De Duitse Donauradweg: fietsen van de bron naar Passau
De Donau is een van de belangrijkste slagaders van het Europese continent, bezongen door talloze componisten en oorsprong van vele legenden. Tijdens een fietstocht op de Donauradweg ontdek je waarom de rivier al van oudsher een magische aantrekkingskrachten op mensen heeft uitgeoefend. De route is verdeeld in vier etappes, maar onderweg is er zoveel te zien en te beleven, dat we ons goed kunnen voorstellen dat je er meer tijd voor uittrekt.
Over de Donauradweg
-
Route: Donaueschingen – Ulm – Donauwörth – Ingolstadt –Weltenburg – Regensburg – Passau
-
Lengte: 609 km (de Donauroute maakt deel uit van de EuroVelo-Route 6, die de Atlantische Oceaan en de Zwarte Zee verbindt)
-
De Donauradweg loopt dus verder in Oostenrijk. Lees ons reisverhaal over het traject van Passau naar Wenen.
-
Karakter: Het Duitse deel van de Donauroute is gezinsvriendelijk. Het terrein is voornamelijk vlak, deels heuvelachtig (met geringe hoogteverschillen). Het wegdek is slechts gedeeltelijk geasfalteerd, maar goed berijdbaar. De route is voor het grootste deel geschikt voor aanhangers. ADFC ****
Etappe 1: Donaueschingen – Ulm (196 km)
De Donau-fietsroute begint in Donaueschingen, waar de bronriviertjes Brigach en Breg zich verenigen tot de prille Donau. Amper een paar kilometer verderop sijpelt de Donau in de ‘Donauversinkung’ in de bodem – ruim 150 dagen per jaar is de rivier zelfs geheel verdwenen. Een eindje verder komt de Donau weer tevoorschijn en stroomt verder langs de zuidrand van de Schwäbische Alb. Je fietst langs tal van kastelen, kloosters en paleizen. Tip: de abdij van Beuron en het sprookjeskasteel Sigmaringen, dat gelegen op een heuvel een prachtig uitzicht biedt, zijn het bezoeken waard. Het eind van de dag is Ulm, de stad met de hoogste kerktoren ter wereld.
Etappe 2: Ulm - Ingolstadt (157 km)
Het einddoel van de 157 km lange etappe 2 is Ingolstadt. Onderweg kom je langs stadjes als Günzburg, Dillingen en Höchstädt met prachtige gebouwen in barok – en renaissancestijl. Zelfs al komt de route niet altijd direct door de stadjes, is een kleine omweg de moeite waard. Ook Donauwörth mag je niet missen, al was het maar voor een blik op de Reichsstraße – een van de mooiste architectonische ensembles van Zuid-Duitsland. Ook Donauwörth mag je niet missen, al was het maar voor een blik op de Reichsstraße – een van de mooiste architectonische ensembles van Zuid-Duitsland.
Etappe 3: Ingolstadt - Regensburg (91 km)
Stroomafwaarts volgt hét landschappelijke hoogtepunt van de tocht: de Donaudurchbruch bij het benedictijnenklooster Weltenburg, de oudste kloosterbrouwerij ter wereld. De Donau stroomt er tussen 80 m hoge kalksteenrotsen – een indrukwekkend schouwspel. Neem hier ook de tijd voor een bezoek aan de hoger gelegen Bevrijdingshal, een indrukwekkend monument ter ere van de gewonnen veldslagen tegen Napoleon. De fietsdag eindigt in Regensburg, waar de historische stadskern van de UNESCO-Werelderfgoedstad verrast met bijna duizend monumenten.
Etappe 4: Regensburg - Passau (146 km)
Voordat je aan de laatste etappe begint is het een aanrader om eerst het Walhalla te bezoeken. Deze ‘Tempel Deutscher Ehren’ is een fraai staaltje neoclassicisme en geïnspireerd op het Griekse Parthenon. Het Duitse deel van de Donauradweg, onderdeel van de ‘EuroVelo-Route 6’, eindigt in Passau, ook wel het Venetië van het noorden genoemd en bekend om zijn fraaie oude binnenstad en het grootste kerkorgel ter wereld.