icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Wandelen Tenerife
Gebiedsinformatie

De beklimming van El Teide op Tenerife

  • 02 september 2016
  • Door: Sjiva Janssen
  • Fotografie: Sjiva Janssen

De Pico del Teide of kortweg El Teide (spreek uit El Té-ide) is met 3.718 meter de hoogste berg van Spanje. Deze vulkaan domineert het eiland Tenerife van alle kanten. Een beklimming van Pico del Teide vormt de letterlijke en figuurlijke kroon op een wandelvakantie in Tenerife.

De Pico del Teide vormt het hart van het indrukwekkende Nationaal Park del Teide. Deze hoogvlakte op zo’n 2.000 meter wordt vaak omschreven als een ‘maandlandschap’ en inderdaad: de (bijna) volledig kale, met lava bedekte vlakte heeft daar beslist iets weg van. Ook al ga je niet wandelen, een autorit vanuit de kust naar het nationaal park is één van de absolute hoogtepunten van een vakantie op Tenerife.

Image
Spanje-Wandelen-Tenerife-10-600x398.jpg

Wie de top van de Pico del Teide wil beklimmen, kan dat betrekkelijk eenvoudig doen vanaf het eindstation van de kabelbaan op 3.556 meter. Dit eindstation is met de bus (OV) of de auto bereikbaar en ligt midden in het nationale park. Aan het eind van de rit in de kabelbaan hoef je dan slechts nog 160 hoogtemeters zelf te overbruggen, maar vergis je niet, de ijle lucht beneemt je de ademt ook op deze korte afstand.

Avontuurlijker is te overnachten in de Refugio Alta Vista (3.260 meter), om de volgende ochtend in alle vroegte naar boven te gaan en op de top de zon te zien opkomen.

Let op: voor de beklimming van de laatste 162 meter van El Teide vanaf het eindstation van de kabelbaan is een permit nodig. Die kun je hier reserveren, ook Engelstalig. Wanneer je in de bemande hut overnacht, is die permit automatisch inbegrepen als je de top voor negen uur ’s ochtends beklimt. Neem zeker in het voorjaar muts en handschoenen mee, want op de flanken van El Teide kan nog volop sneeuw liggen en kan het ’s nachts vriezen.

Het spreekt voor zich dat het druk is op de El Teide, vooral op het laatste stuk vanaf het eindstation van de kabelbaan. Zoek je een rustiger alternatief, kijk dan ook eens naar het kleinere broertje van El Teide: Pico Viejo. Pico Viejo ligt ten westen van El Teide en is met 3.134 meter één van de zwaardere wandelbestemmingen binnen het nationale park en in tegenstelling tot El Teide veel minder druk belopen.

Slapen in de Refugio Alta Vista (3.260 meter)

Wie zich niet druk wil maken over permits en ook geen zin heeft om de kabelbaan te nemen die je vrijwel op de top van El Teide brengt, loopt  gewoon de hele route naar de top. Een overnachting in de Refugio Alta Vista op 3260 meter hoogte ligt dan voor de hand. De hut is schitterend gelegen en heeft een machtig uitzicht naar de zuidkant van Tenerife. Een berghut op een subtropisch eiland, dat is bijzonder! Klopt, maar vergis je niet. Zeker in het voor- en najaar kan het tot onder het vriespunt afkoelen op 3200 meter hoogte. Je moet dan ook zorgen voor een volledige bergwandeluitrusting als je in de Refugio Alta Vista gaat overnachten. De hut heeft één groot voordeel tov de hutten in de Alpen: een slaapzak of lakenzak is niet nodig omdat er schone lakens en dekens voorhanden zijn. Scheelt toch weer gewicht.

Huttenwaard

Je moet een paar dingen weten als je gaat overnachten in de Refugio Alta Vista. Het is belangrijk dat je (tijdig!!) van tevoren een plek reserveert en betaalt. Dat doe je via de site www.volcanoteide.com/en. Neem die reservering ook mee, want de 'huttenwaard' vraagt erom. Je kunt vanaf 11.00 uur in de ochtend op de hut aankomen, maar het 'eetgedeelte' gaat pas om 17.00 uur open. Tot die tijd kun je terecht in een soort voorportaal waar het aardig fris kan zijn. Er staat daar een automaat waar je tegen gepeperde prijzen koffie, thee, frisdrank en chocolade en koeken kunt krijgen. Ook is er een automaat waar je een wificode kunt kopen zodat je kunt internetten. Neem vooral losse munten mee, er kunnen geen briefjes in de automaat!

Slaapzaal

Om 18.00 uur gaat de eetzaal open. Er wordt (helaas!) echter geen dampend bord eten en lekker glas wijn geserveerd door de huttenwaard, dat moet je dus zelf meenemen en klaarmaken op één van de fornuizen. Wel zijn er pannen, borden, bestek en andere zaken aanwezig. Ook is er drinkwater uit flessen verkrijgbaar. En inderdaad, ook voor het ontbijt de volgende ochtend moet je helemaal zelf zorgen.
In de hut is koud water om je te wassen. Deze wasgelegenheid gaat net als de eetzaal om 17.00 open, de slaapzaal (die veel lijkt op een slaapzaal zoals je die gewend bent in berghutten in de Alpen) om 19.00 uur. De toiletten zijn wel gewoon bereikbaar.

Permit inbegrepen

Slapen op de Refugio Alta Vista is een onvergetelijke ervaring, een niet te missen 'ding' op Tenerife. Een overnachting kost, afhankelijk van de dag, € 21,- tot € 25,- p.p. Meer dan één nacht kun je niet boeken. Bij de boeking op de hut zit automatisch een permit voor het laatste deel van El Teide inbegrepen, mits je voor 09.00 uur in de ochtend op de top staat! Als de de volgende dag uiterlijk om half acht vertrekt en een normaal tempo loopt, red je dat makkelijk. Houd wel rekening met eventuele sneeuw, dat kan de beklimming een stuk lastiger maken. De huttenwaard kan je overigens goed helpen met extra informatie. Vergeet ook in ieder geval geen hoofdlampje voor het eerste stuk als het buiten nog schemerig is.

Fraaie tweedaagse tocht met overnachting in de Refugio Alta Vista

Huurauto (het openbaar vervoer naar het Nationaal Park is tamelijk omslachtig en niet frequent) neerzetten op de parkeerplaats van Boca Tauce (op tijd komen, weinig plekken!). Lift regelen naar de parkeerplaats 'Montana Blanca' op 2300 meter. Liften gaat goed, het is een drukke autoroute. Vanaf hier loop je over route 7 in ongeveer 2-3 uur naar de Refugio Alta Vista. Bij sneeuw kun je er overigens fors langer over doen.

De volgende ochtend vanaf de hut El Teide beklimmen, afdalen naar het eindstation van de kabelbaan en dan de doodstille 12 en 28 volgen onder de Pico Viejo door naar Boca Tauce op 2055 meter. Prachtige, lange en zware route, niet voor onervaren wandelaars. De toevoeging nur für Geübte die je terugvindt op de kaarten van Kompass heeft vooral te maken met het steile, geblokte terrein op een deel van de route. Stokken en goede bergwandelschoenen zijn zeer aan te raden. Het 'lage' deel van de route gaat over een lange, warme weg door het woestijnlandschap van El Teide. Neem zeker voldoende water mee.
Het alternatief is om na de beklimming van de top de kabelbaan naar het dalstation te nemen en vanaf daar terug te liften naar de auto. In dat geval kun je hem beter parkeren op 'Montana Blanca', dat scheelt een fors stuk lopen of liften.

SNP Natuurreizen

Naar de Canarische Eilanden met SNP Natuurreizen

Wil je graag naar de Canarische Eilanden maar kun je wel wat hulp gebruiken bij het organiseren ervan? Bekijk dan het aanbod van SNP Natuurreizen.

Image
Canarische Eilanden SNP