Veilig wandelen in Zwitserland

Jaarlijks raken in Zwitserland 8500 bergwandelaars gewond bij een ongeluk. Rond de veertig van deze voorvallen eindigen dodelijk. Met een nieuwe preventiecampagne wordt gepoogd deze cijfers terug te dringen.

Bergtauglich
Op dinsdag 18 juni 2013 werd op de Pilatus -een razend populaire wandelberg nabij Luzern- het startsein gegeven voor de driejarige campagne “Bergwandern, aber sicher”. Op initiatief van het Verband Schweizer Wanderwege, Seilbahnen Schweiz en de Beratungsstelle für Unfallverhütung zullen wandelaars voorgelicht worden over hoe ze hun sport zo veilig mogelijk kunnen beoefenen. Veel ongelukken zijn te vermijden, zo delen de drie partijen mee.
Belangrijk zijn een goede voorbereiding, een realistische inschatting van de eigen capaciteiten en ervaring in het beoordelen van het weer in de bergen. Bovendien moet ook de uitrusting “bergtauglich” zijn.

Cijfers
Zwitserland is een land van wandelaars. Een derde van de bevolking trekt regelmatig de stevige schoenen aan.
Gemiddeld wandelt een Zwitser 20 dagen per jaar. Een gemiddelde wandeling duurt 3,5 uur. In Zwitserland ligt 60 duizend kilometer aan wandelpaden, 35% daarvan zijn bergpaden. In 2012 kwamen 32 mensen om tijdens het bergwandelen in Zwitserland. 25 daarvan verongelukten door een valpartij. Bijna de helft van de slachtoffers was ouder dan 60 jaar en driekwart was man.

Meer informatie over de campagne en een veiligheids-checklist vind je op: www.sicher-bergwandern.ch

Gerelateerd

Delen

Waardering
44465
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *