icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Wandelen op Gran Canaria Spanje
Gebiedsinformatie

Wandelen op Gran Canaria

  • 05 oktober 2015
  • Door: Bas van Oort
  • Fotografie: Bas van Oort

Gran Canaria kent iedereen waarschijnlijk vooral van zon, zee en strand. Een vakantie-eiland waar de zon (bijna) altijd schijnt. Waar het het hele jaar door vijfentwintig graden is en waar je bovendien ook nog eens spotgoedkoop naar toe kunt vliegen. Allemaal waar, maar dat is slechts één kant van het eiland. De buitenkant, letterlijk.

Korte feiten

Over wandelroutes op Gran Canaria

Gebied: Gran Canaria
Gemaakte tochten: Vier wandelingen uit de Rother wandelgids Gran Canaria, Die schönste Küsten- und Bergwanderungen.
Zwaarte/moeilijkheidsgraad: De wandelpaden staan goed aangegeven en de paden zijn doorgaans zeer begaanbaar, maar met name het binnenland van Gran Canaria is bergachtig en kan behoorlijk ruig zijn.
Navigeren: Overzichtsborden, markering, routebeschrijving in Rother-wandelgids.
Beste seizoen: November - maart.
Vervoer naar: Rechtstreeks van Amsterdam naar Las Palmas de Gran Canaria.
Overnachten: Verspreid over het hele eiland zijn meer dan genoeg mogelijkheden.

Image
LR-GranCanaria_BasvanOort-29

Het gebied

De variatie in de natuur is enorm, zeker voor de grootte van het eiland. Het noorden verschilt veel van het zuiden. De vulkanische oorsprong zorgt voor rotsachtige kust en een ontzettend vruchtbaar achterland. Veel valleien staan in de lente in bloei; de bergen bedekt onder een felgroen laagje vilt en overal witte, roze en paarse bloemen. Precies in het midden (Gran Canaria heeft grofweg de vorm van een cirkel) is het gebied bergachtig, met het hoogste punt – de Pico de las Nieves - op bijna 2.000 meter. Vanaf daar kijk je zo naar El Teide, de beroemde berg op Tenerife. Als de avond valt, zit je hier dikwijls boven de wolken.

Maspalomas

In het zuiden is het warmer, het hele jaar door. Hier vind je de zandstranden die Gran Canaria zo populair maken. Het landschap is droog en dor. Er is een canyon die je het idee geeft dat je in Arizona bent. En om de extremen met het groene noorden compleet te maken: er is zelfs een woestijn. De duinen van Maspalomas zijn een piepkleine versie van de Sahara, die aan de overkant van het water ligt. Zes bij twee kilometer niets anders dan hopen fijn zand.

Image
LR-GranCanaria_BasvanOort-157

Gemaakte tochten

Wij trokken onze bergschoenen aan en namen de Duitstalige wandelgids Die schönste Küsten- und Bergwanderungen mee. In deze Rother Wanderführer staan 40 wandelingen beschreven, over het hele eiland en in een goede mix als het gaat om de moeilijkheidsgraad. Zoals gezegd kent Gran Canaria een enorme variatie, en daarom besloten we om een paar totaal verschillende wandelingen te maken. De  door ons gemaakte wandelingen liggen in het midden van het eiland, een stuk in het zuiden bij Maspalomas en in het noordwesten, in de buurt van Aguete.

1. Door de zandduinen van Maspalomas; Rother-wandeling nr. 32

Duur: 2,5 uur, naar wens uit te breiden of in te korten. Zwaarte: Zeer licht, max 50 hoogtemeters.
Je loopt vooral tussen de duinen door en langs het strand. Zoek je wat meer uitdaging, dan kun je volledig je eigen route kiezen door het duinlandschap. En omhoog lopend door het mulle zand is zwaarder dan het op het eerste gezicht lijkt.

2. Rondje om de Roque Nublo, klassieker; Rother-wandeling nr 16

Duur: 2 uur; zwaarte: licht
Roque Nublo is waarschijnlijk het bekendste landschapspunt van heel het eiland.  Er loopt slechts één pad naar de Roque Nublo, dus de eerste helft is klimmen, de terugweg loop je naar beneden. Tip: doe deze wandeling aan het eind van de dag, rond zonsondergang. Die is namelijk spectaculair. Combineer je de Roque Nublo met tocht nr. 17 dan duurt de combinatie in totaal zo’n 8 uur. Wandeling 17 verbindt twee bergdorpen en voert via Roque Nublo.

3. Beklimming van de Pico de las Nieves (1949 m); Rother-wandeling nr 24 of 25
Duur: resp. 2,45 en 6,15 uur. Zwaarte: licht/middelzwaar
Misschien wel nóg mooier is de zon onder zien gaan vanaf de Pico de las Nieves. Dit is het hoogste punt van Gran Canaria, met 1949 meter. Wat vooral iets toevoegt aan het uitzicht hier? De Roque Nublo. Want die rots kun je niet zien als je er op staat. Hier word je beloond met misschien wel hét plaatje van Gran Canaria. Een roodoranje horizon, waar het silhouet van de Roque Nublo bovenuit steekt. En in de verte zie je de kegelvormige berg El Teide, het hoogste punt van buureiland Tenerife. Er zijn verschillende wandelingen mogelijk naar Pico de las Nieves. Nummer 24 uit de Rother Wanderführer begint en eindigt bij Llanoz de la Pez, een parkeer- en rustplaats langs de GC-600. Wandeling nummer 25 begint in Cruz Grande, en loopt via Llanos de Pargana, Los Gatos, Pico de las Nieves, Era del Barranco, Casas de los Ingleses en Lomo de los Torraeros naar het dorpje San Mateo. Met buslijn 18 kun je vanaf het eindpunt weer terug.

4. Wandeling bij Agaete; Rother-wandeling 5 of 6.
Duur: resp. 2,5 en 7 uur. Zwaarte: licht / middelzwaar-zwaar
Agaete ligt in het noordwesten van het eiland. Ook dit kan weer in een korte en een lange versie, beide starten in San Pedro. De korte wandeling voert via Los Berrazales naar de Montaña de las Vueltas en weer terug. De lange wandeling voert via onder andere El Hornillo en Tamadaba en keert weer terug naar San Pedro. Dit deel van het eiland is zo groen in het voorjaar dat het wel tropisch lijkt. Het dorpje San Pedro steekt er met haar hagelwitte huizen perfect tegen af. Wees voorbereid op het nodige klimwerk: het aantal hoogtemeters is 330 bij de korte versie, en 1150 bij de langere tocht.

Image
LR-GranCanaria_BasvanOort-65

Complete dagtochten

Enkele tips uit het wandelgidsjes voor complete dagtochten

Nr .19 - Ronde vanaf Cruz de Tejeda; 5.30 uur, 500 m stijgen; 500 m dalen.
Langs de steile wanden van de Caldera. Tocht met fraaie uitzichten, die groene weides combineert met een bizar rotslandschap.

Nr. 25 - Vanaf Cruz Grande over de Picos de las Nieves naar San Mateo; 6.15 uur; 735 m stijgen, 1150 m dalen.
Route voert over een serpentines aangelegd steenpad. Van het droge zuiden via verschillende klimaat- en vegetatiezones naar het groene noorden.

Nr. 2 - Rondje vanaf Artenara (5.30 uur); 680 m stijgen, 680 m dalen.
Pad met panoramische uitzichten. Het verbindt verschillende hooggelegen bergdorpen.

Zwaarte van de wandelingen

De zwaarte van elke wandeling wisselt per tocht. Het voornaamste aspect waar dat mee te maken heeft is de lengte van de tocht. Gran Canaria is niet vlak, je moet hier dus een boel klimmen en dalen. Wandelpaden zijn over het algemeen goed begaanbaar maar het aantal hoogtemeters kan het wandelen erg pittig maken. Neem altijd water en wat te eten mee. Er zijn onderweg wel dorpjes met cafeetjes en restaurantjes, maar grote delen van Gran Canaria zijn ook stil en afgelegen. Daarnaast: er wordt nog wel eens een dutje gedaan in de middag.

Picos de Las Nieves

Verschilt, maar de geoefende wandelaar kan zijn hart hier ophalen. De wandelpaden staan goed aangegeven en de paden zijn doorgaans zeer begaanbaar, maar met name het binnenland van Gran Canaria is bergachtig en kan behoorlijk ruig zijn. Stippel je langere tochten uit, kan het behoorlijk pittig zijn. Daar word je wel rijkelijk voor beloond. De natuur op het eiland is spectaculair. Diepe kloven, bergtoppen van bijna 2.000 meter. Vanaf de Picos de Las Nieves kijk je zo uit over El Teide, de beroemde vulkaan van Tenerife.

Moeilijkheidsgraad

Op beschreven tochten geen technische moeilijkheden als klettersteigs. Aangezien je in de bergen loopt en veel mooie uitzichtpunten hebt, moet je af en toe wel even slikken als je hoogtevrees hebt. Maar over het algemeen zijn de wandelpaden veilig en loop je nergens direct langs een afgrond.

Image
LR-GranCanaria_BasvanOort-55

Navigatie

Er staan overzichtsborden en je kunt een markering volgen. Een wandelgids en wandelkaarten zijn zeker aan te raden.

Overzichtsborden, markering. Genoemde wandelroutes uit de Rother-gids zijn uitgebreid en nauwkeurig beschreven, inclusief begin- en eindpunt met het noemen van hectometerpaaltjes of bushaltes. Een extra wandelkaart is echter wel aan te raden, de wandelkaarten in de gids zijn erg basic. Op heel Gran Canaria zijn de wandelroutes trouwens nauwkeurig aangegeven met bordjes. Zo kun je ook makkelijk van plaats naar plaats lopen, door enkel de bordjes te volgen. Via de site van het Gran Canaria Walking Festival zijn pdf’s van de betreffende wandelroutes te downloaden.

Verhard / Onverhard

Je wandelt afwisselend over bospaden, onverharde smalle bergpaadjes en soms een deel over een geasfalteerde weg. Goed schoeisel is absoluut aan te raden.

Beste seizoen om te wandelen op Gran Canaria

Op Gran Canaria – zeker in het zuiden van het eiland – is het het hele jaar door meer dan twintig graden. De zomers kunnen wat warmer uitvallen, daarom is het beste seizoen om te wandelen in het voorjaar.  In februari en maart staan grote delen van het eiland in bloei en is het binnenland van Gran Canaria één groene oase.

Zeker als je in de zomer gaat, en het overdag in de zon erg warm kan worden, is het handig om de ochtenden en avonden te gebruiken voor inspanning. En het strand is nooit ver weg.

Gran Canaria kent een vrij constant klimaat. In het zuiden is het het hele jaar door gemiddeld tussen de 25 en 30 graden, het noorden koelt in de winter wat af. Daardoor is het tussen november en maart erg aangenaam om te wandelen. Niet te warm, en bovendien staat een groot deel van het eiland in de lente in bloei.

SNP Natuurreizen

Naar de Canarische Eilanden met SNP Natuurreizen

Wil je graag naar de Canarische Eilanden maar kun je wel wat hulp gebruiken bij het organiseren ervan? Bekijk dan het aanbod van SNP Natuurreizen.

Image
Canarische Eilanden SNP

Vervoer ter plekke

Heb je een huurauto, dan ligt het hele eiland aan je voeten. Op die manier kun je zelf vooraf wandelingen uitstippelen en bepaal je zelf hoe lang je per dag wandelt. Zo kun je ook verschillende korte wandelingen combineren, zoals Roque Nublo en de Pico de las Nieves. Of ’s ochtends vroeg een tocht door een canyon en rond zonsondergang over de duinen van Maspalomas.

Overnachten op Gran Canaria

Verspreid over het hele eiland zijn meer dan genoeg accommodaties. Wij sliepen op de volgende plekken:

Eten, drinken, inkopen doen

In vrijwel elk dorpje vind je wel een café of restaurant, waar je eenvoudige maar prima maaltijden geserveerd krijgt (en zeer betaalbaar). In Las Palmas, maar ook dorpjes als Tejeda of Teror, zijn ook supermarkten. Heb je een accommodatie midden op het eiland, is het zeker handig om wat ruimer inkopen te doen.

Uitrusting

Goede wandelschoenen zijn absoluut noodzakelijk. Verder weinig extra’s nodig. Kleding gericht op zomerse temperaturen. Let wel op: van november tot april kan het nog wel eens fris zijn als je op hoogte zit (hoogste punt is rond de 2000 meter). Dus zoek je de bergen op, neem dan wat extra lagen kleding mee.

Image
LR-GranCanaria_BasvanOort-145

Cultuur

In verschillende dorpjes en steden zijn er door het jaar heen festiviteiten. Om te beginnen is er het Gran Canaria Walking Festival (meestal eind oktober of begin november). Deelnemers aan dit festival kunnen zich inschrijven voor verschillende wandelingen van verschillend niveau. Het totale aanbod bestaat uit tien wandelingen verspreid over het eiland, plus nog een wandeling door de duinen van Maspalomas.

In Teror is het op 8 september feest. Dat is ter ere van Nuestra Señora del Pino (Onze lieve vrouwe van de pijnboom), de beschermheilige van de stad. Kijk op GranCanaria voor meer activiteiten en bezienswaardigheden.

Gidsenbureaus

Wij verkenden een deel van het eiland samen met gids Yamilet van Walk in Gran Canaria. Zij, of een collega van haar, is te boeken.

Kaart en gids

Gebruikte kaart: Kompass Wanderkarte Gran Canaria no. 237, 1:50.000, uitg. Kompass
Gebruikte gids: Gran Canaria, Die schönsten Küsten- und Bergwanderungen, uitg. Rother Wanderführer. Hierin staan veertig verschillende wandelingen beschreven, verspreid over het hele eiland en gevarieerd in moeilijkheidsgraad. Er bestaat ook een Engelstalige versie van.

Handige sites