icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right
Image
Noordzee route LF 1
Routes

Rondje Nederland fietsen deel 1

  • 15 januari 2014
  • Door: Matthijs de Winter
  • Fotografie: Lucas van Oort

Op Pad fietst een rondje Nederland. Met de tent achterop langs de randen van ons land. Per aflevering (acht in totaal) een twee- of driedaags traject met overnachtingen op kleine campings. De basis zijn de LF-trajecten (Landelijke Fietsroutes), maar waar we mooiere paadjes vinden, wijken we af. De plekken waar we het stokje overgeven zijn de stations.

Rondje Nederland etappe 1

De eerste etappe van het Rondje Nederland dat Op Pad heeft uitgezet volgt de kust, van Haarlem naar Vlissingen. Veel ruimte voor een eigen route heb je hier niet. Wij volgden op dit traject van het Rondje Nederland de LF 1 Noordzeeroute. In totaal is deze etappe 208 km. Wij fietsten dit traject van het Rondje Nederland  in twee dagen, maar je kunt het ook wat rustiger aan doen en de afstand verdelen over drie fietsdagen. Onderweg zijn er genoeg plaatsen om  te overnachten.

Dag 1 Rondje Nederland: xdorp 125 km
De LF 1 is goed aangegeven. Van Haarlem tot Den Haag is het duin op duin af in een bijna rechte lijn naar beneden. In Den Haag (rond haven van Scheveningen) is het af en toe even zoeken, maar vanaf Kijkduin naar Hoek van Holland kun je niet fout rijden (mooi nieuw fietspad). Bij het NS station van Hoek van Holland vind je de veerpont van de RET naar de Maasvlakte. Eenmaal aan de overkant verandert het karakter van de route: hier rijd je over 's werelds grootste containeroverslag. Open gebied, dus windgevoelig. Op dit stukje Rondje Nederland vind je alleen schepen en containers, dus geen eet- en drink gelegenheid. Pas op Oostvoorne kom je weer 'oplaadpunten' tegen. Hier vind je weer natuur, boerenland en duinen.Tip: kijk voor vertrek hoe de wind staat voor dit stukje van Rondje Nederland. Als het zuidwesten wind is, rij je zomaar de hele dag tegen de wind in. Als het strandweer is, dan kunnen de fietspaden door de duinen erg druk zijn met badgasten. Leuke sfeer, maar erg opschieten is er dan niet bij.

Dag 2 Rondje Nederland Ouddorp – Burgh – Domburg- Vlissingen 88 km

Zeeland is echt anders dan Zuid- en Noord-Holland. Er wonen minder mensen, de zee is overal en de wind ook (als je pech hebt). Zeker op de dammen (Haringvliet, Brouwersdam en de Oosterscheldekering) ben je overgeleverd aan de windgoden. De duinen rond Burgh Haamstede zijn prachtig en ook de lus op Walcheren richting Vlissingen is boeiend. Dag 2 van deze eerste etappe van het Rondje Nederland eindigt bij het NS station. Hier vind je ook een eetgelegenheid, maar leuker is het centrum van Vlissingen.

Eten en drinken onderweg
Anthony ten Berge runt de tent Onder de watertoren, al tien seizoenen, voorheen zat hij in een snackkar, nu in nieuw gebouw van het waterleidingbedrijf. Op foto’s aan de muur is de kar nog te zien, voordat ‘ie afbrandde. Zie ook www.onderdewatertoren.nl

‘Zoooo, portie kibbeling  voor meneer de fietsert’. Bij Hoek van Holland eet je het leukst en lekkerst vis bij de Hoekse vishandel, net achter het NS station.

Tip: Fast Ferry bij Hoek van Holland naar de tweede Maasvlakte is een snelle en leuke afwisseling. Neem voor kaartjes wel genoeg contant geld mee (enkele reis kost € 3,40). Kijk voor dienstregeling en informatie op www.ret.nl

Slapen onderweg
In Zuid-Holland zijn de campings langs de route dun gezaaid. Langs het traject Haarlem – Den Haag zijn twee goede opties dicht langs de route: natuurkampeerterrein De Ruigenhoek (www.natuurkampeerterreinen.nl) en camping Duinhorst in Wassenaar (www.duinhorst.nl). Verder richting  en in Zeeland is er meer keus. Wij sliepen, pal naast de route en het strand op boerencamping Zonnewende iets buiten Ouddorp (www.campingzonnewende.nl). Simpel en praktisch.