icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right
Image
Alpen, Frankrijk, wandelen, huttentocht
Gebiedsinformatie

Huttentocht in de Alpes Maritiemes

  • 01 april 2010
  • Door: Ronald Naar
  • Fotografie: Ronald Naar

Op Pad-medewerker Ronald Naar wilde zijn gezin laten kennismaken met een alpiene huttentrektocht. Daarvoor zocht hij een landschap met veel variatie, mooie flora en fauna en natuurlijk onderweg niet al te grote risico’s: de Franse Zee-Alpen.

Het wandelgebied

Het zuidelijkste gedeelte van het Parc National de Mercantour in de Alpes Maritiemes.

Gemaakte huttentocht

Vijfdaagse huttentrektocht.

Zwaarte/moeilijkheidsgraad van de huttentocht in de Alpes Maritiemes

In principe geschikt voor beginnende huttenwandelaars en kinderen van acht jaar en ouder. Het te overwinnen hoogteverschil is nooit meer dan 650 meter per dag. Op de laatste dag moet je wel een flink stuk afdalen.

Navigeren van de wandelroute in de Franse Alpen

Wandelgids + markering. De paden en de markering van de beschreven route zijn goed, aangezien dat traject deel uitmaakt van de Grande Randonnée 52. Uitzondering hierop vormt het traject van de Refuge de Nice over de Pas de la Fous naar de Refuge de Valmasque, maar dit is te omzeilen (zie de info-pdf onderaan deze pagina). De bijbehorende wandelgids: Topo-guide Tinée-Vésubie Vallée des Merveilles – GR 52.

Wat is de beste tijd voor een huttentocht in de Alpes Maritiemes?

Juni – september. Het weer is er over het algemeen veel beter dan elders in de Alpen. Er kunnen wel zeer heftige, maar gelukkig korte onweersbuien voorkomen.

Overnachten tijdens de wandelroute

In het dal van de Vésubie zijn slechts een handvol kleine campings. Verwacht geen luxe; het maximum niveau is twee sterren. Alle campings zijn gedurende de zomer tamelijk vol. Gedurende de tocht overnacht je in berghutten.

Vervoer naar de Franse Alpen

Afstand vanaf Utrecht naar St.-Martin-de-Vesubie is 1400 km. Met OV: naar Nice met de trein en vanaf daar verder met de bus. Of vliegen op Nice.

Extra informatie over een huttentocht in de Alpes Maritiemes

Download de pdf-bestanden onderaan deze pagina.

Voor meer achtergrondinformatie over berghutten en waar je op moet letten als je een huttentocht plant, lees en bekijk dan onze pagina over 'wat en hoe in een berghut', inclusief how to-video.

Ter aanvulling een kritische reactie van lezer Anton Duijnhouwer, die deze tocht liep in 2013 samen met zijn gezin:

'Wij hebben als gezin (2 volwassenen en 2 kinderen van 13 en 14 jaar) de route gelopen vanaf Refuge Madonna de Fenestre tot het parkeerterrein van Pont du Countet tussen dinsdag 9 juli en vrijdag 12 juli 2013. Wij zijn geen ervaren (berg)wandelaars en matig sportief. Vandaar dat de beschrijving voor de 'beginnende huttenwandelaar' ons aansprak. Zelf heb ik de route in omgekeerde volgorde 25 jaar geleden gelopen. Omdat wij de beschrijving in het artikel erg rooskleurig vinden geven wij hierbij onze opmerkingen. De aangegeven looptijden hebben wij bij lange na niet gehaald. Ook de ervaren wandelaars die dezelfde etappes liepen hadden meer tijd nodig dan is aangegeven in de beschrijving.

Opmerking bij dag 3: De eerste honderd meters afdaling vanaf Pas du Mont Colomb naar Refuge de Nice zijn zeer steil waarbij men voeten en handen moet gebruiken. Wel aardig om dit op te nemen om verrassingen te voorkomen.

Opmerking bij dag 4: De route via Pas de la Fous wordt door de huttenbeheerder in Refuge de Nice ten sterkste afgeraden voor mensen die de route niet goed kennen. Wij hebben deze route dan ook niet gelopen. Op een andere website staat de route ook beschreven als zeer steil. De zwaarte is zodanig dat op deze site alpiene ervaring wordt geadviseerd. Dat is uiteraard heel wat anders dan een tochtje voor beginners.

Opmerking bij dag 6: Nav de ervaring met de genoemde looptijden hebben we een kortere afdaling gekozen naar de parkeerplaats bij Pont du Contet. In hetzelfde dal als Belvedere maar iets langer met de taxi.

Verder was de situatie dit jaar extra lastig door de grote hoeveelheid sneeuw die nog aanwezig was. Een week voor ons vertrek was de route niet mogelijk door de sneeuw en ijs. Zonder wandelstokken was de route nu praktisch onmogelijk geweest (traverseren van hellingen met sneeuw) en sommige wandelaars hadden dan ook stijgijzers. En de in het artikel genoemde onweersbuien zijn eerder standaard dan een uitzondering. De tocht is ons inziens geschikt voor beginnende huttenwandelaars, maar de opmerking over de jonge kinderen past absoluut niet bij deze tocht. Tenzij de kinderen zeer ervaren zijn. Dat de tocht geschikt is voor beginners wil niet zeggen dat er niet aardig gewerkt moet worden. Om de verwachtingen te temperen is het wellicht verstandiger om langere looptijden te noemen. Daarnaast is de route via de Pas de la Fous absoluut ongeschikt voor personen zonder alpiene ervaring of kennis van de route. Verder moet iedereen vooraf ter plaatse informeren of de route begaanbaar is zonder hulpmiddelen als stijgijzers. Zelfs begin juli kan er dus nog erg veel sneeuw liggen.

Met vriendelijke groet,
Anton Duijnhouwer