icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Nieuw Zeeland Wanaka Lake
Reisverhaal

Nieuw-Zeeland - fietsen op het Zuidereiland

  • 14 maart 2018
  • Door: Sylvia Kuus
  • Fotografie: Jaap Miltenburg

Nieuw-Zeeland heeft zich de afgelopen jaren ingezet voor de fietser. En dat is te merken! Het door de overheid geïnitieerde ‘The New Zealand Cycle Trail project’ heeft door het hele land een netwerk van meer dan 2.500 kilometer aan fietsroutes ontwikkeld.  Zigzaggend door de groene heuvels, langs watervallen, regenwoud en besneeuwd berglandschap. De diversiteit aan natuurschoon is enorm, wat Nieuw-Zeeland een aantrekkelijk fietsland maakt.

Sylvia Kuus en Arjan Dekker hebben in totaal 2.500 kilometer in Nieuw-Zeeland gefietst. Een selectie van de indrukwekkendste routes op het Zuidereiland:

Image
Nieuw_Zeeland_fietsen_Zuidereiland_1-600x450.jpg

De Molesworth Muster Trail

Benieuwd naar de grootste en meest afgelegen boerderij in Nieuw-Zeeland? Volg dan de  Molesworth Muster trial. Deze 207 kilometer lange fietstocht start in Blenheim en eindigt in Hanmer Springs. Via de groene wijngaarden fiets je de uitgestrekte Awatere valley in. De onverharde weg volgt de helderblauwe, kronkelende Awatere rivier en later de Acheron rivier. Het is even doortrappen om de 1.145 meter hoge Wards pass over te komen, maar het uitzicht op de top is het dubbel en dwars waard. Drinkwater filter je uit beekjes en kampeergelegenheid is mogelijk op de DOC natuurcampings. Een mooie, rustige trail die tijdens de zomermaanden geopend is.

Extra tip: wij vonden het fietsen door de vallei nog mooier rond zonsondergang. De verschillende kleuren, vogels die fluiten, de zon die langzaam achter de heuvels verdwijnt... Een sprookjesachtige ervaring.

Image
Nieuw_Zeeland_fietsen_Zuidereiland_2-600x338.jpg

Franz Josef – Wanaka via Haast pass

Bekijk de beroemde gletsjers in Frans Jozef en volg daarna de weg die je naar Haast Pass leidt. Er is geen fietspad over de Haast Pass, dus de enige mogelijkheid om deze 140 kilometer pass over te komen is, via de highway 6. Laat de hoofdweg je niet weerhouden om toch deze route te fietsen, want het is goed te doen qua verkeersdrukte. De natuur is imponerend. Je fietst tussen de hoge Alpen met besneeuwde toppen, groen regenwoud en klaterende watervallen. Voor een héle frisse duik kun je terecht bij de 'Blue Pools'. Na een bloedhete dag namen wij een plons in dit ijswater. Verfrissend! De laatste dag fiets je langs het meer Hawea naar Wanaka. De reflectie van de bergen in het water, schapen die langs de weg grazen; Nieuw-Zeeland zoals je het je voorstelt.

Image
Nieuw_Zeeland_fietsen_Zuidereiland_4-600x450.jpg

De uitdaging van de Little Omarama Saddle

Mocht je toe zijn aan een uitdaging, dan kun je de Little Omarama Saddle fietsen. Start in St. Bathans en volg deze 4-wheel track naar Omarama. Het is een imposant, afgelegen gebied met rotsige stukken weg en een steile beklimming van ongeveer 20%. Een gratis kampeermogelijkheid met faciliteiten is aanwezig voor de 1.375 meter hoge pass. Na de steile klim heb je een formidabel uitzicht vanaf de top op het fraaie dal. Zorg dat je het weerbericht van te voren checkt. Bij veel regenval kan de weg afgesloten zijn. Ook zonder regen is er trouwens garantie voor natte voeten. Er zijn meer dan 8 rivieren die je oversteekt. Onze fietstassen dreven op het water. Allemaal ‘part of the adventure!’.

Image
Nieuw_Zeeland_fietsen_Zuidereiland-600x338.jpg

Alps 2 Ocean Cycle Trail

Mount Cook, stuwmeren en de fascinerende elephantsrocks kom je tegen wanneer je de Alps 2 Ocean Trail fietst. Met 312 kilometer aan track, is dit de langst aaneengesloten fietsroute van Nieuw-Zeeland. Onderweg fiets je door het indrukwekkende landschap van de zuidelijke Alpen. Je komt langs rivieren, lokale zalmkwekerijen en kampeert met uitzicht op meer ‘Tekapo’. Een mooie afsluiter op weg naar eindbestemming Christchurch.