Fietsen over de Innradweg
Wat hebben de stad Innsbruck en de Innradweg gemeen? Heel simpel: ze komen beide aan hun naam door de rivier de Inn. De Innradweg volgt de rivier dwars door drie landen: Zwitserland, Oostenrijk en Duitsland. Innsbruck, de hoofdstad van Tirol, dankt haar naam aan een brug over de Inn. Vanzelfsprekend voert de Innradweg alle fietsers dwars door deze hoofdstad. Fietsen in Innsbruck, op de Innradweg langs de Inn, daar kan toch niks tegeninn, ehm, tegenop?
Genussradeln
Bestaat er een mooier woord voor fietsen dan het Oostenrijkse ‘Genussradeln’? De Innradweg verdient deze term vanwege het grotendeels vlakke verloop van de route. Het Oostenrijkse deel van de route begint in het smalle Inntal. Weides, bossen, bergen en dorpen zorgen ervoor dat je je geen moment hoeft te vervelen op de fiets. ‘Kijk daar! Een kasteel!’ klinkt het vaak dit eerste stuk. Maar ook aan imposante kerken en kloosters ontbreekt het niet, onder meer in de plaatsen Ried en Landeck. Ook natuur is er meer dan voldoende onderweg. Zo fiets je langs de ‘Zammer Lochputz’ kloof waar het water van de Lötzbach in een indrukwekkende waterval meer dan 30 meter naar beneden stort.
In het kort
Route: Martina – Landeck – Telfs – Innsbruck – Strass im Zillertal – Kufstein - Erl
Lengte: 520 km waarvan 210 in Tirol (Oostenrijk)
Karakter: Fijne fietsroute die dwars door de Alpen loopt, maar die vooral bergafwaarts gaat omdat hij stroomafwaarts voert langs de rivier de Inn. Geschikt voor het iedereen, ook kinderen, met een redelijke (fiets)conditie. Vooral verharde paden, deels paden die alleen voor fietsers zijn.
Innsbruck en Swarovski
Innsbruck heeft, net als heel Oostenrijk, fietsers omarmt. Speciale hotels, fietspaden en fietsenmakers zijn overal te vinden. Maar Innsbruck is meer. Deze stad is omringd door bergen en gevuld met historie. In de dierentuin ‘Alpenzoo’ kun je dieren bewonderen die in de Alpen leven. De oude binnenstad omvat het ‘Goldenes Dachl’ (Gouden Dak), de sierlijke Hofburg, talrijke cafés en restaurants en prachtige parken. Vlak nadat je dit achter je laat, fiets je al langs de volgende plek vol pracht en praal. ‘Swarovski Kristallwelten’ is een wereld vol kristallen, waar kunstenaars indrukwekkende bouwwerken mee hebben gemaakt. Binnen en buiten, in de uitgestrekte tuinen, schittert het je tegemoet alsof overal miljoenen Swarovski-beeldjes staan.
De laatste kilometers
De laatste ruim vijftig kilometer, van de plaatsen Strass im Zillertal naar Erl, komt alles nog eens voorbij. Te beginnen met Schloss Rotholz, een flink kasteel uit 1575. Na een klein stukje fietsen is daar alweer de volgende must-see: Kramsach. Ga snel op zoek naar je zwemkleding, want deze plaats wordt ook wel ‘de badkuip van Tirol’ genoemd. Vijf meren waar het water in warme periodes tot een behaaglijke 25 graden kan worden, buitenzwembaden en een uitgebreid binnenzwembad. Mocht het lukken om toch weer verder te fietsen, dan wachten de plaatsen Rattenberg (de kleinste stad van Oostenrijk), Kufstein (aan de voet van het Kaisergebergte) en als laatste Erl (het culturele trefpunt van de regio). Na 210 kilometer is het Oostenrijkse stuk van de Innradweg hier ten einde. Mocht je er geen genoeg van kunnen krijgen dan gaat de fietsroute gewoon verder in Duitsland.