icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Murradweg
Artikel

Fietsen over de Murradweg

  • 29 oktober 2020
  • Door: Petra Strijdhorst

De officiële start van de Murradweg is bij een berghut. Dat geeft al aan dat deze route net anders is dan de andere fietsroutes in Oostenrijk. Net als veel andere routes fiets je stroomafwaarts mee met een rivier, in dit geval de Mur, maar langs de route is er veel afwisseling. Natuur, cultuur, wijn en wellness. Door sommige Oostenrijkers wordt dit dan ook de mooiste fietsroute van hun land genoemd…

Start Murradweg

Op 1.898 meter hoogte bestaat de rivier de Mur uit alleen nog maar wat omhoog borrelend kwelwater. De start van de fietsroute die de rivier volgt terwijl ‘ie groter en groter wordt, is net wat lager. Op 1.750 meter hoogte staat de Sticklerhuette. Een berghut waar rond de zestig mensen kunnen slapen. De eerste tachtig kilometer fiets je af en toe flink bergafwaarts, met soms een klein klimmetje. Bierliefhebbers kunnen in Murau een bezoek brengen aan het brouwerijmuseum. Het centrum van deze stad is het bezoeken waard met veel historische gebouwen.

In het kort

In het kort

Route: Sticklerhütte - St. Michael im Lungau – Murau – Judenburg – Leoben – Graz – Leibnitz – Bad Radkersburg
Lengte: totale lengte 457 km waarvan 360 km in Oostenrijk. Overige kilometers in Kroatië.

Karakter: Grotendeels bergafwaarts met af en toe een klimmetje. Bijna overal fiets je over verhard wegdek. Veel verschillende landschappen onderweg.

Werelderfgoed

Terwijl de rivier de Mur maar doorstroomt, staat ongeveer halverwege de route een gebouw dat hier al sinds 1500 staat: slot Eggenberg. Een kasteel dat tot werelderfgoed is verklaard, net als het centrum van de nabijgelegen stad Graz. In deze stad vind je de grootste nog bestaande middeleeuwse binnenstad van Europa. Het is de moeite om de fiets hier heel even te parkeren en de tijd te nemen voor een wandeling. Door de kasteeltuinen, of door het centrum. In het tweede geval is het zeker aan te raden om onderweg ook wat te eten, Graz staat ook culinair gezien zeer goed bekend.

Wijn en woud

De laatste tweehonderd kilometer zijn nagenoeg vlak. Op de glooiende heuvels aan het begin van dit stuk staan wijnranken, zo ver je kunt kijken. De Murradweg gaat hier door de ‘Südsteirische Weinstraße’. Proeven is mogelijk op heel veel locaties. In Vogau staat de grootste wijnwinkel van de regio. Je kunt hier vooral producten uit de regio kopen én proeven. De laatste twintig kilometer wacht nog een compleet ander landschap: bos. Tussen Spielfeld en Bad Radkersburg groeien bomen en planten op beide oevers van de rivier. Veel vogels, zoals de ijsvogel, voelen zich hier goed op hun gemak. Wil je zelf nog even helemaal ontspannen na alle dagen op de fiets, dan is een bezoekje aan thermen Bad Radkersburg een goed idee. Badderen in bronwater dat op eigen kracht van twee kilometer diepte met een temperatuur van 80°C en vol met mineralen aan de oppervlakte komt. Doe even je ogen dicht en denk aan alles wat je onderweg gezien en gedaan hebt… Ja, misschien klopt wel, dat de Murradweg een van de mooiste fietsroutes in Oostenrijk is.

Image
Murradweg