Wandelen op La Gomera

Het Canarische eiland La Gomera lijkt geschapen voor relaxte wandelaars. Het ligt buiten de grote toeristenstroom, heeft bijzonder fraaie wandelpaden en een klimaat om te zoenen. We deden La Gomare ‘light’ met lichte tochten, zonder zware bepakking en met overnachtingen in sfeervolle accommodatie.

Beknopte informatie bij Wandelen op La Gomera

Land: Spanje
Gebied: La Gomera
Gemaakte tochten:  Vier wandeltochten van 4 à 5 uur (uit te breiden tot tochten van 6 à 7 uur).
Zwaarte/moeilijkheidsgraad: Hoogteverschillen van 1300 à 1500 meter per dag. Gemakkelijk tot middelmatig, stapzekerheid vereist voor enkele stukken.
Navigeren: Goed gemarkeerd en beschreven in diverse gidsjes.
Beste seizoen: Het hele jaar
Vervoer naar La Gomera: La Gomera heeft geen groot vliegveld. De meeste internationale vluchten gaan via Tenerife (Tenerife Sur). Vervolgens veerboot naar Los Cristianos, Playa Santiago of Valle Gran Rey op La Gomera.
Overnachten:  Hotel of appartement.

Lees ook: 

Uitgebreide informatie Wandelingen op La Gomera

Inleiding en impressie van het gebied

Van de zeven ‘gelukzalige eilanden’, zoals de Canarische archipel in de oudheid werd genoemd, is La Gomera het minst toegankelijk. In het vulkanische gesteente zijn meer dan vijftig kloven, barrancos, uitgesleten. Vanuit de dicht beboste centrale hoogvlakte op 1350 meter lopen de kloven stervormig naar zee. De oerbossen op de hoogvlakte worden als werelderfgoed beschermd door UNESCO. Het subtropische klimaat zorgt voor een weelderige begroeiing. Mediterrane en tropische bloemen die wij kennen als kamerplant, zoals de kerstroos, bougainville en oleander, zijn hier doorgeschoten tot meer dan manshoge struiken en tussen de steile landbouwterrassen groeien palmbomen. Valle Gran Rey is de grootste van de zes iets ‘grotere’ plaatsen, met 3600 inwoners. Voor de rest bestaat La Gomera uit boerengehuchten en oude vissersdorpjes. In de zestiger jaren streken de hippies van de flower power-generatie neer in Valle Gran Rey en nog steeds is er een bloeiende alternatieve scene, vooral uit Duitsland. Wij hebben dankbaar gebruik gemaakt van de massages, verse vruchtensappen en lekkere ontbijtjes. Het toerisme op La Gomera trekt vooral wandelaars en is kleinschalig, ook letterlijk, door de verordening dat geen gebouw hoger mag zijn dan de hoogste boom in de omgeving. Op de kleine stranden en baaien met zwart zand vind je geen ligstoelen en een parasol moet je zelf meebrengen. En last but not least: Op het eiland bestaat een unieke fluittaal, el silbo, die de Gomeros eeuwenlang gebruikten om dwars over de diepe kloven heen met elkaar te kunnen communiceren. 

wandelen-la-gomera-canarische-eilanden-spanje-01
Groen La Gomera met Valle Gran Rey in de diepte

Gemaakte tochten

Dag 1: 13 km, +140/-740/+350, 4,5 uur. Gemakkelijk. Alternatief: 17 km, +140/-740/+600, 6 uur.
Dag 2: 8 km, +550/-550, 4 uur. Steile klim aan begin pittig.
Dag 3: 12 km, +550/-740/+190, 5 uur. Aan begin en op eind flink klimmen en dalen, rest gemakkelijk. Alternatief: 14 km, +550/- 350/+350/-740/+190, 7 uur. Goede conditie vereist.
Dag 4: 8 km, -930/+360, 5 uur. Lange, steile klim op einde. Stapzekerheid vereist.

Zwaarte van de wandelingen

Lichte tot middelzware wandelingen. Hoogteverschillen van 1300 à 1500 meter per dag.

Moeilijkheidsgraad

Wandelen zonder moeilijke passages. Af en toe pittige klim of afdaling. Gemakkelijk tot middelmatig, stapzekerheid vereist voor enkele stukken. Verhard/ onverhard: 10/90.

Van onze reispartner SNP Natuurreizen

Beste seizoen om te wandelen op La Gomera

Het hele jaar. ’s Winters is het in de kustgebieden rond de 20 graden, met in de zuidelijke plaatsen Valle Gran Rey en Playa de Santiago bijna altijd zon. In het noorden regent het dan regelmatig. ’s Zomers loopt de temperatuur aan de kustgebieden op tot 30 graden. Dan wandel je het best in de centrale hoogvlakte en in het noorden. In de lente staat het hele eiland uitbundig in bloei. Struiken als bougainville, oleander en de oranje hangende bignonia bloeien bijna het hele jaar.

Vervoer naar La Gomera

Rechtstreeks vliegen op La Gomera kan niet. Vanuit Nederland ga je altijd via Tenerife. O.a. Transavia, Corendon en Ryanair kennen een directe vlucht van Amsterdam, Eindhoven of Rotterdam naar Tenerife-Sur. Vliegtijd ca 4 ½ uur. Iberia vliegt met een tussenstop in Madrid. Een handige site om de diverse vluchten op een rijtje te krijgen is www.skyscanner.nl.
Vanaf vliegveld bus 487 (www.titsa.com) of taxi (tel.922 531 300) naar de haven van Los Cristianos. Vandaar de veerboot naar La Gomera. Van de drie maatschappijen gaat alleen de Garajonay Exprés door tot Valle Gran Rey (www.garajonayexpres.com), 1 ½ uur varen. De andere veerboten varen tot de hoofdstad San Sebastián (www.fredolsen.es, www.navieraarmas.com). Hiervandaan gaat bus 1 naar Valle Gran Rey. Met wat gepuzzel kun je er in één dag zijn, anders overnachting op Tenerife.

Vervoer ter plekke

Wij maakten gebruik van de bus en een huurauto en hebben gelift. Neem altijd het overzicht van de busverbindingen en -tijden mee op je tocht, aangezien de bussen slechts een paar keer per dag rijden (www.gomera.info/bus.htm). Voor autoverhuur zie adressen. Liften gaat gemakkelijk, aangezien veel toeristen een auto huren en zelf ook wandelen. Ook kun je een taxi nemen om weer thuis of bij je auto te komen, zie adressen.

De terrashellingen van Agulo
De terrashellingen van Agulo

Overnachten op La Gomera

Er is een groot aanbod van goede en relatief goedkope appartementen en kamers in alle vijf de dorpen van Valle Gran Rey. Rond pasen en kerstmis is reserveren noodzakelijk. De enige camping bevindt zich bij Bar La Vista in Bosque El Cedro, bij het Parque Nacional de Garajonay. Wild kamperen is officieel verboden. Wil je overnachten in een karakteristiek casa rural, een gerestaureerd boerenhuis, dan heb je veel keus in het noorden van La Gomera, in de omgeving van Vallehermoso en Hermigua.

In Valle Gran Rey is het aanbod van leuke logeerplekken enorm. Wij gaven de voorkeur aan logies in La Calera, het meest authentieke van de vijf dorpen van Valle Gran Rey. Vaak verblijf je in de woning van Gomeros die hun heil hebben gezocht in het grotere en rijkere Tenerife. Bijna al deze appartementen hebben een balkon of anders een dakterras. La Calera ligt tegen een steile berghelling. Kronkelende straatjes met uitgesleten traptreden, slapende katten en overal bloemen en groen. Hoe hoger, hoe grandiozer het uitzicht – maar je moet wel zin hebben in iedere keer weer dat eind omhoog. Wij kozen voor habitación 12 en 13 van Hotel Jardín Concha in het lagere deel van La Calera. We leefden er buiten, op ons privé-terras onder de palmboom. ’s Avonds zaten we onder de sterrenhemel met nog een drankje en de zilveren zee in de verte. ’s Ochtends was het maar een paar stappen omlaag naar de koffie en zumo op Carlos’ terras.

Vueltas is de havenplaats van de vijf dorpen van Valle Gran Rey, met veel visrestaurantjes en nauwe straten met hippe winkeltjes. Hier speelt het – bescheiden – uitgaansleven van Valle Gran Rey zich af.

De appartementen in de nieuwere dorpen (La Playa, La Puntilla, Borbalán) zijn ruimer en luxueuzer dan de oudere huizen in La Calera en Vueltas. De nieuwgebouwde appartementen-complexen zijn min of meer in de stijl van de oorspronkelijke huizen gebouwd en hebben vaak een zwembad. La Playa, gelegen aan het noordelijke uiteinde van de vallei, heeft veel boetiekjes en restaurants. De boulevard is dé plek om te flaneren en Casa María the place to be bij zonsondergang. Vanaf je balkon in La Puntilla hoor je de branding. Het dorp bestaat grotendeels uit nieuwe appartementen, Hotel Gran Rey en bananenplantages. Aan de andere kant van de plantages met kwakende kikkers ligt het dorp Borbalán.

Lijkt Valle Gran Rey je te druk, dan is een casa rural, een gerestaureerd boerenhuis in het noorden van het eiland een prima alternatief. Hermigua, Vallehermoso en Agulo zijn goede uitvalsbases voor wandeltochten.

Wil je je wentelen in luxe, boek dan in Hotel Jardín Tecina in Playa de Santiago of in de parador in de hoofdstad San Sebastián.

Op La Gomera wordt niet veel gekampeerd. Wild kamperen is officieel verboden. De enige camping bevindt zich bij Bar La Vista in Bosque El Cedro, bij het Parque Nacional.

wandelen-la-gomera-canarische-eilanden-spanje-05

Eten, drinken, inkopen doen

In elk van de beschreven tochten zit minstens één barretje met terras, eten en drinken. In standplaats Valle Gran Rey is de keuze uit lekker eten en drinken enorm. Onze favorieten:

 • Ontbijt en verse vruchtensapjes op het terras van zumería Carlos in La Calera.
 • Restaurant Habibi, Arabisch-internationaal eten in 1001-nacht sfeer; tussen Borbalán en Vueltas (www.gomera.de/habibi.htm).
 • Aziatisch-Maleisisch restaurant El Baifo in La Playa, 922 805775.
 • Gomeros gaan uit eten bij klassiek Italiaans restaurant La Islita in La Playa, met homemade pasta. Reserveren aanbevolen, 922 805500.
 • Tambara Café, tapas eten op het terras met zicht op de ondergaande zon in Vueltas.
 • Eten met zicht op Valle Gran Rey ver in de diepte kun je in het restaurant bij Mirador El Palmarejo van Canarisch kunstenaar César Manrique, op weg naar Arure.
 • Voor het proeven van regionale wijn direct uit het vat en het kopen van de typische geitenkaas, mojo-saus en palmhoning van La Gomera kun je terecht bij diverse bodegas, onder andere in Arure en Vallehermoso. Boodschappen doe je in elk van de vijf dorpen om de hoek, in een van de vele kleine supermarkten.

Uitrusting

Goede wandelschoenen zijn absoluut noodzakelijk. Verder weinig extra’s nodig. Kleding gericht op zomerse temperaturen. Let wel op: van november tot april kan het nog wel eens fris zijn als je op hoogte zit.
Zie voor een uitgebreide paklijst de Op Pad paklijst voor een wandelvakantie.

Cultuur

Tips voor Valle Gran Rey:
 • De zon zien ondergaan op het strand bij Casa María in La Playa. De kwakende kikkers in de bananenplantages wedijveren met het trommelen van de hippies op het strand.
 • Jezelf verwennen met een massage – zie de aangeplakte advertenties op elke straathoek.
 • Meedoen met een yoga- of meditatie-sessie in Finca Argayall, Vueltas. Dagelijks, zonder opgave vooraf www.argayall.com
 • Genieten van live muziek in restaurant El Palmar in Borbalán, op het terras van Casa María of in een van de vele muziekcafés in Vueltas.
 • Verse vis kopen bij de wagen van de visboer. Je hoort hem al van verre aankomen met zijn salsa-muziek door de megafoon.
  Drie vooruit, twee achteruit meeschuifelen met de processie tijdens een religieus feest. Gevolgd door muziek, eten en drinken gedurende een dag of drie.
Tips elders op La Gomera:
 • Een silbo-demonstratie bijwonen tijdens de lunch in restaurant La Zula in Agulo of, nog een tikje massaler, in restaurant Las Rosas, ook in het noorden.
 • Kijken hoe de Gomeros vroeger leefden, in bezoekerscentrum Juego de Bolas in Las Rosas, toegang gratis. Middels een videofilm, tentoonstelling en botanische tuin kom je alles te weten over de geologie en flora van het eiland www.gomera-island.com/turismo/ingles/garajonay2.htm.
 • Het voormalige bananenoverslagstation in Playa de Vallhermoso bezoeken, nu omgetoverd tot ‘cultuurburcht’ Castillo del Mar. Regelmatig live muziek, theater en ambachtelijke markt, en dagelijks tot zonsondergang genieten van een drankje met tapas. Zie www.castillo-del-mar.com.
Het haventje van Valle Gran Rey
Het haventje van Valle Gran Rey

Gidsenbureaus

Hiking shop Timah, met een filiaal in La Calera en La Puntilla (www.timah.net).

Kaarten en gidsen

Kaarten
 • De beste kaart is de Goldstadt Wanderkarte (1:35 000), ter plekke overal te koop, € 5.
Reisgidsen
 • Goede wandelgidsen in het Nederlands: ANWB wandelgids La Gomera en El Hierro, met hoogteprofielen
  Deltas wandelgids La Gomera & El Hierro
Overige gidsen
 • Rother Wanderführer La Gomera
 • Sunflower Southern Tenerife and La Gomera
 • Capitoolgids Canarische Eilanden
 • Nellesgids Canarische Eilanden
 • Dominicus Tenerife/La Gomera/La Palma/El Hierro

Adressen

Sites

Dag-tot-dag routebeschrijving

Dagtocht 1: Naar de top en dwars door de oerbossen. Goede tocht om in te lopen.

Beginpunt: Parkeerplaats Alto de Contadero (1350 m). Met bus lijn 1 uitstappen bij halte Pajarito en een kwartier teruglopen naar het beginpunt.
Eindpunt: bushalte Cruce de la Zarcita.
Alternatieve route: Met een huurauto kun je terugkeren naar het beginpunt via een (langere) route die een lus maakt door het Bosque El Cedro.
Route: We lopen omhoog naar de Alto de Garajonay (1487 m.) met uitzicht over heel La Gomera en de halve Canarische archipel, en weer terug. Bij parkeerplaats Alto de Contadero (1350 m.) duiken we de vochtige oerbossen in. Op het terras van bar La Vista (750 m.) genieten we van het uitzicht en de stevige bergkost. (Alternatief om weer terug te keren bij het beginpunt: Via het noorden/noordwesten maak je een lus door het Bosque El Cedro. Je komt uit halverwege het pad naar de Alto de Contadero). Van bar La Vista naar het zuiden weer omhoog via de Montaña Quemada naar de carretera, tot aan bushalte Cruce de la Zarcita (1100 m.). Terug met bus lijn 1 of liften.
Afstand: 13 km (alternatief: 17 km).
Hoogteverschil: +140/-740/+350 (alternatief: +140/-740/+600).
Duur: 4,5 uur (alternatief: 6 uur).
Zwaarte/moeilijkheidsgraad: gemakkelijk. Het stuk door het oerbos is vaak vochtig en glibberig. 

wandelen-la-gomera-canarische-eilanden-spanje-08
Ploeteren voor een karig bestaan op de kliffen van Arguamal
Dagtocht 2: Steile klim, rode natuur en een snufje cultuur in het Centro de Visitantes

Begin- en eindpunt: Terras in Agulo (190 m.), met zicht op de ‘rode wand’ of op zee. Agulo is een van de mooist gelegen stadjes van het eiland. Vanuit Valle Gran Rey is het niet goed per bus te bereiken. Wij huurden een auto, maar je kunt ook liften of slapen in het noorden (voor casas rurales in Agulo, Vallehermoso en Hermigua zie adressen).
Route: We steken de carretera over en klimmen steil omhoog tegen de zuidwand tot de Mirador (500 m.). Iets verderop komen de kaart en de beschrijving van de route niet overeen. We volgen de wit-rode streepjes van de GR 132 door een geërodeerd gebied van dieprode aarde met groene herbeplantingsboompjes en een knalblauwe zee op de achtergrond. Na een tortilla in restaurant El Tambor bezoeken we het nabijgelegen Centro de Visitantes Juego de Bolas (740 m.) met uitleg over de geologie van het eiland, een etnografisch museumpje en een botanische tuin. Over een geplaveide camino, een van de oude koningswegen, keren we terug naar Agulo.
Afstand: 8 km.
Hoogteverschil: +550/-550>
Duur: 4 uur.
Zwaarte/moeilijkheidsgraad: De steile klim aan het begin is pittig, de rest gemakkelijk.

Dagtocht 3: De tocht van de mooiste vergezichten, met een bonus op het eind

Begin- en eindpunt: Terras in Vallehermoso. Net als Agulo is Vallehermoso niet goed per bus te bereiken vanuit Valle Gran Rey.
Route: We lopen de Barranco de la Era Nueva in over een oud ezelspad dat langzaam omhoog slingert naar de Ermita de Santa Clara (740 m.) op de graat. (Extra: Wil je het geïsoleerde gehucht Arguamul bezoeken, dan ga je aan de andere kant van de graat 350 m.omlaag, en weer terug omhoog.) Vanaf de Ermita is het relaxed lopen over de graat Cumbre de Chigueré, met vergezichten aan beide kanten. Vóór ons zes, zeven baaien achter elkaar en de Teide op Tenerife, rechts de terrasbergen rond Vallehermoso. We passeren de Ermita de la Virgen de Guadalupe (600 m.) en uitzichtpunt Buenavista (560 m.) en zigzaggen dan steil omlaag tot Playa de Vallehermoso (0 m.). Hier bevindt zich een groot zwembad dat ’s zomers geopend is. Iets naar links ligt ‘cultuurburcht’ Castillo del Mar, waar we bijkomen met een biertje en brood met mojo-saus. Voor de bonus van live muziek en een ambachtelijke markt is het raadzaam de website van het Castillo te bekijken voor de data (zie tips). De laatste paar kilometers van de tocht leiden over een asfaltweg naar Vallehermoso (190 m.).
Afstand: 12 (of 14) km.
Hoogteverschil: +550/-740/+190 (Met Arguamul erbij: +550/-350/+350/-740/+190).
Duur: 5 (of 7) uur.
Zwaarte/moeilijkheidsgraad: Aan begin en op eind flink klimmen en dalen, rest gemakkelijk.

Dagtocht 4: Het echte barranco-wandelen, door spectaculaire natuur die je bijna helemaal voor jezelf hebt

Beginpunt: Bushalte Casita Olsen/Casa del Noruego (1310 m). Omhoog met buslijn 1 of een huurauto.
Eindpunt: Targa (740 m.). Hiervandaan terugliften of een taxi bellen (een inventieve taxichauffeur heeft zijn nummer onder het laatste route-streepje geschilderd).
Route: Het eerste stuk dalen we langzaam af door een geurend dennenbos. Dan lijkt het pad op te houden bij de kloof. Na wat zoeken en een pittige afdaling komen we uit op het terras van de enige bar in Imada (870 m.). De tocht gaat verder door idyllische weiden met bloemen en vogels, tot links de diepe kloof weer in beeld komt. In de rotswand rechts is een pad uitgehakt. Vlak voor de Ermita de Guarimiar (380 m.) nemen we de schitterend geplaveide camino die 360 meter steil omhoog zigzagt, richting Targa (740 m.)
Afstand: 8 km. Hoogteverschil: -930/+360.
Duur: 5 uur. Zwaarte/moeilijkheidsgraad: Enige stapzekerheid vereist. Lange, steile klim vanaf de Ermita de Guarimiar tot aan het eindpunt

 

Downloads


Gerelateerd

Delen

Waardering
1068
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

2 reacties op “Wandelen op La Gomera

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *