icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Fietserpad Zuid-Linmburg
Routes

Het Fietserpad traject 1: Zuid-Limburg - Achterhoek

 • 20 mei 2021
 • Door: Redactie Op Pad

De vier etappes van traject 1 van het Fietserpad voeren door de provincies Zuid-Limburg, Brabant en Gelderland. In de vier dagetappes van traject 1 fiets je vanaf startpunt Withuis via tussenstops Thorn, Broekhuizen en Nijmegen naar Aalten. Na het soms pittig glooiende landschap van het Limburgse Heuvelland volgen prachtige kilometers langs de Maas die in grote meanders door het vlakke land slingert. Dat levert Maasplassen, nieuwe en oude natuur, indrukwekkende industrie en uiterwaarden vol bloemen en grazend vee op. Even ten zuiden van Nijmegen buigt de Maas af naar het westen en komt de Waal in beeld die je trakteert op fraaie natuurgebieden waaronder de Millingerwaard en de Ooijppolder. Van heel ander kaliber is het coulissenlandschap van de Achterhoek, waar je tussen keurige bomenlanen, Saksische boerenhoeves en strakingezaaide weilanden naar Aalten fietst, het eindpunt dit traject.

SNP Reis App

Zelf fietsen? Gebruik de app!

Zelf het Fietserpad rijden? Dat kan met de gratis SNP Reis App. Installeer de app op je Smartphone (zowel IOS als Android) en ontgrendel de vier etappes van het traject Zuid-Limburg - Achterhoek met de snelkoppeling. Deze code én de gpx-bestanden zijn voor €7 te koop via onze webshop.

Image
SNP App op fietsstuur

Fietsen met smartphone: stuurhouder & powerbank

Fietsen met een telefoon in je hand is gevaarlijk, onhandig en dus onwenselijk. Koop daarom een waterdichte smartphonehouder voor op je stuur, zodat je de app continu goed in beeld hebt. De broodnodige powerbank die je tijdens een lange tocht zeker nodig hebt om de batterij van de smartphone tijdens het rijden op te laden, kun je het beste opbergen in je stuurtas of een kleine frametas. Dankzij het fenomeen bikepacking is het aanbod aan handige tasjes groot.

Image
Fietserpad fietsroute traject 1

Etappe 1: Withuis - Thorn

Afstand 74,5 km, ca. 365 m stijgen/dalen

De eerste etappe van het Fietserpad van Withuis naar Thorn voert door het Limburgse Heuvelland. Via Mesch (het zuidelijkste dorp van Nederland), Mheer, Margraten en Scheulder klimt de route naar Oud-Valkenburg. Niet over de steile Keutenberg (22%) maar door het schitterende Gerendal, bekend om de zeldzame orchideeën die er bloeien.
Voorbij Bunde voert het Fietserpad dicht langs de Maas, schampt Geulle aan de Maas en doorsnijdt natuurgebied Maasvallei, een vlakte van verruigd gras, ingeklemd tussen het Julianakanaal en de Maas die grote meanders het vlakke landschap doorsnijdt. Vanaf Urmond (mooi terpkerkje) fiets je langs moestuinen en boerengehuchten (Veldschuur!) naar Obbicht, waar de Maas stroperig tussen rafelige oevers kabbelt of, zoals in 1992, hoog en dreigend tegen de dijk klotst. Nieuwe natuur, maar ook veel grindwinning vanaf hier.

Via Illikhoven fiets je langs het middeleeuwse Maaseik (B) steeds met de Maas schitterend aan je zijde. Het Fietserpad voert langs de Maasplassen en dan via Ophoven en Geistingen naar eindpunt Thorn, dat in de wijde omtrek beroemd om de witgestucte huizen, de stiftskerk, de kinderkopjesstraten en de gezellige pleintjes met terrassen.

LET OP: Deze etappe gaat deels over Belgisch grondgebied dus houd de maatregelen rondom corona in de gaten. Wij bieden een alternatief over Nederlands grondgebied binnen de SNP Route-app.

 • Met de trein? Station Maastricht - Withuis is ca 10 km fietsen. Station Eijsden ligt dichterbij de route (Eijsden - Withuis is 2 km) maar is lastiger aanreisbaar (stoptrein NMBS vanaf Maastricht).
 • Overnachten? Kijk op booking.com voor overnachtingen in Eijsden en overnachtingen in Thorn.

Etappe 2: Thorn - Broekhuizen

Afstand: 64,6 km, ca. 253 m stijgen/dalen
 

Je verlaat mooi Thorn. Op weg naar Wessem heb je uitzicht op de reusachtige schoorstenen van de Essent Clauscentrale, de grootste gascentrale van Nederland. Dat uitzicht verdwijnt als je door Natuurreservaat Leudal fietst waar de beken Zelster en Leu dalen als ravijnen hebben uitgesleten. Voorbij Neer met verdedigingswerk de Neerse schans voert het Fietserpad over de Maasboulevard en langs golvende graanvelden naar Kessel met Kasteel De Keverberg, het modernste kasteel van Nederland. Het Fietserpad vervolgt over de linker Maasoever, langs riviereilanden waarop wilde paarden grazen of, vanaf stuw Blefeld, het land gevormd is in terrassen.

Na mooi Baarlo (kasteeltje, wasplaats, kolossale kerk) zoekt  het Fietserpad de ruimte op - akkers met groenten en aardappelen en in de verte de puntige torens van kasteel Blerick, gescheiden door natuurgebied Berckterveld van het Limburgs Landschap. Even doorbijten is het op traject Blerick-Venlo, voordat het sjieke aspergedorp Grubbenvorst opdoemt. Fraaie groene kilometers volgen, langs rozendorp Lottum, door natuurgebied Schuitwater met plukjes riet, moerasbos, heidevelden, vennen en akkers. Broekhuizen, gelegen aan de Maas, is het eindpunt van deze etappe.

 • Met de trein? Station Roermond (14 km) en Weert (16 km) voor Thorn; station Venraij voor Broekhuizen (14 km).
 • Overnachten? Kijk op booking.com voor overnachtingen in Broekhuizen.

Etappe 3: Broekhuizen - Nijmegen

Afstand 60,4 km, ca. 209 m stijgen/dalen

Vanaf Broekhuizen voert het Fietserpad over de linker Maasoever, door een mooi landelijk gebied vol fruitgaarden. Aan de overzijde van de Maas ligt Nationaal Park Maasduinen

Even voorbij het sfeervolle Geijsteren passeer je de grens Limburg-Brabant. Je fietst langs boerendorpen Maashees en Vierlingsbeek over mooie boerenlandweggetjes. Verderop ligt Groeningen, je passeert de stuw en sluizen van Sambeek, kruist de A77 en hopt naar Gennep op de oostelijke Maasoever.

Dan nog de Maasplassen en het indrukwekkende donkergroene decor van het Reichswald, voordat bij Mook de Maas linksaf slaat en het Fietserpad rechtdoor vervolgt, richting de Waal naar Nijmegen. Klein obstakel is nog de Nijmeegse stuwwal. Met flink veel vals plat gaat het omhoog langs de Mookse heide en het Groesbeekse bos, dan weer omlaag en nogmaals omhoog… ! Nijmegen (Fietsstad 2016) is het eindpunt voor vandaag.

 • Met de trein? Station Venraij (14 km van Broekhuizen); station Nijmegen.
 • Overnachten? Kijk op booking.com voor overnachtingen in Nijmegen.

Etappe 4, Nijmegen - Aalten

Afstand 72,3 km, 249 m stijgen/dalen

Vanaf Nijmegen glijdt het Fietserpad de Ooijpolder in. Nog even omkijken en dan zie je goed hoe hoog de stuwwal is waarop Nijmegen ligt. De fietsroute slingert langs de waterplassen van natuurgebied De Groenlanden, ontstaan door de kleiwinning. Het dorpje Ooij bestaat uit wat romantische huisjes, dicht langs de dijk. Die komt uit langs Waal waarin kolossale vrachtschepen door het water ploegen. Je kijkt uit over uiterwaarden met kuddes wilde Konikpaarden, dan Natuurgebied De Gelderse Poort met de Millingerwaard. Even voorbij het buitendijkse kerkje van Kekerdom ligt leuk café/B&B De Waard van Kekerdom. Pas bij Millingen aan de Rijn steekt het Fietserpad het Bijlands Kanaal over, maakt een lus om recreatieplas de Bijlandt, en volgt na Tolkamer een kilometerslange brede dijk naar Spijk, de plek waar de Rijn ons land binnenstroomt. Het is onverwacht even klimmen tussen Elten en Stokkum.

In de bossen van Montferland wijzen bordjes de weg van het Pieterpad. Op de helft.. Voorbij Stokkum en kasteel Huis Bergh in ‘s Heerenberg trekt het Fietserpad door het Achterhoeks coulissenlandschap: over boerenlandweggetjes waarlangs maisvelden, Saksische boerderijen, weilanden vol grazende koeien als decors langs je heen schuiven. Leuk en typisch Achterhoeks zijn de RUST-punten. Eindpunt vandaag is mooi Aalten.

LET OP: Deze etappe gaat deels over Duits grondgebied dus houd de maatregelen rondom corona in de gaten. Wij bieden een alternatief over Nederlands grondgebied binnen de SNP Route-app.

  • Met de trein? Station Nijmegen en station Aalten (stoptrein)
  • Overnachten? Kijk op booking.com voor overnachtingen in in Aalten.

  Georganiseerd het Fietserpad doen

  Geen zin om alles zelf te regelen? Dit traject van het Fietserpad, van Zuid-Limburg naar de Achterhoek, is bij ons als individuele fietsvakantie te boeken:

  Nederland - Het Fietserpad, etappe 1 Privéreis 6 dagen

  Fietsvakantie langs hotels

  • Bagagevervoer inbegrepen of zelf meenemen op de fiets
  • Fietsklassieker in eigen land
  • Fietsen met route-app
  Vanaf € 842,50 Prijs per persoon bij min. 2 personen
  Naar vertrekdata
  • Zwaarte: 2 op 5
  • Comfort: 3 op 5
  • Trein mogelijk
  • Dag 1: aankomst in Eijsden, overnachting in 's Gravenvoeren
  • Dag 2: fietstocht naar Thorn (75 km), overnachting in Thorn
  • Dag 3: fietstocht naar Arcen (65-70 km), overnachting in Arcen/Broekhuizen
  • Dag 4: fietstocht naar omgeving Nijmegen (60-75 km), overnachting in omgeving Nijmegen
  • Dag 5: fietstocht naar Doetinchem (65 km),overnachting in Doetinchem
  • Dag 6: einde arrangement, met de trein en fiets terug.

  Inbegrepen

  • Alle overnachtingen
  • Alle ontbijten
  • Diner dag 2 & 3
  • Bagagevervoer (1 stuk p.p.)
  • Toeristenbelasting behalve in 's Gravenvoeren
  • Fietsroute in SNP route-app
  • Digitale reisinformatie

  Niet inbegrepen

  • Heen- en terugreis
  • overige maaltijden
  • Fietshuur (niet mogelijk)

  Meer informatie over deze reis is te vinden op de website van SNP Natuurreizen. Of ga direct naar vertrekdata en boeken.

  Uitgevoerd door SNP Natuurreizen

  ANVRSGR