icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Wandelen madeira
Reistip

Mooie en zonnige eilanden voor een wandelvakantie

  • 04 augustus 2021
  • Door: Roel van den Eijnde

Eilanden spreken tot de verbeelding. De zee of oceaan is nooit ver weg en wie zich een week of langer omringd weet door water, gaat zich zelf een beetje 'eilander' voelen. Op Pad selecteerde acht heerlijke eilanden waar je het hele jaar door kunt wandelen met een aangenaam zonnetje in je nek.

1. Wandelen op Gran Canaria, Canarische Eilanden

Het Canarische eiland Gran Canaria staat vooral bekend om zon, zee en strand. Een vakantie-eiland waar het het hele jaar door vijfentwintig graden is en waar je bovendien ook nog eens makkelijk en goedkoop naartoe kunt vliegen. Allemaal waar, maar dat is slechts één kant van het eiland. De buitenkant, letterlijk, want Gran Canaria is óók een zeer gevarieerd en ruig wandeleiland!

Land: Spanje
Gebied: Gran Canaria
Gemaakte tochten: Vier wandelingen uit de Rother wandelgids Gran Canaria, Die schönste Küsten- und Bergwanderungen.
Zwaarte/moeilijkheidsgraad: De wandelpaden staan goed aangegeven en zijn doorgaans zeer begaanbaar. Met name het binnenland van Gran Canaria is bergachtig en kan behoorlijk ruig zijn. Enige wandelervaring is hier beslist geen luxe.
Navigeren: Overzichtsborden, markering, routebeschrijving in Rother-wandelgids.
Beste seizoen: November - maart.
Vervoer naar Gran Canaria: Rechtstreeks van Amsterdam naar Las Palmas de Gran Canaria
Overnachten: Verspreid over het hele eiland zijn meer dan genoeg (sfeervolle en bijzondere) accommodaties. Massale hotelketens vooral aan de zuidkust.

Image
Bas van Oort op Gran Canaria
Gran Canaria, foto: Bas van Oort
Image
Bas van Oort wandelen op Gran Canaria
Gran Canaria, foto: Bas van Oort

2. Wandelen op de Kaapverdische Eilanden

Kaapverdië (Cabo Verde), vijftien eilanden voor de kust van West-Afrika, is één van de armste landen van Afrika. Maar de voormalige Portugese kolonie is wel rijk aan een ongekend mooie natuur. Op de vulkanische Kaapverdische eilanden kun je prachtig wandelen in een grillige en spectaculaire omgeving met constant schitterende uitzichten over valleien en zee

Land: Republiek Kaapverdië
Gebied: Kaapverdische Eilanden
Gemaakte tochten: Zes dagwandelingen (van 3 tot 4,5 uur) op vier eilanden: São Nicolau, São Vicente, Santo Antão & Sal) in 1 week.
Zwaarte/moeilijkheidsgraad: Zo zwaar je wilt. Onze zes wandelingen zijn licht (3x) tot middelzwaar (3x, met 600 tot 700 hoogtemeters). Goede wandelschoenen zijn absoluut noodzakelijk!
Navigeren: Markeringen ontbreken maar de paden zijn duidelijk; de Kaapverdianen gebruiken ze zelf ook.
Beste seizoen: Oktober t/m half december en april t/m juni. Tijdens de feestdagen/vakanties zijn veel vluchten volgeboekt
Vervoer naar Kaapverdië: Rechtstreeks vanaf Schiphol met diverse maatschappijen. Vliegtijd circa 7 uur. Tussen november en maart ook vanaf Eindhoven.
Overnachten: Hotel, pension en guesthouses.

Image
Kaapverdische wandeling - kaap verdie
Kaapverdische Eilanden, foto: Paul Tolenaar
Image
Kaapverdische wandeling - kaap verdie
Kaapverdische Eilanden, foto: Paul Tolenaar

3. Wandelen op Tenerife, Canarische Eilanden

Het Canarische eiland Tenerife kent een veelzijdige natuur en wordt onder wandelaars geroemd om zijn prachtige schoonheid. Op Pad geeft vijf routetips voor dagwandelingen op het grootste eiland van de Canarische archipel. Niet alleen in het Teide Nationaal Park (met de vulkaan Teide, de hoogste berg van Spanje), maar ook op andere delen van het eiland. 

Land: Spanje
Gebied: Tenerife, het grootste van de Canarische eilanden voor de kust van Afrika ten hoogte van Zuid-Marokko.
Gemaakte tochten: 1 dagtocht in het Tenogebergte, 2 dagtochten in het Anagagebergte en 3 dagtochten in Teide Nationaal Park.
Zwaarte: Licht tot middelzwaar. Zeer verschillend. Lengte variërend van twee tot zeven uur lopen en tijdens de ene tocht daal je vrijwel uitsluitend af, terwijl je tijdens een andere 600 meter steil moet klimmen.
Navigeren: Eenvoudig. Duidelijke paden en gemarkeerde routes. Aangevuld met een wandelkaart moet je je best doen om te verdwalen.
Beste seizoen: Hele jaar door goed klimaat, gemiddelde temperatuur van 20 in de winter tot 26 graden Celsius in de zomer. In mei uitbundige bloemenpracht op heel het eiland, dan bloeit ook de prachtige tajinaste in het nationale park.
Vervoer naar Tenerife: Regelmatig chartervluchten uit vanuit zowel Amsterdam als Eindhoven en Rotterdam. 
Overnachten: Oneindig veel mogelijkheden. Wij sliepen in een finca, een soort plattelandshuisje.

Image
Wandelen op Tenerife
Wandelroute op Tenerife
Image
Tenerife, foto: Toine de Jong
Tenerife, foto: Toine de Jong

4. Wandelen op Mallorca, Spanje

Het eiland Mallorca trekt acht miljoen toeristen per jaar. Daarvan verblijft echter meer dan 90% aan de stranden van de zuidkust. Wie naar de Serra de Tramuntana aan de noordkust trekt om te gaan wandelen, vindt een wonderlijk Werelderfgoed met een netwerk van wandelpaden.

Gemaakte tochten: Dagwandelingen zowel vanuit, als tussen drie verschillende accommodaties.
Zwaarte/moeilijkheidsgraad: Aantrekkelijk voor zowel de liefhebber van pittige bergwandelingen als voor wie het liever iets rustiger aandoet. Je kunt dagelijks kiezen tussen lang en kort, moeilijk en makkelijk.
Navigeren: Wie bij SNP boekt, krijgt een uitgebreide routebeschrijving mee. Als je het zelf organiseert, zorg dan voor een goede wandelkaart. Paden zijn gemarkeerd, maar die markeringen zijn niet altijd even accuraat. De GR-paden zijn wel goed voorzien van verfstrepen.
Beste seizoen om te wandelen: Voor- en najaar. Mist kan in de bergen ieder seizoen voorkomen. De hoogzomer is te heet om te wandelen.
Vervoer naar Mallorca: Vliegen op Mallorca kan met o.a. vanaf Amsterdam, Rotterdam/Den Haag, Eindhoven en Groningen met diverse maatschappijen.
Overnachten: Je overnacht in vriendelijke, schitterend gelegen hotels en het vervoer van je bagage is geregeld.

Image
Mallorca foto: Ruben Drenth
Mallorca foto: Ruben Drenth
Image
Mallorca foto: Ruben Drenth
Mallorca foto: Ruben Drenth

5. Wandelen op Madeira, Portugal

Het hele jaar kent veelzijdig Madeira een bijna perfect wandelklimaat. Op Pad verkende de hoogste, ruigste en spectaculairste punten van het groene Atlantische eiland. En voor wie dan nog niet genoeg heeft van wandelen op dit subtropische bloemeneiland, zijn er nog veel meer routes. Langs het netwerk van maar liefst 2150 km (!) levadas bijvoorbeeld.

Land: Portugal
Gebied: Madeira
Gemaakte tochten: Drie dagtochten door de bergen en één langs de kust. Onverharde paden.
Zwaarte/moeilijkheidsgraad: Goed oriëntatievermogen en ervaring met bergwandelen wenselijk. Bergwandelingen met zware stijgingen en dalingen.
Navigeren: Op strategische punten staan markeringen. Gemaakte tochten komen uit de ANWB Wandelgids Madeira.
Beste seizoen: Hele jaar, maar juli t/m september zijn de droogste en warmste maanden.
Vervoer naar Madeira: Rechtstreekse vluchten vanaf Amsterdam (ca 4 uur vliegen) op Funchal.
Overnachten: Campings, pensions, appartementen, hotels.

Image
Wandelen op Madeira
Madeira
Image
Wandeling op Madeira
Madeira

6. Wandelen op La Gomera, Canarische Eilanden

Het Canarische eiland La Gomera is uitermate geschikt voor avontuurlijke wandelaars die houden van rust en groen. La Gomera is nooit aangetast door massatoerisme, kent een uitgebreid net aan bijzonder fraaie wandelpaden en heeft een klimaat om te zoenen. We deden La Gomera 'light' met lichte tochten, zonder zware bepakking en met overnachtingen in sfeervolle accommodatie.

Land: Spanje
Gebied: La Gomera
Gemaakte tochten:  Vier wandeltochten van 4 à 5 uur (uit te breiden tot tochten van 6 à 7 uur).
Zwaarte/moeilijkheidsgraad: Hoogteverschillen van 1300 à 1500 meter per dag. Gemakkelijk tot middelmatig; voor sommige trajecten geldt een goede 'stapzekerheid'. 
Navigeren: Goed gemarkeerd en beschreven in diverse gidsjes.
Beste seizoen: Het hele jaar door. Een regenbui rondom het Nationaal Park Garajonay is altijd mogelijk!
Vervoer naar La Gomera: La Gomera heeft geen groot vliegveld. De meeste internationale vluchten gaan via Tenerife (Tenerife Sur). Vervolgens vanaf Los Cristianos verder met de (snelle of langzame) veerboot naar Playa Santiagos, Valle Gran Rey of San Sebestian op La Gomera.
Overnachten:  Hotel of appartement.

Image
Gomera wandeling
La Gomera
Image
Gomera wandeling, foto: Marieke Knaapen
La Gomera wandeling, foto: Marieke Knaapen

7. Wandelen op het Griekse eiland Corfu

Op het eerste gezicht is het Griekse eiland Corfu niet echt het spectaculairste wandeleiland. Maar wie er een week wandelt, vindt er een relaxte mix van toegankelijke paadjes tussen kleurrijke brem, eeuwenoude dorpjes, ongerepte bossen vol olijfbomen, uitgestrekte wijngaarden en prachtige panorama’s op azuurblauwe baaien. Daarnaast is Corfu ook een nat, dus groen eiland! 

Land: Griekenland
Gebied: Corfu
Gemaakte tochten:  Wandelingen van 4 à 5 uur, rond de 15 kilometer per dag. In de middag tijd om te zwemmen. Prettige mix van wandelen en relaxen. 
Zwaarte/moeilijkheidsgraad: Langs licht hellende en slingerende keitjespaadjes, landwegen en bospaden met een tapijt van klimop als ondergrond. Hoogteverschillen van 500 à 600 meter
Navigeren: Onregelmatig gemarkeerd, niet altijd betrouwbaar. Wel beschreven in diverse gidsen.
Beste seizoen: Mei, omdat het dan nog niet zo warm is en het eiland explodeert van de kleuren van alle bloemen en planten. September, omdat de drukte dan afneemt en de zee heerlijk warm is. De tussenliggende zomermaanden zijn warm en druk. De wintermaanden zijn best koud en nat; gemiddeld valt er dan zelfs meer neerslag dan in Nederland!
Vervoer naar Corfu: Rechtstreekse vluchten vanaf Amsterdam en Eindhoven naar Corfu stad
Overnachten: Corfu kent massatoerisme (Gouvia), maar er zijn voldoende kleinschalige hotels en appartementen te vinden.

Image
wandelen Corfu Griekenland
Wandelen op het Griekse Corfu

8. Wandelen op de Azoren

De Portugese eilandengroep Azoren is een op-en-top wandelbestemming. Je wandelt er over vulkanen, door kraters, langs hete bronnen en ervaart de uitbundige flora en fenomenale zeezichten. Anders dan bijvoorbeeld de Canarische Eilanden is de Azoren geen bestemming voor de échte wintermaanden, maar liefhebbers van natuur en vulkanisme kunnen er het hele jaar hun hart ophalen.

Land: Portugal
Gebied: De Azoren
Gemaakte tochten: De archipel bestaat uit negen bewoonde eilanden die onderling soms wel honderden kilometers uit elkaar liggen. Elk eiland biedt fraaie wandelmogelijkheden. De mooiste routes zijn gemarkeerd en worden onderhouden en worden door het lokale toeristenbureau gepromoot onder de naam 'Azores Trails'.
Zwaarte/moeilijkheidsgraad: Wandelen op de Azoren is over het algemeen niet zwaar. Het landschap is heuvelachtig. Er zijn weinig technisch lastige stukken.
Navigeren: De officiële ‘Azoren Trails’ zijn goed gemarkeerd. ­Daarnaast is het altijd handig om een kaart bij de hand te hebben voor het overzicht of het geval je toch van de route afraakt. Er bestaan veel wandelgidsen over de Azoren.
Beste reistijd: van april tot en met oktober.
Vervoer naar de Azoren: De Azoren liggen op zo’n 4/5 uur vliegen van Nederland. Er zijn verschillende rechtstreekse vluchten vanuit Amsterdam naar São Miguel. Vanuit Lissabon is het ook mogelijk op andere eilanden te vliegen.
Overnachten: Op de voornaamste eilanden van de Azoren heb je in alle prijsklassen hotels, maar op Pico, São Jorge en de kleinere eilanden heb je alleen eenvoudiger pensions. Op de Azoren vind je ook quinta, veelal karakteristieke landhuizen met luxueuze kamers waar het leven goed is.

Image
Azoren wandelen
Wandelen langs Lagoa do Fogo, Sao Miguel
Image
wandelen Azoren
Walvis voor de kust van Pico