten in één van de vier historisch dorpjes. De soms wel driehonderd jaar oude huisjes en straatjes ademen de sfeer van walvisvaart en welvarende commandeurs uit en er is genoeg mogelijkheid tot winkelen. Natuur en cultuur gaan hier hand in hand.

Wandelen op Ameland: onze tochten

Het midden van Ameland is vooral in trek bij badgasten en jongeren. Daarom kozen wij voor twee wandelingen aan beide kopse kanten. In het uiterste oosten naar het Oerd (ca. 15km), door duin en over strand met als hoogste punt een uitkijk over beide zeeën. De rondwandeling rond de westpunt bij Hollum en Ballum van bijna 23km voert ons door duin, over strand, door Ballum en langs de waddenzee. Tijdens deze wandeling passeren we Nederlands hoogste vuurtoren, het paardengraf, de houten golbrekers in zee, de ballumerbocht met de ‘dijkwachters’, het groene strand en het dorpje Ballum.

Zwaarte van de wandeltocht

Het wandelen op Ameland is vooral zwaar door de elementen. In de duinen heb je weinig grote hoogteverschillen. Als je echter pech hebt zwoeg je niet alleen door het mulle strand zand maar heb je nog fikse wind tegen ook. 20km wandelen over strand en door duinen is best pittig, zeker als je dit soort landschap niet gewend bent. Voordeel van de wandeling rond het westen is dat je op elk moment een doorsteek kunt nemen.

Navigeren op Ameland

Navigeren is niet moeilijk, zoals de Amelanders zeggen “verdwalen op een eiland is onmogelijk”. wandelingen die wij maakten zijn niet uitgezet en het is zeker handig om de stafkaart van Ameland te kopen. Deze is in elk dorp in de VVV te verkrijgen voor € 3,25 of via de webshop van de VVV Ameland (www.vvvameland.nl). Verder heeft de VVV nog een fietsrouteboekje voor € 3,60 en een wandelroute boekje met elf wandelingen over het eiland voor € 4,40. Beide zijn aan te raden.

Van deze wandelingen zijn de GPS tracks beschikbaar, vergeet dan niet een setje extra accu’s, zeker in de winter. Hoe makkelijk een eiland ook is als het om navigeren gaat, als je besluit om ’s avonds nog een ommetje op het strand te doen moet je niet onderschatten dat je in het donker de goede opgang naar het duin niet meer kunt vinden. Onderschat een eiland nooit!

Verharde en onverharde wandelpaden

De wandelpaden door de duinen zijn meestal over houtsnippers, fietspaden keurig verhard. Over het strand is het zwaar, loop daar zoveel mogelijk vlak langs de kustlijn waar de zee ervoor heeft gezorgd dat het zand hard en goed beloopbaar is.

Beste seizoen op Ameland?

Ameland kent geen beste tijd. Wel zoeken de meeste bezoekers de zon en komen in de zomer. Dan is het eiland overgenomen door toeristen. Wij gaan altijd in februari, wanneer de elementen zich laten gelden en je meer het gevoel hebt het authentieke Ameland te proeven.

Ernaartoe

Per OV pak je de trein naar Leeuwarden en daarna de rechtstreekse bus naar Holwerd / veerdam. Met de auto is het ongeveer 180km vanaf Utrecht. De veerdam ligt aan het eind van Grândyk/N356, volg bordjes Ameland, en hier is volop parkeergelegenheid. Mocht de parkeerplaats vol zijn dan wordt je tijdig naar andere parkeerplaatsen (lees: weilanden) gewezen vanwaar pendelbusjes je naar de boot brengen. De overtocht op de veerboot van Wagenborg zelf duurt ongeveer drie kwartier en kost € 11,50 voor volwassen (€ 13,65 in hoogseizoen). De kosten voor kinderen, honden, fietsen kun je vinden op www.wpd.nl. Je mag met de auto naar het eiland maar dat is best prijzig, € 74,50 in laagseizoen en dat is nog excl. inzittenden. Op Ameland zelf wachten de bussen om je naar de dorpjes of vakantie bestemming te brengen

Overnachten

Het zal je niet veel moeite kosten een passend overnachtingsadres te vinden. Rond alle dorpen zijn campings, hotels en vakantiehuisjes aanwezig. Ook B&B is niet ongebruikelijk. Wij overnachtten in Hollum in een vakantiehuisje in het dorpje zelf, lekker dichtbij hotel de Zwaan voor een afzakkertje na de wandeling.