icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
EuroVelo9
Routes

Fietsen over de EuroVelo9

  • 29 oktober 2020
  • Door: Petra Strijdhorst

De volledige EuroVelo 9 is 2.050 kilometer lang en loopt van de Oostzee naar de Adriatische Zee. Of om precies te zijn: van Gdańsk (Polen) naar Pula (Kroatië). Het Oostenrijkse deel is 480 kilometer lang. Dit deel is volledig bewegwijzerd en telt zo’n 2.400 hoogtemeters. Tip: de EuroVelo 9 is de perfecte fietsroute voor wijn-, wellness- en cultuurliefhebbers.

Wijnliefhebbers opgelet!

Stop je fietstassen niet te vol, als je van wijn houdt. Je fietst hier door het grootste wijnbouwgebied van Oostenrijk. In bijna negentig kilometer overbrug je ruim vierhonderd hoogtemeters. De meeste wegen zijn rustig en goed begaanbaar.

In het kort

In het kort

Route: Reintal – Wenen – Baden – Bad Erlach – Bad Radkersburg - Spielfeld
Lengte: 480 km

Karakter: gemiddeld zwaar, vooral geasfalteerde en goed aangelegde fietspaden. Totaal aantal hoogtemeters: 2.400.

Wenen wenkt

Zodra je de rivier de Donau over bent, ontvouwt Wenen zich. De EuroVelo 9 gaat dwars door de stad. Er wordt hier steeds meer rekening gehouden met fietsers, tot de aanleg van fietspaden aan toe. Zo is er eentje te vinden op de Ringstrasse, een ruim vijf kilometer lange boulevard vol imposante gebouwen die voornamelijk aan het einde van de negentiende eeuw zijn gebouwd. Neem de tijd om te genieten van het stadhuis, het Burgtheater, het parlement, de Hofburg en de Staatsopera.

Over de Alpen

De eerste vijftig kilometer na Wenen, tot aan Wiener Neustädt, zijn prima te doen. Je fietst vooral langs het water en komt onderweg veel thermen en wijnterrassen tegen waar het prima pauzeren is. Hierna volgen ruim vijftig kilometers die wat meer bergop gaan. Je maakt ruim achthonderd hoogtemeters. Je hebt onderweg goed uitzicht omdat je vooral tussen weides en velden doorfietst. In het plaatsje Mönichkirchen ben je op 957 meter hoogte op het hoogste punt van de EuroVelo 9 in Oostenrijk.

Talrijke thermale bronnen

Het laatste stuk is het tijd voor ontspanning. Er zijn heel veel wellnesscentra in Oostenrijk. In het plaatsje Bad Waltersdorf waar je bijna aan het einde van de route langs fietst, zijn er al twee te vinden. H2O Hotel Therme Resort heeft veel weg van een waterparadijs en is fantastisch om te bezoeken met kinderen. Heiltherme Bad Waltersdorf is perfect voor rust- en ontspanningszoekers.