icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
mountainbiken Zuidelijke Franse Alpen
Gebiedsinformatie
Advertorial

Outdoor in de Zuidelijke Franse Alpen

  • 29 juli 2021
  • Door: Patricia Hengeveld

Waar kun je wandelen, fietsen, mountainbiken, raften, kajakken en bergbeklimmen? In de Zuidelijke Franse Alpen natuurlijk! Hier vind je ongerepte natuur, rijke flora en fauna, hoge bergtoppen, koele bergmeren en spectaculaire uitzichten. Tel daar het zachte en zonnige klimaat bij op en je hebt alle ingrediënten te pakken voor een actieve zomervakantie! Dit zijn de mooiste gebieden:

Image
Zuidelijke Franse Alpen
© Thibaut Blais

1. Hautes Alpes

Hoe zuidelijker je afzakt in de Franse Alpen, hoe mediterraner (en fijner!) het klimaat wordt. In de Hautes Alpes ben je zo goed als zeker van een stralend zonnetje tijdens je wandeling, fietstocht of canyoning avontuur. De Hautes Alpes is een outdoorparadijs met prachtige natuurgebieden als de Queyras, de Ecrins, Baronnies Provencales, la Vallee de la Clare en De Vallee de la Durance.

 

Regionaal Natuurpark Queyras

De Queyras is een klein dal in het Parc Naturel Régional du Queyras. Hoewel de Queyras minder bekend en minder groot is als z’n buren de Ecrins en Mercantour, doet het zeker niet voor hen onder als het gaat om natuurschoon en outdoormogelijkheden. Er is zoveel te doen! Wandel over de Grande Randonnée du Queyras langs bergen, bossen en meren, raft over de Guil rivier of zoef met je mountainbike over een van de trails die het gebied rijk is. Je sportieve activiteiten wissel je af met een bezoek aan een pittoresk dorpje.
 

Nationaal park Ecrins

In de Vallee de la Vallouise ligt misschien wel het mooiste natuurpark van de Franse Alpen, het Massif des Ecrins. De Fransen noemen het gebied ook wel ‘sauvage’, wild en ongetemd, en daar is geen woord van gelogen. Grillige gletsjers en rotswanden sieren het landschap. De hoge toppen van de Barre des Ecrins (4.102 m), La Meije (3.982 m) en Mont Pelvoux (3.946 m) zijn ook in de zomer met sneeuw bedekt. In het gebied leven gemzen, steenbokken, bergmarmotten en korhoenders en je geniet er van een rijke flora. De Écrins is een outdoorparadijs. Wandelen, fietsen, mountainbiken, raften, kajakken en klimmen, wat kun je er eigenlijk niet?

 

Baronnies Provençales PNR

De Baronnies Provencales is in 2014 opgericht en daarmee een van de jongste natuurparken van Frankrijk. Dit juweeltje ligt ingeklemd tussen de Alpen en de Mont Ventoux. Hoe het hier is? Een fijne mix van de sfeer van de Provence en het natuurschooon van de Alpen. De steile rotswanden, de middelhoge bergen en het mediterrane klimaat zorgen voor de perfecte vakantiebestemming voor outdoorliefhebbers. Er is een groot netwerk aan routes voor wandelaars, fietsers en mountainbikers en zelfs in de lucht is er veel te doen; je kunt paragliden en deltavliegen. Avonturiers wagen zich aan canyoning of een van de vele via ferrata’s.

Image
outdoor in de Ecrins
© Rein Rijke Zoutfotografie
Image
outdoor in de Ecrins
© Rein Rijke Zoutfotografie

Clarée-vallei

Het ongerepte en wat minder bekende Vallee de la Claree ligt ingeklemd tussen imposante bergmassieven en is vernoemd naar de gelijknamige rivier de Claree die door deze vallei stroomt. Dit beschermde natuurgebied ligt op de grens tussen Frankrijk en Italië en telt maar liefst dertig bergmeren. Geniet van de vele bloemenvelden, de heerlijke gastronomie en adembenemende uitzichten. Er is geen grootschalig toerisme, deze vallei is er alleen voor wandelaars, fietsers en andere actieve natuurliefhebbers die op zoek zijn naar rust en ruimte.
 

De Vallee de la Durance en Lac de Serre Ponçon

In het hart van de zuidelijke Franse Alpen ontspringt de Durance. De Vallee de la Durance is dankzij het ongerepte landschap een speeltuin voor iedereen die graag actief is. Je kan er volop wandelen, raften, klimmen, fietsen en mountainbiken. Of wat denk je van een spannende canyoningtocht of  via ferrata? De Durance mondt uit in Lac de Serre Ponçon, een groot stuwmeer met wilde baaien en helder blauw water. Waterratten kunnen hier hun hart ophalen, want je kan er onder andere kajakken, kanoën, kitesurfen en windsurfen.

Heb je behoefte aan een dagje kunst en cultuur? Bezoek dan de stad Embrun, die aan de monding van het meer ligt en dankzij het zachte klimaat ook wel het ‘Nice van de Alpen’ wordt genoemd.

Image
Lac de Serre Poncon
Serre-Poncon © Bertrand Bodin

2. Alpes de Haute-Provence

Imposante bergen, groene valleien, diepe kloven en hooggelegen bergmeren vormen het decor van jouw actieve vakantie in de Alpes de Hautes-Provence. In de ongerepte natuur is genoeg te doen! Spot bijvoorbeeld wilde gemzen en roofvogels tijdens een sportieve bergwandeling, vaar in een raft, kajak op de Durance of maak een ezeltocht in de vallei van Ubaye  . Na een inspannende dag plof je neer op een gezellig terras in een van de vele dorpjes.

Ubaye vallei

De Ubaye is een zijrivier van de Durance en stroomt door de Ubaye vallei. Deze vallei ligt tussen de Provence en de Mercantour. Dankzij het zonnige klimaat is de Ubaye vallei een fijne bestemming om lekker actief in de natuur te zijn. Het ruige landschap kenmerkt zich door koele bergmeren, pittoreske bergdorpjes, glooiende bergweiden, woeste toppen van meer dan 3000 meter en wilde bergbeken. Er leven gemzen, steenbokken en roofvogels zoals de lammergier en de steenarend. Je vindt er goed gemarkeerde wandelroutes, voor jong en oud, maar ook voor de meer geoefende wandelaar.

Maar je kan er ook goed terecht om te fietsen, mountainbiken, raften, kanoën, abseilen en canyoning.

Image
Ubaye
© Claude Gouron

3. Alpes Maritimes

In het zuidelijkste deel van de Franse Alpen ligt de Alpes Maritimes. Dit departement aan de Middellandse Zee is zoveel meer dan strand en mondaine badplaatsen. Er zijn prachtige natuurgebieden waar je onder andere kunt wandelen, fietsen, kanoën en bergbeklimmen. Zoals bijvoorbeeld in Nationaal Park du Mercantour en de Vésubie-vallei.

 

Mercantour PN (inclusief de Vésubie-vallei)

Puur natuur! Welkom in de ongerepte, ruige bergwereld van Nationaal Park du Mercantour. De thuishaven van wolven, gemzen, bergmarmotten en steenbokken. Ongeveer tweederde van de Mercantour ligt in het departement Alpes Maritimes, de rest in het departement Alpes-de-Haute-Provence.

Met toppen van 3.000 meter hoog, gletsjerdalen, bergmeren en rivier de Var heeft deze streek alles in huis voor een sportieve vakantie. Er zijn tal van wandelroutes, bijvoorbeeld naar de Col de la Bonette (2715 meter) waar je een prachtig uitzicht hebt over het Alpenlandschap. Naast wandelen kun je er mountainbiken, bergklimmen, abseilen, raften en wildwater kanoën. Of maak onder leiding van een gids een inspannende canyoning tocht!

Image
Mercantour Zuidelijke Franse Alpen
© SNP/Joos de Bakker

Lange afstandswandelroute GR5 Zuidelijke Alpen

Dwars door de Franse Alpen loopt de GR5. Deze lange afstandswandelroute begint in Hoek van Holland, en wanneer je de rood witte markeringen blijft volgen eindig je 2.150 kilometer later in Nice. Heb je niet zoveel tijd, dan kun je een deel van de GR5 in de Zuidelijke Franse Alpen wandelen. Begin in de Mercantour en eindig aan de Middellandse zee. Bergwandelervaring en een goede conditie zijn vereist, want het is vaak flink stijgen en dalen – soms kom je boven de 2.000 meter - over een ruig terrein. De dagetappes zijn vaak lang, maar er is veel om van te genieten. Onderweg wandel je langs watervallen, rivieren, glooiende weides, ruige bergen en traditionele dorpjes.

Hou er rekening mee dat het in het hoogseizoen warm en druk is op de populaire route, dus wandelen in de vroege zomer of september is sterk aan te bevelen.

Image
GR5 zuidelijke franse alpen
Image
Explore France Aples Logo

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met #ExploreFrance