icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
achtergrond
Actueel

Boek: Wild jaar – 365 nachten buiten

  • 17 september 2021
  • Door: Johan Lambrechts

Echte natuurervaringen kun je overal ter wereld opdoen. Van de Oostenrijkse Alpen tot in de tropische jungle van Indonesië. Maar kun je wildheid ook vinden in je eigen thuisomgeving, als onderdeel van je dagelijkse (werk)bestaan? Koen Arts (docent natuur aan de Universiteit Wageningen) en zijn vrouw Gina dachten van wel. Ze besloten om 365 nachten aan een stuk buiten te slapen in een tarp of tent en in de vier seizoenen minstens 50% van hun tijd buiten door te brengen.

Image
Boek Wild Jaar

Intussen bleven ze gewoon verder werken. Locatie? Niet de wildernis van Alaska, maar een stukje Brabantse boerengrond van vijftien bij vijftien meter waar de wildheid naar hen toe kon komen. Dit aanstekelijk geschreven boek is het verslag van dat ‘Wild Jaar’ waarin de natuur de hoofdzaak wordt van hun leven. Het bulkt van de rake en ook vaak grappige observaties.

Alle buitenmensen herkennen zich gegarandeerd een beetje in Arts’ met natuur doordrenkte jeugdherinneringen en in de filosofische ideeën die achter zijn experiment schuilgaan. Tegelijkertijd werkt dit verhaal ook inspirerend om dit, of iets vergelijkbaars, ooit zelf eens te doen, met trefzeker geformuleerde bedenkingen over romantiek als de kern van natuurbeleving of het ‘natuurtekortsyndroom’ bij kinderen.

Wild jaar – 365 nachten buiten (Koen Arts)