icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Huttentocht Adlerweg in Tirol
Gebiedsinformatie

Huttentocht Adlerweg in Tirol

  • 01 februari 2008
  • Door: Jolanda Linschooten
  • Fotografie: Jolanda Linschooten

De hoofdroute van de Adlerweg is 280 kilometer en voert in 31 etappes dwars door de Tiroler Alpen. De Adlerweg verbindt Gasthof Rummlerhof in St. Johan in Tirol met St. Anton am Arlberg. De hoofdroute loopt door de noordelijke Kalkalpen. Grote gletsjers zijn er niet, maar wandelend over hooggelegen paden met uitzicht op grillige pieken geeft de route soms een onverwacht wilde indruk. Onderweg zijn er tal van (alpiene) varianten mogelijk.

Jolanda Linschooten liep in 2008 voor Op Pad een deel van de Adlerweg en beschrijft een 7-daagse huttentocht van St. Anton am Arlberg naar Nassereith. De tocht voert langs steile rotswanden, die worden afgewisseld met groene almweides vol bloemen. Berggeiten kunnen onderweg een paar bergtoppen meenemen en en paar klettersteigs doen. Hieronder vind je de geupdate informatie bij deze tocht.

Korte feiten

Over de wandelroute Adlerweg

Land: Oostenrijk, Tiroler Alpen
De tocht: Zevendaagse huttentocht over de Adlerweg. Beginpunt St. Anton am Arlberg; eindpunt Nassereith.
Zwaarte/moeilijkheidsgraad: Pittige bergtocht met regelmatig smalle en steile paden/richels, beveiligd met staaldraad. Goede conditie vereist, en geen last van hoogtevrees hebben.
Navigeren: Markering. Wandelgids. Topokaarten.
Naar het gebied toe: Trein: Amsterdam - St. Anton am Arlberg. Vliegtuig: vliegen op Innsbruck, 1,5 uur treinen van St. Anton am Arlberg. Auto: afstand Utrecht – St. Anton am Arlberg ca 900 km.
Overnachten: Hutten en hotels.
Beste tijd: Van begin juli tot half september.
Uitrusting: Zie de Op Pad paklijst huttentochten.

Het gebied

De noordelijke Kalkalpen. De hooggelegen paden in dit gebied voeren over puinhellingen en langs steile rotswanden, die worden afgewisseld met groene almweides vol bloemen.

De tocht

Zevendaagse huttentocht over de Adlerweg. Beginpunt St. Anton am Arlberg; eindpunt Nassereith. Berggeiten hebben de mogelijkheid om onderweg een paar bergtoppen 'mee te nemen' en een paar klettersteigs te doen. Zie de dag-tot-dag-routebeschrijving.

Image
Vrouw kijkt uit over bergen in Oostenrijk
SNP Natuurreizen

Huttentochten van SNP Natuurreizen

Wil je graag een huttentocht maken maar kun je wel wat hulp gebruiken bij het organiseren ervan? Bekijk dan het aanbod huttentochten in Oostenrijk van SNP Natuurreizen.

Image
Huttentocht Stubaier Höhenweg

Zwaarte van dit traject over de Adlerweg

Pittige tocht, waarbij je geen last van hoogtevrees moet hebben en waarbij een goede conditie vereist is. Dagelijks redelijke hoogteverschillen van gemiddeld 800 m stijgen en dalen. Dagelijks gemiddeld 6 uur onderweg (gerekend zonder pauzes). Uiteindelijk 40 km afgelegd van de geplande 70 kilometer bergwandelen.

Moeilijkheidsgraad

Serieus bergterrein met regelmatig smalle en steile paden/richels die meestal m.b.v. staaldraad beveiligd zijn, afgewisseld met eenvoudige brede paden. Los en brokkelig gesteente. Enige bergervaring is vereist gezien de steile passages met staaldraadzekeringen. Staaldraadbeveiligingen altijd eerst proberen en daarna pas vertrouwen! Overwegend T3, af en toe een stukje T4. De moeilijkheidsgraad neemt fors toe bij slechte weersomstandigheden (regen, sneeuw, harde wind).

Navigeren

De Adlerweg is goed gemarkeerd (rode verfstrepen) en van wandelborden voorzien. Duitstalige beschrijving in de Kompass Wanderführer (zie de opmerking bij 'Gidsen'). Daarnaast zijn nauwkeurige kaarten met schaal 1:25.000 nodig, een kompas en hoogtemeter.

Beste tijd

Van begin juli tot half september.

Naar het begin van de Adlerweg toe

Trein: van Amsterdam (bijvoorbeeld) via Mannheim en Ulm naar St. Anton am Arlberg, 10 uur reistijd; kijk op de internationale routeplanner van de NS:  of bel NS International: 030 - 2300023.
Vliegtuig: De dichtstbij gelegen luchthaven is Innsbruck. Vanaf daar per trein in 1,5 uur naar St. Anton am Arlberg. Info: Treinreiswinkel
Auto: via de Duitse snelwegen, via Arlberg-Strasse en tunnel. Afstand Utrecht – St. Anton am Arlberg is een kleine 900 kilometer.

Uitrusting

In het hooggebergte heb je ook ’s zomers een muts nodig, wanten, regen- en winddicht jack en broek. Gamaschen zijn handig bij verse sneeuwval. Bergschoenen met goed profiel en hoge schachten. Hoogtemeter, kompas en 1:25.000 kaarten, eventueel aanvullend een GPS. Een lakenzak is nodig voor het overnachten. Zie voor een uitgebreide lijst de Op Pad Paklijst voor huttentochten.

Image
Hut op de Adlerweg huttentocht

Overnachten

Het is aan te raden om de hutten vooraf te reserveren, vooral als je met een groep onderweg bent. Sommige telefoonnummers zijn buiten het seizoen niet in gebruik. Kijk op de websites van de hutten hoe je het beste kunt reserveren. Sommige hutten vragen tegenwoordig om een kleine aanbetaling. De netspanning in de berghutten is dezelfde als in Nederland. Gebruik van stopcontacten is slechts sporadisch mogelijk.

Eten, drinken, inkopen doen

Onderweg in de bergen kun je de hele week geen inkopen doen, maar in de berghutten zijn behalve maaltijden ook chocola en sandwiches te koop. Op dag 1 passeer je de Leutkircher Hütte met aangenaam terras waar het goed lunchen is. In de berghutten in de Lechtaler Alpen kun je ’s avonds à la carte lokale gerechten bestellen zoals Kaiserschmarren (dikke in stukjes gesneden pannenkoeken met poedersuiker en appelmoes), goulasch met Knödel of Käsenudeln (macaroni overgoten met kaas).

Gidsenbureaus

Onderweg kun je drie keer een klettersteig doen, waarvan die boven St. Anton (dag 1) en die boven Imst (na dag 7) zeer moeilijk zijn, alleen die bij de Steinseehütte is eenvoudig (kijk voor deze klettersteigs op via ferrata); klik op berggidsen tirol voor informatie over berggidsen.

Bagageservice

Je kunt een deel van de Adlerweg lopen zonder al teveel bagage, er zijn meerdere hotels in de directe omgeving van de Adlerweg met bagagetransport.

Image
Vrouw wandelt Adlerweg

Dag 1, van St. Anton naar het Kaiserjochhaus

+1300 m/-250 m, 5-6 uur.
Brede bergpaden door uitzichtrijk almterrein, niet moeilijk.

Route: St. Anton in noordwestelijke richting verlaten, wandelbordjes LeutkircherHütte volgen. Door naaldbos en bergweiden omhoog, eerst over een brede bosweg, maar na enkele haarspeldbochten de weg links verlaten voor een bergpad dat geleidelijk omhoog voert naar de Leutkircher Hütte. Nu borden Kaiserjochhaus aanhouden, veelal op hoogte blijvend door stenig terrein en steile bergweiden.

Extra: Beklimming Stanskogel, 2757 m. Op een heldere dag absoluut de moeite waard vanwege het enorme uitzicht. Verlaat hiervoor ca. 20 min. na de Leutkircher Hütte het pad richting het Kaiserjochhaus om linksaf een pad richting de Stanskogel te volgen; omlaag kun je dezelfde route volgen of exact halverwege de afdaling linksaf een smal padspoor volgen dat een verkorte route is terug naar het pad richting Kaiserjochhaus (+400 m, - 400 m, reken op 1,5-2 uur extra).

Korter: Halverwege de dag in de Leutkircher Hütte blijven.

Klettersteig: vanuit St. Anton kun je de Weißschrofenspitze op via een klettersteig, ca 5 uur met aan- en afloop, zeer moeilijk.

Dag 2, van het Kaiserjochhaus naar de Ansbacherhütte

+600 m, -500 m, 5 uur.
Smalle paden door rotsterrein, gezekerde passages over smalle richels, regelmatig diepe afgronden; matig moeilijk.

Route: Overwegend door stenige hellingen eenvoudig traverserend naar de Kridlonscharte (2371 m), een zeer uitzichtrijke pas boven de Hintersee. Verder door stenig terrein maar over een goed pad naar de volgende pas, Hinterseejöchl (2482 m), dan een steenrijke afdaling naar de dalkom van de Vordersee. Hierna volgt het lastigste deel van de dag, ook wel de Th. Haas-weg genoemd, een smal pad/richel dat ruim een kilometer door een rotswand traverseert maar zeer goed beveiligd is met staaldraad om je vast te houden. Voor wie geen hoogtevrees heeft, is dit een prachtige route. Via het brede Alperschonjoch (stenen vervallen schuilhut) de bordjes naar de Ansbacher Hütte volgen, noordelijk om de Sam-Spitze heen over goede paden naar de hut.

Extra 1: korte beklimming van de Malatschkopf (2388 m), direct naast het pad, op een halve km van het Kaiserjochhaus richting de Ansbacherhütte. Ongeveer 30 min. extra, zeer fraai uitzicht over het Stanzer dal onder je. Padspoor over de grasrug volgen, pad wordt steeds smaller, laatste stuk rotsig (T3-T4); topkruis.

Extra 2: beklimming van de Sam-Spitze, 2624 m. Verlaat bij het Alperschonjoch de route naar de Ansbacher Hütte voor een pad dat rechts ervan omhoog voert naar de Sam-Spitze. De route is duidelijk te volgen vanwege markeringen, maar hoe hoger je komt, hoe meer klauterwerk vereist wordt; hoewel de route nergens echt moeilijk is, is het vergelijkbaar met de Haasweg alleen veel korter en zonder beveiliging. Vanaf de top is de route weer eenvoudig en loopt via de stenige bergrug omlaag naar de Ansbacher Hütte (+200 m/ -200 m, reken op ca 45 min extra).

Dag 3, van de Ansbacherhütte naar de Memminger Hütte

+850 m, -1000 m, 6 uur.
Hooggelegen paden door grashellingen met steile passages en een gezekerde afdaling door een stenige schoorsteen, matig moeilijk.

Route: Door grashellingen overgaand in steenvelden traverseren naar de brede Kopfscharte (2484 m), steil omlaag over een goed pad door de rotsen en dan opnieuw traverseren naar het Winterjöchl (2528 m). Hierna wordt het pad smaller en de helling waardoor getraverseerd wordt, steiler. Niet de padsplitsing rechts omlaag nemen (dit is de Augsburger Höhenweg; tenzij deze alpiene Adlerweg-variant je veel te tam is! De Augsburger Höhenweg behoort tot één der moeilijkste hoogalpiene Höhenwege en duurt zo’n 10 uur met onderweg een bivakmogelijkheid.)
Omhoog door een steenrijk gebied naar de Grießlscharte (2632 m). De afdaling hiervan aan de andere kant is zeer steil en verloopt deels door een soort schoorsteen, beveiligd met staaldraad en kettingen. Dan langdurig door het steenrijke Langkardal over een pad dat steeds eenvoudiger wordt en uitmondt in het groene Parseier dal. Steeds Memminger Hütte aanhouden en beneden rechts het dal omhoog, twee keer een beek oversteken (geen brug), daarna het smalle pad omhoog volgen aan de andere kant van het dal. Dit pad heeft diepe afgronden maar is langs de rotsen goed beveiligd met staaldraad. Verder door bergweiden en steeds indrukwekkender rotsterrein naar de schitterend gelegen hut.

Eenvoudiger: +100 m/-1000 m, 4-5 uur. Vanuit de Ansbacher Hütte terug over de route noordelijk langs de Sam-Spitze en via het Alperschonbach dal eenvoudig maar langdurig afdalen naar Madau. Overnachten in Berghaus Hermine. De volgende dag vanuit Madau over boswegen langs de Parseierbach omhoog tot aan de materiaallift naar de Memminger Hütte (ruim 1 uur). Hier het eenvoudige bergwandelpad oppikken; 3,5 uur.

Dag 4, van de Memminger Hütte naar het Württemberger Haus

+650 m, -650 m, 5 uur.
Steile gras- en rotshellingen, diepe afgronden, gezekerde passages, matig moeilijk.

Route: Langs de Unterer Seewisee geleidelijk omhoog naar de Mittlerer Seewisee onderlangs indrukwekkende wanden (soort kloofje) tot aan de Seescharte (2599 m). Aan de andere kant niet echt omlaag maar traverserend onderlangs de SeeschartenSpitze naar de Großbergscharte (2493 m). De route volgt nu de oostelijke bergkam omhoog over een smal pad met diepe afgronden naar de top van de Großbergkopf (2612 m) en verder over de topgraat en langs een smalle richel (staaldraad zekering) naar de tweede top, de Großbergspitze (2657 m), houten kruis. Vervolgens daalt het pad door steenrijke en steile grashellingen (beveiligd op lastig stuk) af naar het Württemberger Haus.

Dag 5, van het Württemberger Haus naar de Hanauer Hütte

+850 m, -1150 m, 7 uur
Overwegend hoogliggend pad, niet moeilijk, alleen 2 korte stukjes matig moeilijk (net voor de Gebäudjöchl en voor de Roßkarscharte).

Route: Omhoog naar het meer Auf der Lacke en ervoor rechts omhoog over een steiler worden pad door grashellingen (niet extra beveiligd) naar de pas Gebäudjöchl (2452 m), andere kant omlaag en links aanhouden onder de Gebaudspitze langs en over een rotsrichel steil omhoog (beveiligd) naar de Roßkarscharte (2400 m). Via het Gufelgrasjoch omlaag door met stenen bezaaide grashellingen langs de Mittelkopf naar de Steinsee Hütte. Dan verder omhoog (beveiligingen met touw) naar de Vordere Dremelscharte (2434 m). Aan de andere kant door steenrijk gebied omlaag naar de Hanauer Hütte.

Moeilijker: Via de Hintere of Östliche Dremelscharte. Route volgen tot aan de Steinsee Hütte, daarna het pad volgen dat langs de noordelijke oever van de Steinsee gaat, om dan links route 625 aan te houden, het pad omhoog naar de Hinterer Dremelscharte (2553 m). Een mooie, maar steile steenrijke route deels over richels (beveiligd) naar de Hanauer Hütte. Alleen ondernemen bij droog en stabiel weer. Reken ruim een half uur extra.

Klettersteig: Eenvoudige Klettersteig naar de Steinkarspitze; 3,5 uur (met aan- en afloop) vanuit de Steinseehütte. Zie hier voor een beschrijving. Dan bijvoorbeeld overnachten in Steinseehütte.

Dag 6, van de Hanauer Hütte naar de Anhalter Hütte

+900 m, -800 m, 5 uur.
Eenvoudige dalroute.

Route: Het Angerletal omlaag volgen in noordelijke richting naar het dorpje Boden en daar rechts (oostelijk) bij Pafflar even naar rechts het asfalt volgen om dan links eerst langs de weg, later ervandaan omhoog naar de pas Steinjöchle (2198 m) waaronder rechts aanhoudend, bij de Kromsee de Anhalter Hütte ligt.

Mooier: er is een alternatieve en iets alpienere route (matig moeilijk; zeker niet moeilijker dan wat er al aan routes achter je ligt!) door vanaf de Hanauer Hütte in zuidoostelijke richting route 621 te volgen naar het Galtseitenjoch (2421 m) en omlaag via de Fundaisbach naar het dorpje Pfafflar. Reken op ruim 4,5 uur van Hanauer tot Pfafflar (via de normale route ruim 2 uur).

Dag 7, van de Anhalter Hütte naar Nassereith

+250 m, -1300 m, 7-8 uur.
Brede bergpaden en boswegen, niet moeilijk.

Route: Geleidelijk omhoog door grashellingen naar het Kromsattel (2137 m), dan omhoog naar Hinterbergjöchle (2203 m) en omlaag door lange steenrijke afdaling. Links aanhoudend naar de dalbodem (Hinterer Tarrentónalm, restaurant) en daar rechts de bosweg door het Tegestal naar Nassereith volgen. Van Nassereith met taxi (ca. € 25, Taxi Landauer) of bus naar Imst. Hier de trein nemen via St. Anton naar de grens (Feldkirch). Vanaf Feldkirch verder per trein naar Zürich of Basel.

Korter: ca. 4 uur. Volg dezelfde route omlaag door het Tegestal maar ga aan het eind ervan niet rechts richting Nassereith maar links richting Fernstein, volg de Adlerwegroute tot aan de camping. (Fernstein is een autopas, er is een kasteel (Schloss Fernstein), een hotel en een camping.) Vanaf Fernstein neem je de bus richting Imst, en daar de trein terug naar St. Anton am Arlberg.

Klettersteig: Vanuit Imst (eerst met kabelbanen omhoog) kun je de Maldonkopf via een klettersteig beklimmen; zeer moeilijk, met aan- en afloop ruim 8 uur.

Kaart en gids

Gebruikte kaarten:

  • Alpenvereinskarte, schaal 1: 25.000, nr 3/2 Lechtaler Alpen-Arlberggebiet, no. 3/3 Lechtaler Alpen-Parseierspitze, no. 3/4 Lechtaler Alpen-Heiterwand und Muttekopfgebiet
  • Kompasskaart dl. 24 Lechtaler Alpen - Hornbachkette, uitg. Kompass, schaal 1:50.000.

Gebruikte gids:

  • Kompass Wanderführer no. 1000, Adlerweg, beschrijft de gehele Adlerweg van St. Anton tot St. Johann in Tirol. Jubileumuitgave in beperkte oplage. Alleen nog in bieb of bij antiquariaat verkrijgbaar.

Handige telefoonnummers

  • Alpenweerbericht Oostenrijk:  (0900) 91 156680.
  • Bergredding Oostenrijk: 140
  • Algemeen alarmnummer: 112