icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Waddenpad, vrouw loopt op de trap met mooi uitzicht
Routes

Op Pad Waddenpad: wandelen op Texel, Vlieland & Terschelling

 • 15 juli 2021
 • Door: Sjiva Janssen
 • Fotografie: Sjiva Janssen

Ooit, in 2009, stippelde Op Pad een wandelroute met vijf dagetappes uit over de waddeneilanden Texel, Vlieland en Terschelling: het Op Pad Waddenpad. Een waddenpad over het strand, door duinen en over zoveel mogelijk onverharde wandelpaden. Vanaf 2021 biedt Op Pad de originele route aan via de app SNP Routes. Ook een aantal praktische zaken zijn sinds 2009 gewijzigd.

Over de wandelroute

Het Waddenpad is min of meer een doorgaande wandeltocht over Texel (2 dagen), Vlieland (1 dag) en Terschelling (2 dagen). Een waddenpad hoppend van eiland naar eiland met veerboten. Overigens: wie geen 5 dagen heeft, kan de waddenpaden van alle eilanden ook prima afzonderlijk doen. Op de eerste etappe op Texel na, loopt de wandelroute vrijwel uitsluitend over onverharde (voet)paden door (natuurgebieden in) de duinen en het strand. Dat de eerste dag veel asfalt bevat, is het gevolg van een bewuste keuze om de wandelroute hier door een aantrekkelijk en cultuurhistorisch interessant stuk boerenland te laten lopen, om zodoende meer variatie in het landschap aan te brengen, aangezien de vier volgende etappes van het waddenpad over strand en door duinen gaan.

Image
Waddenpad
Hoge Berg (Texel).
Image
Waddenpad
Bij de Vuurtoren van Texel (De Cocksdorp).

De etappes

Het waddenpad is erg eenvoudig, vlak op een enkele steile klim in de duinen na.

 • Etappe 1, Texel: 't Horntje - De Koog, 18,2 km.
 • Etappe 2, Texel: De Koog - De Cocksdorp, 19,4 km.
 • Etappe 3, Vlieland: Het Posthuys - Oost-Vlieland, 12,7 km.
 • Etappe 4, Terschelling: West-Terschelling - Lies, 21, 8 km.
 • Etappe 5, Terschelling: Lies - Oosterend, 11,4 km.
App: SNP Routes

Zelf het Waddenpad doen?

Zelf het Waddenpad doen? Dat kan met de SNP Reis App. Installeer de app op je Smartphone (zowel IOS als Android). De code voor alle vijf etappes én de gpx-bestanden zijn voor €4 te koop via onze webshop.

Image
Waddenpad, vrouw loopt op de trap met mooi uitzicht

Navigeren over het Waddenpad

Deze wandelroute is niet gemarkeerd. We bieden 'm aan via de SNP Reis App, maar we adviseren om ook een wandelkaart mee te nemen. 

Vervoer naar de eilanden

 • Heenreis trein: vanuit Utrecht (en via o.a. Amsterdam-Centraal) vertrekt een intercity naar Den Helder.
 • Eigen vervoer: komt u met de auto naar Den Helder, dan kun je gratis parkeren op een aantal parkeerplaatsen bij de veerhaven. Houd er wel rekening mee dat er niet altijd plek is. Dus kom op tijd, zodat je voldoende tijd hebt om te zoeken.
 • Veerboot Den Helder – Texel: Naar Texel met TESO. Vanaf Den Helder is er elk uur een afvaart vanaf 6.30 uur.
 • Veerboot van Texel naar Vlieland: dit is de bottleneck van de hele tocht. Veerboot 'De Vriendschap' vaart 'seizoensgebonden' van Texel naar Vlieland en omgekeerd. Reserveer online en check de vaartijden op de website waddenveer.nl. De boot vaart meestal naar de stijger aan de zuidkant van Vlieland, en dan verder te reizen met de Vliehors Expres naar Het Posthuys. Op dinsdagen vaart men naar de haven van Oost-Vlieland, maar check altijd de website en reserveer.
 • Elandhopper: kijk eventueel ook wat mogelijk is met Eilandhopper, de zeilende Waddendienstregeling.
 • Bus naar het Posthuys: onze wandeling is destijds gebaseerd op startpunt bij Het Posthuys. Kom je met de boot aan in de haven van Oost-Vlieland? Neem dan bus 1 (Arriva) of pak een taxi.
 • Veerboot Vlieland – Terschelling: met Rederij Doeksen.
 • Bus eindpunt wandeling naar (veer)haven West-Terschelling: met bus 1.
 • Veerboot Terschelling – Harlingen: met Rederij Doeksen.
 • Bus Harlingen – Den Helder: een reis van ca. 2 uur, 3x overstappen. Kijk op ov9292.
 • Trein: of pak de trein terug naar huis vanaf station Harlingen Haven.
Image
Waddenpad
Veerpont De Vriendschap, van Texel naar Vlieland (foto uit 2009).
Image
Wadd
In het dorp Oost-Vlieland.

Wat is het beste wandelseizoen?

Op zich kun je altijd wandelen op de Wadden, maar als je de hele wandeltocht in 1 keer wilt maken, moet je rekening houden met de aansluiting van de veerpont van Texel naar Vlieland. Die vaart namelijk van mei t/m september en niet dagelijks (op maandag en woensdag niet zo lijkt het anno 2021). Dus reserveer eerst deze veerpont en laat de rest daarop aansluiten. De veerpont direct van Vlieland naar Terschelling lijkt wel dagelijks te varen, maar controleer dat vooraf goed. Het alternatief is via Harlingen. In verband met mogelijke drukte wordt aangeraden om in het hoogseizoen de kaartjes voor de veerboten zo snel mogelijk te kopen. De boot naar Texel is vrijwel nooit een probleem.

Overnachten

In elke etappeplaats zijn meerdere overnachtingsmogelijkheden, hotels voeren de ranglijst aan. Sommige hotels, met name op Texel, nemen liever geen boekingen voor 1 nacht aan, zeker niet in het weekend. Reserveren vooraf is dus wel aan te raden. Liefhebbers kunnen ook kamperen (maar dat maakt de tocht uiteraard zwaarder).

Aanbevolen hotels:

Dag 1: De Koog (Texel)
Kijk op booking.com voor overnachtingen in De Koog.

Dag 2: De Cocksdorp (Texel)
Wij sliepen in 
Hotel Texel
Kijk op booking.com voor andere overnachtingen in De Cocksdorp.

Dag 3: Oost-Vlieland
Kijk op booking.com voor andere overnachtingen in Oost-Vlieland.

Dag 4: Lies (Terschelling)
Wij sliepen in Hotel de Walvisvaarder.
Kijk op booking.com voor andere overnachtingen in Lies.

Image
Waddenpad
Op de Boschplaat (Terschelling).
Image
Waddenpad
De Brandaris (Terschelling).