icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
GR11
Routes

De GR11: wild, ruig en ongerept

  • 20 oktober 2023
  • Door: Geert van Nispen, FAQ's door Dirk Wijnand de Jong
  • Fotografie: Geert van Nispen

Het is een ware beleving. Het is wild, ruig en ongerept: de Spaanse kant van de Pyreneeën. Een buitenspeelgebied waar je jezelf kunt verliezen, opgaat in de natuur, mooie mensen ontmoet en het bergleven optimaal kunt ervaren. In dit artikel neem ik je mee op mijn tocht over de GR11 welke ik, Geert van Nispen, in twee delen heb volbracht. Een fantastisch avontuur!

Veelgestelde vragen over de GR11

Wat is de GR11?

De GR11, oftewel Sendero de Gran Recorrido 11, is een van de meest spectaculaire langeafstandswandelingen in zuidelijk Europa. De route doorkruist de gehele Spaanse Pyreneeën van Hondarribia aan de Atlantische Oceaan tot aan Cap de Creus aan de Middellandse Zee, maar in welke richting je de route aflegt mag je zelf bepalen. De GR11 werd in de jaren tachtig geopend voor wandelaars die het majestueuze berglandschap en de diversiteit van de Pyreneeën willen ontdekken. De route is ongeveer 840 kilometer lang en kan enkele weken in beslag nemen om te voltooien.

Is de GR11 een moeilijke wandeling?

De langeafstandswandeling door de Spaanse Pyreneeën is een inspannende tocht waarvoor een goede conditie en voorbereiding is vereist. De route kan op sommige plaatsen behoorlijk ruig worden, met lange stukken over rotsblokvelden, steile sneeuwvelden, rivierpassages en onbeschutte flanken. Je begeeft je niet onregelmatig op bergpassen boven de 2.700 meter, wat betekent dat je comfortabel moet zijn met een grote hoeveelheid hoogtemeters. Ga uit van zo’n duizend meter klimmen en dalen per dag.

Verschilt de GR11 veel van de GR10?

De GR11 en de GR10 lopen parallel aan elkaar door de Pyreneeën, de eerste aan de Spaanse zijde, de laatste aan de Franse, maar kennen toch een paar opvallende verschillen. Zo gaat de GR11 vaker door ruige landschappen, met meer klimwerk over uitdagende passages die je op de GR10 veel minder tegenkomt. Ook de weersomstandigheden komen niet altijd overeen. Doorgaans heb je in de Spaanse Pyreneeën te maken met warme, zonnige en droge omstandigheden, terwijl het in de Franse Pyreneeën vanwege de invloeden van de Atlantische Oceaan koeler en vochtiger kan zijn.

In welke tijd van het jaar kun je de GR11 doen?

Bij het plannen van een langeafstandswandeling over de GR11 spelen de weersomstandigheden een niet te verwaarlozen rol.  Zowel aan het begin als aan het eind van het seizoen kunnen de passen in de bergen door sneeuwval onbegaanbaar zijn, zeker in het centrale gedeelte van het bergmassief. Houd er rekening mee dat je niet eerder dan begin juni zal kunnen vertrekken wanneer je in Hondarribia start, een weekje later wanneer je aan de overzijde bij Cap de Creus begint. Aan het einde van het seizoen begint de sneeuw weer vanaf midden oktober te vallen. Zoals bij de meeste bergtochten geldt: vermijd de weekenden in het hoogseizoen.

 

Hoe lang duurt de GR11?

De GR11 strekt zich over een lengte van ongeveer 840 kilometer uit van Hondarribia aan de Atlantische kust tot Cap de Creus aan de Middellandse Zeekust en kost de gemiddelde wandelaar zo'n 45 dagen om te voltooien – de rustdagen niet meegerekend. De meeste wandelaars besluiten de langeafstandswandeling vanwege de lange duur in behapbare stukjes op te knippen: elk seizoen één of twee weken de Pyreneeën in totdat de hele GR11 is volbracht.

Wat zijn de overnachtingsmogelijkheden langs de GR11?

Het meest thuis voelt de bergwandelaar zich in de bemande refugios. Hier kun je na een lange dag wandelen de meest noodzakelijke gemakken verwachten: maaltijden, drinkwater, verwarming, matrassen en de wandelervaringen van andere langeafstandswandelaars. Verwacht minder faciliteiten in de onbemande berghutten langs de route. Drinkwater is vaak nog wel aanwezig, voor maaltijden, verwarming, gezelligheid moet je zelf zorgen. In de meer bewoonde delen van de Pyreneeën kun je in eenvoudige hotels overnachten, boven de 2.000 meter mag je ook je eigen tentje opslaan.

Image
GR11

Half juni ’22 sta ik aan de start van mijn GR11-avontuur. Met minimale bepakking – ik ben van plan te gaan fast-hiken – vertrek ik in de richting van het oosten. Op naar de eerste beklimming. Waar het eerst nog glooiend begint in Baskenland en het eerste deel van Navarra, kom je na zo’n 100 kilometer de eerste serieuze beklimming tegen. Ik ben thuis, zo voelt het. Helemaal in mijn element begeef ik mijzelf al fast-hikend door de bergen.

Omdat ik geen tent bij me heb – ik wil zo licht mogelijk zijn – slaap ik in hostels, B&B’s, hotels en refugio’s (bemande berghutten). Zoals altijd heb ook nu niets geregeld en is het elke keer een verrassing of er plek voor me is. Aangezien ik alleen, flexibel en niet veeleisend ben komt het meestal goed. Zo niet, dan loop ik naar een volgende mogelijkheid.

De natuur hier is overweldigend. Ik raak mezelf vaak volledig kwijt in de ongereptheid van de Spaanse kant van de Pyreneeën. Het is eigenlijk niet goed te beschrijven, toch ga ik een poging doen om je mee te nemen in deze beleving.

Image
GR11
Image
GR11

Alleen onderweg

Over het algemeen loop ik solo, ingesloten door bergen en rotsformaties, groene landschappen, ik loop over trails, rotsachtige ondergronden, door natte graslanden, gepaard met een strakblauwe lucht, af en toe een wolkje, de zon die aangenaam brandt op mijn huid en een windje dat voor de nodige verkoeling zorgt.

Op de achtergrond het belgeluid van koeien en paarden, reeën met hun jongen, gemzen, als je geluk hebt een moeflon en af toe de stem van een medehiker die gedag zegt. Ik voel me één met de natuur. Geen enkele noemenswaardige afleiding. Alleen ik en al het natuurschoon om me heen. Het is overweldigend. Het is puur.

Het plan is om de hele route af te leggen. Helaas moet ik na zo’n 370 kilometer al huiswaarts. Ik heb de afgelopen tijd fysiek te veel gedaan en mijn lijf laat mij dit duidelijk weten. De GR11 loopt niet weg en ik zal zeker terugkomen.

Image
GR11

Back on (the GR11) track

Het is begin augustus van 2023 als ik in Lourdes (F) uit de bus stap. Ik ben terug in de Pyreneeën. Nu alleen nog even naar de Spaanse kant hoppen om daar de GR11-trail weer op te pakken. Dit keer heb ik een tent mee om maximaal flexibel te zijn. Ik ga onverwachts en in augustus. Ik hoef dus niet eens te proberen of er nog plek is in refugio’s, die zijn in deze periode bijna altijd al vroeg in het seizoen volgeboekt. Daarbij komt dat ik veel wil gaan wildkamperen. Boven de 2.000 meter is dit toegestaan en ik heb de uitrusting bij me die daarvoor geschikt is. Ik ga voor nog meer beleving, nog meer de natuur ervaren.

De aanloop vanaf Lourdes is saai. De lage Pyreneeën in Frankrijk zijn duidelijk niet voor mij gemaakt; het is zinderend heet, toeristisch en inspiratieloos. Gelukkig kijk ik uit op het imposante bergmassief waar ik op de vierde dag los mag. Ik pak een deel van de HRP (Haute Route Pyrenees) en mag meteen genieten van steile beklimmingen, dalingen, bergmeren, technische ondergronden, watertjes en prachtige vergezichten. Ik ben weer thuis. Ik heb dit echt gemist. Het wordt mij steeds duidelijker, ik ben niet gemaakt voor het vlakke Nederland.

Image
GR11
Image
GR11

Als ik aan de Spaanse kant van de Pyreneeën kom, pak ik de GR11-trail weer op waar ik haar net iets meer dan een jaar geleden verlaten heb. Hier zie ik ook weer mijn Spaanse vriend. We lopen de eerste week samen. De natuur, het gebergte en alles wat daarbij hoort imponeert ons beiden. Met enige regelmaat staan we onszelf te vergapen aan al het moois wat de Spaanse Pyreneeën te bieden heeft.

We zien af, zwemmen in bergmeren en zoeken idyllisch plekjes om te overnachten. Ik ben helemaal in mijn element. Het weinige eten – er is in dit deel van de Pyreneeën gewoonweg weinig – in combinatie met kamperen in het wild past helemaal bij me. Ik geniet intens. Mijn amigo gaat na zes dagen weer huiswaarts en ik trek solo verder.

Image
GR11

De centrale Pyreneeën

Daar waar de natuur echt ongerept is, de vergezichten onvoorstelbaar mooi, bergmeren helder, riviertjes stromen met schoon bergwater, wilde dieren er thuis zijn en je als mens te gast bent. Hier loop ik met nog meer respect voor alles wat er groeit, bloeit en leeft. Ik ben hier klein, kwetsbaar en heel erg thuis.

Om hier te komen en het echt te beleven moet je lopen, klimmen, dalen en je in het zweet werken. Alleen dan kun je, mijns inziens, echt dit gedeelte van de Spaanse Pyreneeën beleven, voelen, ruiken, het respecteren en in je hart sluiten. In mijn hart zit het inmiddels, diep, heel diep.

Image
GR11

Aan het einde van dit gedeelte kom je door Andorra. Vraag het mij en je krijgt als antwoord: “Heel snel doorheen trekken.” Hier gaat de route vooral door letterlijk in beton gegoten toerisme, een enorm contrast met de omgeving ervoor. Te groot en niet uit te leggen. Hier zouden ze de route aan moeten passen, zodat ook dit deel GR11-waardig gaat worden.

Na Andorra is het nog één etappe genieten van het massief en dan is het op naar Punta Cap de Creus, het eindpunt van mijn trip. Mooi, zeker. Maar minder mijn buitenspeelgebied. Het is hier in dit deel veel van hetzelfde en er is een stuk meer te belopen asfalt. Wat ik de routemakers wel mee moet geven – en dit siert ze – tot aan zee blijft het klimmen en dalen. Sowieso typerend voor de GR11; je klimt en daalt constant en vaak het maximale verschil. Ik houd ervan. Het is extra uitdagend.

Image
GR11
Image
Wildkamperen op de GR11

Doen?

Zeker! Het is een absolute aanrader. Een eigen GR11-avontuur gun ik iedereen. Het zal je verrassen, je zult het vervloeken, intens genieten en onder de indruk zijn. Het zal je, als je jezelf eraan overgeeft, maximaal avontuur doen beleven. Het zal intens zijn en je vaak het gevoel geven dat je leeft.

Kortom, loop de GR11-trail, beleef het en je zult avontuurlijk leven zoals ik doe absoluut meer gaan snappen en mogelijk zelfs gaan omarmen. Ik gun jou in ieder geval je eigen GR11-avontuur.

Spanje - Pyreneeën GR11 etappe 1 Aragón – Ordesa Privéreis 8 dagen

Bergwandelvakantie langs berghutten, hotels en pension, mèt logistieke ondersteuning

  • Bagagevervoer naar de meeste overnachtingsplaatsen
  • Dagelijkse briefing Engelssprekende berggids
  • De mooiste bergmassieven van de Spaanse Pyreneeën
Vanaf € 998,75 Prijs per persoon bij min. 2 personen
Naar vertrekdata
  • Zwaarte: 4 op 5
  • Comfort: 2 op 5
  • Trein mogelijk
  • GPS tracks beschikbaar
  • Dag 1: aankomst in Jaca, overnachting Jaca
  • Dag 2: transfer naar Oza, wandeling naar Refugio Lizara, overnachting Refugio Lizara
  • Dag 3: wandeling naar Candanchu, overnachting Canfranc-Estación
  • Dag 4: wandeling naar Sallent, overnachting Sallent
  • Dag 5: wandeling naar Refugio Respomuso, overnachting Refugio Respomuso
  • Dag 6: wandeling naar Panticosa, overnachting Balneario de Panticosa
  • Dag 7: wandeling naar Ordesa N.P., overnachting Torla
  • Dag 8: einde etappe in Torla

Inbegrepen

  • 5 nachten in hotels op kamers met badkamer
  • 2 nachten in berghut op meerpersoonskamers met stapelbedden (niet opgemaakte bedden)
  • 7x ontbijt
  • 7x diner
  • Bagagevervoer op alle dagen (behalve op dag 2 naar Lizara en op dag 5 naar Respomuso)
  • Dagelijkse briefing Engelstalige berggids
  • Support-auto voor mogelijkheid tot inkorten wandelingen (op dag 2, 3 en 4) en eventuele transfers naar alternatieve accommodaties)
  • Vervoer op dag 8 terug naar Jaca of naar Huesca
  • Digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

  • heen- en terugreis
  • lunches
  • persoonlijke uitgaven
  • verzekeringen

Meer informatie over deze reis is te vinden op de website van SNP Natuurreizen. Of ga direct naar vertrekdata en boeken.

Uitgevoerd door SNP Natuurreizen

ANVRSGR
Praktische informatie

De GR11-trail

  • Gebied: De GR11-trail voert je door de vaak nog ongerepte natuur van de Spaanse Pyreneeën, kruist met enige regelmaat de grens met Frankrijk en laat je Andorra zien.
  • Route: Het startpunt van de GR11 is Cabo Higuer, nabij Irun in Spaans Baskenland aan de Atlantische Oceaan, en loopt naar Punta Cap de Creuz bij Cadaques aan de Costa Brava aan de Middellandse Zee, het eindpunt van deze route. Natuurlijk kun je het start- en het eindpunt ook omdraaien en in tegengestelde richting deze trail belopen. 

    GR11-trail of GR11 – “La Senda Pirenaica” of kortweg “La Senda” of “ruta Transpirenaica” in Spanje is een hikingtrail met een lengte van ongeveer 840 kilometer, en kent ongeveer 44.000 hoogtemeters.
  • Zwaarte: Deze trail is niet voor iedereen. Zeker niet als je van plan bent om grote delen te gaan lopen. Goed geoefend en met de juiste uitrusting aan de start staan is zeer aan te raden. Het vele klimmen en dalen, vaak lange etappes en de technische ondergronden maken het pittig. Daarbij komt dat er niet overal bemande overnachtingsmogelijkheden zijn.
  • Navigatie: De route is, in beide richtingen, redelijk goed aangegeven met rood-witte markeringen en ‘naamborden’ waar nodig. Door bosbranden of tijdelijke gebiedsverboden kan het gebeuren dat delen van de route niet toegankelijk zijn. Hier ontbreken dan vaak omleidingen en is het raadzaam om navigatie middels kaart of op basis van gps bij je te hebben.
  • Seizoen: Van half juni tot eind september is deze trail goed te lopen. Afhankelijk van de sneeuwval in de wintermaanden mogelijk al iets eerder als je vanaf west naar oost loopt. Het deel in Baskenland heeft namelijk nog niet zo veel hoogte.