icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Wales, Pembrokeshire Coast
Landeninformatie

De mooiste wandelroutes in Groot-Brittannië

 • 05 september 2013
 • Door: Nanda Raaphorst
 • Fotografie: Margriet Spangenberg, VisitBritain en Mariette Weber

In Groot-Brittannië ben je niet snel uitgewandeld. Wat wil je ook, het Engelse landschap is niet alleen heel erg mooi, maar ook enorm gevarieerd. Hou je meer van de ruige 'fells' (bergen), de mooie klifkusten of de lieflijke heuvels en dalen? In Groot-Brittannië vindt ieder type wandelaar iets wils. Maar waar te beginnen met zoveel aanbod? Wij selecteerden 20 mooie wandeltochten in de fells, de hills, de moors en langs de coast.

Fells (bergen)

Hoog zijn de Britse bergen niet (hoogste: 1.345 m, Ben Nevis), maar ze kunnen onherbergzaam en ruig zijn, en ze beginnen vaak op zeeniveau. Voor de mooiste bergen moet je in Wales, Lake District of Schotland zijn, of de Pennines in trekken, de bergketen die Engelands ruggengraat vormt.

Wandeltips fells

 • Offa’s Dyke Path (285 km, NT)
  Door grensgebied Engeland-Wales langs de wal die Koning Offa eind 8e eeuw liet graven. Verbindt drie ‘Areas of Outstanding Natural Beauty’: Wye Valley, Shropshire Hills en Clwydian Hills. Wordt wel getipt als Groot-Brittanniës mooiste wandelpad.
 • Pennine Way (429 km, NT)
  Over de ruggengraat van Engeland, dwars door de moors van het Peak District, dan de Yorkshire Dales, Hadrian’s Wall en tenslotte de Cheviot Hills. Reken op zware kilometers door soms lastig terrein waarbij het aankomt op goed navigeren.
 • Cape Wrath Trail (326 km)
  Door de meest afgelegen delen van de hooglanden naar het noordwestelijkste puntje van Schotland. Wordt tot de zwaarste langeafstandsroutes in Groot-Brittannië gerekend. Regelmatig moet je rivieren doorwaden. Niet gemarkeerd, tent/bivakzak mee.
 • Southern Uplands Way (341 km, SGT)
  Schotlands Coast-to-Coast-trail langs kronkelende riviertjes omzoomd met bomen. Veel dalen liggen dwars op het pad en de moors zijn vaak mistig. Hoogste punt is 710 meter. Schitterend traject tussen Beattock en St Mary’s Loch met de Tweed-vallei. Dagafstanden: 11-43 (!) km.
 • Highland High Way (160-236 km)
  Bergvariant van de West Highland Way (SGT, zelfde etappeplaatsen). Dwars door de Schotse hooglanden langs Loch Lomond, Ben Lomond, Rannoch Moor, Glen Etive, Glen Coe en het Marmores-gebergte. Zwaar maar mooi. Niet door de dalen, maar over de toppen, 830-1720 hoogtemeters per dag. De gids van de route (door Heather Connon and Paul Roper) is niet meer te koop. De HHW is niet gemarkeerd, WHW (153 km) wel. De Higland High Way sluit aan op de redelijk nieuwe East Highland Way, die (nog) niet gemarkeerd is maar waarvel wel een routebeschrijving bestaat, zie www.easthighlandway.com.

Hills, downs en dales

Walks om van te watertanden hoeven niet per se over bergen te gaan. Lekker ontspannen wandelen is het bijvoorbeeld in de ‘downs’ van Kent of in de Zuid-Engelse ‘wolds’: heuvels met golvende akkers en bossen, max. 330 meter hoog. Iets uitdagender, maar absolutely lovely zijn de Yorkshire Dales: heuvelachtig met groene valleien en karakteristieke stenen muurtjes.

Wandeltips hills, downs en dales

 • Cotswold Way (163km, NT)
  Het pad in Zuid-Engeland voert door beukenbossen, open velden en fraaie dorpen die zijn opgebouwd uit honingkleurige kalkstenen huizen. Hoogste top in de Cotswolds is Cleeve Hill, 330 meter.
 • South Downs Way (161 km, NT)
  De South Downs Way volgt brede graspaden over de kalkheuvels van Kent. Fraaie uitzichten naar Isle of Wight. Noordelijk loopt de North Downs Way (245 km, NT) met eeuwenoude begraafplaatsen, kathedralen en wijngaarden. Watertanden langs de White Cliffs of Dover.
  > Klik hier voor een verhaal in OP Pad over wandelen in Kent.
Image
Lake District en een stukje Yorkshire Dales

Moors (hei, veen en open land)

Dartmoor, Exmoor en de North York Moors zijn fraaie hei- en veengebieden. Dartmoor National Park is een granieten hoogvlakte (ca. 365 m) in Zuid-Devon met drassige heidegronden. Opvallend zijn de ‘tors’, rotsklompen die het erosieproces van miljoenen jaren hebben doorstaan. De North York Moors N.P. zijn het grootste en mooiste stuk heide-veenland in Engeland, aan één zijde begrensd door de Noordzee, de overige zijdes door gebergtes.

Wandeltips moors

 • Cleveland Way (177 km)
  U-vormige route langs kastelen en abdijen dwars door de North York Moors en langs de schitterende kliffenkust tussen Whitby en Robin Hoods’ Bay. Verbonden met de Yorkshire Wolds Way. Ook de Lyke Wake Walk voert door de North York Moors waar ruim dertig middeleeuwse kruisen de weg wijzen over de woeste vlakte.
 • Two Moors Way (163 km)
  Dwars door Devon via Dartmoor National Park en Exmoor National Park. Door hooglanden met hei, diepe, beboste valleien en fraai landelijk gebied. Gemarkeerd, met uitzondering van het onbeschutte, desolate en soms drassige veenland, waar het aankomt op goed navigeren.

Kust, kliffen en glens

Eén nacht varen en je staat oog in oog met de oogverblindende witte krijtkliffen van Dover (Kent). Maar kliffanaten kunnen ook in Suffolk, Yorkshire, Schotland, Wight en Wales (Pembrokeshire) hun hart ophalen. In Cornwall en Devon groeien palmen en subtropische bloemen, terwijl de zee met spartaans geweld tegen het afbrokkelende land beukt. Pas op: ‘Cliffs can kill’!

Wandeltips kust, kliffen en glens

 • South West Coast Path (1.014 km, NT)
  GB’s langste National Trail. Het voert langs de kust van Cornwall en Devon met steile kapen, loodrechte ravijnen, door de wind geteisterde heidevelden en oude mijnschachten. De hoogste kliffen vind je in Exmoor (318 m, Great Hangman). Heb je een week, kies dan voor het traject Perranporth > Land’s End > Lizard: ‘godsgruwelijk mooi’.
  OP Pad wandelde over het South West Coast Path, en doet dat volgend jaar opnieuw, maar dan over het traject Newquay > Falnmouth, langs het zuidelijkste puntje van Engeland: Land's End.
 • Pembrokeshire Coast Path (300 km, NT)
  Het pad golft door Pembrokeshire National Park in Wales langs vijftig (!) stranden, winderige kapen en oude kalkovens. Het pad is onderdeel van het 1.400 km lange Wales Coast Path. Het is, net als het Anglesey Coastal Path, onderdeel van het 1400 km lange Wales Coast Path van Chester naar Chepstow (www.walescoastpath.gov.uk), dat in mei 2012 open ging.
  Zie ook het verhaal in OP Pad over een korte wandelvakantie over dit kustpad van Wales.
 • Ayrshire Coastal Path (160 km, SGT)
  Langs de kust van de Schotse eilanden met op de achtergrond de bergen van Arran. Evenals de Pennine Way maakt het Ayrshire Coastal Path deel uit van de International Appalachian Trail (een trail in wording die Noord-Amerika met Schotland verbindt).

Het Ayrshire Coastal path is onderdeel van de IAT van Schotland, de Schotse schakel van het International Appalachian Trail (Europe), gelanceerd in oktober 2011. Geologisch onderzoek toont aan dat de Appalachian Mountains en de bergen van West-Europe en Noord-Afrika onderdeel zijn van dezelfde zeer oude Central Pangean Mountains, ontstaan toen meer dan 250 miljoen jaar geleden wat enkele continenten op elkaar botsten en het supercontinent Pangaea vormden.

 • Coastal Path, Isle of Wight (115 km)
  Het eiland Wight, voor de zuidkust van Engeland, meet slechts 21 x 37 kilometer en heeft schitterende stranden en indrukwekkende kliffen. Bovenop die kliffen langs de rand van het eiland loopt een glooiend graspad. In de diepte kolkt de zee.
  Zie en lees het verhaal in OP4-2012.
 • Peddars Way & Norfolk Coast Path (150 km, NT)
  Twee gekoppelde langeafstandwandelpaden. De Peddars Way voert over een Romeinse weg door de Brecks (bossen, hei en boerenland) naar de kust van county Suffolk. Bijzonder: het traject tussen Wells en Morston, een uitgestrekt, leeg kustgebied met duizenden vogels.Ook een aanrader voor liefhebbers van kustwandelingen: de Kanaaleilanden.
 • Op Pad bezocht de eilanden en was meteen verkocht..

Meren, rivieren, kanalen

De glans en geur van water is verleidelijk. Meanderende rivieren, kanalen met bedrijvigheid rond sluizen, industriële resten, spiegelende diepgroene meren.

Wandeltips meren, rivieren, kanalen

 • Wye Valley Walk (218 km)
  De route start bij het imposante Chepstow Castle, voert door de beschermde groene Wye Valley (Area of Outstanding Natural Beauty) en komt door mooie stadjes als Monmouth, Ross-on-Wye en Hereford.
 • The Dales Way (130 km)
  Een van GB’s populairste wandelingen. Volgt drie van de mooiste rivieren door de Yorkshire Dales: Wharfe, Dee en Lune. Via groene valleien naar de hogerop gelegen delen van de centrale Pennines. Onderweg allerlei friendly villages met pubs, cottages en B&B’s.
  Ook op deze site veel informatie over The Dales Way.
Image
Wandelen langs the South West Coast Path

Van kust naar kust

Tochten dwars door GB, door meerdere landschappen, met een zee als begin- en eindpunt. Coast-to-coast tochten zijn erg populair. De bekendste, de C2C (inmiddels bijna 352 km) werd uitgestippeld en opgetekend door Wainwright. Hij loopt dwars door Noord-Engeland en doorkruist drie nationale parken: Lake District, Yorkshire Dalesen North York Moors. In 2013 hoopt men de bewegwijzering (op kruispunten) af te hebben, dat is 40 jaar na het verschijnen van Wainwrights gids. Hadrian’s Wall Path (130 km) loopt langs de muur en forten die Hadrianus aanlegde om de grens van het Romeinse rijk aan te geven (Werelderfgoed). Schotland heeft de Southern Upland Way (zie Bergen) en het onbekende Brian Smails Coast-to-Coast trail. Misschien niet de allermooiste route, maar wel een als je je C2C-lijstje compleet wilt maken.

Wandeltip Schotland kust naar kust

 • Brian Smails Coast-to-Coast (206 km)
  Het pad doorkruist Argyll (centrale Schotse hooglanden), Perthshire en Fife. Er is één klim, zeshonderd hoogtemeters naar Balquhidder. De route loopt soms langs (grote) wegen en is niet gemarkeerd, maar door Brian Smailes beschreven.