icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Uitrusting

Test Garmin Oregon 600 GPS 2016

 • 11 januari 2016
 • Door: Gijs Loning
 • Fotografie: Allart Blauboer

Op Pad test outdoor GPS apparaten. Lees hier de testresultaten van de Garmin Oregon 600.

Samengevat

Garmin Oregon 600

Voordelen:

 • Ligt goed in de hand
 • Afleesbaarheid scherm
 • Bediening scherm
 • Batterijen en accu
 • Prijs

Nadelen:

 • Geen kaart
 • Levensduur batterijen
 • Weinig intern geheugen

Conclusie Garmin Oregon 600 GPS

De Garmin Oregon 600 is gebruiksvriendelijk, het aanraakscherm werkt prima en is goed afleesbaar in fel zonlicht. Het gewicht en de maat zijn voor buitensportgebruik uitstekend. Het feit dat hij werkt op batterijen en een accu is ook een pluspunt. Minpunt is de slechts 1,5 GB werkgeheugen die de 600 aan boord heeft. Omdat hij geleverd wordt zonder kaartmateriaal, moet je deze nog wel bij de prijs en je overweging meenemen. Maar als je wilt werken met echte topo-kaarten en geen camera op je gps wilt, dan is de Garmin Oregon 600 zijn prijs meer dan waard!

Image
garmin_oregon_600_gps-230x157.jpg
Garmin Oregon 600

Specificaties Garmin Oregon 600

Prijs: € 379 (2016)
Gewicht:
210 gr met batterijen
Afmeting: 6,1 x 11,4 x 3,3 cm
Batterij: accu of 2 x AA
Scherm: Transflectief TFT touchscreen, 65K kleuren, 240 x 400 pixels, 3,8 x 6,3 cm.
Topografie: Basiskaart wereld.
Intern geheugen: 1,5 GB
Micro SD-kaartjes: Ja
Auto-routering: Ja (met optionele wegenkaart)
Aan boord: barometrische hoogtemeter, 3-assig elektronisch kompas met kantelcompensatie
Waterdicht: Ja, IPX7

Testbevindingen Garmin Oregon 600

Ontvangst: ●●●●●
Batterijverbruik: ●●●●
Snelheid fix: ●●●●●
Aantal functies: ●●●
Bediening: ●●●●●
Samenwerking PC/Mac: ●●●●
Handleiding: ●●●●●

(●●●●● zeer goed | ●●●● goed | ●●● voldoende | ●● matig | ● slecht)

Meer over de Garmin Oregon 600

De Garmin Oregon 600 is de kaalste en daardoor de goedkoopste van de Oregon serie. De Garmin Oregon 600 heeft geen camera en heeft standaard alleen een grove wereldkaart aan boord. Ook is het geheugen fors lager dan zijn duurdere broers.

Formaat

De Garmin Oregon 600 meet 6,1 x 11,4 x 3,3 cm en heeft een gewicht van 210 gram. Door de ronde vorm ligt hij erg prettig in de hand, alsof je een kleine door water afgeronde kei bij je draagt. De kunststof behuizing voelt ruw stroef rubberachtig aan waardoor je hem niet snel zal laten vallen. En gebeurt dat wel: dan voelt het geheel solide aan zolang je hem niet met het scherm op een steen laat donderen.

Bediening

De bediening van de Oregon 600 is super eenvoudig. Aan de rechter zijkant zitten twee knoppen: een met de functie aan/uit en een grotere knop waarmee je meteen een waypoint kan maken: handig! De aan/uit knop heeft als de gps aan is nog meer functies. Een keer drukken en je komt in een schermpje waarbij je de schermhelderheid kan instellen, maar ook het scherm op slot kan zetten en dat is weer handig omdat het aanraakscherm van de Garmin een stuk beter - lees gevoeliger - is geworden. Met het scherm op slot kan je niet per ongeluk je scherm bedienen.

Touchscreen

Het aanraakscherm van de Garmin Oregon 600 is goed afleesbaar, zelfs onder een fel schijnende zon. Het  TFT-kleurenscherm heeft een resolutie van 240 x 400  en details zijn goed zichtbaar. Ook het aanraken werkt prima: snel, accuraat en zelfs met twee vingers in- en uitzoomen gaat zoals dat hoort. Klein minpuntje is dat de 'gyroscoop' in de Garmins niet altijd weet wat de positie van het scherm moet zijn en soms zie je een liggend scherm terwijl het apparaat toch echt rechtop staat. Even schudden is de oplossing. Overigens kan je het scherm vastzetten op liggend of staand. Dit voorkomt een hoop gedraai. Tijdens koude tochten is van belang dat je speciale handschoenen hebt met touchscreenvriendelijke vingertoppen, heb je die niet: dan moeten de handschoenen echt uit.

Menu's

Zodra je de Garmin aan zet, kom je in een begin scherm waar je vier keuzes hebt om verder te gaan: waarheen, kompas, trip computer en de natuurlijk de kaart. Door over het scherm te vegen kom je a la Iphone verder in de menu structuur van de Garmins terecht. Daar vind je dan zaken als instellingen, geocache, vis- en jachtfunctie, zon-opkomst, tracks, routes en nog heel veel meer. De menu-structuur van de Garmin Oregon 600 is makkelijk en duidelijk.

Schermen instellen

Als je dan wat dieper in de menu's bezig bent en je hebt bijvoorbeeld de trip computer voor je, dan zie je in een aantal deelschermen (max 8 stuks) alle mogelijke informatie over afstand, tijd, snelheid, hoogte en meer. Zoals we dat bij Garmin gewend zijn, kunnen alle schermen aan je persoonlijke voorkeuren worden ingesteld. Je hoeft niet naar het instellingenscherm om dit te doen. Bij de Garmin Oregon 600 is het gewoon een kwestie van op het vlakje klikken en er verschijnen alle mogelijke opties wat je in dat vlak wil hebben staan. Het veranderen van snelheid naar tijd is een peulenschil geworden.

Kaart

De Garmin Oregon 600 wordt geleverd met een grove wereldkaart met in Nederland alleen de hoofdsnelwegen en vaarwateren. Niet echt bruikbaar. Toch is  er wat voor te zeggen als je per se met topografische kaarten wilt werken. Zijn duurdere broer – de Garmin Oregon 600t wordt wel standaard met een Europese Recreatie kaart met een schaal van 1:100.000 geleverd, maar een topo-kaart is het zeker niet. Je mist bijvoorbeeld topo-kenmerken als huizen, hoogtelijnen, hoogspanningsmasten enzovoort. Wil je dus meer detail dan moet je bij Garmin topografische kaarten aanschaffen en zoals bijvoorbeeld Topo Benelux Pro (€ 139)  of Topo Oostenrijk Pro  (€169).  Een mooie oplossing is ook Garmin BirdsEye.

Basecamp en BirdsEye

BirdsEye is een mooie en gebruiksvriendelijke manier om detailkaarten op je Garmin Oregon 600 te zetten. Het werkt als volgt en het begint met Garmin Basecamp. Garmin Basecamp is het gratis programma van Garmin waarmee je gegevens naar of van je gps naar de PC of Mac kan overbrengen. Denk hierbij aan een gelopen route die je tijdens het wandelen in je gps hebt opgeslagen of juist andersom: in Basecamp maak je een route en die stuur je naar je gps. BirdsEye is het programma dat in Basecamp satellietbeelden naar je gps download. Die satellietbeelden zijn vergelijkbaar met Google Maps en je download ze in zogenaamde ‘tegels’, stukken kaart. Je hebt hier wel een BirdsEye abonnement voor nodig, maar voor 25 euro per jaar ligt de wereld gedetailleerd aan je voeten. Het mooie van BirdsEye is dat je spaarzaam met het geheugen van de gps kan omgaan en je alleen die delen er op zet waar je wilt wandelen en fietsen. Kanttekening: ook BirdsEye is geen topografische kaart!

Overigens kan je ook aan de gang met gratis Open Streetmap kaartmateriaal en verschillende kaartapps, maar de uitleg daarvan zou hier te ver voeren.

Tracks en routes

Het maken van een track is met de Garmin Oregon 600 net zo eenvoudig als met andere gps-sen van dit merk: gewoon tracklog aanzetten en de rest gaat van zelf. Bij het loggen van een track kan je zelf het interval instellen: hoe vaak laat de Garmin een ' kruimeltje' achter  in zijn geheugen. Met de grote waypoint knop kan je zelf makkelijk punten toevoegen en ze meteen een naam en een beschrijving mee geven. Op het moment dat je weer terug naar het beginpunt  wilt, zet je de trackback functie aan en je kan op de kaart je route terug lopen. Of natuurlijk de pijl van het kompas volgen.

Connectiviteit

Met een gps begint een deel van de pret natuurlijk thuis achter de computer. Garmin ondersteunt zowel PC als Mac en in Garmin Basecamp kan je routes maken en die vervolgens naar de je Garmin Oregon 600 sturen. Andersom kan natuurlijk ook. De gps is - mits met het goede kaartmateriaal - routerend: voer je bestemming in en het apparaat zal een route voor je uitzetten. In Basecamp kan je - door het juiste profiel te selecteren - routes maken die zijn toegespitst op wandelaars, fietsers, mountainbikers en zelf motocrossers. Afhankelijk van het gekozen profiel, is de route anders. Overigens hoef je de Garmin niet letterlijk meer met de PC/Mac te verbinden om gegevens over te zenden: het geheel kan draadloos via Bluetooth en ANT+. En het leuke hiervan is weer dat je ook tussen meerdere Garmins gegevens kan versturen of... naar smartphone en tablet met de Garmin Basecamp Mobile App geïnstalleerd.

Accutijd

Hoe lang doet een gps het op zijn batterijen? Bij elke test weer is dit een heikel punt en nu is dat niet anders. Garmin claimt tot 16 uur stroom op 2 AA batterijen of op een gevulde NiHM accu. Met het scherm de hele tijd op 100% vermogen en alle toeters en bellen (gps en GLONASS) aan redt Garmin Oregon 600 die 16 uur zeker niet. Schroef  het schermvermogen terug naar 30% en gebruik je de Garmin Oregon 600 spaarzaam dan kom je toch een eind in de buurt.