icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right
Image
Wandelen Spanje Caminito del Rey
Routes

El Caminito del Rey: het Koningspad in Andalusië

  • 12 oktober 2016
  • Door: Roel van den Eijnde
  • Fotografie: Roel van den Eijnde

De Caminito del Rey (“Het Koningspad”)  is een zeer spectaculair wandelpad met een totale lengte van 7,7 km (waarvan 4,8 km ‘aanlooproute’)  in de Desfiladero de los Gaitanes-kloof, een uur boven Malaga. Nadat het pad sterk in verval was geraakt, had het lange tijd de bedenkelijke titel van ‘gevaarlijkste wandelpad van Europa’. Vijf mensen vonden, ondanks dat het pad in 1992 werd afgesloten, de dood. Dankzij een groot renovatieplan is de Caminito del Rey volledig hersteld en in 2015 weer heropend.

Image
Caminito del rey 4
Het nieuwe Koningspad (boven) met het oude, vervallen pad eronder

Er zijn wandelaars die zeggen dat het Koningspad vòòr de renovatie in 2015 een stuk spannender was. Voor ervaren bergwandelaars is dat zeker waar: de vervallen staat van het pad maakte van de route een avontuurlijke speeltuin die moeilijk te overtreffen was. Nóg avontuurlijker werd het toen het pad in 1992 tot officieel verboden terrein werd verklaard. Dreigen met boetes van 6.000 euro per overtreding was voor veel klimmers (en mensen met doodsverachting) echter geen enkel beletsel het pad toch te betreden.
Feit is echter dat de route door erosie en vallend gesteente steeds gevaarlijker werd en er daadwerkelijk doden waren te betreuren. Een grondige opknapbeurt van het vervallen wandelpad was de enige oplossing. Sinds de heropening is de Caminito de Rey toegankelijk geworden voor een grote groep mensen en daardoor inderdaad een stuk minder avontuurlijk. Minder spectaculair echter zeker niet.

Image
Caminito del rey 2

Geschiedenis van het pad

Het pad is oorspronkelijk nooit bedoeld als toeristische attractie, maar rond 1901 aangelegd om het transport van goederen en personeel voor de bouw van energiecentrales tussen de Choro- en de Gaitanejo watervallen makkelijker te maken. In 1905, na een bouwtijd van 4 jaar, werd de route officieel geopend.

Koning Alfons XIII van Spanje gebruikte het pad in 1921 bij de inhuldiging van de dam Conde del Guadalhorce. Het pad (kleine pad in het Spaans) heeft aan die inhuldiging zijn huidige naam te danken: El Caminito del Rey.

De renovatie

Nadat in 2007 was overeengekomen dat het Koningspad hard aan een opknapbeurt toe was, begon men in 2014 met de daadwerkelijke renovatie. Er werd bijna een jaar aan gewerkt en de uiteindelijke kosten bedroegen zeven miljoen euro; 2,7 miljoen voor het pad zelf en de overige euro's voor de infrastructuur er omheen (aanlooproute, parkeerplaatsen, busverbindingen etc). Het pad is een ontwerp van architect Luis Machuca.

Image
Caminito del rey 3

Het huidige pad

De Caminito del Rey is nu een veilig wandelpad dat 100 meter boven de Rio Guadalhorce door het ravijn van de Desfiladero de los Gaitanes loopt. Het pad zelf is van hout; sommige delen van de route zijn van glas waardoor het zicht naar beneden nog spectaculairder is.
De route is in de zomer geopend tussen 10.00 en 17.00 uur. Reken op 2,5 tot 3 uur om de hele pad rustig te kunnen lopen. Onderweg is er geen eten en drinken te koop, net zo min als er toiletten voorhanden zijn. Bij een wind van boven de 35 km/pu is het pad gesloten. Slippers zijn verboden, trek dus gewoon een paar fatsoenlijke wandelschoenen aan.
Het Koningspad is in twee richtingen te belopen, wandelaars kunnen elkaar dus onderweg tegenkomen. Er is een noordelijk toegangspunt, El Ardales, en een zuidelijk, El Chorro. Aan het eind van de route staan bussen klaar die je voor € 1,50 (of minder dan een euro als je over een kortingskaart beschikt) terugbrengen naar het beginpunt.

Meer informatie over het pad en bustijden: www.caminitodelrey.info/en/

Informatie

Het Koningspad kan zowel individueel als met gids worden gelopen! Losse tickets kosten € 10,-, een helm is daarbij inbegrepen. ID niet vergeten! Tickets mét gids kun je ook boeken via www.allinmalaga.com/caminito-del-rey. Reserveren is altijd aan te raden, zeker in drukke maanden.
Losse tickets regel je via de website van het pad (www.caminitodelrey.info/en/), onder de knop 'Book your visit'. Neem de bevestiging van je reservering mee, plus een paspoort of identiteitskaart. Kijk voor zeer uitgebreide informatie over het Koningspad ook op de site van wandeleninandalusie.nl. Tip voor lokale verblijfsaccommodaties: Interhome.nl.

Overnachten

Tip: Hotel La Gargante del Chorro, direct aan het eindpunt van de Caminito del Rey. Het is heel eenvoudig vanuit hier in de ochtend (of namiddag of wanneer je maar wilt) de bus te pakken nar het begintpunt van het pad. Als je de route in El Chorro weer verlaat, ben je meteen bij je hotel. Niet goedkoop, wel goed eten en drinken. reserveren in het hoogseizoen noodzakelijk.
Meer informatie:  www.lagarganta.com

Lees ook: