Wandelen en kajakken in Nieuw-Zeeland

In december 1642 bereikte de Nederlandse zeevaarder Abel Janszoon Tasman met zijn twee schepen Heemskerck en Zeehaen en bemanning, als eerste Europeanen, de kust van Nieuw-Zeeland. Abel Tasman maakte samen met zijn crew deel uit van de Vereenigde Oost-Indische compagnie (VOC) en ging op zoek naar het befaamde zuidelijke continent, aan de andere kant van de horizon. Hij zette nooit voet aan land…

hiken Abel Tasman

Na uitgebreide veiligheidsinstructies stappen we in onze tweepersoonskajak. Ik heb vaak op een rivier gekajakt. Maar zeekajakken is toch net even anders. We krijgen zelfs een flare gun mee voor als we in nood zijn. Die hebben we hopelijk niet nodig. In de verte zien we twee onbewoonde eilandjes. Naarmate we dichterbij komen worden de geluiden van vogels en krekels steeds luider. Het lijkt wel een oerwoud! Bij Fisherman Island besluiten we aan wal te gaan in een schattig baaitje om te lunchen en te zwemmen. Met het helderblauwe water, de oerwoudachtige geluiden en de goudkleurige strandjes een perfecte setting voor Expeditie Robinson.

Terug naar 1642

Na een paar dagen voor anker te hebben gelegen, besluit een aantal scheepslieden van de Zeehaen aan land te gaan met een klein bootje. De ontmoeting met de lokale Maori die daarop volgt, verloopt alles behalve vreedzaam. Vier scheepslieden worden vermoord. Tasman noemt de plek des onheils ‘Moordenaarsbaai’ (tegenwoordig Golden Bay) en besluit verder naar het noorden te zeilen via het Noordereiland. Driehonderd jaar later, in 1942, wordt er een monument opgericht. In 1992 reist toenmalig koningin Beatrix af naar Nieuw-Zeeland voor een koninklijk bezoek en heropent het monument. Het gebied krijgt de naam Abel Tasman National Park.

Babyzeehondjes en kampvuurtjes

Vier paar ogen kijken ons aan als we langs de rotsen van het eilandje verder varen naar het vasteland. Babyzeehondjes! Wat zijn ze schattig. Al snel zijn we niet meer interessant voor ze en spelen ze verder. De moeder ligt vlakbij te relaxen in de zon en houdt haar kleintjes nauwlettend in de gaten. Na zo’n twee uur kajakken komen we aan bij Anchorage Bay, waar de eerste camping ligt. Onze kajak wordt met een watertaxi opgehaald en we gaan te voet verder. Een gezellige camping op maar een paar meter van het strand, beschut onder de bomen en met plekken waar je kampvuurtjes mag maken. En niet geheel onbelangrijk; er is een kraantje met gefilterd water, wat heel fijn is met deze warmte! Tip: De Abel Tasman Coast Track is een zogenoemde ‘Great Walk’ en zeer populair in Nieuw-Zeeland. Boek de campings en hutten daarom op tijd. Ga voor meer informatie en boekingen naar www.doc.govt.nz.

Van onze reispartner SNP Natuurreizen

Natte voeten

De volgende dag vertrekken we op tijd, want het wordt al snel warm. De komende drie dagen lopen we zo’n twaalf kilometer per dag. Heel wat anders dan de flinke afstanden die we tijdens de Alpine tochten in Nieuw-Zeeland liepen. Het mooie aan de Abel Tasman Coast Track is dat je helemaal zelf je route kunt uitstippelen. Er zijn in totaal 19 campings en vier hutten waaruit je kunt kiezen. Ook kun je een aantal dagen gaan kajakken. Over het algemeen heb je drie tot vijf dagen nodig om de hele track te doen. De paden zijn goed aangegeven. Het is best weleens stijgen en warm met de backpacks en tent op onze rug, maar als je een redelijke conditie hebt is de track goed te doen. Onderweg komen we de mooiste strandjes tegen om te rusten, een duik te nemen en te lunchen. Sommige delen van de track gaan via een baai en kunnen we alleen bij laagwater lopen. Je kunt ook een aantal kilometer omlopen. Op de derde dag komen we aan bij Awaroa, waar we onze tent opzetten. Een ‘berucht’ deel van de track, want bij hoogwater is het hier gevaarlijk om over te steken. We moeten dus echt wachten op laagwater voordat we verder kunnen. Dat betekent dat we tot minstens half drie ’s middags moeten wachten. Het wachten is hier natuurlijk geen straf, maar door alle muggen en sandflies worden we bijna gedrongen om in de tent te blijven. We zijn Mosquito Bay al voorbij, maar deze baai verdient deze naam ook! Een goed boek is dus onmisbaar en vergeet ook de Deet niet! Sommige wandelaars steken iets eerder over, maar al snel zien we ze tot hun middel in het water staan en met hun backpacks boven hun hoofd. Wij wachten nog even…

Geritsel in de nacht

Geritsel. Midden in de nacht… en vlak bij onze tent. Het klinkt alsof er iemand aan onze tas met eten zit. Dat moet wel een Weka of een egel zijn. Snel de hoofdlamp erbij pakken en ja, het is een Weka. Gauw alle spullen de tent in. De Weka is een beschermde vogelsoort in Nieuw-Zeeland en een tijd terug zelfs op het nippertje van uitsterven gered. Ze kunnen niet vliegen. En ze lijken een beetje op kiwi’s zonder de lange snavel. En ze zijn alles behalve bang voor mensen en altijd uit op eten. Je bent gewaarschuwd!

Tractoren en watertaxi’s

Na één dag kajakken en drie dagen lopen, komen we aan op onze laatste camping, bij Totaranui. De volgende dag worden we in de middag opgehaald door een watertaxi. Let op: ook deze moet je van tevoren boeken. Redelijk prijzig, maar wel een leuke ervaring. Het gaat best hard zo op de golven en ik kan me voorstellen dat mensen flink misselijk worden op zo’n watertaxi. We varen langs de kust terug naar Marahau en het is leuk om te zien wat we te voet en met de kajak allemaal hebben afgelegd. In Marahau aangekomen is het laagwater. Ook zien we allemaal tractoren met opleggers de zee inrijden. De watertaxi wordt op een tractor met oplegger gevaren en vervolgens met ons erop uit zee gehaald! Terug naar Nelson, de bewoonde wereld. ’s Avonds heffen we het glas en blikken we met een voldaan gevoel terug op de mooie trektocht die we hebben gemaakt. Proost!

Liever georganiseerd?

Lijkt het je leuk om ook te kajakken in Abel Tasman National Park maar heb je geen zin om het zelf te regelen? Kies dan voor het gemak van SNP Natuurreizen. Zij bieden het 3-daagse arrangement ´Abel Tasman –  Kajak & Walk’ aan. Deze bouwsteen kun je prima toevoegen als onderdeel van je eigen reis door Nieuw-Zeeland.

Gerelateerd

Delen

Waardering
84620
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *