icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Mountainbiken Belgie Vlaamse Ardennen
Routes

Mountainbikeroute Vlaamse Ardennen

  • 06 februari 2013
  • Door: Matthijs de Winter
  • Fotografie: Rutger Geerling

Vlaanderen is de Ronde, de Ronde (is) van Vlaanderen. Het parcours van deze fameuze wielerklassieker is ook een fijn speelterrein voor mountainbikers. Op Pad reed drie mountainbikeroutes over de kasseien en hellingen van Vlaandrens Mooiste.

Nuttige sites

 

Beleef je eigen ronde: www.beleefjeeigenronde.nl

Met o.a.:

Impressie van het gebied

De Vlaamse Ardennen liggen in Oost-Vlaanderen ten westen van Brussel. Grofweg ligt de heuvelzone tussen de plaatsen Oudenaarde, Zottegem en Geraardsbergen. De hoogste heuvel is de Hotondberg met 145 meter.

Image
Mountainbiken Belgie Vlaamse Ardennen Geraardsbergen
Image
Mountainbiken Belgie Vlaamse Ardennen Bosberg

De mountainbiketochten

Op Pad reed drie mountainbiketochten waar hellingen in zitten uit het parcours van de Ronde van Vlaanderen. Uiteraard kun je ook routes rijden zonder Ronde hellingen, er zijn meer dan genoeg routes in de Vlaamse Ardennen.

Mountainbikeroute 1: Kluisbergen
Afstand:  11 km
Omschrijving: echt een opwarmrondje op en rond de Kluisberg én de taalgrens. De Kluisberg uit de Ronde (140 m hoogte, max 11%) rijd je niet op, maar je laveert door het Kluisbos. Enkele onverharde paden zijn steil, maar alles is goed te doen.

Mountainbikeroute 2: Geraardsbergen
Afstand: 25
Hellingen: De Muur, Kapelmuur, Bosberg
Omschrijving: Op de steile flanken van de Muur is menig kampioen geboren èn gesneuveld. Maar het wielermonument de Muur telt niet meer mee, tot groot verdriet van Geraardsbergen. Het parcours is verlegd. Met een gemiddelde stijging van 9,3 procent (maximale stijging is 20%) is de Muur een pittige beklimming. Daarna laveert de route door bos en dorp richting De Bosberg. Tot voor kort de laatste helling in de Ronde van Vlaanderen. Met gemiddeld 5% een van de makkelijkere beklimmingen, maar wél met kasseitjes. Fraaie afdaling door het bos.

Mountainbikeroute 3: Oudenaarde
Afstand:  24 km
Hellingen: Koppenberg
Omschrijving: Onding, kwelgeest, puist. Zomaar wat koosnaampjes die menig fietser geeft aan een van de meest roemruchte hellingen in de Vlaamse Ardennen en de Ronde van Vlaanderen. De Koppenberg. Op het steilste stuk maar liefst 22% en kasseien. Na de Koppenberg volgt een fraaie route door het Vlaamse boerenland. Langs maïsvelden en boerderijen met blauwe overalls aan de waslijn.

Zwaarte

Gemiddeld tot zwaar. Wij reden drie mountainbikeroutes van gemiddeld (Kluisberg) tot zwaar (Geraardsbergen). De hellingen in de Vlaamse Ardennen zijn pittig, maar kort.

Navigeren

Routes zijn bewegwijzerd, alleen zijn de bordjes aan de kleine kant. Wij reden er nog weleens eentje voorbij. Kaart of gps track mee is geen overbodige luxe.

Image
Mountainbiken Belgie Vlaamse Ardennen Oudenaarde
Image
Mountainbiken Belgie Vlaamse Ardennen Kluisberg

Verhard/onverhard

De mountainbikeroutes zijn een mix van verhard (kasseien, fietspaden)/ onverhard (bospaden). Af en toe kruis je een grotere asfaltweg.

Beste seizoen

Hele jaar door. In voorjaar is het drukker, zeker als de Ronde van Vlaanderen wordt verreden,  eind maart/begin april.

Vervoer naar de Vlaamse Ardennen

Auto:  209 km vanaf Utrecht.
Trein: Amsterdam via Brussel naar Oudenaarde  € 27,90 enkele reis, reistijd rond de 4 uur.

Overnachten in de Vlaamse Ardennen

De heuvelzone uit de Ronde van Vlaanderen is een compact gebied. Je kunt uitstekend een lang weekend alles vanuit één locatie befietsen. Wij kozen voor Oudenaarde als uitvalsbasis en sliepen als een prins bij Gastenverblijf Steenhuyse 2-pk vanaf €120, tel (0032) 055 232373, www.steenhuyse.info. In de kelder kun je hier je fietsen kwijt. Ook zijn er veel campings in de Ardennen.

Rustig een meerdaagse tocht maken in de Vlaamse Ardennen kan natuurlijk ook, Op Pad reed de Vlaanderen Route