icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right
Image
Wandelen madeira
Reistip

Mooie en zonnige eilanden voor een wandelvakantie

  • 13 oktober 2015
  • Door: Roel van den Eijnde

Eilanden spreken tot de verbeelding. De oneindige oceaan is nooit ver weg en wie zich een week of langer omringd weet door water, gaat zich zelfs een beetje 'eilander' voelen. Op Pad selecteerde zes heerlijke eilanden waar je het hele jaar door kunt wandelen met een warm zonnetje in je nek. Wordt het spectaculair Gran Canaria, groen Madeira, verrassend Mallorca, veelzijdig Tenerife, sfeervol La Gomera of tropisch Kaapverdië? 

1. Wandelen op Gran Canaria, Canarische Eilanden

Gran Canaria kent iedereen waarschijnlijk vooral van zon, zee en strand. Een vakantie-eiland waar de zon nooit ophoudt met schijnen. Waar het het hele jaar door vijfentwintig graden is en waar je bovendien ook nog eens spotgoedkoop naar toe kunt vliegen. Allemaal waar, maar dat is slechts één kant van het eiland. De buitenkant, letterlijk.

Land: Spanje
Gebied: Gran Canaria
Gemaakte tochten: Vier wandelingen uit de Rother wandelgids Gran Canaria, Die schönste Küsten- und Bergwanderungen.
Zwaarte/moeilijkheidsgraad De wandelpaden staan goed aangegeven en de paden zijn doorgaans zeer begaanbaar, maar met name het binnenland van Gran Canaria is bergachtig en kan behoorlijk ruig zijn.
Navigeren Overzichtsborden, markering, routebeschrijving in Rother-wandelgids.
Beste seizoen November - maart.
Vervoer naar Gran Canaria Rechtstreeks van Amsterdam naar Las Palmas de Gran Canaria, met bijvoorbeeld Corendon.
Overnachten Verspreid over het hele eiland zijn meer dan genoeg accommodaties.

Image
Bas van Oort op Gran Canaria
Gran Canaria, foto: Bas van Oort
Image
Bas van Oort wandelen op Gran Canaria
Gran Canaria, foto: Bas van Oort

2. Wandelen op de Kaapverdische Eilanden

Vijftien eilanden voor de kust van West-Afrika, waarop het prachtig wandelen is: dat zijn de Kaapverdische eilanden. Kaapverdië is één van de armste landen van Afrika, maar wel rijk aan een ongekend mooie natuur.

Land: Republiek Kaapverdië
Gebied: Kaapverdische Eilanden
Gemaakte tochten: Zes dagwandelingen (van 3 tot 4,5 uur) op vier eilanden: São Nicolau, São Vicente, Santo Antão & Sal) in 1 week.
Zwaarte/moeilijkheidsgraad: Zo zwaar je wilt. Onze zes wandelingen zijn licht (3x) tot middelzwaar (3x, met 600 tot 700 hoogtemeters).
Navigeren: Markeringen ontbreken maar de paden zijn duidelijk, de Kaapverdianen gebruiken ze zelf ook.
Beste seizoen: Oktober t/m half december en april t/m juni. Tijdens de feestdagen/vakanties zijn veel vluchten volgeboekt
Vervoer naar Kaapverdië: Rechtstreeks vanaf Schiphol met Cabo Verde Airlines, Transavia of TUI. Vliegtijd circa 7 uur. Tussen november en maart ook vanaf Eindhoven.
Overnachten: Hotel, pension en guesthouse.

Image
Kaapverdische wandeling - kaap verdie
Kaapverdische Eilanden, foto: Paul Tolenaar
Image
Kaapverdische wandeling - kaap verdie
Kaapverdische Eilanden, foto: Paul Tolenaar

3. Wandelen op Tenerife, Canarische Eilanden

Twee eeuwen na de Duitse ontdekkingsreiziger Alexander von Humboldt kun je je nog steeds verbazen over de schoonheid en de veelzijdige natuur van Tenerife. Op Pad geeft vijf routetips voor dagwandelingen op het grootste eiland van de Canarische archipel.

Land: Spanje
Gebied: Tenerife, het grootste van de Canarische eilanden voor de kust van Afrika ten hoogte van Zuid-Marokko.
Gemaakte tochten: 1 Dagtocht in het Tenogebergte, 2 dagtochten in het Anagagebergte en 3 dagtochten in Teide Nationaal Park.
Zwaarte: Licht tot middelzwaar. Zeer verschillend. Lengte variërend van twee tot zeven uur lopen en tijdens de ene tocht daal je vrijwel uitsluitend af, terwijl je tijdens een andere 600 meter steil moet klimmen.
Navigeren: Eenvoudig. Duidelijke paden en gemarkeerde routes. Aangevuld met een wandelkaart moet je je best doen om te verdwalen.
Beste seizoen: Hele jaar door goed klimaat, gemiddelde temperatuur van 20 in de winter tot 26 graden Celsius in de zomer. In mei uitbundige bloemenpracht op heel het eiland, dan bloeit ook de prachtige tajinaste in het nationale park.
Vervoer naar Tenerife: Transavia voert regelmatig chartervluchten uit vanuit zowel Amsterdam als Eindhoven en Rotterdam. Ook KLM en Tui vliegen op Tenerife.
Overnachten: Vele mogelijkheden. Wij sliepen in een finca, een soort plattelandshuisje.

Image
Wandelen op Tenerife
Wandelroute op Tenerife
Image
Tenerife, foto: Toine de Jong
Tenerife, foto: Toine de Jong

4. Wandelen op Mallorca, Spanje

Het eiland Mallorca trekt 8 miljoen toeristen per jaar. Daarvan verblijft echter meer dan 90% aan de stranden van de zuidkust. Wie naar de Serra de Tramuntana aan de noordkust trekt om te gaan wandelen, vindt een wonderlijk Werelderfgoed met een netwerk van wandelpaden.

Gemaakte tochten: Dagwandelingen zowel vanuit, als tussen drie verschillende accommodaties.
Zwaarte/moeilijkheidsgraad: Aantrekkelijk voor zowel de liefhebber van pittige bergwandelingen als voor wie het liever iets rustiger aandoet. Je kunt dagelijks kiezen tussen lang en kort, moeilijk en makkelijk.
Navigeren: Wie bij SNP boekt krijgt een uitgebreide routebeschrijving mee. Als je het zelf organiseert, zorg dan voor een goede wandelkaart. Paden zijn gemarkeerd, maar die markeringen zijn niet altijd even accuraat. De GR-paden zijn wel goed voorzien van verfstrepen.
Beste seizoen om te wandelen: Voor- en najaar. Mist kan in de bergen ieder seizoen voorkomen. De hoogzomer is te heet om te wandelen.
Vervoer naar Mallorca: Vliegen op Mallorca kan met o.a. Transavia van Amsterdam, Rotterdam/Den Haag, Eindhoven en Groningen. Ook Vueling, Iberia en KLM vliegen op Mallorca.
Overnachten: Je overnacht in vriendelijke, schitterend gelegen hotels en het vervoer van je bagage is geregeld.

Image
Mallorca foto: Ruben Drenth
Mallorca foto: Ruben Drenth
Image
Mallorca foto: Ruben Drenth
Mallorca foto: Ruben Drenth

5. Wandelen op Madeira, Portugal

Op Pad deed vier dagtochten op Madeira. We verkenden de hoogste en ruigste punten van het Atlantische eiland.Voor wie dan nog niet genoeg heeft van wandelen op dit subtropische bloemeneiland, zijn er nog veel meer routes.

Land: Portugal
Gebied: Madeira
Gemaakte tochten:  Drie dagtochten door de bergen en één langs de kust. Onverharde paden.
Zwaarte/moeilijkheidsgraad: Goed oriëntatievermogen en ervaring met bergwandelen wenselijk. Bergwandelingen met zware stijgingen en dalingen.
Navigeren: Op strategische punten staan markeringen. Gemaakte tochten komen uit de ANWB Wandelgids Madeira.
Beste seizoen: Hele jaar, maar juli t/m september zijn de droogste en warmste maanden.
Vervoer naar Madeira: Rechtstreekse vluchten vanaf Amsterdam (ca 4 uur vliegen) op Funchal met o.a. Transavia en TAP Portugal.
Overnachten: Campings, pensions, appartementen, hotels.

Image
Wandelen op Madeira
Madeira
Image
Wandeling op Madeira
Madeira

6. Wandelen op La Gomera, Canarische Eilanden

Het Canarische eiland La Gomera lijkt geschapen voor relaxte wandelaars. Het ligt buiten de grote toeristenstroom, heeft bijzonder fraaie wandelpaden en een klimaat om te zoenen. We deden La Gomare 'light' met lichte tochten, zonder zware bepakking en met overnachtingen in sfeervolle accommodatie.

Land: Spanje
Gebied: La Gomera
Gemaakte tochten:  Vier wandeltochten van 4 à 5 uur (uit te breiden tot tochten van 6 à 7 uur).
Zwaarte/moeilijkheidsgraad: Hoogteverschillen van 1300 à 1500 meter per dag. Gemakkelijk tot middelmatig, stapzekerheid vereist voor enkele stukken.
Navigeren: Goed gemarkeerd en beschreven in diverse gidsjes.
Beste seizoen: Het hele jaar
Vervoer naar La Gomera: La Gomera heeft geen groot vliegveld. De meeste internationale vluchten gaan via Tenerife (Tenerife Sur). Vervolgens vanaf Los Cristianos verder met de (snelle of langzame) veerboot naar Playa Santiagos, Valle Gran Rey of San Sebestian op La Gomera.
Overnachten:  Hotel of appartement.

Image
Gomera wandeling
La Gomera
Image
Gomera wandeling, foto: Marieke Knaapen
La Gomera wandeling, foto: Marieke Knaapen