icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Uitrusting

Test Mammut Ducan High GTX bergwandelschoen

  • 01 juli 2019
  • Door: Gijs Loning
  • Fotografie: Allart Blaauboer

Op Pad test lichte bergwandelschoenen uit de B-categorie. Je leest hier de testresultaten van de Mammut Ducan High GTX.

Samengevat

Test Mammut Ducan High GTX

Voordelen:

  • Licht
  • Erg comfortabel
  • Modern uiterlijk
  • Tegen A/B aan

Nadelen:

  • Gat zool ivm kiezels
  • Iets slappe schacht

Eindconclusie:

"De Mammut Ducan High GTX is een B schoen met een halfhoge schacht voor niet te zware tochten met een middelzware rugzak.

Image
Mammut Ducan High GTX

Specificaties

Prijs: € 199,00
Gewicht: L 510,2 gr / R 517,9 gr (maat 8)
Categorie: B
Bovenwerk: Synthetisch
Membraan: Gore-Tex
Zool: Vibram Trek XS
Verzoolbaar: Nee
Pasvorm: Normale tot brede volle voeten
Maten: 6-13
Damesmodel: Mammut Ducan High GTX Lady

Pasvorm

De pasvorm van de Mammut Ducan High GTX is voor normale tot brede vollere voeten. Vooral bij de tenen zijn de schoenen behoorlijk breed. De dames schoen is gemaakt op een speciale dames leest.

Constructie

De Mammut Ducan High GTX is helemaal gemaakt van synthetische materialen. Geheel conform de laatste trend bij bergwandelschoenen is het bovenwerk een breisel waardoor een erg open en soepele structuur ontstaat. Op de meeste slijtage gevoelige plekken is de schoen verstevigd met synthetisch rubber. De overgang tussen zool en bovenwerk is voorzien van een brede slijtage rand. De neus en de hiel zijn goed beschermd. Hoewel het logo aan de buitenzijde nauwelijks te zien is, hebben de schoenen een ademende en waterdichte Gore-Tex voering. De asymmetrisch geplaatste veterogen zijn deels van metaal en deels van kunststof. Onder de schoen ligt een Trek XS zool van Vibram. De zoolconstructie is behoorlijk slap en het buigpunt ligt te ver naar achteren. De schoen is niet verzoolbaar.

Image
Mammut Ducan High GTX
Bijzonder van de Mammut Ducan High GTX is dat de schacht en tong aan een kant met elkaar verbonden zijn.

Aantrekken

Bijzonder van de Mammut Ducan High GTX is dat de schacht en tong aan een kant met elkaar verbonden zijn. Hierdoor voorkomt Mammut dat de tong scheef kan zakken. Door deze constructie is de instap wat smaller dan gemiddeld. Dankzij de goede treklus aan de achterzijde gaat aantrekken toch soepel. De veters glijden door kunststof veterogen en ook de metalen haakjes doen hun werk. Door het gemis van een blokkeeroog is het wat lastig de veterspanning op schacht en voorvoet verschillend te regelen. De veters blijven goed zitten.

Praktijk

Het lage gewicht van de Mammut Ducan High GTX is duidelijk voelbaar. Daarnaast lopen ze door de soepele zoolconstructie erg gemakkelijk. De schacht is hoog en stevig genoeg om toch redelijk wat steun aan de enkels te bieden, maar het geheel is te zwak voor een zware rugzak. Hoewel de polstering van de schacht niet overdreven dik is, is de schoen toch comfortabel. De bescherming rondom blijkt in de praktijk het achterliggende breisel goed te beschermen. De teenbescherming is dankzij de forse rubber neus uitstekend. De Vibram Trek XS biedt doorgaans goede grip op verschillende ondergronden. De hak doet het heel behoorlijk als rem bij het afdalen. Minpunt is het opengewerkte vierhoekje in het midden van de zool: kiezels blijven hier nogal eens irritant in zitten. Ook de profieldiepte is iets minder dan gemiddeld. Opvallend vind ik dat het Gore-Tex membraan heel goed zijn werk doet; het open breisel lijkt hier de oorzaak van. De schoenen zijn waterdicht en de doorwaadhoogte bedraagt 13 cm.

Testresultaat/Conclusie

De Mammut Ducan High GTX zijn lichte bergwandelschoenen met als leuke details de half open tong en de asymmetrische veterogen. Hoewel het een B-schoen is, zit hij wel op de onderste grens: de zool- en schachtconstructie zijn wat aan de slappe kant voor zware rugzakken. De schoen loopt erg comfortabel. Het breisel van het bovenwerk is zacht en oogt wellicht fragiel, maar dit is zeker niet het geval: het bovenwerk is robuust. Dat breisel helpt schijnbaar ook bij de ademende werking van het Gore-Tex want van zweetvoeten heb ik ook bij warm weer niets gemerkt. Het profiel van de zool is grof en biedt goede grip op verschillende ondergronden. In het ‘gat’ in de zool blijven steentjes zitten en dat is jammer. Dat de schoen niet verzoolbaar is eveneens. De Mammut Ducan High GTX is een goede lichte bergwandelschoen voor niet te zware tochten met een eveneens niet te zware rugzak. De prijs van € 199,00 is conform wat je mag verwachten bij dergelijke schoenen. Eindoordeel: goed