Opknappen berghut Oekraïense Karpaten

 De Oekraïense Karpaten hebben van oudsher veel berghutten. Dit zijn geen geavanceerde hutten zoals je die misschien uit de Alpen kent. De hutten die door jagers en boswachters zijn gebouwd zijn meestal ouder en groter, maar vaak ook wat vervallen en niet altijd open. De hutten gebouwd door herders zijn vaak kleiner en meestal nog in gebruik. In de zomer dan, als ze met hun vee de verse bergweiden bewonen voor 3-4 maanden. Deze hutten zijn grotendeels vrij toegankelijk (ook in de winter!), een enkeling is gesloten. Op kaarten staan de hutten aangegeven (maar informeer van te voren of ze toegankelijk zijn of niet).

Vrouw staat haar mannetje
De organisatie Karpatski Stezhki  is al 12 jaar bezig met het bewegwijzeren en onderhouden van wandelpaden, het op kaart zetten en het opknappen van hutten. Zo ook afgelopen weekend – we hebben de hut bij Fashore (gebied Gorgany, 2-3u wandelen van Osmoloda) flink onder handen genomen. We waren uiteindelijk met een man of 30. Met een grote Sovjet-truck reden we het eerste deel van de berg op, volgeladen met planken (wand repareren, deur, ‘bedden’ en tafel bouwen), cement, kettingzaag, raamkozijnen. Die truck kon al snel niet verder en toen kwamen onze schouders goed van pas. Als vrouw tussen mannen was het eigenlijk not-done dat ik ook planken op mijn schouders droeg (‘zelfs’ onder de outdoor-mensen heersen naar mijn menig nog wat stereotype opvattingen), maar na wat gekissebis lieten ze me met rust en kon ik naar hartenlust mijn schouders blauw zeulen;)

Repareren en opruimen
Het hele weekend hebben we hard gewerkt. De stenen houtkachel gerepareerd, bedden, een tafel en een deur gebouwd, de enorme afvaltroep rond het huis opgeruimd, bomen en struiken weggehaald om zonneschijn binnen te laten. Ondertussen werd er gekookt, geschilderd, muziek gemaakt, gegrapt. We waren als een blije mierenkolonie – iedereen was lustig aan het werk. Met een prachtig resultaat als gevolg.
Dus mensen, pak je tas en kom wandelen in Oekraïne. Ik kan je helpen aan goede wandelkaarten (1:50.000 is de meest gedetailleerde schaal die er is), gidsen, vertellen over de verschillende gebieden en natuurlijk informeren in welke hutten je kan overnachten en hoe je daar komt.

Hoe kom je bij de hut Fashore?
Met eigen auto: rijd naar dorpje Osmoloda (afslag vanaf de ‘grote weg’ tussen Dolyna en Kalush). Slechte weg, ongeveer 1,5-2 uur nodig. Parkeer je auto bij guesthouse ‘Arnika’ (Viktor Hudyak) en vraag hem of iemand je naar het beginpunt te brengen. Met OV: neem de bus naar Osmoloda en laat je afzetten bij de afslag van ‘Підлюте’ (spreek uit als Pidljoete). Aan je rechterhand heb je een veldje met picknick- en BBQ gelegenheden. Aan je linkerhand gaat een grof 4×4 pad omhoog. Volg dat en na 2 uur wandelen ben je boven. Ja kan ook doorrijden tot in Osmoloda en het rode wandelpad naar Matahiv volgen. Voor je de hut van Matahiv (ook een goed onderkomen) bereikt, is er een (niet gemarkeerd) pad naar links, bergafwaarts. Volg dat ongeveer 20 minuten en je benadert Fashore ‘van boven’.

Gerelateerd

Delen

Waardering
42551
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *