icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Lake district Trail
Reistip

De 15 National Trails van Engeland en Wales

  • 16 september 2014
  • Door: Nanda Raaphorst
  • Fotografie: Margriet Spangenberg

Van alle wandelroutes in Engeland en Wales vormen de 'National Trails' het neusje van de zalm. Er zijn er 16, waaronder 1 ruiterroute. De overige, hier beschreven, routes liggen in Engeland (13) en Wales (2). Het gaat om uniform bewegwijzerde langeafstandwandelroutes, vergelijkbaar met de LAW-routes in Nederland. Ze zijn gemarkeerd met de afbeelding van een eikel. Er zijn mensen die elk jaar naar Engeland gaan om een trail te lopen. Omdat ze Engeland zo op zijn mooist zien. Omdat ze national trails ‘sparen’. En gewoon omdat ze dol zijn op de Engelsen. Gezelliger dan wie ook, en mensen die wandelaars snappen. Wie niet bang is ook besmet te worden met de Engelandziekte, wijzen we hier de weg.

1. South West Coast Path

South West Coast Path (Minehead - Poole Harbour, 1.014 km) - de langste 'national trail' van Groot-Brittannië. Het voert langs de kust van Cornwall en Devon met steile kapen, loodrechte ravijnen, door de wind geteisterde heidevelden en oude mijnschachten. De hoogste kliffen vind je in Exmoor (318 m, Great Hangman). Heb je een week, kies dan voor het traject Perranporth > Land’s End > Lizard: ‘godsgruwelijk mooi’.
Op Pad wandelde al over een delen van het South West Coast Path. Lees ook de uitgebreide verslagen hierover:

Image
South West Coast Path
Image
Wandelen over het South West Coast Path

2. Pembrokeshire Coast Path (Wales)

Pembrokeshire Coast Path  (Amroth Castle - St. Dogmaels, 300 km) - voert grotendeels door Pembrokeshire Coast National Park in Wales. Door maritiem landschap met ruwe kliffen, beschutte baaien, open zandstranden met riviermondingen en bijzondere kustflora en kustvogels, plus neolithische opgravingen. Zowel het Wales Coast Path als het International Appalachian Trail volgen het traject van het Pembrokeshire Coast Path. Lees ook onze uitgebreide reportage over het Pembrokeshire Coastpath.

Image
LIwybr Afordir Trail

3. Cleveland Way

Cleveland Way (Whitby - Robin Hood's Bay, 177 km). Route langs kastelen en abdijen om het North York Moors National Park en langs de schitterende kliffenkust tussen Whitby en Robin Hood’s Bay. Verbonden met de Yorkshire Wolds Way.

Image
Cleveland way wegwijzer
Image
Wandelroute Cleveland Way

4. Cotswold Way

Cotswold Way (Chipping Campden - Bath,163 km). Het pad voert door Zuid-Engeland, door een landschap met beukenbossen, open velden en fraaie dorpen die zijn opgebouwd uit honingkleurige kalkstenen huizen. Hoogste top in de Cotswolds is Cleeve Hill, 330 meter.

5. Engeland Coast Path

England Coast Path (eenmaal gereed: 2975 mijl = 4760 km) - National Trail in de maak. Eenmaal af zal het het langste bewegwijzerde kustpad ter wereld zijn. Het verbindt bestaande paden (waaronder het 1014 km lange South West Coast Path) met nieuwe paden tot een - op termijn - bijna tweeduizend kilometers lang kustpad langs de totale Engelse en Welsh kust. Het is voor het gemak opgesplitst in vier delen:

  • het noordwestelijke traject loopt van de noordgrens van Wales totaan de grens met Schotland. Hoogtepunten zijn de mijlen door/langs het Lake District, Morecambe Bay, Blackpool, de zandduinen bij Formby en de stad Liverpool
  • het noordoostelijke traject loopt van Schotse grens naar de Wash, een estuarium aan de oostkust, ten noordwesten van Norfolk en ten zuidoosten van Lincolnshire. Dit deel van het pad voert over en langs prachtige stranden, kastelen, vissersdorpjes, beroemde badplaatsen en een gevarieerd kustlandschap
  • het zuidoostelijk traject loopt van de Wash naar Portsmouth, ook nu zijn het de fraaie smokkel- en vissersdorpen, prachtige badplaatsen en het komen en gaan van zeeschepen die de route kenmerken
  • het zuidwesten loopt van Southhampton naar de grens met Wales, vlakbij Chepstow en valt grotendeels samen met het South West Coast Path. Hoogtepunten zijn de imposante kliffen, de grotten, zandstranden en vuurtorens. 

 

 

6. Hadrian's Wall Path

Hadrian’s Wall Path (Newcastle upon Tyne - Bowness-on-Solway, 135 km) - coast to coast, dwars door Engeland over glooiende heuvels, langs ruig moerasland en levendige steden als Newcastle en Carlisle. De route volgt de muur en de forten die Keizer Hadrianus aanlegde om de grens van het Romeinse rijk aan te geven.

7. North Downs Way

North Downs Way (Dover - Farnham, 245 km) - vanaf de oostkust via de Kent Downs, een zogeheten 'Area of Outstanding Natural Beauty' (AONB) en via Surrey Hills AONB naar Farnham in het westen. Een alternatief traject voert langs Canterbury. Onderweg vriendelijke dorpjes met eeuwenoude begraafplaatsen, kathedralen en wijngaarden op glooiende heuvels. Watertanden langs de White Cliffs of Dover.

8. South Downs Way

South Downs Way (Winchester - Eastbourne, 161 km) - voert door de countryside tussen Winchester en de witte kalkkliffen van Eastbourne. Onderweg prehistorische overblijfselen, fijne pubs en schattige dorpjes. Fraaie uitzichten naar Isle of Wight. Noordelijk loopt de North Downs Way.

9. Offa's Dyke Path

Offa’s Dyke Path (Prestatyn - Chepstow, 285 km) - door grensgebied Engeland-Wales langs de aarden wal die Koning Offa eind 8e eeuw liet opwerpen. Verbindt drie ‘Areas of Outstanding Natural Beauty’: Wye Valley, Shropshire Hills en Clwydian Hills. Wordt wel getipt als Groot-Brittanniës mooiste wandelpad.

10. Peddars Way en Norfolk Coast Path

Peddars Way and Norfolk Coast Path (Cromer - Hunstanton - Rushford, 208 km) - twee gekoppelde langeafstandwandelpaden. Het Norfolk Coast Path voert door zandduinen en zoute moeraslanden. De Peddars Way is totaal anders: het pad leidt je door de mooiste, soms zeer afgelegen bos-, heilandschappen van Norfolk en gaat gepaard met oude legendes en malse historische verhalen. 

11. Pennine Way

Pennine Way (Kirk Yetholm - Edale, 429 km) Over de ruggengraat van Engeland, dwars door de zompige heidevelden van het Peak District, dan de Yorkshire Dales, Hadrian’s Wall en tenslotte de Cheviot Hills. Reken op zware kilometers door soms lastig terrein waarbij het aankomt op goed navigeren. Schitterende route.

12. Thames Path

Thames Path (Cirencester - Greenwich, 294 km) - volgt de oevers van de rivier de Theems, van zijn bron in de Cotswold, langs de meanders door landelijk gebied helemaal naar Londen. Onderweg vredige graslanden vol bloemen en rijk aan dierenleven, historische steden en stadjes en lieflijke dorpen. Eindpunt is Thames Barrier in Greenwich, een paar mijl van zee vandaan.

13. The Ridge Way

The Ridge Way (West Kennett - Ivinghoe Beacon, 139 km) - door een verrassend stil en afgelegen deel van zuid-centraal-Engeland. Na de start bij World Heritage Site of Avebury loopt het pad in noordoostelijke richting en volgt een oeroude weg door de North Wessex Downs. Onderweg heuvelachtige kalkland, uitzichten en veel archeologische monumenten zoals forten en witte kalken dierfiguren in de heuvels. Oostelijk van de Theems volgt de Ridge Way de beboste, intieme heuvels en valleien van de Chilterns, die bestrooid zijn met allerlei lieflijke kleine dorpjes.

14. Yorkshire Wolds Way

Yorkshire Wolds Way (Filey - Kingston-upon-Hull, 129 km) - door het kalklandschap van de Yorkshire Wolds, dat hoort tot de stilste en vriendelijkste landelijke gebieden van Engeland. Vanaf het indrukwekkende estuarium van de rivier de Humber voert de route via beboste hellingen en serene valleien en klimt vervolgens geleidelijk naar de uitzichttoppen van heuvels. Afdalend vanaf de noordelijke flanken eindigt het pad op de indrukwekkende landtong van Filey Brigg.

15. Glyndwr's Way (Wales)

Glyndwr's Way (Knighton - Welshpool, 217 km) - over de heuvels, langs de meren en door het open moorland en de bossen van midden-Wales.