icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Wandelen in Nieuw Zeeland
Landeninformatie

Wandelen in Nieuw-Zeeland: de mooiste routes en praktische tips!

 • 01 november 2022
 • Door: Antonette Spaan
 • Fotografie: Shutterstock

Wie gaat wandelen in Nieuw-Zeeland, krijgt hier geen spijt van. Het is een van de meest gevarieerde wandelbestemmingen ter wereld. ‘Tramping’ zoals hiken hier genoemd wordt, is volkssport nummer één. Er zijn dan ook duizenden kilometers aan gemarkeerde wandelpaden, meer dan 900 (berg)hutten en wandelroutes voor elk niveau. In dit artikel delen we onze mooiste routes en wandeltips voor Nieuw-Zeeland.

Haere Mai – welcome to our land! Dit staat op een groot bord nadat je geland bent op de luchthaven van Auckland, de grootste stad van Nieuw-Zeeland. Dit moet je weten voor je daadwerkelijk gaat wandelen:

Wandelroutes in Nieuw-Zeeland

De wandelroutes in Nieuw-Zeeland zijn onder te verdelen in verschillende gradaties. Alle paden worden onderhouden door Department of Conservation oftewel DOC. Zij hebben de wandelroutes als volgt geclassificeerd:

 • Easy access short walk
 • Short Walk
 • Walking Track
 • Great Walk – Easier Tramping Track
 • Tramping Track
 • Route

Alle routes tot en met walking track kunnen door iedereen gelopen worden, wandelervaring is niet noodzakelijk. Waterdichte wandelschoenen wel want net als in Nederland kan het in Nieuw-Zeeland flink regenen. De Great Walk – Easier Tramping Tracks zijn wandelroutes die goed onderhouden worden en te doen zijn voor iedereen met wandelervaring. De Tramping Tracks zijn routes voor ervaren wandelaars met kennis van zelfredzaamheid. De ‘routes’ zijn vaak ongemarkeerd en alleen geschikt voor zeer ervaren wandelaars met een avontuurlijke mindset.

De Great Walks of New Zealand zijn de tot Department of Conservation uitverkozen mooiste meerdaagse wandelroutes van Nieuw-Zeeland. Deze zijn over het algemeen tussen de 3-6 dagen lang. Onderweg overnacht je in de hutten of op de campings die je ruim van tevoren moet boeken. De befaamde Milford Track dien je zelfs bijna een jaar van tevoren al te reserveren.

Image
Nieuw-Zeeland
De vulkaan Mt. Ngauruhoe in Tongariro National Park, Noordereiland.

Mooiste routes op het Noordereiland

Het Noordereiland wordt vaak maar kort bezocht. Dat is op zich logisch, want het Zuidereiland heeft qua natuurschoon net iets meer te bieden dan het Noordereiland. Toch valt er ook hier genoeg te wandelen. Er zijn enkele niet te misen pareltjes tussen de honderden mogelijke wandelroutes. We tippen je onze favoriete wandelroutes op het Noordereiland:

1. Cape Reinga – Cape Maria van Diemen

Een prachtige wandelroute over de Te Paki Coastal Track vanaf het noordelijkste punt van Nieuw-Zeeland, Cape Reinga, naar de volgende kaap: Cape Maria van Diemen. De wandeling start hoog boven het punt waar de twee oceanen elkaar raken, bij de beroemde vuurtoren van Cape Reinga. Door de glooiende heuvels daal je af naar Te Werahi Beach waar je een getijdestroom oversteekt. Vervolgens klim je naar een onwerkelijk landschap met allerlei tinten rood waarna je afbuigt naar Cape Maria van Diemen. Let op: deze wandeling kan alleen gemaakt worden bij laag water vanwege het getijde.

2. Bream Head – Te Whara

‘The Tropical North’ luidt de bijnaam van het tropische noorden boven Auckland en dat is niet voor niets. De bossen zijn hier felgroen en de oceanen allerlei tinten blauw. De Bream Head – Te Whara Track is zwaar maar prachtig en wordt maar relatief weinig belopen.

3. Rangitoto Island Loop

Het vulkanische Rangitoto Island ligt in de Hauraki Gulf tegenover de haven van Auckland. Vanaf de aanlegsteiger kun je een prachtige wandeling over de oostkant van het eiland maken naar het letterlijke hoogtepunt van het eiland: de top van de Rangitoto vulkaan. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de skyline van Auckland, de Waitakere Ranges daarachter en natuurlijk de andere eilanden van de Hauraki Gulf. ‘Floor is lava’ kun je hier echt letterlijk nemen!

4. Tongariro Alpine Crossing

De Tongariro Alpine Crossing voert al jarenlang de lijst van mooiste wandelingen in Nieuw-Zeeland aan. Deze bijzondere dagmars voert je door het vulkanische hart van het Noordereiland langs drie enorme vulkanen: Ngauruhoe, Tongariro en Ruapehu. Vanaf de hooggelegen Red Crater staar je de diepte in naar de turquoise gekleurde Emerald Lakes.  Hier voelt het alsof je in een maanlandschap terecht bent gekomen. Doe deze pittige tocht alleen op een dag met goed weer en bereid je voor op een flinke hike, waar het harde werken beloond wordt met prachtige landschappen.

Image
Nieuw Zeeland Mount Cook
Mount Cook National Park op het Zuidereiland.

Mooiste routes Zuidereiland

Het Zuidereiland is zonder twijfel de mooiste van de twee grote eilanden van Nieuw-Zeeland. Op slechts weinig plekken ter wereld is de variatie in het landschap zo enorm als hier. Van de weelderige groene havens van de Queen Charlotte Sounds tot de goudgele stranden van Abel Tasman National park in het noorden en de gletsjers, Zuidelijke Alpen en fjorden in het zuiden: het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland verveelt geen seconde. Het was dan ook niet makkelijk om de mooiste wandelroutes op het Zuidereiland te kiezen, maar hier komen ze:

 

1. Anchorage – Marahau, Abel Tasman

Een mooie wandeling in Abel Tasman National Park is die van Anchorage Bay naar Marahau, of omgekeerd. Het is een dagwandeling waarbij je de heen- of terugreis per watertaxi aflegt en op die manier het nationale park ook vanaf het water kunt bekijken. De goudgele stranden van Abel Tasman National Park, vernoemd naar de Nederlandse ontdekkingsreiziger Abel Tasman, zijn oogverblindend mooi en nodigen uit tot het maken van extra veel pauzes tijdens je wandeling.

2. Hooker Valley, Mount Cook National Park

Eén van de meest populaire wandelingen in Nieuw-Zeeland is de Hooker Valley hike in Mount Cook National Park. Je loopt over een eenvoudig en relatief vlak pad door alpenweiden naar het bergmeer Hooker Lake, aan de voet van de hoogste berg van Nieuw-Zeeland: Mount Cook. Op een goede dag liggen er ijsbergen in het water en is de top van Mount Cook uit de wolken. Mocht je zin hebben in een zeer zware wandeling in hetzelfde gebied: doe dan een fikse daghike naar Mueller Hut, waar je indien je dit ruim van tevoren boekt ook kunt overnachten. Niet voor beginnende wandelaars, wel voor hikers met een flinke portie doorzettingsvermogen en zonder hoogtevrees.

3. Key Summit

De Key Summit Walk is een korte wandeling aan de Milford Road, die je naar een prachtig meer in Fiordland National Park brengt. Vanaf hier heb je prachtige uitzichten over de omringende valleien en Lake Marian tegenover je. De Key Summit wandelroute maakt deel uit van de beroemde Routeburn Track, een driedaagse trektocht van Mount Aspiring National Park naar Fiordland National Park.

4. Avalanche Peak, Arthurs Pass National Park

Een wandelroute die vaak in één adem genoemd wordt met de Tongariro Alpine Crossing als mooiste daghike van Nieuw-Zeeland is de Avalanche Peak hike in Arthurs Pass National Park. Deze pittige dagwandeling heeft een behoorlijke stijging, maar eenmaal boven op de top heb je fabelachtige uitzichten over het noordelijke deel van de zuidelijke Alpen. Bovendien slaan veel reizigers Arthurs Pass over, waardoor dit nationale park aanzienlijk minder bezocht wordt dan de andere natuurparken van Nieuw-Zeeland.

Meerdaagse hikes in Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland leent zich ook uitermate goed om een meerdaagse trektocht te maken. Veel trektochten zijn zo ingericht dat ze goed te doen zijn voor het grote publiek, dit zijn de Great Walks of New Zealand. Deze routes zijn zeer gewild en de meeste hiervan dienen ruim van tevoren geboekt te worden in verband met beperkte beschikbaarheid in de (berg)hutten. Bekende Great Walks of New Zealand zijn de Milford Track, de Routeburn Track, de Kepler Track en de Abel Tasman Coastal Track.

Iets minder bekende routes, maar zeker niet minder mooi, zijn bijvoorbeeld de Greenstone Caples Track, de Humpridge Track en de Queen Charlotte Track. Voor de meeste van deze wandelroutes geldt dat ze ook van tevoren geboekt moeten worden, maar omdat Nieuw-Zeeland steeds veranderende regels heeft met betrekking tot het reserveren van de hutten, is het verstandig om dit voorafgaand aan het maken van je reisplanning nogmaals te checken.

Image
Wandelen in Nieuw Zeeland Abel Tasman Coastal Track
Abel Tasman Coastal Track.

Te Araroa – New Zealand’s Trail

Als laatste is het nog de moeite waard om Te Araroa te noemen, de 3.000 kilometer lange wandelroute van Cape Reinga in het noorden naar Bluff in het zuiden. Deze thru hike is een heus avontuur en voert je door de prachtige natuur van Nieuw-Zeeland. Befaamd zijn de heftige Northland Forests, de rivierdoorsteken op het Zuidereiland en de eindeloze bergflanken van de zuidelijke Alpen die doorkruist moeten worden. Deze trail bestaat pas zo’n tien jaar, maar is in de wereld van de thru hikers inmiddels ontzettend populair, naar verwachting lopen in het seizoen 2022-2023 zo’n 5.000 wandelaars deze trail.

Praktische tips voor wandelen in Nieuw-Zeeland

Ten slotte hebben we nog enkele praktische tips voor wandelen in Nieuw-Zeeland voor je verzameld, die je wellicht behulpzaam kunnen zijn bij het plannen van je reis:

 • Je wandelschoenen en wandelschoenen dienen gereinigd te worden voordat je naar Nieuw-Zeeland reist. Hierop wordt gecontroleerd bij de biosecurity bij aankomst op de luchthaven van Auckland.
 • Wandelafstanden staan meestal aangegeven in uren in plaats van kilometers.
 • Neem voldoende drinkwater en eten mee, aan terrasjes onderweg doen ze in Nieuw-Zeeland niet.
 • Download de Metservice app voor de meest actuele weersvoorspellingen.
 • Laat je niet afschrikken door de agressieve sandflies, probeer wel een lange broek en mouwen te dragen in gebieden waar ze veel voorkomen.
 • Een goede regenjas en regenbroek zijn onmisbaar.
 • Topografische kaarten zijn voor de meeste wandelingen niet nodig, de markeringen zijn over het algemeen uitstekend.
Over de auteur

Antonette Spaan

Antonette Spaan is een enorme fan van Nieuw-Zeeland. Ze reisde door het land in 2002, 2011 en sinds 2017 elk jaar. Op haar website plaatst ze regelmatig blogs en deelt ze nieuwe informatie.