icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Uitrusting

Fiets gps: Mio Cyclo 315 HC

  • 10 mei 2017
  • Door: Gijs Loning
  • Fotografie: Allart Blaauboer

​​​​​​​Mio was een aantal jaren geleden de eerste die met de Surprise Me-functie kwam: de gps rekent drie routes uit rond een vertrekpunt. Ook deze functie zit uiteraard op de Mio Cyclo 315 HC. En die HC staat voor Hartslag en Cadensmeting; voor als je meer uit een fietstocht wilt halen.

Samengevat

Mio Cyclo 315 HC

Merk: Mio
Model: Cyclo 315 HC
Gewicht: 129 gram
Prijs: € 329,99

Voor wie? Recreatieve fietsers maar ook competitieve mountainbikers en racefietsers.
Waarom wil je hem? Omdat de Mio buitengewoon gebruiksvriendelijk is.

Voordelen:

  • Gebruiksvriendelijk
  • Goed aanraakscherm
  • Surprise Me-functie
  • Compleet pakket
  • Waterdicht

Nadelen:

  • Smartphone connectiviteit
  • Verouderd kaartmateriaal

Image
mio-cyclo-230x157.jpg
Mio Cyclo 315 HC

Beeldscherm fiets gps

De Mio Cyclo 315 HC heeft een 3 inch aanraakscherm met een resolutie van 240 x 400 pixels. Vergelijken we dat naar de huidige maatstaaf van een beetje smartphone dan blijft de resolutie wat achter en is nogal korrelig. Een scherm van een Iphone 6 is dubbel zo scherp; de Samsung Galaxy S7 is bijna 4 maal scherper.

Waterdicht

De Mio Cyclo 315 HC is waterdicht volgens de IPX7 normering wat betekent dat hij gedurende 30 minuten waterdicht is op diepte van 1 meter.

Montage

De Mio Cyclo 315 HC wordt geleverd met meerdere eenvoudige montage-steunen met beschermrubbers en tie-wraps. De montage is echter stevig. Ook voor de snelheids- en candansmeter is voldoende montage-materiaal aanwezig.

Batterijduur

De Mio Cyclo 315 HC draait op een interne accu. Deze laad je op door de Mio met de bijgeleverde USB-kabel op de computer aan te sluiten. Ook de gegevensoverdracht tussen computer en gps gaat via deze kabel. En er zit standaard een netstroom adapter in het pakket. Mio claimt een batterijduur van 12 uur. Niet getest.

Kaartmateriaal fiets gps

De Mio Cyclo 315 HC heeft een Europese kaart aan boord. De kaart is redelijk van detail, maar goed geschikt voor de toepassing. De kaart is gebaseerd op digitale kaarten van Tele Atlas en Open Street Map (OSM). De laatste update van OSM is van 12-6-2015 en die van Tele Atlas van 16-1-2015. Dat is dik twee jaar oud! De schaal van de kaart is niet bekend. De Mio Cyclo 315 HC heeft een intern geheugen van 4 GB waarvan 2,5 GB wordt opgeslokt door de programma’s en het kaartmateriaal. Geheugen uitbreiden is niet mogelijk.

Software updaten

Het bovenstaande constateerden we uiteraard na het updaten. Het updaten naar de laatste firmware en kaart-versie middels het computer programma CycloAgent gaat redelijk goed. Wel blijft het update scherm zichzelf een aantal keren herhalen waardoor het niet helemaal duidelijk is waar hij mee bezig is. Het updaten kost ruim een half uur.

Connectiviteit

Hier laat de Mio het een beetje laat liggen. Een app om de Mio Cyclo 315 HC met een smartphone te verbinden is er niet. Wel heeft de Mio ANT+, ondersteunt hij Shimano Di2 en kan je via MioShare gegevens uitwisselen met Strava.

Knoppen en aanraakscherm

De Mio Cyclo 315 HC heeft slechts één knop en die zit centraal onder het beeldscherm. De bediening ervan is prima. Hij zet de gps aan en uit en je keert er mee terug in het hoofdmenu. Het aanraakscherm werkt goed. Vooral de grote digitale knoppen verdienen een grote duim. Het scherm zelf reageert heel netjes; iets wat ook geldt voor de opbouw van het beeldscherm bij het verslepen van de kaart. Jammer is wel dat je alleen kan in- en uitzoomen met de + en – in het scherm en niet met twee vingers.

Navigatie functies

De Mio Cyclo 315 HC kan je begeleiden naar een adres. De bediening van het toetsenbord is goed al maak je onbedoeld wel eens een fout – irritant - want het zijn in dit geval kleine digitale knopjes. Ook kan je navigeren naar een Point of Interest: restaurants, uitzichtpunten, geldautomaten en – heel handig  - fietswinkels. En nog veel meer! Een route kan je rijden als fietser of als auto waardoor de gps multi-inzetbaar wordt.

De uitgerekende routes zijn van prima kwaliteit en toegespitst op je gekozen profiel: fiets je op een mountainbike dan kies je ook voor meer onverharde wegen en krijg je een andere route dan op een toerfiets. De begeleiding onderweg is tijdens het fietsen meer dan uitstekend. Hij geeft keurig de afstand tot het volgende punt en het wordt bovendien begeleid door een piepje. Daarnaast is de Mio ook altijd op tijd met zijn mededelingen.

Routes plannen

Zelf routes plannen op de Mio kan niet. Routes maken doe je op de computer (Windows en Mac) met het programma MioShare. Gewoon een kwestie van op de kaart een route uitstippelen en deze via CycloAgent overzetten naar de gps. Ook routes van derden – bijvoorbeeld Routeyou.nl – kan je zo als .gpx bestand uploaden.

En dan is er nog de Surprise Me-functie! De Mio rekent drie verrassingsroutes voor je uit. Je hoeft alleen een tijd of een afstand in de Mio in te vullen en de Cyclo 315 rekent de routes in drie verschillende windrichting voor je uit. Klik op de route die je wilt fietsen en je kan aan de reis beginnen. Dit is eigenlijk de leukste toepassing van alle fiets gps’en.

Extra’s van de Mio Cyclo 315 HC

De Mio Cyclo 315 HC wordt standaard geleverd met een hartslagband, een snelheidsmeter en een cadansmeter dus om te spreken van extra’s is misschien wat overdreven.

Conclusie Mio Cyclo 315 HC

De Mio Cyclo 315 HC maakt de verwachtingen helemaal waar. Een goed scherm, gebruiksvriendelijke menu’s, goede routes van A naar B en de super werkende Surprise Me-functie. Routes worden uitgerekend afhankelijk van het profiel waar je in fietst en dus krijg je op een mountainbike een andere route dan op een toerfiets. De begeleiding onderweg is prima. Minpunt is het oude kaartmateriaal en ook op smartphone connectiviteit laat hij wat liggen. Het pakket van de Mio Cyclo 315 HC met hartslagband, snelheidmeter en cadansmeter is compleet en is netjes.

Bekijk alle geteste fiets gps'en