icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Lake district Trail
Artikel

Mooiste wandelgebieden van Engeland

  • 14 juli 2022
  • Door: Op Pad
  • Fotografie: Margriet Spangenberg en anderen

Een toplijst van de beste wandelgebieden in Engeland? Het is niet te doen. Overal in Groot-Brittannië kun je fantastisch wandelen. De omgeving lijkt voor wandelen ­gemaakt. Bovendien zijn er overal wandelroutes. De Engelsen zijn meesters in het bedenken ervan. Ook al rukt het fietsen op, walking is nog ­altijd de populairste activiteit in de Engelse buitenlucht. We lopen graag mee. We beschrijven in een notendop het landschap van Engeland én we selecteerden vijf superwandelgebieden.

Het landschap van Engeland

Engeland heeft een zeer gevarieerd landschap. Hoge bergen heeft Engeland niet, de Pennines gaan tot 640 meter hoog, de Cumbrian Mountains tot 1.000 meter, de kliffen van Cornwall tot 620 meter. Maar de kust en het bijbehorend kustlandschap is zeer divers: kiezelstranden en krijtrotsen in Sussex (zuidkust) en uitgestrekte zandstranden in het noorden van Norfolk (oostkust, East Anglia). Bij Brighton en Blackpool, aan de zuidwestkust, vind je fraaie witte zandstranden. De totale kustlijn van Engeland bedraagt 1.851 km en geen enkele plaats ligt meer dan 121 km verwijderd van de zee. De bossen die Engeland vroeger bedekten zijn grotendeels gekapt. New Forest bij Southampton en Sherwood Forest in de buurt van Nottingham zijn nog mooie restanten van die bosgebieden. De vloed is aan de westkust het hoogst. Engeland heeft een groot aantal rivieren; de langste met 336 kilometer is de Theems (Thames). Andere rivieren zijn de Ouse, Trent, Humber, Tees, Wear en Tyne in het oosten, de Avon in het zuiden en de Severn, Dee en Mersey in het westen. Engelands meren, vooral in het Lake District, zijn niet groot, maar vaak fraai gelegen.

Zuidoost-Engeland
Het golvende zuidoosten van Engeland (het ‘Londense platteland’) heeft relatief veel bomen, bossen en parken. Rond het bekken van Londen en omgeving (Greater London) liggen krijtheuvels: in het noordwesten de Chiltern Hills, in het zuiden de North Downs en de South Downs die uitlopen in indrukwekkende krijtrotsen.

Zuidwest-Engeland
Een granieten bergkam met hooggelegen, stenige heidevelden en rotspunten verbindt de graafschappen Devon en Cornwall. Langs de lange kust vind je rotspartijen, baaien en diep het land insnijdende zeearmen met beboste oevers.

Midden-Engeland
Een gevarieerd landschap van heuvels, heide en beboste gebieden. De Midlands worden in het noorden begrensd door de Pennines (Penninisch Gebergte) in het westen door de bergen van Wales. Brede rivierdalen vormen vage grenzen in het zuiden en het oosten. Op de achtergrond de steile hellingen van onder andere de Cotswolds Hills.

Noord-Engeland
Kenmerkend voor dit gebied zijn de hooggelegen heidevelden en ruige bergen. Hier strekken van noord naar zuid de Pennines (Penninisch Gebergte) zich uit met aan weerszijden grote laagvlakten (o.a. Cheshire Plain en Lancashire Plain) en in het oosten het North York Moors National Park, een schitterende heidevlakte. De onherbergzame Cheviot Hills in het noorden van Noord-Engeland zijn de afgesleten overblijfselen van oude vulkanen. De Yorkshire Dales bestaan uit een kalklandschap van plateaus en hoge heuvels met afgeplatte toppen (o.a. Pen-y-Gent, 693 m), maar ook met kloven, rotswanden, grotten en onderaardse rivieren. In het westen bevindt zich het Lake District met de hoogste bergtoppen van Engeland (o.a. Scafell Pike, 978 m) en het fraaie Windermere Lake, gelegen in een uitgestrekt parkachtig landschap.

Vijf superwandelgebieden in Engeland

1. Lake District N.P. (ruig én lieflijk)

Hoge toppen, diepe meren. Met 317 toppen, fells, en zestien grote meren en nog veel meer kleinere is het Lake District (een nationaal park) een gebied dat vráágt om bewandeld te worden. Het is niet voor niets een van de eerste gebieden in Engeland die door ­wandelaars ontdekt zijn, en het grootste en het meest geliefde bergwandelgebied van Engeland. In het hart van het Lake District vind je puntige toppen, loodrechte pilaren, diepe afgronden en kronkelende dalen, gemaakt van rood, roze en groen gesteente. Het gebied is ruig en steil, hoewel in het zuiden iets vriendelijker (en ­drukker). Alfred Wainwright is Engelands bekendste wandelschrijver en grootste pleitbezorger van het Lake District. De topjes in het gebied zijn zelfs naar hem genoemd. Hij schreef zeven gidsen over de fells van het Lake District. Veel ­wandelaars proberen ze alle 214 te bedwingen.

Image
lake-district-wandelen-15-600x398.jpg

2. Peak District N.P. (klein maar woest)

Een klein maar woest gebied waar je wandelt door uitgestrekte turf- en heidevlaktes met bizar gevormde steentorens en kilometerslange rotsrichels. Door dit indrukwekkende landschap stroomt River Derwent. Bleaklow en Black Hill zijn twee onherbergzame gebieden van hei en veen. Het Peak District is het oudste nationaal park van Engeland. Het ligt in de zuidelijke Pennines. Je gaat erheen om je in een andere tijdzone te wanen. Je loopt er door buitenaardse landschappen. Hier en daar is het druk - een wandeling naar de hoogste top Kinder Scout is populair - maar vaker is het desolaat. Een mooie, wat langere tocht (74 km) is de Limestone Way, genoemd naar het kalksteen dat hier 300 ­miljoen jaar geleden werd gevormd. De route is bewegwijzerd en loopt van Castleton naar Rocester. 

Image
wandelen-peak-district-600x398.jpg

3. Cornwall (azuurblauwe baaien en steile kliffen)

Azuurblauwe baaien, witte stranden en uitbundige, soms subtropische vegetatie. Cornwall doet, vooral aan de zuidkust, bijna mediterraan aan. Op het Land’s End Peninsula, het uiterste zuidwestpuntje van Engeland, word je aan drie kanten omringd door de Atlantische Oceaan. Cornwall is een AONB, een Area of Outstanding National Beauty. Twaalf plekken in het AONB Cornwall zijn volgens de beheerders onmisbare natuurschakels. Ze liggen voor­al aan de kust, maar ook het granieten Bodmin Moor hoort erbij. Een boomloos landschap met heide, rotsen, veen en moerassen. Hét wandelpad van Zuidwest-Engeland is het South West Coast Path. Een pad van 1.013 km langs de kust van Cornwall en Devon. Uniek. Veel op en neer: wie het hele pad loopt, overbrugt meer hoogtemeters dan wie de top van de Mount Everest beklimt.

Image
wandelen-cornwall-600x398.jpg

4. Northumberland N.P. met Cheviot Hills

Tussen Hadrian’s Wall en de Schotse grens ligt het Northumberland ­National Park. De kale heuvels zijn ruim 300 m hoog en lopen noordwaarts geleidelijk op naar de top (815m) van de Cheviot Hills. Door Northumberland loopt de Pennines Way en door de zuidrand van het Nationaal Park voert Hadrian's Wall Path. Eeuwenlang een karig bewoond en wetteloos struikrover­gebied. Nog altijd is het het dunst bevolkte deel van de dunst bevolkte ­regio van Engeland. Dat dat ook zijn charme heeft bewijzen de Cheviot Hills. Afgelegen en ontoegankelijk. Maar mooi! Een kalig heuvelgebied, vol ronde toppen in alle mogelijke tinten groen en in de herfst geel en oranje. Er zijn talloze wandelingen in de Cheviot Hills. Een heroïsche is The Big One, een tocht over zes heuvels. Een klassieker in wat wel genoemd wordt Engelands laatste wildernis. Met 37 km wel een pittige dag.

 

Image
wandelen-northumberland-op1-2008.jpg

5. Yorkshire Dales (good old England)

Wie nog nooit in de Yorkshire Dales is geweest heeft Engeland niet gezien. Voor wandelaars geldt dat nog meer dan voor anderen. The Yorkshire Dales grossieren in beroemde wandelingen en die zijn nog geschikt voor iedereen ook. Massa’s Engelsen gaan er heen om de iconische Three Peaks Walk te doen – vaak op één dag en voor het goede doel. Maar ook vanwege de omgeving. In de Yorkshire Dales is het good old England alom met dry stone walls overal. Er zijn ­heuvels en valleien, rivieren en lieflijke dorpen, Harry-Potterlocaties en natuurwonderen. Ga voor Harry P. naar Malham Cove, een ­zeventig meter hoge, ­kom­vormige klif. Je ziet hem terug in Harry ­Potter and The Deathly Hallows. Een route door het gebied en al het moois dat erbij hoort is The Dales Way, 128 km van Ilkley naar Bowness-on-Winder­mere.

Image
wandelen-yorkshire-dales-600x398.jpg