icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Fietsroute naar Rome Benjaminse
Routes

Benjaminse fietsroute: onbegrensd fietsen naar Rome

  • 30 november 2016
  • Door: Roel van den Eijnde
  • Fotografie: Kees Swart

Duizenden fietsers gingen de afgelopen 25 jaar met een ‘Benjaminse’ in de stuurtas op weg naar Rome, Barcelona of Parijs. De 'onbeperkte' fietsroutes van Paul Benjaminse (veertien hoofdroutes met elk een eigen gids) zijn een begrip geworden. Op Pad maakte een overzicht van de populairste acht routes en laten fietsers aan het woord die de routes reden. Dit artikel gaat over de fietsroute naar Rome.

Korte info

Over onbegrensd fietsen naar Rome

  • Gids: Onbegrensd fietsen naar van Amsterdam naar Rome. Gefietst vanaf Maassluis. De route komt door Nederland, België, Luxemburg, Duitsland, Zwitserland en Italië. Benjaminse heeft ‘m in drie delen beschreven: Maastricht – Basel, Basel – Florence en Florence – Rome.
  • Karakteristiek van de route: De route volgt vaak rivieren, en vermijdt zware beklimmingen.
  • Lengte: 1.920 km.
  • Begin/eindpunt: Amsterdam-Rome
  • Fietser aan het woord: Engla Lammertink.

Image
06-1305_0000583-fietsen-bij-Asciano-Italie-600x398.jpg
Fietsen bij Asciano - Italie

Engla Lammertink vertrekt mei 2011 uit Maassluis naar Rome. Vijf weken en 2600 kilometer later komt ze in de stad van haar dromen aan. Ze fietst voor het eerst alleen.

‘Een bezoek aan Rome stelde ik steeds uit, omdat ik de stad het liefste wilde bezoeken aan het eind van een lange fietstocht. Fietsende vrienden wilden er wel heen, maar niet in één keer. Dus toen ging ik alleen. Tot Maastricht stippelde ik zelf de route uit, daarna volgde ik de hoofdroute, met een uitstapje naar Straatsburg omdat daar het Europarlement en de Raad van Europa zetelen. In Italië koos ik voor de variant Pistoia-Empoli-Sienna-Asciano-Chiusi-Orvieto-Viterbo. In totaal heb ik wel 2600 km afgelegd. Bijzonder was het om door zoveel landen te komen. Ik heb nergens mijn paspoort hoeven te laten zien, en dat gaf me een gevoel van enorme vrijheid! Grenzenvrij fietsen, en afwisselend ook nog. Dat laatste gold ook voor de wegen. Vrij liggende fietspaden, autoluwe  wegen, zand- en grindwegen, karrensporen… Een vast element was het water. De Rijn, maar ook de Geul, het Albertkanaal en in de Ardennen een stukje Getzbach. Daarna de Oer, de Sauer, de Moezel, La Carne, Canal des Houillères. In Zwitserland stukjes van de Thur en de Sitter. In Italië o.a. de oevers van Lago do Como en Lago de Lecco. In Noord-Italë zag ik de rivier de Mincio en een klein stukje van de Po.

Image
01-1109_0004040-gevels-in-Turckheim-Frankrijk-600x398.jpg
Gevels in Turckheim - Frankrijk

‘Noord-Italië was prachtig, de omgeving blijft verrassen!’

Noord-Italië vond ik prachtig. Een omgeving die blijft verrassen. De uitzichten, de gewassen die geteeld worden, vooral veel fruit zag ik. Ook verderop genoot ik volop. Vóór Sienna fiets je als het ware over een bergkam: mooie uitzichten. Na Sienna rijd je over een glooiende hoogvlakte met nauwelijks bomen. Hier kun je heel ver kijken. De kleuren van het land zijn schitterend. Ik waande me op ‘het dak van de wereld’. Mijn favoriete steden onderweg waren Orvieto en Viterbo. Orvieto  vond ik schitterend door de hoge ligging in een vrij vlak landschap. Viterbo is helemaal ommuurd en ziet er middeleeuws uit. Je kunt je er makkelijk voorstellen hoe het was om er in de Middeleeuwen te leven. Er was een middeleeuws festival aan de gang, toen ik de stad infietste. Dat versterkte die beleving nog.
Onderweg ontmoet je bijzondere mensen. Dat maakt zo’n reis ook speciaal. Neem dit Zwitserse meisje. Op een zondag ontmoette ik haar, toen ik erachter kwam dat ik een tentstok kwijt was. Van vissers had ik een stok gekocht en bij een boerderij vroeg ik om een ijzerzaagje om die op lengte te maken. De boer haalde haar, zijn dochter, erbij. Ze was enorm blij met mijn bezoekje. ’s Morgens had ze gebeden dat er een interessant persoon langs zou komen! Deze ontmoeting heeft sterk  bijgedragen aan mijn toenemende vertrouwen in ‘Wat ik nodig heb, is er’.