Fietsroute Zuid-Vlaanderen, België

Hugo Claus schreef ‘Het verdriet van België’, maar op de fiets door Zuid-Vlaanderen valt er vooral veel te genieten: van de Haspengouwse bloesem, de hoogtepunten uit de Ronde van Vlaanderen en amai, natuurlijk ook een paar pintjes bier.

Het fietsgebied
Het zuiden van Vlaanderen begint direct ten westen van Maastricht en strekt zich uit tot aan de Franse grens tussen Lille en de Noordzee. Het is een heuvelachtig gebied met nog opvallend veel groene ruimte. Vlaanderen heeft een gevarieerd cultuurlandschap. In de Westhoek liggen vlakke polders, die geleidelijk overgaan in zacht glooiende heuvels, die tussen Poperinge en Ieper meer dan honderd meter boven de omgeving uitsteken. Opvallend zijn hier ook de vele militaire begraafplaatsen uit de Eerste Wereldoorlog. Ná de brede dalen van de Leie en de Schelde komen de Vlaamse Ardennen: flinke heuvels, maar lang niet zo hoog als de echte Ardennen. Ze vormen een open landschap met unieke vergezichten, pittoreske dorpskernen, kronkelende kasseiwegen, knotrijen en holle wegen. Direct ten zuiden van Brussel ligt het uitgestrekte Zoniënwoud, waar je niets merkt van de nabijheid van de grote stad. Ook rond Leuven is de omgeving rijk aan bos. Nog verder naar het oosten ligt Haspengouw, het Toscane van België vol met fruitbomen, kasteeltjes en zelfs enkele wijngaarden.

Karakter van de fietstocht
Vijf à zesdaagse trektocht plus een rondrit van één dag, in totaal 525 km. De fietstocht is heel afwisselend – je fietst door open polders, dichte bossen, heuvel op heuvel af of vlak langs een rivier of kanaal. Ook passeer je regelmatig abdijen, kasteeltjes, brouwerijen, kroegen en prachtige binnensteden zoals Ieper en Leuven. Wij fietsten alles in een week, maar je kunt er even goed meer dagen over doen.

Meer informatie over fietsen van de Vlaanderen route?
Download de PDF-bestanden onderaan deze pagina.

Downloads


Gerelateerd

Delen

Waardering
2618
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

Reacties (1)

  1. Om precies te zijn had de auteur hier moeten vermelden; het zuiden van Vlaanderen begint niet direct ten westen van Maastricht maar ten zuiden of zuidoosten van de Limburgse hoofdstad. Namelijk in Voeren of de Voerstreek, met in deze gemeente ook veruit het hoogste punt van het Vlaamse gewest (287 meter).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *