icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Wandelen Spanje Costa Brava Cap de Creus
Gebiedsinformatie

Kustwandeling Costa Brava

 • 25 september 2012
 • Door: Nienke Koning en Ernst Kremers
 • Fotografie: Ernst Kremers

Het schiereiland Cap de Creus aan de Costa Brava  in Spanje herbergt vele smalle wandelpaden, romantische zandstrandjes en grillige rotsen. Hier, op de grens van land en water, wandel je de wonderlijke droomwereld van de schilder Dali in.

Korte feiten

Over wandelen aan de Costa Brava

Gebied: Costa Brava
Gemaakte tocht: Uit de wandelgids ‘The Costa Brava Way’; een lange afstandswandelroute van 255 kilometer van Blanes naar Collioure. Wij hebben alleen de drie etappes op het schiereiland Cap de Creus gedaan (in totaal 59 kilometer). 
Zwaarte/ moeilijkheidsgraad: Goed te doen zonder extreem lange en/of steile stijgingen of afdalingen. Wel veel op en neer, af en toe vlak langs steile kliffen. De langste klim telt 350 hoogtemeters. Het grootste deel (± 80%) van de route is onverhard.
Navigatie: De route is redelijk goed gemarkeerd: GR (wit-rode markering) en lokale routes (gele streep). De route is ook grotendeels beschreven en ingetekend op kaart in de gids ‘The Costa Brava Way’. Er is een GPS-track beschikbaar van onze tocht.
Beste tijd: Voor-en najaar. In het najaar wordt het al wel vroeger donker en daarom is het belangrijk om met lange wandeldagen hier rekening mee te houden en op tijd te vertrekken.
Vervoer naar: Vliegen naar Barcelona of Girona en verder met trein of bus. Met de auto is het vanaf Utrecht naar Roses is het ongeveer 1400 km
Overnachten: Hotels.

Het wandelgebied

Cap de Creus is een schiereiland in de regio Catalonië, gelegen in het meest noordoostelijke puntje van het vasteland van Spanje en van de Costa Brava. Het schiereiland ligt in de provincie L’Alt Emporda tussen de Middellandse zee en de uitlopers van de oostelijke Pyreneeën, waar de zon gemiddeld 300 dagen per jaar schijnt.

Het bergachtig kustgebied heeft ruige rotsen, kliffen, kapen en baaien. Mediterrane begroeiing met olijven, cactussen, steeneiken en lage struiken. Cap de Creus is grotendeels een beschermd natuurgebied sinds 1998.

Diverse kunstenaars zoals Picasso en Dali hebben zich laten inspireren door het heldere licht en de vormen in het landschap.

De wandeltocht

Wij volgden een klein stuk uit de wandelgids ‘The Costa Brava Way’. Dit is een lange afstandswandelroute van 255 kilometer van Blanes naar Collioure. Wij hebben alleen de etappes op het schiereiland Cap de Creus gedaan (in totaal 59 kilometer). Deze driedaagse wandeltrektocht combineert verschillende wandelpaden: de GR92, de GR11 en lokale wandelroutes ‘Camins de ronda’. De route gaat voornamelijk over smalle onverharde paadjes langs de kust.

Image
Wandelen Spanje Costa Brava Cap de Creus
Image
Wandelen Spanje Costa Brava Cap de Creus

Zwaarte en moeilijkheidsgraad

De route is goed te doen zonder extreem lange en/of steile stijgingen of afdalingen. Het pad gaat wel veel op en neer en af en toe vlak langs steile kliffen. De langste klim telt 350 hoogtemeters.

Navigatie

De route is redelijk goed gemarkeerd. De gedeeltes van de GR hebben wit-rode markering. De lokale routes (cami de ronda) zijn met een gele streep gemarkeerd. Ook zijn er op diverse kruisingen bewegwijzeringbordjes geplaatst. De route is ook grotendeels beschreven en ingetekend op kaart in de gids ‘The Costa Brava Way’. Af en toe is het even zoeken naar de markering en de route maar verdwalen is niet echt mogelijk omdat de kustlijn bijna altijd wel in zicht is en de route hoofdzakelijk deze volgt. Er is een GPS-track beschikbaar van onze tocht.

Beste seizoen

Voor-en najaar. De temperatuur is dan aangenaam en het is overal lekker rustig. Wij hebben de route in het najaar gelopen en waren verrast over hoe groen het nog was qua bomen en bloeiende bloemen. Het zeewater is in het najaar ook lekker. In het najaar wordt het al wel vroeger donker en daarom is het belangrijk om met lange wandeldagen hier rekening mee te houden en op tijd te vertrekken.

Vervoer naar de Costa Brava

Auto

De afstand van Nederland naar Roses is ongeveer 1400 kilometer.

Vliegen

Vliegen van Amsterdam naar Barcelona met o.a. Vueling.com (afstand naar start wandelroute is 140 kilometer). Of met Transavia naar Barcelona of Girona (afstand naar start wandelroute is 40 kilometer). Met Transavia is het ook mogelijk om vanaf Eindhoven en Rotterdam te vliegen.

Aankomst en vertrek via de luchthaven van Barcelona:
Heen met de trein + bus, tijdsduur ongeveer 3 uur afhankelijk van type trein. Met de trein van Barelona Aeroport – overstappen in Barcelona Sants – Figueres, zie website voor uitgebreide dienstregeling en prijzen, Renfe. Met de bus van Figueres – Roses, kijk hier voor dienstregeling en actuele prijzen.

Aankomst en vertrek via de luchthaven van Girona:
Met de bus naar Roses. Vertrek vliegveld Girona, 9.00 uur, aankomst Roses, 10.30 (dagelijks). Kijk ook op de website van Barcelona-Girona Airport. 

Met de bus naar treinstation in Girona:
Eén keer per uur om 0.30 gaat er een bus. Tijdsduur 25 minuten, zie ook de website van Barcelona-Girona Airport. Trein: Girona – Figueres, (tijdsduur tussen 25 – 40 minuten, zie website voor uitgebreide dienstregeling en prijzen. Bus: Figueres – Roses, dienstregeling en actuele prijzen.

Terug met de trein
Van Portbou met de trein naar Barcelona Sants – Aeroport of naar Girona met de trein van Portbou naar vliegveld Barcelona of Girona. Zie website voor uitgebreide dienstregeling en actuele prijzen: Renfe.

Met de trein vanuit Nederland

Amsterdam – Parijs – Figueras 09.16 – 19.40
Reisduur 10,5 uur
Aantal overstappen: 1
Terugreis: Port Bou – Parijs - Amsterdam
Retourprijs Amsterdam – Figueras/Port Bou – Amsterdam va € 170,- p.p.
Bijzonderheden: ook mogelijk met nachttrein Parijs – Port Bou v.v.

Deze treinreisinformatie is rechtstreeks afkomstig van De Treinreiswinkel. Dé specialist voor internationale treintickets,treinrondreizen en treinvakanties. Meer actuele info of gelijk boeken? 

Image
Wandelen Spanje Costa Brava Cap de Creus

Overnachten

Er zijn veel overnachtingsmogelijkheden in diverse prijsklassen. Wij sliepen in hotels. In het voor-en najaar is reservering niet per se nodig.

Hotels

 • Hotel Terraza, Roses, mooi groot hotel gelegen aan de zee.
 • Hotel Playa Sol, Cadaqués, comfortabel hotel en prachtig gelegen aan de baai met uitzicht op het oude centrum van Cadaqués.
 • Hotel PortoCristo, El Port de la Selva, vrij groot hotel.
 • Hotel La Goleta, Llanca, knus hotel vlakbij de haven.

Campings

In elke plaats tijdens de route zijn campings. Deze waren in de periode dat wij er waren (eind oktober) al gesloten. De meeste campings zijn open van 1 april t/m half oktober.

 

Uitrusting

Naast de standaard wandeluitrusting hieronder nog een paar extra aandachtspunten:
Bergschoenen met een goed profiel. Winddicht jack vanwege de gevreesde Tramontana, de frisse noordenwind die vaak opeens kan opsteken. Wandelstokken zijn niet perse noodzakelijk maar wel goed bruikbaar. Zwemkleding, want tijdens de wandeling zijn er genoeg mogelijkheden om te zwemmen Zonnebrandcrème. Waterfles: tijdens de route is er niet veel mogelijkheid om de fles te vullen

Cultuur

De schilder Salvador Dali heeft een groot gedeelte van zijn leven gewoond en gewerkt in zijn huis vlakbij Cadaqués, Portlligat. Van 1930 tot de dood van zijn vrouw Gala in 1982. Sinds 1997 is het huis een museum. Het huis van Dali ligt aan de zee met een kleine baai met vissersboten. Dali heeft veel inspiratie voor zijn schilderijen verkregen door de wonderlijke steenformaties aan de kust van Cala Culleró naar Pla de Tudela (extra lus op wandeldag 2).

Een bezoek aan het museum moet van te voren gereserveerd worden via de website: kijk bij ‘museus’. In de omgeving zijn nog 2 andere Dali musea te bezoeken
Figueres – Dali theater museum: dit museum heeft Dali opgericht en veel van zijn schilderijen zijn hier te bezichtigen.
Middeleeuws Kasteel in Pubol waar de vrouw van Dali heeft gewoond en Dali zelf vanaf 1980.

En verder

Informatiecentrum + museum natuurpark Cap de Creus gevestigd in de vuurtoren op Cap de Creus. Openingstijden zijn van 9.30 – 14.00 uur en 15.00 – 17.00 uur elke dag.
Klooster Sant Pere de Rodes. Dit klooster ligt in de bergen, 660 meter boven het plaatsje El Port de la Selva. Het klooster dateert uit de 11e eeuw. Vanaf het klooster is er fantastisch uitzicht over Cap de Creus. Het klooster is te bezichtigen van dinsdag t/m zondag 10 – 16.30 uur. Ook is er een informatiecentrum over het natuurpark Cap de Creus en een restaurant gevestigd. Voor meer informatie zie website.

Kaart en gids

Kaarten: 

 • Triangle Postals, S.L.: The Costa Brava way - 12 stages, 255km; GR-92 en Coastal Paths (gebied: van Portbou (E) naar Collioure (F)
 • Editorial Alpina: Cap de Creus wandelkaart 1:25.000, (met o.a. Roses, Cadaqués, El Port de la Selva), 2010
 • Cap de Creus map + guide
 • Rando Editions: RP-11 Roussillon 1:50.000, Perpignan, Céret, Cerbère, Banyuls, € 12,90.

Gidsen:

 • FFRP (Topoguides): D066 wandelgids Les Pyrénées Orientales  - met onze Frans-Nederlandse wandelwoordenlijst, 2011

Adressen en sites