icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Wandelen Spanje Caminito del Rey
Reistip

El Caminito del Rey: het Koningspad in Andalusië

  • 12 oktober 2016
  • Door: Roel van den Eijnde
  • Fotografie: Roel van den Eijnde

De Caminito del Rey (“Het Koningspad”)  is een zeer spectaculair wandelpad met een totale lengte van 7,7 km (waarvan 4,8 km ‘aanlooproute’)  in de Desfiladero de los Gaitanes-kloof, een uur boven Malaga. Nadat het pad sterk in verval was geraakt, had het lange tijd de bedenkelijke titel van ‘gevaarlijkste wandelpad van Europa’. Vijf mensen vonden, ondanks dat het pad in 1992 werd afgesloten, de dood. Dankzij een groot renovatieplan is de Caminito del Rey volledig hersteld en in 2015 weer heropend.

Image
Caminito del rey 4
Het nieuwe El Caminito del Rey (boven) met het oude, vervallen pad eronder

Er zijn wandelaars die zeggen dat de El Caminito del Rey vòòr de renovatie in 2015 een stuk spannender was. Voor ervaren bergwandelaars is dat zeker waar: de vervallen staat van het pad maakte van de route een avontuurlijke speeltuin die moeilijk te overtreffen was. Nóg avontuurlijker werd het toen het pad in 1992 tot officieel verboden terrein werd verklaard. Dreigen met boetes van € 6.000,- per overtreding was voor veel klimmers (en mensen met doodsverachting) echter geen enkel beletsel het pad toch te betreden.
Feit is echter dat de route door erosie en vallend gesteente steeds gevaarlijker werd en er daadwerkelijk doden waren te betreuren. Een grondige opknapbeurt van het vervallen wandelpad was de enige oplossing. Sinds de heropening in 2015 is de Caminito de Rey toegankelijk geworden voor een grote groep mensen en daardoor inderdaad een stuk minder avontuurlijk. Minder spectaculair echter zeker niet.

Image
Caminito del rey 2
Op hoogte over de El Caminito del Rey

Geschiedenis van het pad

Het pad is oorspronkelijk nooit bedoeld als toeristische attractie, maar rond 1901 aangelegd om het transport van goederen en personeel voor de bouw van energiecentrales tussen de Choro- en de Gaitanejo watervallen makkelijker te maken. In 1905, na een bouwtijd van 4 jaar, werd de route officieel geopend.

Koning Alfons XIII van Spanje gebruikte het pad in 1921 bij de inhuldiging van de dam Conde del Guadalhorce. Het pad (kleine pad in het Spaans) heeft aan die inhuldiging zijn huidige naam te danken: El Caminito del Rey.

De renovatie

Nadat in 2007 was overeengekomen dat het Koningspad hard aan een opknapbeurt toe was, begon men in 2014 met de daadwerkelijke renovatie. Er werd bijna een jaar aan gewerkt en de uiteindelijke kosten bedroegen zeven miljoen euro; 2,7 miljoen voor het pad zelf en de overige euro's voor de infrastructuur er omheen (aanlooproute, parkeerplaatsen, busverbindingen etc). Het pad is een ontwerp van architect Luis Machuca.

Image
Caminito del rey 3
De El Caminito del Rey

Het huidige pad

De El Caminito del Rey is nu een veilig wandelpad dat 100 meter boven de Rio Guadalhorce door het ravijn van de Desfiladero de los Gaitanes loopt. Het pad zelf is van hout; sommige delen van de route zijn van glas waardoor het zicht naar beneden nog spectaculairder is.
De route is in de zomer geopend tussen 10.00 en 17.00 uur. Reken op 2,5 tot 3 uur om de hele pad rustig te kunnen lopen. Onderweg is er geen eten en drinken te koop, net zo min als er toiletten voorhanden zijn. Bij een wind van boven de 35 km/pu is het pad gesloten. Slippers zijn verboden, trek dus gewoon een paar fatsoenlijke wandelschoenen aan.
Het Koningspad was n twee richtingen te belopen, wandelaars konden elkaar dus onderweg tegenkomen. Wegens de drukte op de route is die situatie gewijzigd. Er is één noordelijk toegangspunt met kassa´s en een toegangspoort, El Ardales, en een zuidelijke uitgang, El Chorro. Aan het eind van de route, bij El Chorro dus, staan bussen klaar die je voor € 1,50 (of minder dan een euro als je over een kortingskaart beschikt) terugbrengen naar het beginpunt.

Meer informatie over het pad en bustijden op de website van de Caminito del Rey

SNP Natuurreizen

Wandelen in Andalusië met SNP Natuurreizen

Wil je graag wandelen in Andalusië maar kun je wel wat hulp gebruiken bij het organiseren ervan? Bekijk dan het aanbod van SNP Natuurreizen.

Image
SNP Andalusië

Informatie

Het Koningspad kan zowel individueel als met gids worden gelopen! Losse tickets kosten € 10,-, een helm is daarbij inbegrepen. ID niet vergeten! Tickets mét gids kun je ook boeken via hier. Reserveren is altijd aan te raden, zeker in drukke maanden.
Losse tickets regel je via de website van het pad, onder de knop 'Book your visit'. Neem de bevestiging van je reservering mee, plus een paspoort of identiteitskaart. Kijk voor zeer uitgebreide informatie over het Koningspad ook op de site van Wandelen in Andalusië. Tip voor lokale verblijfsaccommodaties: Interhome.

Overnachten

Tip: Hotel La Gargante del Chorro, direct aan het eindpunt van de El Caminito del Rey. Het is heel eenvoudig om vanuit hier in de ochtend (of namiddag of wanneer je maar wilt) de bus te pakken naar het beginpunt van het pad. Als je de route in El Chorro weer verlaat, ben je meteen bij je hotel. Niet goedkoop, wel goed eten en drinken. Reserveren in het hoogseizoen noodzakelijk.
Meer informatie:  Hotel La Gargante del Chorro

Lees ook:

Auto huren

Een auto huren in Spanje?

Ben je van plan een auto te huren? Wij hebben goede ervaringen met Sunny Cars. Waarom? Omdat je geen gedoe wilt over verborgen kosten. Bij Sunny Cars is alles inbegrepen en weet je vooraf waar je aan toe bent. Meer weten?

Image
Sunny Cars