icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right
Image
Wandelen Spanje Costa Brava Cap de Creus
Routes

Kustwandeling Costa Brava

  • 25 september 2012
  • Door: Nienke Koning en Ernst Kremers
  • Fotografie: Ernst Kremers

Het schiereiland Cap de Creus aan de Costa Brava  in Spanje herbergt vele smalle wandelpaden, romantische zandstrandjes en grillige rotsen. Hier, op de grens van land en water, wandel je de wonderlijke droomwereld van de schilder Dali in.

Het wandelgebied

Cap de Creus is een schiereiland in de regio Catalonië, gelegen in het meest noordoostelijke puntje van het vasteland van Spanje en van de Costa Brava. Het schiereiland ligt in de provincie L’Alt Emporda tussen de Middellandse zee en de uitlopers van de oostelijke Pyreneeën, waar de zon gemiddeld 300 dagen per jaar schijnt.

Het bergachtig kustgebied heeft ruige rotsen, kliffen, kapen en baaien. Mediterrane begroeiing met olijven, cactussen, steeneiken en lage struiken. Cap de Creus is grotendeels een beschermd natuurgebied sinds 1998.

Diverse kunstenaars zoals Picasso en Dali hebben zich laten inspireren door het heldere licht en de vormen in het landschap.

De wandeltocht

Wij volgden een klein stuk uit de wandelgids ‘The Costa Brava Way’. Dit is een lange afstandswandelroute van 255 kilometer van Blanes naar Collioure. Wij hebben alleen de etappes op het schiereiland Cap de Creus gedaan (in totaal 59 kilometer). Deze driedaagse wandeltrektocht combineert verschillende wandelpaden: de GR92, de GR11 en lokale wandelroutes ‘Camins de ronda’. De route gaat voornamelijk over smalle onverharde paadjes langs de kust.

Image
Wandelen Spanje Costa Brava Cap de Creus
Image
Wandelen Spanje Costa Brava Cap de Creus

Zwaarte en moeilijkheidsgraad

De route is goed te doen zonder extreem lange en/of steile stijgingen of afdalingen. Het pad gaat wel veel op en neer en af en toe vlak langs steile kliffen. De langste klim telt 350 hoogtemeters.

Navigatie

De route is redelijk goed gemarkeerd. De gedeeltes van de GR hebben wit-rode markering. De lokale routes (cami de ronda) zijn met een gele streep gemarkeerd. Ook zijn er op diverse kruisingen bewegwijzeringbordjes geplaatst. De route is ook grotendeels beschreven en ingetekend op kaart in de gids ‘The Costa Brava Way’. Af en toe is het even zoeken naar de markering en de route maar verdwalen is niet echt mogelijk omdat de kustlijn bijna altijd wel in zicht is en de route hoofdzakelijk deze volgt. Er is een GPS-track beschikbaar van onze tocht.

Verhard/onverhard

Het grootste deel (± 80%)van de route is onverhard.

Beste seizoen

Voor-en najaar. De temperatuur is dan aangenaam en het is overal lekker rustig. Wij hebben de route in het najaar gelopen en waren verrast over hoe groen het nog was qua bomen en bloeiende bloemen. Het zeewater is in het najaar ook lekker. In het najaar wordt het al wel vroeger donker en daarom is het belangrijk om met lange wandeldagen hier rekening mee te houden en op tijd te vertrekken.

Vervoer naar de Costa Brava

Auto
De afstand van Nederland naar Roses is ongeveer 1400 kilometer.

Vliegen
Vliegen van Amsterdam naar Barcelona met Vueling.com (afstand naar start wandelroute is 140 kilometer). Of met Transavia naar Barcelona of Girona (afstand naar start wandelroute is 40 kilometer). Met Transavia is het ook mogelijk om vanaf Eindhoven en Rotterdam te vliegen.

Aankomst en vertrek via de luchthaven van Barcelona:
Heen met de trein + bus (enkele reis ± €17,-), tijdsduur ongeveer 3 uur afhankelijk van type trein. Met de trein van Barelona Aeroport – overstappen in Barcelona Sants – Figueres, zie website voor uitgebreide dienstregeling en prijzen, www.renfe.com. Met de bus van Figueres – Roses, kijk voor dienstregeling en prijzen op www.sarfa.com.

Aankomst en vertrek via de luchthaven van Girona:
Met de bus naar Roses. Vertrek vliegveld Girona, 9.00 uur, aankomst Roses, 10.30 (dagelijks). Kijk ook op www.barcelona-girona-airport.com

Met de bus naar treinstation in Girona:
Eén keer per uur om 0.30 gaat er een bus. Tijdsduur 25 minuten, zie ook www.barcelona-girona-airport.com. Trein: Girona – Figueres, (enkele reis tussen 3 – 12 euro afhankelijk van type trein, tijdsduur tussen 25 – 40 minuten, zie website voor uitgebreide dienstregeling en prijzen: www.renfe.com. Bus: Figueres – Roses,dienstregeling en prijzen, www.sarfa.com

Terug met de trein
Van Portbou met de trein naar Barcelona Sants – Aeroport of naar Girona met de trein van Portbou naar vliegveld Barcelona of Girona. Zie website voor uitgebreide dienstregeling en prijzen: www.renfe.com

Met de trein vanuit Nederland
Amsterdam – Parijs – Figueras 09.16 – 19.40
Reisduur 10,5 uur
Aantal overstappen: 1
Terugreis: Port Bou – Parijs - Amsterdam
Retourprijs Amsterdam – Figueras/Port Bou – Amsterdam va € 170,- p.p.
Bijzonderheden: ook mogelijk met nachttrein Parijs – Port Bou v.v.

Deze treinreisinformatie is rechtstreeks afkomstig van De Treinreiswinkel. Dé specialist voor internationale treintickets,treinrondreizen en treinvakanties. Meer info of gelijk boeken? Check www.treinreiswinkel.nl of bel (T: 071) 513 70 08. Bezoekadres: Breestraat 57, 2311 CJ Leiden en Singel 393 Amsterdam.

Image
Wandelen Spanje Costa Brava Cap de Creus

Overnachten

Er zijn veel overnachtingsmogelijkheden in diverse prijsklassen. Wij sliepen in hotels. In het voor-en najaar is reservering niet per se nodig.

Wij sliepen op de volgende adressen
- Hotel Terraza, Roses, Tel. + 34 972 25 61 54, www.hotelterraza.com. Mooi groot hotel gelegen aan de zee.
- Hotel Playa Sol, Cadaqués, Tel. + 34 972 25 81 00, www.playasol.com. Comfortabel hotel en prachtig gelegen aan de baai met uitzicht op het oude centrum van Cadaqués.
- Hotel PortoCristo, El Port de la Selva, Tel. + 34 972 38 70 62, www.hotelportocristo.com. Vrij groot hotel.
- Hotel La Goleta, Llanca, Tel. + 34 972 39 01 25, www.hotellagoleta.com. Knus hotel vlakbij de haven.

Campings
In elke plaats tijdens de route zijn campings. Deze waren in de periode dat wij er waren (eind oktober) al gesloten. De meeste campings zijn open van 1 april t/m half oktober.

 

Geardropper

Zorgeloos kamperen

Nieuw concept voor zorgeloos kamperen en rondreizen door Spanje. Boek een fly-drive naar Spanje en beschik over een volledige kampeeruitrusting ter plekke.

Lees meer op snp.nl
Image
Geardropper

Uitrusting

Naast de standaard wandeluitrusting hieronder nog een paar extra aandachtspunten:
Bergschoenen met een goed profiel. Winddicht jack vanwege de gevreesde Tramontana, de frisse noorden wind die vaak opeens kan opsteken. Wandelstokken zijn niet perse noodzakelijk maar wel goed bruikbaar. Zwemkleding, want tijdens de wandeling zijn er genoeg mogelijkheden om te zwemmen Zonnebrandcrème. Waterfles: tijdens de route is er niet veel mogelijkheid om de fles te vullen

Cultuur

De schilder Salvador Dali heeft een groot gedeelte van zijn leven gewoond en gewerkt in zijn huis vlakbij Cadaqués, Portlligat. Van 1930 tot de dood van zijn vrouw Gala in 1982. Sinds 1997 is het huis een museum. Het huis van Dali ligt aan de zee met een kleine baai met vissersboten. Dali heeft veel inspiratie voor zijn schilderijen verkregen door de wonderlijke steenformaties aan de kust van Cala Culleró naar Pla de Tudela (extra lus op wandeldag 2).

Een bezoek aan het museum moet van te voren gereserveerd worden via de website:
www.salvador-dali.org, kijk bij ‘museus’. In de omgeving zijn nog 2 andere Dali musea te bezoeken
Figueres – Dali theater museum: dit museum heeft Dali opgericht en veel van zijn schilderijen zijn hier te bezichtigen.
Middeleeuws Kasteel in Pubol waar de vrouw van Dali heeft gewoond en Dali zelf vanaf 1980.

En verder
Informatiecentrum + museum natuurpark Cap de Creus gevestigd in de vuurtoren op Cap de Creus. Openingstijden zijn van 9.30 – 14.00 uur en 15.00 – 17.00 uur elke dag.
Klooster Sant Pere de Rodes. Dit klooster ligt in de bergen, 660 meter boven het plaatsje El Port de la Selva. Het klooster dateert uit de 11e eeuw. Vanaf het klooster is er fantastisch uitzicht over Cap de Creus. Het klooster is te bezichtigen van dinsdag t/m zondag 10 – 16.30 uur. Ook is er een informatiecentrum over het natuurpark Cap de Creus en een restaurant gevestigd. Voor meer informatie zie website: www.en.mhcat.net

Kaarten en gidsen

Kaarten
- Triangle Postals, S.L.: The Costa Brava way - 12 stages, 255km; GR-92 en Coastal Paths (gebied: van Portbou (E) naar Collioure (F)), 2010, € 23,90. Engelstalige wandelgids, met gedetailleerde kaarten en routebeschrijvingen. Inclusief praktische verblijfsinformatie. Geïllustreerd met foto’s, ISBN 9788484784197.
- Editorial Alpina: Cap de Creus wandelkaart 1:25.000, (met o.a. Roses, Cadaqués, El Port de la Selva), 2010 ISBN 9788480902663, € 13,90. Op deze topografische wandelkaart worden o.a. symbolen voor campings, berghutten en logies aangeduid en hoogtelijnen, ingetekende wandelroutes en de GR paden. De kaart is inclusief een Spaans/Frans/Engelstalig boekje met extra informatie over aanwezige voorzieningen en enkele routes. Kwaliteit varieert van matig tot goed (maar is gelukkig toenemend). Kaart maakt deel uit van ons assortiment  Wandelkaarten Spaanse Pyreneeën.
- Cap de Creus map + guide, ISN 9788484780120, prijs €16,95. Kaart van het hele schiereiland 1:38.000 waarop de GR11 en GR92 zijn aangegeven. Het boekje geeft veel praktische informatie, achtergrondinformatie en informatie over bezienswaardigheden e.d.
Michelin (Zoom): 146  Pirineos Orientales 1:150.000, 2009, € 8,95. Mooie, gedetailleerde overzichts-/wegenkaart van de oostelijke Pyreneeën (zowel Frans als Spaans gebied). ISBN 9782067140547
- Rando Editions: RP-11 Roussillon 1:50.000, Perpignan, Céret, Cerbère, Banyuls, € 12,90.
Goede wandelkaarten, heldere en nauwkeurige cartografie, groot formaat. Opdruk van vele wandelroutes, campings, berghutten, wintersportmogelijkheden, etc. Kaartnummers tot en met 11 zitten hoofdzakelijk aan de Franse kant, de kaartnummers vanaf  20 vooral aan de Spaanse kant. Kaart maakt deel uit van ons assortiment Wandelkaarten Franse Pyreneeën. ISBN 9782841822379.

Gidsen
- FFRP (Topoguides): D066 wandelgids Les Pyrénées Orientales  - met onze Frans-Nederlandse wandelwoordenlijst, 2011, € 15,90. 25 Wandelingen door de oostelijke Franse Pyreneeën (PR’s, petites randonnées), in lengte variërend van een paar uur tot een hele dag. Routebeschrijvingen, achtergronden, praktische tips en zeer nuttige gedetailleerde topografische wandelkaarten, met de routes daarop ingetekend. Alle gidsen bevatten een door ons samengestelde uitgebreide Frans-Nederlandse wandelwoordenlijst! ISBN 9782751404702.
- Trotter Reisgidsen: Catalonië/ Barcelona, 2010,   € 20,00. Praktische, lichtgewicht reisgidsen. Sober opgemaakt maar wel informatief. Vooral veel praktische verblijfsdetails. De toeristische gebiedsinfo is meestal vrij beknopt , maar tegelijk ook to the point, kritisch en eigenzinnig. Van een selectie van historische of culturele onderwerpen wordt in speciale hoofdstukken kundig en uitvoerig verslag gedaan. ISBN 9789020986471
- Trotter Reisgidsen: Languedoc-Roussillon , 2009,   € 25,-. Praktische, lichtgewicht reisgidsen. Sober opgemaakt maar wel informatief. Vooral veel praktische verblijfsdetails. De toeristische gebiedsinfo is meestal vrij beknopt , maar tegelijk ook to the point, kritisch en eigenzinnig. Van een selectie van historische of culturele onderwerpen wordt in speciale hoofdstukken kundig en uitvoerig verslag gedaan. ISBN 9789020982091
- Penguin Books: Rough Guide Pyrenees, 2007,  € 20,50.Uitgebreide en goed gedocumenteerde info. Achtergronden, plus zeer veel praktische info omtrent vervoer en verblijf. Goede, kritische beschrijvingen van alle bezienswaardigheden en toeristische mogelijkheden. Stadsplattegronden en overzichtskaartjes. Prettige vlotte schrijfstijl, maar sober geïllustreerd. ISBN 9781843537663
- Rother: Costa Brava (Engels), gebied: Catalunya East, Pyrenees to Barcelona, 2006, € 13,80. Handzame wandelgids met korte wandelingen van een paar uur tot max. een dag, soms te combineren tot meerdaagse wandelingen. Onderverdeeld in duidelijke moeilijkheidscategorieën. Wandelingen ingetekend op kaartjes. Vermelding van horeca onderweg. Engelstalig. ISBN 9783763348336.

De kaarten en gidsen zijn doorgaans verkrijgbaar bij de gespecialiseerde reisboekhandel. Bronnen: Reisboekhandel De Noorderzon, Nieuwstad 35, 6811 BJ Arnhem, tel. (026) 351 03 34, info@denoorderzon.nl; www.denoorderzon.nl. Zie ook: www.reisboekhandel.nl voor een winkel bij jou in de buurt.

Adressen en sites

Spaans verkeersbureau
Laan van Meerdervoort 8-A
2517 AJ Den Haag
Tel. (070) 346 59 00
E-mail:  infolahaya@tourspain.es
Website: www.spain.info

Informatie over Cap de Creus, www.roses.cat
Natuurparken in Catalonië, www20.gencat.cat
Engelstalig brochure over het Nationaal Park Cap de Creus: www.empordaturisme.com
Catalaanse wandelsite: www.euro-senders.com