Test Nikon Coolpix AW 100

Voordelen

+ Waterdicht, schok- en vorstbestendig
+ Compact
+ Fotograferen en filmen

Nadelen

- Knopjes wat aan de kleine kant

De Nikon Coolpix AW 100 is met recht een compact camera. Met zijn 11 bij 6,5 bij 2,3 cm. past hij in elke borstzak. Opvallend is vooral dat hij zo plat is.

Met 16 megapixel en een 5 x zoomlens is de kleine behuizing goed gevuld. Het zoombereik is omgerekend naar kleinbeeld 24 tot 140 mm. Daarbij is de groothoek ­relatief groot. Daarnaast heeft de camera een ingebouwde gps. Je kunt zelfs op het 3 inch grote display op een wereldkaart zien waar de foto is gemaakt.

Ook een elektronisch kompas ontbreekt niet. Tegen bewogen foto’s is er een imagestabilizer ingebouwd. AW staat voor all weather, wat betekent dat de camera schokbestendig, waterdicht en vorstbestendig is. Volgens de gebruiksaanwijzing kun je hem vanaf 1,5 meter laten vallen, mag hij 10 meter onderwater en doet hij het nog bij -10° Celsius.

Ingevroren hebben we hem niet, maar gevallen is hij wel. We zijn er mee op zee ­geweest onder natte en koude omstandigheden en we hebben hem enkele tientallen minuten ondergedompeld. Dat gaf in alle gevallen geen enkel probleem.

De foto’s die de Coolpix maakt, zijn prima. Vanaf 800 asa/iso wordt er wel wat ruis zichtbaar. Het menu kent heel veel instelmogelijkheden voor de meest uiteenlopende omstandigheden. De onderwaterfunctie ­compenseert onderwater de kleur voor natuurlijke weergave van de onderwaterwereld. De AW 100 heeft ook een continu stand die tot 7 foto’s per seconde maakt.

Handig is ook de easy panoramastand. In die stand draai je met de camera gewoon rond en het beeld wordt als een lange opname weergegeven. Alle data wordt bewaard op een SD kaart. Daar worden ook de films die je in full HD kunt maken opgeslagen. De automatische scherpstelling werkt ook tijdens het filmen en je kunt zelfs blijven zoomen. De kwaliteit van de video’s is erg goed en zelfs het geluid valt niet tegen.

Ondanks dat de camera veel kan, is de bediening redelijk logisch. De eerste keer heb je de gebruiksaanwijzing nodig om kennis te maken met de uitgebreide mogelijk­heden, maar eenmaal een keertje gezien, spreken de meeste functies voor zich. Klein minpuntje: de knopjes zijn wat aan de kleine kant wat bediening met bijvoorbeeld hand­schoenen lastig maakt. Hij is leverbaar in drie kleuren, ­oranje, ­camouflage en zwart.

Prijs: € 249- €349
Website: www.nikon.nl

Gerelateerd

Delen

Waardering
26117
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *