icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Karpaten, Georgië, Lex van den Bosch, paarden, bergen
Gebiedsinformatie

Wandelen Lage Kaukasus Georgië

  • 01 juni 2009
  • Door: Sjiva Janssen
  • Fotografie: Sjiva Janssen & Lex van den Bosch (omslagfoto)

De gastvrijheid, de ongerepte natuur en de majestueuze bergen zijn niet waar Georgië het nieuws mee haalt. Maar dat troffen wij er wel aan.

Het wandelgebied
Georgië is een bergachtig land ter grootte van Zwitserland, ingeklemd tussen Rusland in het noorden, Azerbeidzjan in het oosten, Turkije en Armenië in het zuiden en de Zwarte Zee in het westen. Meer dan de helft van het land ligt boven de 900 meter hoogte en bijna 40% is bebost. 7 Procent van het oppervlak is beschermd natuurgebied. Het land telt ongeveer 4 miljoen inwoners. De taal is Georgisch. De religie overwegend Georgisch orthodox. De noordgrens van Georgië met Rusland wordt gevormd door de hoge Kaukasus, met als hoogste top de Elbrus (5642 meter), volledig op Russisch grondgebied gelegen; Georgië zelf heeft drie toppen die boven 5000 meter uitsteken en tien vierduizenders. Vanaf bijna elke plek in de centrale vallei van Georgië zie je de hoge Kaukasus in het noorden liggen als een lange witte muur.

De wandeltocht
Wij liepen een driedaagse bestaande trekkingroute in nationaal park Borjomi-Kharagauli van Borjomi (een wat grotere toeristenplaats) naar Marelisi (bergdorp). Dit is één van de negen officiële wandelroutes (variërend van 1 dag tot een hele week wandelen) in het park. Hoogteverschillen variëren tussen 800 – 2642 m. Via www.nationalpark.ge, klik op ‘Park Trails’ kun je een kaart van het park met de wandelroutes downloaden.