Sneeuwschoenwandelen in Massif des Bauges
Op steenworp afstand van het drukke Franse alpinistenmekka Chamonix ligt een verscholen vallei die ideaal is voor wie iets meer rust zoekt: het Massif des Bauges. Je bent er in de charmante bergdorpjes weg van de hectiek, ontmoet inwoners die waarde hechten aan traditie en ambacht en met de licht glooiende hellingen is het gebied in de Savoie perfect voor sneeuwschoenwandelingen.
Over...
Land: Frankrijk
Gebied: Massif des Bauges, Savoie
Activiteit: Sneeuwschoenwandelen
De tocht: Drie winterse wandeltochten: een tweedaagse en een ééndaagse.
Zwaarte/moeilijkheidsgraad: Licht tot gemiddeld. De hellingen zijn glooiend, met niet al te veel stijgen en dalen. Weinig tot geen technische moeilijkheden.
Navigatie: Deze drie tochten zijn niet in zijn geheel gemarkeerd. Wel vind je bordjes met aanwijzingen naar diverse plekken. Er zijn veel andere - ook gemarkeerde - routes, onder andere de Tour de Bauges. Kaart: IGN 3432 OT Massif des Bauges 1:25.000. Gps-tracks op oppad.nl.
Beste tijd: Doorgaans valt de eerste sneeuw in december en blijft de vallei wit tot in maart. Lawinegevaar: de kans erop wordt aangegeven op schaal 1 - 5 (klein - groot). Laat je altijd informeren over de actuele situatie en draag een lawineveiligheidsuitrusting. Huur bij twijfel een gids in.
Overnachten: Gîtes d'étape en réfuges.
Vervoer naar het Massif des Bauges: Arith ligt op ca 1000 km van Utrecht. In het gebied is een auto handig.
Uitrusting: Bekijk onze paklijst voor een sneeuwschoenwandelvakantie
Het gebied Massif des Bauges
Het Massif des Bauges is een vooralpengebied in de Franse Savoie dat ingeklemd ligt tussen de plaatsen Annecy, Chambéry, Albertville, Aix-les-Bains, Ugine en Montmélian. De glooiende hellingen zijn perfect voor tochten op sneeuwschoenen, in het Frans raquettes genoemd.
Tochten in het Massif des Bauges
We maakten drie winterse wandeltochten: een tweedaagse en een ééndaagse.
Zwaarte/moeilijkheidsgraad
Licht tot gemiddeld. De hellingen zijn glooiend, met niet al te veel stijgen en dalen. Weinig tot geen technische moeilijkheden. De etappes duren tussen de 3 en 4 uur.
Lawinegevaar
Gedurende ons bezoek was het lawinegevaar 'klein' (1 op een schaal van 5), maar laat je altijd informeren over de actuele situatie en draag een lawineveiligheidsuitrusting. Huur bij twijfel een gids in.
Navigatie
Deze drie tochten zijn niet in zijn geheel gemarkeerd. Wel vind je bordjes met aanwijzingen naar diverse plekken om onderweg aan te doen. Er zijn veel andere -ook gemarkeerde- routes, onder andere de Tour de Bauges. Kaart: IGN 3432 OT Massif des Bauges 1:25.000.
Beste tijd voor deze sneeuwschoentochten
Doorgaans valt de eerste sneeuw in december en blijft de Bauges-vallei wit tot in maart.
Overnachten
We overnachtten achtereenvolgens in:
Gîte d'étape de la Fruitière d'Arith: Gîte d'étape de la Fruitière d'Arith.
Refuge du Creux de Lachat: Refuge de Creux de Lachat.
Chambre d'hôte Maholyne in Jarsy-Précherel: Chambre d'Hôte Maholyne.
Naar het gebied toe
Met de auto via Annecy naar Arith (1000 km). Ook in het gebied is een auto handig. De TGV komt wel langs Annecy, Aix les Bains en Chambery, en er is een busverbinding met het skigebied van Aillons, maar de andere dorpjes in de valleien zijn niet goed met OV bereikbaar.
Skigebieden
1. Savoie Grand Revard
2. Aillons-Margériaz
3. Semnoz
Handige sites
Dag-tot-dag-beschrijving van de sneeuwschoentochten
Tocht 1: Vanaf gîte d'étape de la Fruitière d'Arith met de auto naar parkeerplaats Montagny op 880 meter hoogte. Over bospaden en via alpenweides naar Granges du Crêt en Mariet-dessus (1089 meter) in de Montagne de Bange naar Refuge du Creux de Lachat (1350 meter).
Duur: 3 uur zonder pauze.
Hoogteverschil: 630 meter stijgen, 160 meter dalen.
Afstand: 9 kilometer.
Zwaarte: 2 op schaal van 5.
Moeilijkheid: 2 op schaal van 5.
Navigeren: Er zijn geen markeringen specifiek voor deze route. Wel staan verschillende plekken op (gele) bordjes aangegeven.
Overnachten: Gîte d'étape de la Fruitière d'Arith
Tocht 2: Vanaf Refuge du Creux de Lachat (1350 meter) naar Col de la Cochette (1317 meter) en via Chalet Pernet (1438 meter), Chalet Regueras, Chalet des Creusates en Refuge de la Plate naar les Foyeres en terug naar parkeerplaats Montagny (880 meter).
Duur: 4 uur zonder pauze.
Hoogteverschil: 470 meter stijgen, 940 meter dalen.
Afstand: 11 kilometer.
Zwaarte: 2 op schaal van 5.
Moeilijkheid: 2 op schaal van 5.
Navigeren: Er zijn geen markeringen specifiek voor deze route. Wel staan verschillende plekken op (gele) bordjes aangegeven.
Overnachten: Refuge du Creux de Lachat
Tocht 3: Vanaf Chambre d'Hôte Maholyne in Jarsy-Précherel met de auto via Ecole naar parkeerplaats Les Aroles op 947 meter. Over de weg tot punt 1279 en over besneeuwde weiden richting Chalet du Lauzarin (1431 meter). Naar Chalets des Arbets en via punt 1605 naar de Col d'Arclusaz (1770). Terugweg via zelfde route tot Chalets des Arbets en dan via Chalet du Praz terug naar punt 1279 en over de weg naar parkeerplaats.
Duur: 4 uur zonder pauze.
Hoogteverschil: 950 meter stijgen, 950 meter dalen.
Afstand: 15 kilometer.
Zwaarte: 2 op schaal van 5.
Moeilijkheid: 2 op schaal van 5.
De Col d'Arclusaz staat goed aangegeven met bordjes.
Overnachten: Chambre d'hôte Maholyne in Jarsy-Précherel
Gids, georganiseerd
Wij gingen op stap met gids Bernard Martin, een goede ambassadeur van het Massif des Bauges, T: +33 952832574, E: martinbjl@laposte.net.
Tochtsuggesties van bergwandelgids Bernard Martin
1. Van Jarsy via le Coudray naar le Chargieux en Croix d'Allant. Retour via Bois du Replat. Duur: 4 uur, zonder pauze.
2. Gemarkeerde tocht rond Semnoz. Nauwelijks hoogteverschil.
Duur: 2-3 uur, zonder pauze.
3. Van Monestray door bos naar Chalet de la Fully, retour over de weg. Duur: 3-4 uur, zonder pauze.
4. Van parkeerplaats La Correrie bij Aillon le Jeune naar de Col de la Sciaz. Via de Mont Morbié, Pre Condut en chez Ginet terug naar de parkeerplaats. Duur: 3-4 uur, zonder pauze.