icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Spanje fietsen
Landeninformatie

Fietsen in Spanje: dít zijn de mooiste gebieden

 • 09 augustus 2021
 • Door: Nanda Raaphorst

Fietsers weten het al langer: Spanje is een magnifieke bestemming. Heerlijke temperaturen, likkebaardend lekkere landschappen en alsmaar uitbreidende fiets- en mtb-netwerken. Er zijn talloze fietsroutes, van vlak tot bergachtig, van muy facil tot duro, van de groene kust van noordwest-Spanje tot de pittige Pyreneeën en het adembenemende Andalusië. We beschrijven de mooiste fietsgebieden en geven tips.

1. Noordwest-Spanje: 4 kustregio's

De Spaanse noordkust (de regio's Galicië, Asturië, Cantabrië en Baskenland) is koeler en groener (natter) dan de rest van Spanje. De smalle kuststrook is de uitdaging voor noord-zuid fietsers: steil omhoog de toppen van de Picos de Europa op en afdalen naar de droge hoogvlakte van centraal Spanje. Je route parallel aan de kust uitstippelen kan ook, van oost naar west zoals miljoenen pelgrims dat al deden, met als einddoel bedevaartsoord Santiago de Compostella. 

In de schaduw van de 'Picos' ligt de groene regio Asturië. De kust is weelderig groen, vandaar Costa Verde, en bestaat uit grillige kliffen, dromerige baaitjes en levendige vissersdorpjes. Asturië is een prima regio voor fietstochten met kinderen, al hebben de ruige Picos, evenals het fraaie Sierra de la Demanda, vette(re) kuiten nodig. Ook Galicië is ruig aan de kust en glooiend landinwaarts. Het is relaxt fietsen in dit vredige, vruchtbare boerenland met eeuwenoude dorpjes en fraaie natuurgebieden, zoals Ribeira Sacra.
Baskenland daarentegen is geen allemans-fietsbestemming. Het bestaat uit steile toppen en mooie (maar drukke) bergwegen. Het is vooral interessant voor mountainbikers en wielrenners. Toch heeft Baskenland ook drie toptieners aan fietsvriendelijke Spaanse steden: Vitoria, San Sebastian en Bilbao plus enkele populaire 'vias verdes', over spoorlijnen aangelegde fietswegen, o.a. Vía Verde de los Montes de Hierro (42 km, Traslaviña-Kobaron) en Vía Verde del Ferrocarril Vasco Navarro (84 km., Bergar-Estalla).
 

Georganiseerd: de Costa Verde

Liever georganiseerd op pad? Bekijk dan onderstaande 8-daagse fietsvakantie langs de Costa Verde, uitgevoerd door SNP Natuurreizen.

Spanje - Asturië Privéreis 8 dagen

Fietsvakantie langs pensions of hotels

 • De prachtige stranden en kliffenkust van Asturië
 • E-bikehuur mogelijk
 • Eindig in Gijon
Vanaf € 873,75 Prijs per persoon bij min. 2 personen
Naar vertrekdata
 • Zwaarte: 3 op 5
 • Comfort: 2 op 5
 • E-bike beschikbaar

Inbegrepen

 • Alle overnachtingen
 • Alle ontbijten
 • Bagagevervoer
 • Digitale reisinformatie 

Niet inbegrepen

 • Heen- en terugreis
 • Lunches en diners
 • Persoonlijke uitgaven en eventuele entrees
 • Fietshuur (zie materiaalhuur)

Meer informatie over deze reis is te vinden op de website van SNP Natuurreizen. Of ga direct naar vertrekdata en boeken.

Uitgevoerd door SNP Natuurreizen

ANVRSGR
Image
Fietsen langs de Costa Verde Spanje
Fietsen langs de Costa Verde © Ruben Drenth
Image
Op de mountainbike langs de Costa Verde
Op de mountainbike langs de Costa Verde © Ruben Drenth
Dorleta

Stoer, stram, piep of belegen, alle fietsers hebben één ding gemeen: ze worden beschermd door Onze Lieve Vrouwe van Dorleta. Je vindt haar in de Baskische provincie Gipuzkoa, in een heiligdom bovenop een 480 meter hoge heuvel in het dorpje Leintz Gatzaga. Langs de GI-627 in Leintz-Gatzaga staat een kapelletje op 589 m hoogte, met daarin la Virgen de Dorleta met een baby op haar arm en voorzien van de tekst: Maria, koningin van de wereld, beschermt de wegen die in alle richtingen zijn bereden door de wielrenners die de natuur, geschapen door de Heer, liefhebben.

Fietsroutetips Noordwest-Spanje
Pelgrimsfietsroutes vanuit heel Europa leiden naar Santiago de Compostella, door noordwest-Spanje o.a. de pittige Camino del Norte (langs de kust) en de wat minder pittige Camino Francés (door het binnenland). Op de ca 2.000 km. lange pelgrimsroute vind je bergen, bossen, stranden, ruige rotsen, malse weiden, prachtige kapelletjes en mystieke kloosters. In Santiago rijd je door op de Camino Finisterre naar Fisterra, westpuntje Galicië) en/of via de Vía de la Plata naar kustplaats Gijón. Vanuit Nederland (Haarlem) leiden de gidsen van wijlen fietspelgrim Clemens Sweerman je naar Santiago.
 

2. Noordoost-Spanje: Catalonië, Aragon, Navarra, La Rioja

De Pyreneeën

De noordoostelijke regio’s Catalonië, Aragon en Navarra etaleren hun moois: de Pyreneeën, van de zonnige kant (itt de Franse Pyreneeën, veel groener en natter). De ruige bergtoppen, groene dalen en diepe kloven maken veel indruk. De hoogste toppen zijn de Aneto (3.408 m.) en het massief van de Monte Perdido (3.355 m.). Handig weetje: de grote wegen lopen in de Pyreneeën door de dalen (noord-zuid), de rustige weggetjes gaan over de bergruggen (oost-west), dus zijn veel zwaarder. 'Echte helden rijden de Pyreneeën van kust tot kust', aldus Spanjekenner en fietsfanaat Raúl Gonzalez (fietseninspanje.nl). Hemelsbreed is dat ca 400 km. Nog een geheimtip van Raúl: de zes dalen met kleine weggetjes tussen Pamplona en Jaca, bij de dorpjes Salazar, Roncal, Ansó, Hecho, Isaba en Ochagavía. Catalonië heeft ca 6.400 km. aan bewegwijzerde mtb-routes. Wereldwijd populair is Zona Zero, het mountainbike-gebied rond Aínsa. 

Routetip Pyreneeën  
De 800 km langs Transpirenaica is een 'moetje' voor mountainbike-bikkels. De dwarsdoorsteek door de Pyreneeën loopt van Cabo de Higuer aan de Cantabrische Zee naar Cabo de Creus aan de Middellandse Zee, voor wandelaars gemarkeerd als GR11.

Het achterland van Noordoost-Spanje

De regio Catalonië is groen en landelijk en erg geliefd onder fietsers: vanwege de kust (Costa Brava en Costa Dorada) maar ook om dat zonnige achterland waar een fijnmazig wegennet de middeleeuwse dorpjes verbindt en waar de graan- en zonnebloemvelden elkaar afwisselen. Stadsfietsers tippen Barcelona als hotspot; wielrenners kiezen voor Girona. 
Klimmers stoempen door de Pyreneeën, relaxt (gezins)fietsen kan goed in de stille streek Baix Emporda, het boerenland achter Girona, dat uitloopt in de Middellandse zee. Het uitgebreide fietsnetwerk voert nu eens door vlak achterland, dan weer over licht golvende heuvels, dichte loofbossen wisselen af met graan- en zonnebloemvelden. Aan de kust vind je steile kliffen, afgelegen baaitjes, markante pijnbomen, rijstvelden (je, echt!) en door riet omgeven rivieren en kanaaltjes. Andere mooie Catalaanse fietsgebieden zijn het stroomgebied van de Segrerivier (Lleida), de Priorat-Montsant (Tarragona), de vulkaankraters van Garrotxa tussen Girona en de Pyreneeën, en het gebied tot aan de provincies Teruel en Castellón.

Fietsroutetips noordoost-Spanje

 • Pirinexus-route, een grensoverschrijdend rondje (Sp/Fr) in de oostelijke Pyreneeën 353 km lang, met 175 km aan zijwegen, grote delen over vias verdes, rest over landelijke, autoluwe weggetjes.
 • Penedès 360º routes, drie lussen van 150-270 km. door de cavastreken van Catalonië: langs de kust, de wijngaarden en de bergen van Penedès.
 • Populaire Catalaanse vias verdes: El Carrillet, van Olot (pre-Pyreneeën) naar de Middellandse Zee (93 km.) en die tussen de Ebrodelta, Tortosa en het Matarraña gebied in Teruel.
 • Mountainbikers kunnen terecht op een netwerk van ruim 6.400 km. aan bewegwijzerde routes (inclusief Pyreneeën en kust).

Ook de Rioja is een prachtig, fietsvriendelijk gebied. Het landschap is glooiend, de heuvels zijn bedekt met wijngaarden, zonnebloemen, granen en groenten. Een van de mooiste fietsroutes in Spanje is De Ronde van Rioja, langs de wijngaarden, door bossen en langs Ebro-oevers. La ruta de Rioja start in Haro en voert via Santo Domingo de la Calzada, Berceo en Navarrete weer naar Haro. En nu je toch in de buurt bent, bezoek ook buurregio Navarra. De mix aan landschappen; hoge Pyreneeëntoppen en uitgestrekte vlaktes, heeft nog een bonus in petto: de grootste woestijn van Europa: de Bárdenas Reales. Met een stevige (mountain)bike leg je een rondje van ca. 40 km. af over een onverharde, maar goed begaanbare weg. 

Image
Fietsen in de Rioja Spanje
Fietsen langs wijnranken in de Rioja © Ruben Drenth

3. Oostkust midden: regio's Valencia en Murcia

Van noord naar zuid bestaat deze kust uit de Costa Azahar, Costa Blanca en Costa Calida. Het achterland van Valencia is rustig en bergachtig met goede voorzieningen voor fietsers die de Moorse dorpjes, olijfgaarden, wijngaarden, amandelbomen en kalkbergen willen zien. Er zijn volop fietsverhuurders, fietsenwinkels en fietshotels. Minstens zo fietsvriendelijk is de stad Valencia zelf. Een hippe stad zonder kapsones ondanks de blinkende bouwwerken van Calatrava.
Murcia wordt wel de Tuin van Europa genoemd. Het is een streek van brede, vruchtbare valleien met rijstvelden, sinaasappel- en amandelboomgaarden omringd door mooie kalkheuvels. Daarbij opgeteld de prachtige dorpjes, eeuwenoude kastelen, kapelletjes, barokke kathedralen en kloosters plus het heerlijke weer maken het, net als Valencia, een prima fietsgebied voor jong en oud. 
 

Fietsroutetips País Valenciana

 • In País Valenciana liggen interessante vias verdes, waaronder Via Verde de Ojos Negros (van Teruel naar Valencia). Met 160 km de langste (momenteel) van Spanje. Andere vias verdes strekken zich uit tussen de sinaasappelgaarden, vennen, duinen en moerassen van de kustvlakte van Albufera.
 • Alicante (zuid-Valencia) bestaat uit wijnvelden, palmbomen, zoutmeren, groene valleien met sinaasappel- en olijfbomen en indrukwekkende bergen. Het ligt allemaal mooi te zijn op de veel geprezen bewegwijzerde Ruta del Vino. Die start in Elche en voert via Jumilla, Villena en Bocairent naar Castalla.

4. Zuiden: Andalusië

Andalusië is de grootste regio van de zeventien Spaanse regio's. En volgens velen ook de kleurrijkste. Toeristen bezoeken Andalusië om de schitterende steden Sevilla, Granada en Cordoba (de Gouden Driehoek), om de witte dorpen (pueblos blancos) en de stranden van de Costa del Sol en de Costa de la Luz én om de Sierra Nevada - een plaatje van een gebergte dat het decor vormde van veel spaghetti-westerns. In juli en augustus is het in Andalusië wárm, daarentegen kan de winter ervoor zorgen dat de Sierra Nevada ook 'nevada' is, besneeuwd en ontoegankelijk.

Fietsroutetips Andalusië
Voor ieder type fietser zijn er routes in Andalusië, een greep:

 • De Zilverroute, Sevilla - Santiago de Compostela, 1.000 km. Vanuit Sevilla noordwaarts langs de Portugese grens en dan westwaarts naar de pelgrimsstad, een route die al 2.000 jaar door pelgrims wordt gebruikt, dus reken op een hoog gehalte aan cultureel erfgoed onderweg. Routebeschrijving door Bert Sitters, vernieuwd en aangepast door routemaker Paul Benjaminse.
 • La Ruta Via de la Plata, Sevilla - Gijon, 800 km., door eeuwenoude steden als Zafra, Mérida, Cáceres, Salamanca, Zamora, Oviedo, Astorga, Leon en Gijon en doorkruist vier regio’s. De route wordt afgelegd door motorrijders, fietsers en zelfs wandelaars.
 • Naar en door Andalusië, Girona - Sevilla, 1700 km. Deze Andalusiëroute van Paul Benjaminse is niet bewegwijzerd, er is allen een routebeschrijving die van noord naar zuid door Spanje voert en die wordt afgesloten met een lus door Andalusië. Bij Teruel ligt een aftakking naar Valencia.
 • Bijna jaarlijks organiseren de Spanjaarden ‘De ronde van Andalusië’, ook Vuelta a Andalucía - Ruta Ciclista del Sol genoemd, een klassieker (wegwedstrijd) van 17 dagen met Malaga als start. Ze doet de witte dorpen aan en voorziet in flinke klimpartijen door de Sierra Nevada, voert dan door de Alpujarras en daalt af naar de Middellandse Zee.
 • Onder de vele vias verdes in Andalusië - er schijnt al zo'n  2.900 km. aan vias verdes in Spanje te bestaan - is die door de binnenstad van Sevilla een leuke. Andere leukerd is de via verde del Aceite van Jaen naar Puente Genil, 120 km.
 • Mountainbikers verkennen de Sierra Morena (pittig) of doen de meerweekse TransAndalus, een lus van 2.000 kilometer door heel Andalusie. 35% gaat door beschermde natuurgebieden zoals de Sierra de Baza, Sierra de Cazorla, Sierra de Aracena, Sierra de Donana. Te zwaar wordt het nergens, de route is berekend op biken mét bagage. Niet bewegwijzerd.

5. Midden-Spanje: La Mancha, Extremadura.

Het échte Spanje? Het land áchter de kusten, zullen velen zeggen. Daar waar je de grootse, lege landschappen vindt met oude steden, traditionele dorpen met vriendelijke bevolking.

Wat je smaak ook is, dolend door Midden-Spanje, kun je niet om Don Quijote heen.

Fietsroutetips Midden-Spanje
De Ruta de Don Quijote is een van de langeafstandsfietsroutes door La Manche, gebaseerd op de roman over deze 'dwaze edelman' van Miguel de Cervantes. Waar Don Quijote en zijn hulpje Sancho Panze precies uithingen is niet exact bekend, toch is er een officiële bewegwijzerde Ruta Don Quijote: 2.000 kilometer lang en langs wel 148 plaatsen. Van Toledo naar San Clemente, langs kastelen, stadspleinen en windmolens.

6. De eilanden

Balearen: Mallorca

Het mooie Mallorca, eiland in de azuurblauwe Middellandse Zee, is een paradijs voor fietsers. De fietsroutes en (autoluwe) fietswegen zijn goed onderhouden en bewegwijzerd en het aanbod fietsverhuurders, fietshotels en fietsreisorganisaties is enorm. Raúl Gonzalez roemt de golvende Llanura del Centro, de slingerweggetjes langs groente-akkers, de bloemrijke, gestapelde stenen muurtjes, de typisch Mallorcaanse windmolens, de velden met citrus-, vijgen- en abrikozenbomen, de kloosters en hermitages boven op heuveltoppen en de mooie stadjes in het binnenland. Stippel zelf je route uit. Met zoveel moois kun je er bijna niet aan voorbij rijden.

Fietsroutetip Mallorca
Voor sportieve fietsers is er de Travesía de la Serra de Tramuntana Ruta, een zesdaagse fietstocht rond de grillige geïsoleerde heuveltoppen van het gebergte, waaronder ook de machtige Puig Major.

Georganiseerde fietsvakantie op Mallorca

Liever georganiseerd op pad? Bekijk dan onderstaande fietsvakantie op Mallorca, uitgevoerd door SNP Natuurreizen.

Spanje - Mallorca Privéreis 8 dagen

Fietsvakantie vanuit twee historische boutique hotels

 • Al vroeg in het jaar aangenaam
 • Keuze uit vlakke ritten en pittige tochten
 • Unieke onderkomens
Vanaf € 1.133,75 Prijs per persoon bij min. 2 personen
Naar vertrekdata
 • Zwaarte: 2 op 5
 • Comfort: 4 op 5
 • E-bike beschikbaar

Inbegrepen

 • Alle overnachtingen
 • Alle ontbijten
 • Transfer vliegveld Palma de Mallorca -Sineu
 • Bagagevervoer dag 5
 • Digitale reisinformatie 

Niet inbegrepen

 • Heen- en terugreis
 • Lunches
 • Diner
 • Fietshuur (zie materiaalhuur)

Meer informatie over deze reis is te vinden op de website van SNP Natuurreizen. Of ga direct naar vertrekdata en boeken.

Uitgevoerd door SNP Natuurreizen

ANVRSGR
Image
fietsen Mallorca Spanje
Fietsen op Mallorca © Liesbeth Muurling

Canarische Eilanden

De eilanden zijn vulkanen waarvan de toppen uitsteken boven de Atlantische Oceaan. Het ruigste zijn Tenerife en Gran Canaria, luilekkereilanden voor wie van klimmen of mountainbiken houdt. Bonkige fietspaden, steile rotswanden en diepe kloven vormen de uitdaging voor wie die zoekt. Maar relaxter fietsen kan ook. Goede wegen meanderen van zandstrand naar kliffenkust, van canyons naar bossen. La Palma is een hotspot voor mtb-ers. Lanzarote en Fuerteventura zijn vlakker en beter geschikt voor alle types fietsers. Op Tenerife vind je de Pico del Teide (3.718 m), oefenterrein van proffietsers wereldwijd.

Grensoverschrijdende fietsroutes

Nog enkele routes die regio-overschrijdend zijn. Een greep uit een lijst die veel langer is.

 • De Ruta Iberica (deel 2), van Madrid naar Lissabon of Sevilla. Door Paul Benjaminse. In Merida (Extermadura) splitst de route.
 • Camino del CidDwars door Spanje in het spoor van El Cid. Veel rustiger dan de Camino de Santiago. Hoofdroute Burgos - Valencia is 1.100 km. Uitbreiding en verlenging tot Alicante mogelijk. Prachtig kaartmateriaal, website en foutloze GPS-bestanden, Keuze uit een verharde of onverharde variant.
 • EuroVelo. Europa-omspannend fietsnetwerk van langeafstandroutes, 15 in totaal waarvan er 3 door Spanje lopen: EV1, EV3 en EV8.
 • La ruta de los faros vascos, de Route van de Baskische vuurtorens. Uitgezet langs de ruige Baskische kust die over een lengte van 250 km voorzien is van 11 vuurtorens.
SNP Natuurreizen

Fietsen in Spanje met SNP Natuurreizen

Wil je graag fietsen in Spanje maar kun je wel wat hulp gebruiken bij het organiseren ervan? Bekijk dan het aanbod van SNP Natuurreizen.

Image
Fietsen in Spanje