icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Sierra de las Nieves
Gebiedsinformatie

Wandelen in de Sierra de las Nieves

  • 06 oktober 2016
  • Door: Roel van den Eijnde
  • Fotografie: Jan Mark Moquette

Wie vanuit Malaga met de auto of bus naar het (noord)westen rijdt, komt drie berggebieden tegen: de Sierra de Grazalema, Sierra de las Nieves en het Parque Natural de los Alcornocales. In dit artikel beschrijven we de Sierra de las Nieves voor wandelaars.

Over de Sierra de las Nieves

Wie wandeling op het programma heeft staan in de Sierra de Grazalema, steekt eenvoudig 'over' naar de Sierra de las Nieves. Als je dat van plan bent, sla dan vooral Ronda niet over. Een heerlijk stadje met een fabelachtig mooie brug in het midden van de stad die twee stadsdelen met elkaar verbindt. Je kunt er makkelijk een ontspannen dag doorbrengen.
De Sierra de las Nieves kent weliswaar hogere toppen dan de Grazalema, maar oogt minder besloten, hoewel het met een kleine 19.000 hectare toch echt kleiner is dan zijn buurman aan de westkant. De toppen rollen meer, het gebied wordt doorsneden door droge barranco's , er groeit meer kreupelhout en laag bos op de hellingen en het gebied lijkt daardoor uitgestrekter. De Sierra de las Nieves is vooral onbewoond en kan in de winter een streng klimaat hebben. Alleen aan de randen vind je wat dorpen, verder is het leeg en uitgestrekt. Net als in de Grazalema groeit er de zeldzame Pinsapo (Spaanse zilverspar), overvloediger zelfs dan bij de buurman, hoewel de Grazalema er (zeer handig) een exclusiviteit op claimt.
Op de hoger gelegen delen in de Sierra de las Nieves heb je, meer nog dan in de Grazelma, het gevoel in het 'hooggebergte' te verkeren. De klim bijvoorbeeld naar de Pico Torrecilla (1919 meter), is door zijn lange aanloop en steilte niet te vergelijken met een klim naar de Reloj (1535 m). Het is meer dan alleen de 400 meter verschil in hoogte; het is ook de verlatenheid en uitgestrektheid die het verschil maakt. Op grote hoogte kom je alleen nog de opvallende beschermde alpine oak tegen die verwantschap heeft met de Portugese eik. Het is de enige boom die bij de verzengde hitte in de zomer wat schaduw kan bieden.

Image
Lasnieves2
Sierra de las Nieves met La Torrecilla (1919 meter), de hoogste berg van het gebied
SNP Natuurreizen

Wandelen in Andalusië met SNP Natuurreizen

Wil je graag wandelen in Andalusië maar kun je wel wat hulp gebruiken bij het organiseren ervan? Bekijk dan het aanbod van SNP Natuurreizen.

Image
SNP Andalusië

Standplaatsen in de Sierra de las Nieves

In de Sierra de las Nieves is Tolox aan de oostkant een bekende plaats vanuit waar je prima kunt wandelen. Wij zelf kozen voor Ronda, dat tussen de Sierra de Grazalema en Sierra de las Nieves in ligt. Dat scheelt een flink stuk omrijden via de noordkant. Vanuit Ronda moesten wij, om bij onze dagwandeling te komen, nog wel een uur in de auto zitten.
Ronda is echt een serieuze stad en telt 36.000 inwoners. Er is volop 'van alles' , ook boek- en kaartwinkels bijvoorbeeld. Niet te missen is de machtige Puento Nuevo die vooral van onderaf indrukwekkend is. De brug overspant een kloof die op sommige plekken 120 meter diep is en verbindt de wijken Mercadillo (markt) en La Ciudad (de oude stad) met elkaar. Er zijn meer bruggen in de stad die trouwens een stuk rustiger zijn en ook de moeite waard zijn om te bezoeken. Het is sowieso heerlijk dwalen door de straatjes van Ronda en over de muren aan de rand te wandelen met een verbluffend uitzicht naar het lager gelegen land in de diepte. Overal kun je wat eten en te drinken. Wij overnachtten in het uitstekende Hotel Polo (www.hotelpolo.net) aan de rand van het centrum met moderne kamers, een uitgebreid ontbijt en zeer hulpvaardig personeel dat goed Engels spreekt. De auto kun je in de buurt (tegen betaling, maar met reductie als je in het hotel slaapt) parkeren.
Vrij chique, maar verrassend goed eten in Ronda doe je in Restaurante Puerta Grande aan de centraal gelegen Calle Nueva 10. Info: www.restaurantepuertagrande.com.

Vervoer naar de Sierra de las Nieves

Vanuit Eindhoven en Amsterdam vertrekken in het hoogseizoen meerdere keren per week vliegtuigen naar Malaga. In Malaga kun je eenvoudig een auto huren en dan ben je in ongeveer 1,5 uur rijden in Ronda. Voordeel daarvan is dat je dus ook water later op de dag kunt vliegen. Een andere optie is Sevilla aan de noordkant. De stad ligt iets verder van de Sierra de las Nieves af, maar vliegen naar Sevilla is minder makkelijk dan vanaf Malaga. Het openbaar vervoer in het gebied is erg beperkt; een huurauto is onmisbaar!

Image
LasNieves1
Alpine Oak, de enige boom die nog groeit op de flanken van La Torrecilla (1919m)

Kaarten en gidsen

  • Parque Natural Sierra de las Nieves, Éditorial Penibetica, 1:40.000 (kaart en gidsje met achtergrondinformatie en wandelingen). € 14,95
  • Walking in Andalucía (36 routes in Andalucía's Natural Parks), uitg. Cicerone. € 21,95.
  • The nature guide to the Andalusian Sierras (from Malaga to Gibraltar), uitg. Crosbill Guides (in Nederland uitgegeven door KNNV). € 24,95

Wandelingen in de Sierra de las Nieves

1 Pico de Torcilla (1919 m)
5-6 uur, 18 km

Je kunt met de auto een flink stuk dit (vrijwel onbewoonde) gebied inrijden; een schitterende autorit over deels onverharde wegen. Auto parkeren bij Area Recreativa de los Quejigales op 1340 meter (drinkwater!, toiletten). Wat vanaf hier volgt is een lange, maar machtige klim. Eerst door het grootste Pinsapar bos van Europa. Daarna wordt de begroeiing lager en prikkeliger en valt vooral de Alpine Oak nog op. Het laatste stuk van de route is klauteren geblazen over een kale steenhelling; hier voelt het al aardig alpien aan. Vanaf de winderige top een waanzinnig uitzicht op Gibraltar, de kustlijn van Malaga en de uitgestrekte barranco's in de Sierra de las Nieves. De terugweg volg je dezelfde route als de heenweg. Neem voldoende eten en drinken mee, het is een stevig tippel die vooral met warm weer zwaar kan worden. Zorg bij voorkeur ook voor een GPS omdat het gebied soms onoverzichtelijk is. Met de 1:40.000 wandelkaart van Éditorial Penibetica Sierra de las Nieves kom je een heel eind, maar deze kaart is niet accuraat genoeg om bij eventuele moeilijkheden naar een alternatief te zoeken.

Image
wandelen-sierra-de-las-nieves-3
Pinsapo (Spaanse zilverspar) in de Sierra de las Nieves. Deze fijne spar groeit alleen in dit deel van Spanje

Meerdaagse tochten in de gebieden

De GR 7 (vanaf de Ballon d'Alsace in de Vogezen naar Tarifa in de buurt van Gibraltar) komt vanuit het Parque Natural de los Alcornocales en loopt door de Sierra de Grazalema heen waar het o.a. Ubrique (druk stadje) en de 'pueblos blancos' Benaocaz en Montejaque aandoet. Vervolgens loopt de route zeer spectaculair naar Ronda en gaat de Sierra de las Nieves in.