icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Spanje, vrouw fietst in Asturië
Gebiedsinformatie

Fietsen in Asturië

 • 25 mei 2016
 • Door: Marjolein van Rotterdam
 • Fotografie: Marjolein van Rotterdam

Asturië is niet de allerbekendste Spaanse provincie. Wél een hele prettige voor fietsers. Asturië is de streek in Noord-Spanje tussen de Costa Verde en de Picos de Europa bergen. Schitterende natuur, rijke geschiedenis en tradities en overal is het rustig.

Image
fietsen-asturie-1

Over Asturië

Asturië is een streek in Noord-Spanje tussen de Costa Verde (lett. Groene kust)  en de bergen van de Picos de Europa. Deze groene noordkust van het Iberisch schiereiland leent zich prima voor een heerlijke fietsvakantie. Over heuvelend of - voor wie wil - licht bergachtig terrein, langs zee en strand, fiets je door het boerenland van Cantabrië en Asturias. Over delen van de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela en langs oude pleisterplaatsen zoals Villaviciosa. Je komt langs grillige klifkusten, slaperige baaitjes en bedrijvige vissersdorpjes, maar ook de flanken van het Cuera- en Suevegebergte kenmerken deze onverwacht groene regio van Spanje.

Image
fietsen-asturie-4

Over de gemaakte fietstocht

Wij fietsten een week tussen zee en bergen in Asturië. Het was een lichte fietsreis, die werd verzorgd door SNP Natuurreizen en je ook als kant-en-klaar arrangement kunt boeken (d.d. 2016; zie hieronder voor meer informatie). We fietsen soms dicht langs de kust, soms door de heuvels, dan weer door het boerenland. Hier en daar volgt de route de pelgrimsroute naar Santiago de Compstela.

Over het fietsarrangement

We deden dus het fietsarrangement van SNP Natuurreizen, een volledig verzorgd arrangement incl. bagagevervoer. Fietshuur is mogelijk, waaronder de mogelijkheid om te kiezen voor een e-bike. De reis bestaat uit zes fietsdagen van gemiddeld zo'n veertig kilometer. Voor gezinnen biedt SNP een speciale variant aan.

Zwaarte en moeilijkheidsgraad

Licht, vooral omdat de etappes vrij kort zijn. De heuveltjes zijn soms pittig. Maar ook kort en dus is het leed te overzien. De wegen zijn meestal prima. De weg vinden is nooit een probleem. Ook al omdat we de tocht doen met SNP: daar hoort een routebeschrijving bij, inclusief gps-bestanden. Eitje!

Image
fietsen-asturie-2

Globale routebeschrijving van dag-tot-dag

Dag 1: Rondrit in de buurt van de startplaats Vilde, 40 km (620 m stijgen en dalen)
Door het heuvelachtige boerenland op de grens van Asturië en Cantabrië.

Dag 2: Vilde – Cué, 41 km (500m stijgen en 460m dalen).
In Colombres, een paar kilometer fietsen van Vilde, stappen we de Quinta Guadelupe binnen, vroeger een koopmanshuis, nu het museum van de emigratie. Het is lichtblauw geverfd en oogt koloniaal. Veel kamers zijn gelaten zoals ze waren. Binnen leer je dat er veel meer van dit soort indrukwekkende villas zijn, Casos de Indianos. Ze waren van de kolonialen die vanuit Asturië vertrokken naar ‘Las Americas’. Onder elke steen ligt in deze streek een stuk geschiedenis. Asturië heeft beroemde prehistorische grotten met muurschilderingen. Vlakbij Colombres is er al een. La Cueva del Pindal. Verderop doorkruisten we het natuurgebiedje Ría de Purrón (waar onder meer otters leven) en aan het einde van de dag het natuurgebied Bufones de Arenillas. Bufones zijn gaten in de kustbodem waarin je oergeluiden hoort. Er zitten prehistorische draken in die soms metershoog het zeewater opspuiten. Water spuiten doet het monster van vandaag even niet. De oergeluiden maakt hij wél. Broooohaa! Het natuurgebied is ook verder prachtig. Woeste golven, een rotsige kust. Donkere wolken. Wind. Een onbedorven kust!

Dag 3: Cué - Nueva (340m stijgen en dalen).
Een etappe met één flinke klim naar een bijzonder uitzichtpunt aan de rand van het Cueragebergte. Vlak na de top kom je langs El Roxin, een restaurant in the middle of nowhere in het gehucht El Mazuco. Onderweg zijn er zo goed als verlaten prachtige strandjes!

Dag 4: Nueva - Pernús (42 km, 430m stijgen en dalen).
Een rustige dag vandaag. Vaak zie je gele schelpen van de pelgrimsroute door het kustgebied en over de flanken van het Suevegebergte. Ook vandaag zijn er mooie stranden en kleine natuurgebiedjes.

Dag 5: Pernús - Arguero (31 km, 370m stijgen en 250m dalen).
Evt. Een extra daling en klimmetje naar het vissersdorp Tazones waar je de verste vis eet die je maar bedenken kan. Het dorp ligt in de diepte en van de route af, dus je moet met een volle maag weer heuvel op. Het klimmetje terug is de moeite dubbel en dwars waard. Voordat je naar het vissersdorp kunt afslaan kom je langs Villaviciosa. Een stadje gelegen aan de riviermonding, met een sfeervol oud centrum. Ooit was het een belangrijke pleisterplaats op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela. Verschillende gebouwen herinneren hieraan.

Dag 6: Arguero – Gijon (29 km 260m stijgen en 400m dalen).
De laatste dag is een rustig dagje. Eén venijnig klimmetje en daarna zoeven we naar beneden naar de boulevard van Gijon. Deze boulevard loopt langs de baai en het strand van Lorenzo.

Beste tijd

Mei t/m september.

Vervoer naar Asturië

Vliegen ligt het meest voor de hand. D.d. 5-2016: Je kunt vliegen naar Santander, Bilbao of Oviedo. KLM vliegt op Bilbao. Retourtickets v.a. €99. Iberia vliegt op Oviedo. Prijzen v.a. €180 retour. Met Ryan Air van Düsseldorf (Weeze) of Brussel naar Santander is ook een optie. In elk geval goedkoop. Maar let op: deze vlucht is niet altijd beschikbaar, en je moet nog naar Duitsland of België rijden. Het goedkoopst is Düsseldorf, v/a €23 enkele reis.

Een nadeel van vliegen: per openbaar vervoer verder reizen duurt lang en sluit niet altijd aan. Vilde is een tamelijk onbereikbare plek. Met de bus kom je tot Unquera. Zie: https://www.alsa.es

Met de auto vanaf Utrecht is het 14:55 uur rijden, 1.553 kilometer.

Image
fietsen-asturie-5

De drie leukste logeeradressen

 • In Isabels agroturismo Muriances is het doodstil. Zelfs de pasgeboren katjes waarvoor Isabel één van de kamers heeft opgeofferd (sympathiek!) houden zich koest. De kamers zijn ruim, mooi ingericht in een Spaanse boerenstijl met een twist, en nog goedkoop ook. V.a. € 37,40 2pkpn. +34 628 66 25 37.
 • Op een perfecte plek direct aan zee (bulderende wind!) vlakbij het natuurgebied Bufones de Arenillas ligt hotel MIGAL. Kamers kijken uit over zee. Het restaurant waar ze heerlijk koken, heeft een terras. Cué (Llanes), Tlf./Fax.: +34 985 40 12 01 recepcion@hotelmigal.com. V.a. € 38. 2pkpn.
 • Agroturismo bij vader en dochter op boerderij Hotel Rural La Casona del Fraile (het huis van de frater). Pernús was een klooster met huizen voor de fraters, landerijen en een fabriek. Alles was hier van het klooster zegt de eigenares. Je logeert in kleurige, prettige kamers. Het ontbijt en diner zijn sober maar oké. Pernús s/n. C. P. 33327. Tel.- (+34) 985 928 819 / (+34) 985 856 492 / (+34) 649 211 531. GPS: 43 º 28` 43” - 5 º 19`30”, fraile@casonadelfraile.com, V.a. € 30 2pkpn.
Image
fietsen-asturie-7

De lekkerste adressen

 • De beste vis aten we in Tazones, een vissersdorp aan een kleine inham. Om het andere huis is restaurant, zo ongeveer. De vis wordt er direct uit de zee op je bord geworpen. Het dichtste bij het strand ligt restaurant Playa de Tazones, Aldea San Miguel, 7, 33315 Tazones.
 • Het restaurant in the middle of nowhere: El Roxin. Uitstekende typisch Asturiaanse gerechten, geroosterd op een altijd brandend houtvuur. Ook prima voor een lekker lunchsoepje! De eetzaal heeft glazen wanden waardoor het lijkt of je middenin de natuur zit. Calle El Mazuco, S/N, 33507 El Mazuco, Asturias, Telefoon:+34 985 92 57 38.
 • De lekkerste tearoom: Confiteria Colón. Hier serveert men veel streekspecialiteiten (pastel tipico de Asturia), waaronder carbayóns, borrachinos (met cider), en cubilettea.  Het zit er vol locals, goed teken.  Plaza del Ayuntamiento, 20, 33300 Villaviciosa,+34 985 89 04 53.
 • Ook buiten Oviedo zijn er sidrerías. Een leuke zit in het verder tamelijk lelijke stadje Unquera, vlakbij Vilde. Los Toneles Astur-Cántabros Calle Ctra. General, 10, 39560 Unquera, Telefoon:+34 942 71 71 13. Goed eten ook. (maar NB: niet tussen 5 uur ’s middags en 8 uur ’s avonds).
Image
fietsen-asturie-3

Te zien en te doen

 • Colombres is een mooi dorp, met veel casas de indianos. In één ervan zit het Museo de la Emigración/Archivo de Indianos. Veel info is in het Spaans, maar er hangen heel veel foto’s en je ziet hoe zo’n koloniaal huis eruit zag. Colombres, Gps: 43374180/4.540221. Tel +34 985 412 005. Meer informatie over indianos.
 • La Vega leuk dorp met kunstenaar die zijn hele huis beschildert met muurschilderingen. Er is ook (alweer!) een fijn strand.
 • Natuurmonument Bufones de Arenillas, kijk hier voor een video van de bufones. Meer natuur: https://www.turismoasturias.es/en/descubre/naturaleza
 • Een verplichte afstap is de grot Tito Bustillo, met prehistorische tekeningen op de muren. Verbluffend. Reserveren via de website. www.centrotitobustillo.com De grot ligt aan de overkant van de brug (vanuit het centrum van Ribadesella gezien). Autovia A8. Salida 326. Avenida de Tito Bustillo s/n. 33560  Ribadesella, Asturias (Asturias), info@centrotitobustillo.com Tel.:+34 985185860 Tel.:+34 902306600.
 • Eindpunt Gijon is op het eerste gezicht niet zo’n gezellige plek. Veel flats, veel rommelige bouw. Maar Gijon is wel gekozen tot de leefbaarste stad van Spanje. Het heeft een strand, en er zijn talloze kroegen en restaurants. Precies goed voor een laatste avond.
Image
fietsen-asturie-6

Meer informatie

Veel en nuttige info over de streek vind je hier http://whereisasturias.com/ en hier https://www.turismoasturias.es/en/

Image
fietsen-asturie-8