icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right
Image
Op Pad rondje Nederland Dieren
Routes

Rondje Nederland fietsen deel 5

  • 25 juni 2014
  • Door: Jan Mark Moquette
  • Fotografie: Jan Mark Moquette

Op Pad fietst een rondje Nederland. Met de tent achterop langs de randen van ons land. Per aflevering (8 in totaal) een twee- of driedaags traject met overnachtingen op kleine campings. De basis van ons rondje loopt over LF-trajecten (Landelijke Fietsroutes), maar waar we mooiere paadjes vinden, wijken we daar van af. De plekken waar we het stokje overgeven zijn de stations.

Arnhem - Hengelo - Ommen, 169 km/2 dagen

De vijfde etappe van ons Rondje Nederland voert in twee dagen van Arnhem via Hengelo naar Ommen door de provincies Gelderland (Veluwe & Achterhoek) en Overijssel (Twente). Wij volgen op dit traject geen LF-bordjes maar gebruiken een GPS met daarin een route die was berekend via de fietsrouteplanner van de Fietsersbond.

Image
Op Pad rondje Nederland
Image
Op Pad rondje Nederland
Nabij Ootmarsum

Fietsrouteplanner van Fietsersbond

Via de fietsrouteplanner zijn twee routes berekend. De eerste route (98 km) gaat van 'Arnhem ingang treinstation' naar 'Hengelo Zuidzijde ingang treinstation', via 'Borculo'. Via 'meer opties' is aangegeven dat de route langs 'Netwerk fietsknooppunten' moet lopen. De tweede route 71 km) loopt van 'Hengelo Noordzijde ingang treinstation' naar 'Ommen ingang treinstation', via 'Ootmarsum' en 'Molen van Frans (bij Mander)'.

Deze routes kun je binnen de fietsrouteplanner meteen downloaden als gpx-bestand voor de GPS. Je kunt ook de gehele routebeschrijving uitprinten, indien gewenst met kaartje. Voordeel van de GPS-track: je hebt de route constant voor je neus als de gps op het stuur van je fiets zit, je kunt in feite niet meer fout fietsen en je aandacht richten op de mooie omgeving. Maar je moet wel een GPS bezitten en daarmee om weten te gaan.

Uiteraard is het traject op veel verschillende manieren te fietsen, ook via officiële LF-bewegwijzering, maar dan pak je dus een andere route dan wij hebben gereden.

Landschap

Het grootste deel van de tocht fiets je door de Achterhoek en Twente: boerengebied met kleine, soms niet geasfalteerde binnenwegen. Bospercelen, landgoederen en door bomen omzoomde wegen tussen de weilanden wisselen elkaar af. Heel veel landschappelijke afwisseling is er niet, maar het is echt prima terrein voor een mooie fietstocht.

Het meest afwijkende traject zit direct aan het begin op de Veluwe waar je ook de nodige hoogtemeters maakt tot bijna 100 meter. De overgang baar de Achterhoek is vrij abrupt bij Dieren, waar je met een veerpont de IJssel oversteekt.

Tot Ootmarsum is de enige heuvel van betekenis die je na de Veluwe tegenkomt de Needse Berg. Na Ootmarssum begint het heuvelland van Noordoost Twente dat echt de moeite waard is. Regelmatig krijg je een wijds uitzicht voorgeschoteld. Het traject van Langeveen naar Mariënberg is dan ineens vrij eentonig langs enigszins saaie wegen, vervolgens duik je het heuvelachtige Vechtdal in tot Ommen.

Etappe 2 van dag tot dag

Dag 1: Arnhem - Hengelo, 98 km
Wij fietsten dit in één dag. Voor sommigen wellicht te veel, maar je kunt de etappe uiteraard prima in tweeën knippen. Het begint met flink klimmen en dalen over de Veluwe. Langs Emma-pyramide, Posbank, Loenermark. Bij Dieren pak je de veerpont over de IJssel, daarna is het landschap compleet anders. Op het traject door de Achterhoek kom je langs veel landgoederen: Hackfort, Kiefskamp, Het Onstein en meer. Een prachtig gebied om lekker op de fiets doorheen te kronkelen. Dat blijft het geval tot je in Hengelo bent. Grotere plaatsen die je passeert zijn Dieren, Ruurlo, Borculo Hengelvelde en Bentelo. Op Pad heeft de eerste dag heerlijk koffie gedronken (met appeltaart) op het terras van Herberg de Gouden Leeuw. Horeca is op het tarject niet heel dicht gezaaid maar zeker in de plaatsen en zo nu en dan onderweg kom je iets tegen.

Dag 2, Hengelo - Ommen, 71 km
Deze etappe is aanmerkelijk korter dan dag 1. Toeristisch pareltje van deze dag is het oude vestingstadje Ootmarsum, waar wij zo rond het middaguur arriveerden en lunchten aan de markt. Je merkt aan de hoeveelheid veldkapellen dat Noordoost Twente een katholiek gebied is. Het traject tot Ootmarsum voert langs groen en boomrijk boerenland, leuke wegen om te fietsen. Wij passerden het kanaal van Almelo naar Nordhorn bij de Reutumse Sluis, een mooie plek om even te stoppen. Na Ootmarsum wordt het landschap heuvelachtig. Niet eens hier en daar een heuvel, het land ligt echt hoger dan elders en biedt mooie uitzichten richting het laagland. Aanrader zijn de oude watermolens Bels en Frans. Molen Frans is een bezoekerscentrum van het Landschap Overijssel en alleen op zondag open. Bij watermolen Bels kun je terecht voor een pannenkoek, de molen bekijken en genieten van het prachtig gelegen dal van de Mosbeek. Na de heuvels van Noordoost Twente wordt het landschap meer rechttoe-rechtaan in het veengebied rondom Kloosterhaar. Vanaf Mariënberg duik je het prachtige Vechtdal en bereik je via Beerse en Junne de eindbestemming Ommen.