icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Wandelen Australië
Landeninformatie

Wandelen in Australië: de mooiste gebieden en routes

  • 20 november 2023
  • Door: Roel van den Eijnde
  • Fotografie: Matthijs van Laar (headerfoto)

Wie ooit in Australië is geweest, overlaadt het land met superlatieven: échte ruige natuur, enorme weidsheid, een ongekend dierenleven en ongelofelijk gevarieerde landschappen. Het is allemaal waar! Maar wie kiest voor een actieve wandelvakantie in Down Under moet ook harde en moeilijke keuzes maken. Australië is namelijk niet alleen prachtig, het is ook enorm. Wij helpen je een handje!

Australië staat in de Top-10 van grootste landen ter wereld (op nummer 6, redelijk ruim achter Brazilië). Op een oppervlakte van zo’n 7.6 miljoen km2 wonen ‘slechts’ 25 miljoen mensen, wat een bevolkingsdichtheid betekent van ongeveer 23 inwoners per vierkante kilometer. Ter vergelijking: Nederland kent een bevolkingsdichtheid van ruim 500 inwoners per vierkante kilometer.

Het overgrote deel van de Aussies (bijna 90 procent) woont in de grote steden waarbij Sydney en Melbourne veruit de grootste steden van het land zijn. De hoofdstad van dit enorme land, dat deel uitmaakt van het continent Oceanië, is Canberra en niet het veel grotere Sydney of Melbourne. Onveranderd een klassieke instinker bij menig pubquiz!

Image
Wandelen Australië
Aan wildlife geen gebrek in Australië, hier de brilpelikaan...
Image
Wandelen Australië
...en, uiteraard, de kangoeroe

Australië kent veel woestijn in het hete, droge en dunbevolkte binnenland. Tegelijkertijd vind je er ook regenwouden in het noordoosten en oosten waar een subtropisch klimaat heerst. De kustlijnen van Australië zijn ronduit spectaculair. Bergen heeft Australië ook. Met zelfs sneeuw in de winter (skiën!).

Écht hoge bergen zoals op alle andere continenten zijn er dan weer niet, maar met een hoogte van 2229 meter is de Mount Kosciuszko de hoogste top van het Australische vasteland. Wat dan de hoogste berg is van héél Australië? Dat is de Mawson Peak op het onbewoonde Heardereiland in de Indische Oceaan. Een andere, zeer beroemde (rots)berg is de 348 meter, roodgekleurde Uluru. Het is een voor Aboriginals (de oorspronkelijke bewoners van Australië) heilige berg. Sinds 2019 is het dan ook verboden om de Uluru te beklimmen.

Het eiland Tasmanië hoort óók bij Australië. Het ligt zo’n 250 kilmeter onder de zuidkust het vasteland en is de kleinste deelstaat. De Tasmaanse wildernis wordt geprezen door buitensporters en natuurliefhebbers.

Image
Wandelen Australië
Landschap in South Australia, foto: Shutterstock/AustralianCamera

Over wandelen in Australië

Het weekend staat voor veel Aussies gelijk aan naar buiten, de natuur in! Jezelf onderdompelen in The Great Outdoors. Als je aan een sportieve Australiër (en die zijn er dus héél veel) vraagt wat zijn of haar land zo geschikt maakt om te wandelen, is het antwoord: ongerepte wildernis.

In dit dunbevolkte land kun je op veel plekken nog steeds het water uit een snelstromende beek drinken, dagen alleen rondtrekken zonder iemand tegen te komen en je tentje opzetten in de wilde natuur. Daarnaast is het meestal prachtig weer, mits je het juiste seizoen kiest.

De mooiste wandelroute?
Op de vraag aan ‘de Australiër’ welke gebieden of wandelroutes (in Australië heet wandelen bushwalking, waar bush voor ‘bos’ staat) het meest interessant zijn, luidt het antwoord waarschijnlijk: alle populaire wandelingen zijn mooi, het hangt er echt helemaal vanaf wat je zoekt. Waarna steevast een opsomming volgt. ‘Wij’ hebben kust-, woestijn- en berglandschappen, gletsjermeren (Cootapatamba is het hoogst gelegen meer van Australië), moerassen (de Coorong), tropisch regenwoud, en steppe- en savanneachtige gebieden; de scrublands.

Waar je serieus rekening mee moet houden als je gaat wandelen in Australië, zijn zaken als hitte en droogte, wilde en giftige dieren en de keuze voor de juiste accommodatie (en daarmee de uitrusting). Kies voor een reis met een ter plekke ervaren gids als je niet in de bekende ‘valkuilen’ wilt vallen: op het verkeerde tijdstip of periode op pad gaan, niet over de juiste uitrusting beschikken en niet weten wat je wel en niet mag doen en aanraken als je in de bush bent.

Image
Wandelen Australië
Tasmanië, een heel ander stukje Australië. Foto: Patrick McGregor

Permit vaak verplicht
Houd er rekening mee dat je in veel natuurparken en natuurgebieden in Australië een permit nodig hebt. Hoe je deze kunt aanvragen en wat de kosten zijn, vind je op de webpagina’s van de parken zelf. Op sommige hikes wordt een gelimiteerd aantal wandelaars per dag toegelaten. Je moet je dus tijdig aanmelden als je in één van die parken wilt rondtrekken. De Nationaal Parken in Australië zijn uitstekend geoutilleerd voor wandelaars: toiletten bij de ingang of op de campings, waterbronnen met vers water, heldere informatie over wat je kunt verwachten, duidelijke markeringen en wegwijzers, goed onderhouden paden etc.

Beste tijd
Australië ligt op het zuidelijk halfrond, waardoor de winters tegenovergesteld zijn aan die van ons. De Australische zomer op het vasteland begint in december en duurt tot februari. De zomer is de minst goede tijd om te wandelen, maar... Australië kent ook verschillende klimaatzones. Dus in de zomer is het niet óveral zinderend heet en droog.

Wanneer je een wandeltocht door Australië plant, is het vooral zaak om goed te kijken naar waar je gaat wandelen en welk type wandeling je wilt maken. Voorbeeld: wanneer je wilt hiken in de enorme Outback, kun je dit het beste in de koelere Australische wintermaanden op je lijstje zetten. Vanaf april wordt het koeler in Australië, ook in het binnenland. Dat duurt tot ongeveer oktober.

In de bergen in het zuidoosten van Australië en op het eiland Tasmanië zijn de temperaturen doorgaans een stuk lager door het daar heersende mediterrane en gematigde klimaat en kun je ook prima wandelen tussen november en maart (de Australische zomer).

Hoe noordelijker je gaat, hoe tropischer de temperaturen worden. Als je in die regio wilt gaan wandelen, kun je dat dus het beste doen tussen mei en oktober met veel droge dagen en vooral weinig kans op tropische stormen. Een bijkomend voordeel: juli en augustus zijn voor Australiërs de laagseizoenmaanden. Minder druk én minder duur.

Het noorden van Australië tot slot is in de winter (onze zomer!) prima te doen. Er heerst ook daar een tropisch klimaat maar in de winter is het er droog, niet al te warm en kun je er heerlijk wandelen.

Image
Wandelen Australië
Three Sisters in Blue Mountains NP, Nieuw-Zuid-Wales. Foto: Nicholas Doherty

De mooiste wandelgebieden van Australië

Nieuw-Zuid-Wales
Is samen met Victoria de dichtstbevolkte staat van Australië. Bekend van oa het Blue Mountains National Park en de Snowy Mountains (met de Mount Kosciuszko), onderdeel van de Australische Alpen. In de Blue Mountains vind je een ruig berggebied met steile en fraaie rotsformaties en diepe kloven met watervallen: een ideaal wandelgebied en ook in de zomer nog een beetje koel vanwege de hoge ligging en de uitgestrekte eucalyptuswouden die vocht vasthouden. De naam heeft het gebied te danken aan de blauwe gloed die er in de ochtend overheen hangt.

Victoria
In de staat Victoria ligt het Grampians National Park; een geweldige plek voor mooie wandelingen en om Aboriginal rotstekeningen te zien. Met name de uitzichtpunten in de Grampians zijn de moeite waard. In Victoria ligt ook een deel van de Australische Alpen met toppen die hier net niet de 2000 meter aantikken. Hier zijn vele wandelingen te maken, van eenvoudig tot pittig.  Ook geweldig: de kust bij de plaats Lakes Entrance, met bijzondere wetlands, zandduinen en mooie stranden. Seafood Capital!

Queensland
Deze grote staat vind je in het noordoosten van het land. Binnen de grenzen liggen het bergachtige South East Queensland, het Great Barrier Reef, het regenwoud van het Daintree National Park in het tropische noorden (krokodillen!), Undara Volcanic National Park en vruchtbare, groene Atherton Tablelands, vol meren, watervallen, theehuizen en heerlijk tropisch fruit. Ook de prachtige Scenic Rim Trail (47 km) vind je hier.

Image
Wandelen Australië
Mt Kosciuszko NP. Foto: Olivia Hibbins
Image
Wandelen Australië
De Wentworth Falls in Nieuw-Zuid-Wales. Foto: Hamish Weir

Tasmanië
De eilandstaat Tasmanië (de kleinste staat van Australië) werd ooit op de kaart gezet als ‘Het Zwitserland van Australië’. Een groot deel van het eiland staat op de Werelderfgoedlijst en biedt een geweldige bonbondoos aan wandelroutes op alle niveaus, waarvan de bekendste de Overland Track is. Op het eiland vind je, buiten een prachtige natuur, ook volop landbouw en veeteelt, wijngaarden en bosbouw. In tegenstelling tot grote delen van het vasteland van Australië, zijn de temperaturen op Tasmanië zeer geschikt om het hele jaar door in te wandelen. Hier vind je dan ook de meest iconische wandelingen van Australië.

West-Australië
De grootste deelstaat West-Australië beslaat bijna de helft van het vasteland van Australië, maar is bij veel mensen nog onbekend. Je vindt hier een heel gevarieerd landschap met de prachtigste stranden, helderblauw water, groene heuvels, loofbossen, enorme zoutmeren en nog relatief weinig toeristen. Je hebt er veel wijnhuizen rondom de stad Perth. De enorme Gibson Desert en Great Sandy Desert liggen hier (en een deel van de Great Victoria Desert). Beroemde hikes door deze staat zijn de Cape to Cape Track en de meer dan 1000 km lange Bibbulmun Track.

Zuid-Australië
Dit deel van Australië heeft een prettig klimaat met milde winters en warme zomers. Binnen de grenzen liggen belangrijke landbouwgebieden, maar ook heuvels, wijnbouw, bergen en het prachtige, met eucalyptus begroeide Kangaroo Island (het derde eiland van Australië in omvang). Hier vind je, naast een groot aantal andere beschermde gebieden, ook het Nationaal Park Flinders Chase. Niet te verwarren met het Ikara-Flinders Ranges National Park Ranges op de grens van de Great Victoria Desert dat ook in Zuid-Australië ligt. Een geweldig wandelgebied!

Noordelijk Territorium
In deze staat vind je het Nationaal Park Kakadu (bekend van de rotsschilderingen van Aboriginals die er zijn gevonden. Erfgoedlijst!) en The Red Centre. The Red Centre, gelegen in de zuidelijke woestijnregio van de staat wordt door velen gezien als het bekendste deel van ‘de Outback’. Het is zeer fotogeniek door zijn rode zand en rotsen met de legendarische rots Uluru als ultiem voorbeeld. Ook de stad Alice Springs ligt in de Red Centre, midden in een enorme en verder bijna lege woestijn. In dit gebied kun je verder de imposante Katherine Gorge bezoeken (13 kloven over een afstand van 50 km) in het Nitmiluk National Park. En het Litchfield National Park (regenwoud, watervallen, rotskangoeroes, spookvleermuizen).

SNP Natuurreizen

Georganiseerd naar Australië met SNP

Australië heeft talloze nationale parken, een bijzondere dierenwereld, levendige steden, paradijselijke kustlijnen en een vriendelijke en relaxte bevolking die je met open armen ontvangt. SNP Natuurreizen neemt je mee naar de meest bijzondere plekjes van dit overweldigende continent.

Bekijk alle Australië-reizen op snp.nl
Image
Wandelen Australië
SNP Natuurreizen

De vijf mooiste wandelroutes van Australië (volgens kenners!)

1. Overland Track (Tasmanië)

  • Lengte: 65 km (6 dagen).
  • Moeilijkheidsgraad: Grade 4*. Gemiddeld, voor ervaren wandelaars. One-way route
  • Beste tijd: december - februari

Eén van de 12 Great Walks of Australia en de meest ‘iconische’ wandelroute van Tasmanië. Startpunt is Cradle Mountain en het eindpunt het diepste meer van Australië; Lake St Clair. Het gebied maakt deel uit van de schitterende Tasmanian Wilderness World Heritage Area. Een uitdagende tocht voor natuurliefhebbers en ‘bushwalkers’ met enige ervaring en een puike conditie. Je tocht gaat door een landschap van door gletsjers uitgesleten valleien (denk aan Zwitserland, denk aan Nieuw-Zeeland!), regenwouden, eucalyptusbossen, heidevelden en over prachtige bergweiden. Optioneel is een beklimming van Mount Ossa (1617 m), de hoogste berg van Tasmanië die tevens het ‘middelpunt’ van deze route vormt.
 

2. Larapinta Trail (Noordelijk Territorium)

  • Lengte: 223 km (12-14 dagen)
  • Moeilijkheidsgraad: Grade 3-5. Gemiddeld tot zeer zwaar (twee secties). One-Way route.
  • Beste tijd: april/ mei - augustus

Dit is een van de nieuwere en meteen één van de populairste meerdaagse wandelroutes in Australië. Je volgt de ruggengraat van een van de oudste bergketens ter wereld, de West MacDonnell Ranges. In een kleine twee weken (beginpunt: Alice Springs) trek je door en langs adembenemend diepe kloven, spot je rotswallaby's (een kleine kangoeroesoort en een uitstekende klimmer), zwem je in fabelachtig gelegen waterpoelen, bekijk je de zonsopgang op de top van Mount Sonder (1380 m) en zet je je tentje op onder de sterren van de Australische Outback. Een serieuze tocht die een serieuze voorbereiding vergt.

Image
Wandelen Australië
Zonsondergang in Kakadu NP, Northern Territory. Foto: Karl Hedin

3. Walls of Jerusalem Circuit (Tasmanië)

  • Lengte: 28 km (2-3 dagen). Makkelijk uit te breiden
  • Moeilijkheidsgraad: Grade 4. Gemiddeld tot uitdagend, rondwandeling
  • Beste tijd: September tot mei

Deze tocht is veel minder bezocht dan de Overland Trail die ook door Tasmanië loopt. Maar hij is ook zwaarder. Op het Walls of Jerusalem Circuit leer je de meer wilde en ruige kant van Tasmanië kennen. Het gebied heeft als bijnaam 'Land van de Duizend Meren'. In een nutshell: je vindt er door gletsjers uitgesleten valleien, eeuwenoude dennenbossen, ongerepte bergmeren en grillige dolerietpieken; een gesteente dat verwant is aan basalt. De naam van de route is bedacht door de Schotse onderzoeker James Scott die in 1849 het gebied verkende en de spectaculaire bergen en rotsen vond lijken op de muren die om de stad Jeruzalem staan.
 

4. South Coast Trek (Tasmanië)

  • Lengte: 85 km (6-8 dagen)
  • Moeilijkheidsgraad: Grade 4. uitdagend/ zwaar, One way
  • Beste tijd: november - maart

Ook wel bekend als TAS. Een zeer veeleisende tocht, maar wel een van de mooiste langeafstandswandelingen van Australië die dwars door de wildernis van het Southwest National Park gaat. Tijdens deze relatief korte trekking volg je de zuidkust van Tasmanië en steek je twee bergruggen over. Je kampeert, zwemt en trekt langs lege en ongerepte stranden terwijl je ruige en afgelegen gebieden doorkruist. Reken op modder, gladde ondergrond, steile paden, velden vol knopgras (uniek voor Tasmanië!), rivierdoorwadingen, omgevallen bomen én het dragen van een volle rugzak met tent en eten.
 

5. Cape to Cape Track (West-Australië)

  • Lengte: 123 km (5-8 dagen)
  • Moeilijkheidsgraad: Grade 4. Gemiddeld tot zwaar (de sectie tussen Cape Naturaliste and Sugarloaf is echter ook voor rolstoelen toegankelijk), One Way
  • Beste tijd: maart-mei, september-november

De 125 km lange Cape to Cape Track, van Cape Naturaliste naar Cape Leeuwin, doorkruist het Leeuwin-Naturaliste National Park met veel meren, kreken en poelen en kijkt uit over het aangrenzende Ngari Capes Marine Park, waarbij spectaculaire weidse uitzichten op de kliffen worden afgewisseld met uitgestrekte en prachtig verlaten stranden. Dolfijnen spotten kan hier het hele jaar door terwijl walvissen tussen juni en september voorbij zwemmen. Omdat sommige trajecten van de route vrij eenvoudig vanaf het binnenland te bereiken zijn, is de tocht ook op te delen in kortere etappes. Een walhalla voor vogelspotters, waaronder de enorme loopvogel Emoe.

Image
Wandelen Australië
Uitzicht tijdens de Cape to Cape Track in Western Australia

En nog 7 andere hele mooie wandelroutes

6. Jatbula Trail  (Noordelijk Territorium)

  • Lengte: 62 km (5-6 dagen)
  • Moeilijkheidsgraad: Grade 4
  • Beste tijd: juni-september
     

7. Heysen Trail (Zuid-Australië)

  • Lengte: 1200 km (61 dagen)
  • Moeilijkheidsgraad: Grade 4-5
  • Beste tijd: april - oktober
     

8. Kanangra to Katoomba Hike/ K2K (Nieuw-Zuid-Wales)

  • Lengte: 47 km (3-4 dagen)
  • Moeilijkheidsgraad: Grade 5
  • Beste tijd: hele jaar mogelijk, maar vermijd de hete maanden
Image
Wandelen Australië
Uluru of Ayers Rock in het centrum van Australië. Foto: Photoholgic

9. Piccaninny Gorge Trek (West-Australië)

  • Lengte: 20 km (2-3 dagen). Langer of korter mogelijk!
  • Moeilijkheidsgraad: Grade 5 (maar eenvoudigere routes mogelijk!)
  • Beste tijd: hele jaar door mogelijk maar vermijd de hete maanden
     

10. Scenic Rim Trail (Queensland)

  • Lengte: 47 km (4 dagen)
  • Moeilijkheidsgraad: Grade 5 (maar sommige secties eenvoudiger)
  • Beste tijd: april - september
     

11. Bibbulmun Track (West-Australië)

  • Lengte: 1000 km (50 dagen)
  • Moeilijkheidsgraad: Grade 4
  • Beste tijd: april tot half november (zeker niet tussen december en maart ivm kans op bosbranden)
     

12. The Maria Island Walk (Tasmanië)

  • Lengte: 25-43 km (4 dagen)
  • Moeilijkheidsgraad: Grade 3
  • Beste tijd: Oktober - april

* Voor een uitleg over het Australische Grade-systeem, klik hier.

Image
Wandelen Australië
In Australië vind je eindeloos veel lege stranden en prachtige baaitjes
Image
Wandelen Australië
Een kangoeroe bij zonsondergang