icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right
Image
Nederland, koeien in Groningen
Blog

Fietsroute Rondje Nederland, etappe 7, Groningen - Harlingen

  • 18 september 2014
  • Door: Laurie Karine
  • Fotografie: Laurie Karine

Op Pad fietst een rondje Nederland. Met de tent achterop langs de randen van ons land. Per aflevering  (acht in totaal) een twee- of driedaags traject met overnachtingen op kleine campings. De basis zijn de LF-trajecten (Landelijke Fietsroutes), maar waar we mooiere paadjes vinden, wijken we af. De plekken waar we het stokje overgeven zijn de stations.

De zevende etappe van ons Rondje Nederland voert in twee dagen van Groningen via het Lauwersmeergebied naar Harlingen door de provincies Groningen en Friesland. We volgen de LF-routes LF 14 en LF 10 maar waar het mooier is, wijken daar ook geregeld van af.

> Naar de andere etappes van het Rondje Nederland op de fiets

Dag 1 etappe 7, fietsroute Ronde van Nederland

Traject: Groningen - Lauwersoog
Navigatie: bordjes LF-14
Afstand: 62 km
Overnachten:
Groningen
Camping Stadspark Groningen
Campinglaan 6
9727 KH Groningen
T (050) 5251624
Camping in het aangelegde, maar wild begroeide Stadspark van Groningen (als het bekende Groningse park Noorderplantsoen het Amsterdamse Vondelpark zou zijn, is het Stadspark het Amsterdamse bos)

Kollumerpomp (Friesland)
Staatsbosbeheer camping De Pomp (hier overnachtten wij)
De Rijsdammen 1
9293 MH Kollumerpomp
06 23868534 (Boswachter Liesbeth van den Berg)
030 6977749 (Klantenservice Staatsbosbeheer, voor reserveren)
Beschutte camping met ruime plekken. In de natuur - hoewel je vooral bos ziet, zonder lichtvervuiling. Natuurcamping zonder receptie, wel met interactief scherm waarmee je kunt ‘inloggen’. Veel senioren met caravan, maar ook veel trekkersplekken. Open velden zonder heggen.

Harlingen
In de buurt van Harlingen zijn niet veel mooie campings (behalve natuurlijk op Vlieland en Terschelling). Voor boeren- of minicampings kun je het beste van de kust weg, het Friese achterland in rijden.

Routeverloop dag 1 etappe 7, Groningen - Lauwersoog

Deze fietsroute is overal vlak, ‘ops en afs’ van dijken daargelaten. De eerste dag zie je na Groningen nauwelijks bebouwing. Naast de vele weilanden en de rivier het Reitdiep zien we hier en daar een dorp, maar geen één van Hema-formaat. Na het redelijk toeristische, vol vakantiewoningen gebouwde Zoutkamp, komen we in het Lauwersmeergebied terecht, waar geen cultuur, maar nátuur te zien is. Van de zijlijn, want de grote ringweg is ook voor auto’s beschikbaar en van tussendoorpaden voor de fiets is geen sprake. We kamperen midden in het Lauwersmeergebied.

Tips

Groningen en Friesland
- terpen en wierden

Groningen stad
- rondje grachten waar je veel oude pakhuizen kunt zien
- Martinitoren beklimmen (€ 3,)
- Knol’s koek
Deze koek van Knol is bij uitstek het beste souvenir wat je uit Groningen mee kunt nemen. Er zijn verschillende soorten, waarvan de notenkoek een aanrader. Vers te krijgen aan Hoendiep 93 of Gedempte Zuiderdiep 154. Helpt je de horeca-arme fietstocht door.

Houwerzijl
- De Theefabriek

Dokkum
- klooster en centrum

Sint Annaparochie
- dorp van de ‘sneuphokken’, kringlopen en rommelmarkten

Garnweerd
- Café Hammingh

Dag 2 etappe 7, fietsroute Ronde van Nederland

Traject: Lauwersoog > Harlingen
Navigatie: bordjes LF-10
Afstand: 73 km

Routeverloop dag 2 etappe 7

Dag 2 volgen we het Reitdiep naar Dokkum. Dit keer meer dorpen en bedevaartsoort Dokkum is de eerste stad van proportie - een mooie ook. Als je tijd hebt, is er genoeg te zien: een eeuwenoud klooster, een kerk, de haven. Na Dokkum fietsen we veel over de zeedijk die Friesland tegen de zee beschermt. Dan aan de zeekant, met soms verre uiterwaarden en soms de zee en áltijd schapen op het talud van de dijk - dan aan de landkant met veel boerderijen en kerktorens in de verte, trekkers en koeien. De Oude Bildtdijk is de langste bewoonde dijk van Europa - en die kilometers voel je in de benen. Na nog een stuk zeedijk - wij houden ervan - komen we aan in Harlingen.