icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Fietsen Griekenland Evia
Gebiedsinformatie

Fietsroute op Evia

 • 31 december 2012
 • Door: Marjolein van Rotterdam
 • Fotografie: Marjolein van Rotterdam

Op het eiland Evia deed Op Pad twee ontdekkingen. De eerste: Grieken weten wat fietsen is. En nummer twee: het eiland Evia is even mooi als onbekend. En dat terwijl Evia het op één na grootste eiland is van Griekenland. Men noemt het Griekenland in het klein. Het zuiden is droog en ­rotsig, het noorden groen. Variatie in het landschap genoeg. Hoogste top is de Dirfys. Met 1743 meter zeker geen kleine berg.

Dit moet je weten voor je op pad gaat

Het gebied

Waar op een vergelijkbaar eiland als Kreta het ene na het andere hotel uit de grond is gestampt, is Evia een beauty zonder bewonderaars. Vroeger was er industrie, maar die is allemaal vertrokken naar Bulgarije. Nu is er landbouw, olijfolie en het toerisme. Tot voor kort was dat bijna alleen maar binnenlands toerisme, Evia was het geheim dat de Grieken voor zichzelf hielden. Maar vanwege de crisis is het aantal Grieken dat met vakantie gaat drastisch gedaald, dus knuffelen de Evianen elke buitenlandse toerist met een welgemeend enthousiasme (een pluspunt!), en komen er steeds meer buitenlanders.

Buitensporten

Veel toeristen komen voor de buitensportmogelijkheden. Evia is een ideaal eiland voor wandelaars, bergsporters en mountainbikers. Gewoon fietstoerisme is er bijna niet. Toch is het een geweldig eiland om te fietsen - behalve als je niet van klimmen houdt. Het eiland is een beetje Griekenland in het klein. Alle soorten Griekse landschappen komen op Evia voor. Er is een droog deel in het zuiden, een veel groener in het noorden, en iets ertussenin. De wegen op het eiland zijn over het algemeen redelijk: geasfalteerd, maar met kuilen. Soms beginnen wegen geasfalteerd en eindigen ze onverhard. De wegen die in hun geheel verhard zijn, zijn op de gedetailleerde kaarten Noord-Evia en Zuid-Evia (zie het kopje 'kaarten en gidsen' hieronder) goed te herkennen. Ze zijn in oranje en rood aangegeven.

Gemaakte tocht

Het plan was in een week het eiland over, totaal ca. 500 km. Het terrein maakte dat het minder opschoot dan gepland. In negen dagen gaat het wél en kun je ook nog een ­dag wandelen in de bergen. Wie onze route precies volgt, heeft zeker negen dagen nodig. Wij hadden maar zes dagen, en we namen daarom hier en daar een lift. Hierbij een globale beschrijving van de route van dag-tot-dag, zodat je hem zelf op een goede kaart kunt nadoen:

 1. Aankomstdag: (de vliegdag vanuit NL). Marmari - Karystos, rondom Karystos, naar de bergen. Voor wie niet kan wachten: mooi tocht, maar kan evt. vervallen.
 2. Marmari - Agios Demetrios en terug naar Marmari. Heel erg mooie kloof, in oktober was er geen mens te zien, het eindigt bij een reclamefilmpje-waardige baai.
 3. Marmari – Eretria. Over de doorgaande weg, maar die is hier rustig. Veel fraaie uitzichten. Lange tocht. Om te voorkomen dat het saai wordt veel klimmen en dalen. Voor een relaxed fietsgevoel is de dagafstand eigenlijk te groot. Ons advies: kort ‘m in. Blijf bijv. in Aliveri, of lift. Tussen Zarakis en Krieza ligt een mooie vlakte, met een (vaak overgroeid) meer.
 4. Eretria – Prokopi via Chalkida. Het eerste stuk is druk en lelijk – maar vlak, daarna volgt een enorme klim en een zaaaaaaalige afdaling door het groen naar Prokopi.
 5. Prokopi – Rovies via Limni. Fijn!! Limni is een stadje om even te blijven.
 6. Rovies – Edipsos (via het binnenland). Het stukje naar Marina’s olijfboomgaard is facultatief. Je kunt ook meteen naar het klooster Osios David. Het klooster ligt op 927 m hoogte – daar fiets je dus wel naartoe… Er vlakbij (2,5 km) ligt een waterval. Er staat een bordje: katarraktes.
 7. Edipsos – Agia Anna. Het eerste stuk is een herhaling van de dag ervoor, maar de inspanningen zijn te overzien. Voor Pappades hadden wij het even moeilijk. Maar dit deel is juist wel weer mooi, en de dorpen zijn heerlijke plekken om bij te komen. Bezoek bijv. de taverna van Pappades (Pappades is evt. ook een leuk dorp om te blijven overnachten).
 8. Agia Anna – Stení. Route overlapt voor een deel. Kies evt. voor gemotoriseerd vervoer naar Stení (ga liften, of neem de bus)
 9. Stení – Kimi. De zwaarste, maar de mooiste! Precies het landschap waar we van houden: uitzicht en kleur, mooie, slingerende wegen, de zee die je ziet glimmen in baaien… Hm!
 10. Kimi – Eretria. Erg mooi ook weer, en stil, en anders, wat olijfboomgaarden, wat rotsige stukken, en lieve dorpjes waar weinig gebeurt. Seta is een goede pauzeplek. Er is ook een openluchttheater waar ’s zomers voorstellingen zijn.
Image
Fietsen Griekenland Evia
Image
Fietsen Griekenland Evia

Wandelen

Een extra dag om in het Dirfysgebied te wandelen is zeer aanbevelenswaardig! Naar de Xerovouni, de droge berg, is leuk en kost je een paar uur. Beklim je de top van de Dirfys reken dan op een dagtocht, vanuit Steni en vanaf de hut van de bergvereniging (zie verder naar beneden) op een halve dag. Vanaf de top heb je uitzicht op het hele eiland. Niet doen als het hard waait, regent of mistig is (niet alleen vanwege het mindere uitzicht).

Op deze website staan routes aangegeven (met gps bestanden). Het rode pad begint in Stení achter de kerk naast het voetbalveld. Gemarkeerd op bomen en rotsen. Het leidt je in 1,5 uur door het bos naar een brandweg, die je 20 minuten volgt, dan links een pad op naar de hut. Vanaf de hut loop je over een onverhard pad naar de voet van de berg, daarvandaan gaat er een goed gemarkeerd, doch steil pad naar de top. Het groene pad is de directe route naar de top vanaf de hut.
Het blauwe pad is het mooiste, maar ook het moeilijkste. Start bij het voetbalveld van Agios
Athanasios. Het leidt je door een van de mooiste kloven van Evia.

Overnachten aan de voet van de Dirfys

De hikingclub van Tassos, Dimitris en Roula heeft een hut aan de voet van Dirfys. Je kunt er op afspraak overnachten of bij de hut kamperen. Mail info@eoschalkidas.gr. Vanaf de hut is de top in een halve dag te bereiken. Kosten: € 12 p.p.p.n.. Hikingclub Chalkidas organiseert ’s zomers ook een vollemaantocht. Mail hiervoor ook naar info@eoschalkidas.gr. Als er geen officiële tocht is, is de kans groot dat er een vrijwilliger is die graag met je mee gaat.

Zwaarte/moeilijkheidsgraad gemaakte fietstocht

Wie niet moe wordt op Evia is familie van Lance Armstrong. Het is pittig fietsen dus! Geen Alpencols, maar wel constant op en neer. Dat ga je voelen. De wegen zijn over het algemeen redelijk. Soms goed. Bij afdalen wel altijd goed oppassen voor kuilen!

Navigatie

Er zijn geen gepijlde routes, noch beschreven routes. Alles moet je zelf doen! Een hulpmiddel: onze gps-tracks (zie verderop). Ter geruststelling: de weg vinden is niet ingewikkeld. Met de kaart en met de borden die er staan, moet het al lukken.

Ernaartoe

Vliegen naar Athene. Tickets v.a. € 85 enkele reis. Fiets mee kost € 40 (enkeltje). Op de terugreis begon met de zeuren dat de fietsen in een doos moesten, of anders toch wel geheel in het plakplastic verpakt.
De internationale luchthaven ligt op 15 kilometer van Rafina, de havenstad waarvandaan een veerboot vertrekt naar Marmari, aan de zuidkant van het eiland. Vanaf het vliegveld fietsen is ook mogelijk, maar is niet echt een toevoeging. Er gaat een bus, fietsen kunnen mee in het bagageruim.
Rijden of fietsen naar de brug bij Chalkida, de hoofdstad, is een andere optie. De brug ligt op 80 kilometer van de luchthaven.

Streekbus van Athene International Airport gaat rechtstreeks. Maatschappij KTEL, Oranje paal, links van de uitgang. € 3 p.p. naar Refina. Fiets in de bus is geen probleem. D.w.z.: in het bagageruim. De bus rijdt vanaf 5 uur ’s ochtends.
De pont van Rafina naar Marmari kost €7, klik hier voor de vaartijden.

Vervoer ter plaatse

Er zijn verschillende buslijnen. Het netwerk loopt van en naar Chalkida.
Je kunt o.a. kiezen voor vervoer naar:
- Eretria - € 1,80 - 25 minuten – elk uur
- Kimi stad - € 7,30 - 2 uur – elk uur, sommige rijden door naar de badplaats Paralia Kymis waarvandaan ook de boot naar Skyros gaat.
- Steni - € 2,60 - 1 uur, twee keer per dag
- Limni - € 6,80 - 2 uur, drie tot vier keer per dag
- Loutra Edipsou - € 9,20 - 2½ uur, één keer per dag
- Karystos - € 10,10 - 3 uur, twee keer per dag
Het busstation vind je op de hoek Papanastasiou/Venizelou.
Actuele tijden, klik hier.

Beste tijd

Mei, juni, september, oktober. Vanaf half oktober begint meestal de herfst. Dat gaat met wat regen gepaard.

Busje komt zo?

Spiros uit Steni heeft een taverna en een bus. Als je hem belt, kan hij zorgen voor een transfer met de fietsen. Spiros Paleiologos, tel. (+30) 6979 45 47 51.

Fiets huren

Vraag Alexandros Charalambidis, van de fietsclub Castello Rosso. Hij heeft een startend bedrijf dat alles voor buitensporters regelt, van fietsen tot gidsen om je te begeleiden (handig als je ook wilt mountainbiken), alex@castellorossoteam.gr, tel (+30) 6976 77 11 99.

Fietsenwinkels

- In Chalkida in de hoofdstraat zit Master bike, Chaina 74, Chalkida.
- In Karystos zit een nieuwe fietsenzaak, KARYSTOS BIKES, 1, Kotsika street.
- Moto Kyriakos In Edipsos is een motorreparateur die ook goed is met fietsen. Ermou 34 Loutra Aidipsou, P.C. 34300
Municipality Istiaias - Aidipsou, Prefecture Evvoias. Tel.: (+30) 2226 02 23 47.

Bezienswaardigheden

De meeste stadjes en dorpen op Evia zijn geen overweldigende schoonheden - ze liggen er maar een beetje bij. Chalkida, de hoofdstad, is druk en levendig maar ziet eruit als een wat saaie provinciehoofdstad. Limni is de uitzondering die de regel bevestigt. Het aan de andere kust gelegen Kimi kan er ook prima mee door. Vooral even op het pleintje bij de kerk van het uitzicht genieten! Wat cultuurschatten betreft geldt een beetje hetzelfde. Er zijn wel opgravingen en historische gebouwen, maar het zijn niet de lokkers van het eiland. Dat is toch vooral het landschap en de natuur.

Heiligdommen vind je overal in Griekenland, op Evia dus ook, en niet de minste.
Prokopi is de plek waar de nooit vergane resten van Johannes de Rus rusten. Wie er zijn kind laat dopen zorgt voor geluk voor zijn kind. Populair bij Grieken én bij Russen. Een ander veelbezocht klooster is het Osios David klooster, boven Rovies, het klooster op weg naar de Drymonas waterval (op dag 5).

Kaarten

Er zijn goede kaarten van Evia te koop:
- Wegenkaart - landkaart 04-2 Southern Evia - Zuid Evia - Attika - Notia Euboia (Griekenland) | Anavasi (ISBN 9789608195738)
Wegenkaart - landkaart 04-1 Northern Evia - Noord Evia - Voreia Euboia (Griekenland) | Anavasi (9789608195691), per stuk € 11,25. Gebaseerd op topografische kaarten, GPS compatible, gedrukt op watervast en scheur vast papier. Het wegennet wordt aangeduid met verschillende gradaties: grote en kleine wegen, verhard en onverhard. Toeristische bezienswaardigheden staan als zodanig aangeduid zoals thermen, kloosters, berghutten, grotten etc. Namen van steden zowel in het normale schrift als in het Grieks, met een legenda die ook in het Engels is.

Gidsen

Fietsgidsen voor Evia bestaan nog niet. Wél is er een wandelgidsje:
- 30 trails in the island of Evia, te koop op het eiland en een specifiek op het Oghi-gebied gericht boekje van Vassiliki Vlami, The region of Ochi, ook alleen op het eiland te koop. Géén uitgebreide routebeschrijving, wel veel informatie.

Algemene gidsen zijn er nauwelijks, en aan grotere overzichten, gidsen voor de Griekse eilanden bijvoorbeeld, heb je ook niet veel. Evia beslaat hierin hooguit 12 pagina’s.

Tot slot een reisverhaal. Reisschrijfster Sara Wheeler schreef een boek over het eiland. Ze beschrijft het als een (ietwat geromantiseerd) authentiek stukje Griekenland. Evia - travels on an undiscovered island, isbn 9781845113407, €18,95

De kaarten en gidsen zijn doorgaans verkrijgbaar bij de gespecialiseerde reisboekhandel. Zie ook: www.reisboekhandel.nl voor een winkel bij jou in de buurt.

Eten en drinken


Ouzeri Filippas in Karystos
Eenvoudig Grieks eten, alles vers.
Kriezotou 104, 34001 Karystos
Telephone: (+30) 2224 02 44 70

Cavo D'Oro: Parodos Sahtouri, Karystos
Sachtouri (cross road)
34001 Karystos Evia
Tel: (+30) 2224 02 23 26
Genoemd naar de schrik der zeelui, Kaap Kafireas, ook wel Cavo d’Oro, de plek aan de noordoostpunt van Evia waar menige schuit verging.

To Kalamoudi
3 km bij klooster vandaan, in het gelijknamige gehucht. de bergen in bij Rovies.
Onopvallende plek, maar heerlijk boereneten.

Opos Palia
Mooi plekje in Milies, paar meter boven de weg dus goed uitzicht.
Het café met de ‘Zorba’-muurschilderingen.

To steki tis Meltinis
Dorpstaverne aan de hoofdstraat van Pappades. Gezellige familie en goed eten, alles door mama bereid.

Taverna Platanos
In een bocht van de hoofdstraat van Seta. Moeder en zoon. De zoon spreekt Duits.

I Galini sto Limani
Taverne bij de veerboot in Rafina.
Prettige lunchplek. Speciaal voor wie van krabsalade en calamares houdt.

Alle informatie dateert van januari 2013.