icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right
Image
Nederland, mensen wandelen in Gelderland
Blog

Het Noaberpad, de mooiste trajecten volgens Op Pad

  • 06 augustus 2015
  • Door: Jacques van der Linden
  • Fotografie: Bart Hautvast, Jacques van der Linden en Clara Wilken

Op Pad roept 2015 uit tot het Jaar van de LAW’s, de Lange Afstand Wandelpaden die kriskras door Nederland onze mooiste stukjes natuur verbinden. Nederland telt veertien van die paden. Ze voeren door bos, hei, rivierlandschappen, duinen, polders, maar ook door historische steden. Op Pad selecteerde de acht mooiste LAW’s en liep per pad een tweedaags traject. Dit keer over het Noaberpad dat van Bad Nieuweschans naar Kleve (D) loopt, 415 km in totaal.

Image
LR-Noaberpad-007

Beknopte informatie Noaberpad

Land: Nederland, Duitsland
De tocht: Tweedaags traject over het Noaberpad, van Zeddam naar Elten, 12,5 km; van Elten naar Kleve, 20 km.
Gebied: Gelderland (Montferland en uiterwaarden Rijn), Duitsland
Markering: Standaard roodwit markering van de langeafstandwandelpaden, stickers en verfstrepen. Plus wandelgids Noaberpad.
Zwaarte/moeilijkheidsgraad: Eenvoudig wandelen, over onverharde en verharde paden.
Verhard/onverhard: Dag 1: 5/95; dag 2: 40/60
Naar het startpunt toe: Utrecht - Zeddam, ca 1,5 uur reistijd met trein en bus.
Overnachten: Bed & breakfasts, hotel
Beste periode: Mei t/m september.
Oordeel Op Pad: 8,5

Image
LR-Noaberpad-017

Uitgebreide informatie Noaberpad

Het gebied

Het Noaberpad tussen Zeddam en Kleve komt eerst door het Montferland met bos, hellingbos, stuwwallen en glooiende weides, en voert vervolgens via de Rijn-uiterwaarden met graslanden en akkerland Duitsland in.

Zwaarte van het Noaberpad

Je legt de route fluitend af, als het ergens zwaar is, dan is dat het asfalt in Duitsland. Geen technische moeilijkheden.

Markering en Wandelnet

De route is bewegwijzerd in 2 richtingen met de bekende standaard witrood streepjes van de langeafstandwandelpaden (verfstreepjes en stickers  op bomen, hekken en palen) af en toe aangevuld met de naam ‘Noaberpad’. Let op wanneer je optrekt met het Pieterpad: vergeet niet op tijd af te slaan en het Noaberpad te volgen. De club die de paden ontwikkelt, markeert en onderhoudt is Wandelnet. Wijzigingen worden bijgehouden op hun site, check die ook voordat je gaat wandelen, zodat je niet voor onverwachte wijzigingen en onduidelijkheden komt te staan. GPS-gebruikers kunnen hier ook de track downloaden en/of de routekaart uitprinten. Zelf kun je op meldpuntwandelen aangeven of en waar er iets aan de markering schort.

Wandelgids

Het is sowieso handig het gidsje NOABERPAD (à € 18,70) van het Nivon te kopen. Je hebt alle etappes op detailkaarten, routebeschrijvingen en -tips. Zie www.noaberpad.nl.

Alle 14 LAW’s hebben een uitgebreide zeer praktische wandelgids met alle ins en outs: de hoofdroute opgesplitst in dagtrajecten, beschreven in beide richtingen, per traject een gedetailleerd routekaartje, met daarop ingetekend bushaltes, overnachtingsplekken, bezienswaardigheden en meer. Daarnaast veel achtergrondinformatie (die over het Trekvogelpad en de vogel(trek) is erg lezenswaardig), full colour foto’s en handleiding bij het gebruik van de gids. Met name vanwege de routekaartjes onmisbaar bij het lopen van de route. Neem altijd een overzichtskaart mee, niet om op te navigeren, maar om het geheel van de route te overzien. De gids is te koop via Wandelnet, ANWB en bij gespecialiseerde kaarten- en gidsenwinkels.

Image
LR-Noaberpad-028

Overnachten

Tip
Villa Erika
Zevenaar Strasse 111
46446 Elten
Duitsland
www.villaerika.eu
Een prachtige Jugendstil villa, aan de voet van de berg. Mooie ruime kamers en dito badkamer. De salon, met bladen en tv, is voor de gasten. Ook mag je in het prieel, in de tuin achter de villa, gaan zitten. Overnachting 2-pk + uitgebreid ontbijt € 85.

Openbaar vervoer

Stel dat je 2 nachten in Villa Erika slaapt; neem dan ’s ochtends de buurtbus naar Zevenaar, vandaar ga je per trein naar Doetinchem en dan per bus naar startplaats Zeddam (reistijd ca. 1 uur). Op dag 2 vertrek je vanuit de villa in Elten. In Kleve kun je de trein nemen naar Nijmegen een daar overstappen Naar Arnhem en Zevenaar. Daar stap je op de bus naar Elten (reistijd ca. 2 uur). Zie www.9292.nl.

Eettip

Het Wirtshaus in Elten Centrum. Klinkt degelijk Duits. Blijkt een fris, trendy eethuis, met vlotte jonge bediening. Wij aten calamares fritas, gevolgd door risotto met paddestoelen en seizoengroenten à € 24 p.p. Om je vingers bij af te likken.

Beoordeling LAW Tweedaags traject

Landschap: 8,5 gemiddeld. Uitschieter (dus een 9) voor de Eltenberg - hellingbos en op de top uitzichten op het cultuurlandschap en de Rijn-uiterwaarden. En – ja, ook dat gebiedt de eerlijkheid – een 7-  voor de racebaan langs de Rhein naar Greithausen.
Paden: Voor dag 1 delen wij een 10 met een griffel uit – zandpaden en smalle weggetjes. Dag 2 krijgt gemiddeld een 7,5. De graspaden door de uiterwaarden en over de Rijndijk zijn heerlijk, maar het asfalt in Duitsland doet afbreuk aan het wandelgenot.
Eindcijfer:  8,5

Ervaringsdeskundigen over het Noaberpad

Kilometervreter of weekendwandelaar: het Noaberpad leent zich voor beide wandelaars. De LAW start in Bad Nieuweschans (Groningen) en eindigt in Kleve, in totaal 415 kilometer. Stefanie (44) en Wim (47) Wessel liepen twee jaar geleden met hun dochters Kim (18) en Myrthe (15) het hele pad. 

‘Dik twee jaar geleden hadden wij alle paden van ons wensenlijstje gelopen. Het werd het tijd voor iets nieuws. De keuze viel op het Noaberpad, omdat die voor ons onbekende regio’s zoals Noord-Groningen verbindt met geliefde streken als Twente en de Achterhoek.

Sinds 1991 lopen wij de Nederlandse LAW’s. Ooit begonnen met het Pieterpad, kreeg het wandelvirus ons snel te pakken. Toen de kinderen kwamen, gingen we gewoon door. Eerst met de baby op de buik, later op de rug en nog weer later mochten ze zelf mee lopen. Onze zomervakanties gaan, je raadt het al, voor een deel op aan wandelen.

Voor het Noaberpad is dat wat lastig. Het pad is niet echt makkelijk bereikbaar. “Geen nood, doen we het toch in  meerdaagse tochten”, opperde Wim. Zo gingen tijdens de voorjaars-, mei-, zomer-, herfst- en nog eens meivakantie de wandelschoenen aan.

We begonnen op een koude februaridag in Bad Nieuweschans en eindigden op een klamme meidag een jaar later in Kleve. Daartussen kwamen we door prachtstreken. Tijdens het wandelen merkten voor de zoveelste keer dat Nederland veel mooier is dan je soms verwacht. Noordoost-Groningen verraste ons positief met zijn open maar zeker niet lege landschap: de veengronden bleken allesbehalve saai. In Duitsland is het aangenaam wandelen, wat we van Twente en de Achterhoek al wisten. En wat de fauna betreft: onderweg zagen we herten, fazanten, hazen en flamingo’s. Je loopt over diverse oude spoortrajecten gelopen en ziet vele grenspalen. Onze slaapadressen onderweg varieerden van bed & breakfasts tot trekkershutten, en van onze eigen vouwwagen tot een hotel dat speciaal voor ons openging. Een aantal keren stapten we drie dagen achter elkaar door, dan weer kozen we een vaste basis waarbij we met auto en fiets naar begin- en eindpunt reden. En de kinderen hebben alle 415 kilometer meegelopen! Van het openbaar vervoer moet je het niet hebben in aan het Noaberpad, maar op andere manieren is er heel veel mogelijk. Goed plannen is dus essentieel.

Het mooiste stuk? Moeilijk te zeggen. We houden van heuvels en bergen. Van het laatste traject door het Montferland hebben we dan ook erg genoten. En die onderste punt van Groningen (van Bellingwolde, langs Bourtange naar de Runde onder Ter Apel). Daar liepen we tussen de frisse lentetinten en met een lekker lentezonnetje,  een verrassend mooi gebied.’