icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Ennsradweg
Artikel

Fietsen over de Ennsradweg

  • 29 oktober 2020
  • Door: Petra Strijdhorst

Met een rivier meefietsen heeft in de bergen één groot voordeel: je fietst grotendeels bergafwaarts. Dat is ook het geval bij de Ennsradweg. De start op 1.000 meter hoogte is gelijk het hoogste punt van de route. Vanuit de Alpen zak je gemoedelijk af tot de rivier de Enns in het stadje Enns uitmondt in de Donau.

Salzburgerland

Frisse berglucht te over. Om je heen zie je hoge bergen. Naast je een klein kabbelend riviertje dat luistert naar de naam ‘Enns’. Met een beetje geluk schijnt de zon. Ben je er klaar voor? Na twintig kilometer is de eerste niet-te-missen stopplek. Het stadje ‘Radstadt’ mag tijdens een fietstocht niet gemist worden. Oorspronkelijk heette het waarschijnlijk ‘Rastat’, wat rustplaats betekent. Tegenwoordig doet het z’n naam eer aan met de Radstädter Radgarten. Dit parkje bestaat uit kunstzinnige fietsen die allemaal door de fietsontwerper Dieter ‘Didi’ Senft, ook wel bekend als ‘de Tourduivel’ zijn gemaakt.

In het kort

In het kort

Route: Flachauwinkl – Flachau – Altenmarkt – Irdning – Admont – St. Gallen – Reichraming – Garsten – Steyr – Kronstorf - Enns
Lengte: 263 km

Karakter: Gemoedelijke fietsroute met onderweg genoeg ruimte voor natuur; je fietst door twee nationale parken (Gesäuse in de Steiermark en Kalkalpen in Oberösterreich) en cultuur: onder meer in de historische steden Radstadt en Steyr. Deels fiets je over paden speciaal voor fietsers, deels over de openbare weg. Slechts een paar kilometer is onverhard.

Eeuwige sneeuw

Na tachtig kilometer lang voornamelijk bergafwaarts gefietst te hebben, begint nu een wat vlakker stukje van de Ennsradweg. Met af en toe een stukje bergopwaarts. Het is niks in vergelijking met de bergen om je heen. Denk aan termen als eeuwige sneeuw en hoog-alpien. Dan vallen die honderd hoogtemeters best mee.

Geheimtipp

Zelfs mensen die niet van boeken en kloosters houden, zouden een bezoek moeten brengen aan het benedictijnerstift Admont: het oudste nog bestaande klooster van Stiermarken. Het klooster herbergt de grootste kloosterbibliotheek ter wereld. Met de architectuur, de fresco’s en de beelden is het een waar barok kunstwerk.

Nationaal park Kalkaplen

Heel veel beuken, sparren en dennen vormen samen de bossen die de bergen van nationaal park Kalkalpen groen kleuren. Het is het grootste aaneengesloten bosgebied van Oostenrijk. Er leven onder meer visotters, slangen, lynxen, zwarte ooievaars en bevers, maar je moet wel heel veel geduld en nog meer geluk hebben wil je een spoor zien van één van deze dieren.

Het oudste stadje van Oostenrijk

Op het eindpunt van de Ennsradweg komt alles samen. De rivier de Enns mondt in het gelijknamige stadje uit in de Donau. Wie nog niet genoeg gefietst heeft, pikt hier moeiteloos de Donauradweg op. Wie liever even de benen strekt heeft genoeg te zien in Enns: het oudste stadje van Oostenrijk. Bewonder de zestig meter hoge stadstoren uit 1564 of droom weg in het witte Schloss Ensnsegg uit de zestiende eeuw.

Image
Ennsradweg