icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Cabo de Gata fietsen
Reisverhaal

Mountainbiken in Cabo de Gata, Andalusië

 • 15 februari 2024
 • Door: Roel van den Eijnde
 • Fotografie: Petra Tjeertes en Roel van den Eijnde

‘Overwinteren’ in het zonnige zuiden van Spanje kan op veel manieren. Mountainbiken langs de wilde en stille kust van natuurpark Cabo de Gata is er daar één van. En niet de minste. Vergeet vooral de korte fietsbroek niet, smeer je royaal in tegen de zon en stuif en stuiter mee over onverharde paden en rustige wegen tussen Almería en Agua Amarga. En dat terwijl het bijna december is, Madre mía!*

De reis bij dit verhaal

Het artikel hieronder is gebaseerd op de zevendaagse reis 'Cabo da Gata - Off road biking langs een ongerept stuk Mediterrane kust' van SNP Natuurreizen.

Wil je deze reis zelf maken, of ben je benieuwd naar alle ins en outs? Klik dan hier voor meer informatie op de website van SNP. 

Image
Cabo de Gata fietsen
Een biljartlaken: fietsen over de boulevard van Almería
Praktische info

Over mountainbiken in Cabo de Gata

 • Gebied: Cabo de Gata (Andalusië)
 • Gemaakte tocht: Vijfdaagse tocht van Almería naar Agua Amarga met onderweg vier overnachtingen (in Almería, San José, Rodalquilar en Agua Amarga. Vanuit zowel San José als Rodalquilar maakten we (halve) dagtochten. Er bleef voldoende tijd voor bezoekjes aan musea, strand en ‘niets doen’. Vanuit Rodalquilar werden we weer teruggebracht naar Almería.
 • Navigeren: Wie een georganiseerde reis via SNP boekt, installeert op de telefoon een app (Guibo) met daarin een track van de hele route (en de dagetappes afzonderlijk) en overige toeristische en praktische informatie. Er zijn geen speciale routes voor mountainbikers in het gebied.
 • Beste seizoen: Cabo de Gata is een gebied waar de zon vaak schijnt en de temperatuur nooit heel diep zakt. In de maanden januari en februari is er wat meer kans op regen en wind, maar de temperatuur zakt overdag zelden onder de 15 graden. Tussen de 15 en 20 graden is een mooie inschatting in de wintermaanden, met uitschieters naar 23. De nachten kunnen overigens wel koud zijn, tot net boven het vriespunt zelfs. Perfect fietsweer! In de zomer kan het erg heet worden; juli een augustus kun je daardoor beter vermijden.
 • Vervoer naar Cabo de Gata: Met de trein kan, maar vergt wel veel tijd en uithoudingsvermogen. Almería heeft weliswaar een treinstation, maar is niet aangesloten op een netwerk van snelle treinen zoals steden als Granada en Sevilla. Met de auto moet je rekenen op ruim 2000 kilometer. Vliegen op Almería is makkelijk omdat de stad een eigen vliegveld heeft, maar dat kan vanuit Nederland alleen van begin april tot begin november (vanaf Rotterdam met Transavia). Buiten die periode kun je vliegen op Alicante of Malága en dan per huurauto verder reizen. De afstand tussen die steden en Almería bedraagt dan resp. 280 en 250 km.
 • Overnachten: Cabo de Gata kent alleen kleinschalige accommodatie, zeker geen grote toeristenoorden. Ook voor mountainbikers zijn er voldoende mogelijkheden, vooral langs de kust. Bijna in iedere plaats of stadje (San José) is wel iets te vinden. Ook zijn er drie campings, waarvan die in Las Negras en Los Escullos het grootste zijn. Rodalquilar is vooral geschikt voor campers. In de wintermaanden zijn accommodatie vaker gesloten; houd daar rekening mee!
 • Gids en kaart: Als je Spaans kunt, is de Guía Oficial del Parque Natural Cabo de Gata – Níjar een aanrader. Hierin vind je ‘alles’ over Cabo de Gata. De gids is oa verkrijgbaar bij het museum in Rodalquilar. Een goede kaart die ook voor fietsers geschikt is, is de 1:50.000 kaart Cabo de Gata-Níjar van uitg. Alpina.

Spiegel van azuur

De Middellandse Zee is een spiegel van azuur waar de zon als een Fata Morgana in weerkaatst. Ook de wind heeft goede zin en blaast sportief uit het westen, terwijl Petra en ik juist pal naar het oosten koersen. Prettig dat alles meezit op onze eerste dag mountainbiken in Cabo de Gata, de warme zuidoosthoek van Andalusië. De winter mag dan nadrukkelijk op de deur kloppen, wij trappen mooi kortgebroekt en kortgemouwd over een biljartlaken vlak fietspad, een odeur van factor 20 verspreidend over de goed gevulde terrassen langs de palmbomenboulevard van Almeriá.

Precies die sfeer – palmbomen, volle terrassen, korte fietsbroek– is de reden waarom we juist nú in Zuid-Spanje willen zijn. Om een ontiegelijk lange neus (een middelvinger, vooruit) te maken naar de verregende dagen en andere ellende in grijs getint Nederland. Heerlijk een weekje niet al te lastig mountainbiken over onverharde paden en rustige binnenwegen, tukken in lekkere hotelletjes, een goed glas Spaanse wijn bij het eten en de bagage wordt veilig vervoerd door Juan, Antonio of Javier. De route en alle overige informatie die we nodig hebben zit in een app op ons stuur. Dus niks geen klapperende kaarten en losse vellen papier, maar zorgeloos trappen.

Nou, en daar dan een sausje van zon, zee, bergen en machtig strijklicht overheen. Ha, schiet ons maar lek! Of zoals mijn dochter zou zeggen; mij niet bellen!

Image
Mountainbiken Cabo de Gata
Almería de noche: de stad komt tot leven!
Image
Mountainbiken Cabo de Gata
In korte fietsbroek langs de Middellandse Zee

Goudgele zandstranden

Almería (een verrassend aardige stad trouwens!) vormt weliswaar het beginpunt van onze reis, maar het werkelijke doel is natuurlijk Cabo de Gata. Sinds 1987 is het een natuurpark. Dat mag best een wonder genoemd worden, want de Mar de Plastico, het grootste kassengebied ter wereld (waar zeer waarschijnlijk ook ónze courgettes vandaan komen), dreigde dit pareltje als een veelkoppig monster te verslinden. Het verstand won het gelukkig van het geld en nu mogen wij mountainbiken door een fascinerend natuurgebied met grillige, vulkanische toppen die vaak helemaal tot in zee doorlopen. En zeg nou zelf, waar kun je van de ene naar de andere verscholen baai fietsen en ook in november zon tanken op goudgele zandstranden?

De Playa de Monsul bij San José is zo’n strand. Samen met de veel grotere Playa Genoveses is het ongetwijfeld één van de mooiste stranden van zuid-Spanje. In 1989 werd er een klassieke scène van de bekende avonturenfilm Indiana Jones: The last Crusade gedraaid. Heel kort: Sean Connery jaagt vanaf de Playa de Monsul met een paraplu een zwerm meeuwen de lucht in die zich te pletter vliegen in de motor van een Duitse bommenwerper. Precies op tijd uiteraard en Sean en Harrison Ford redden zich voor de zoveelste keer uit een uiterst netelige situatie. Gaat dat zien. Hilarisch knullig!

Image
Cabo de Gata fietsen
De Joven Pepe (de jonge Pepe) vaart nooit meer uit
Image
Cabo de Gata fietsen
Playa Monsúl; één van de vele ongerepte fietsstranden

Filmlandschap

Cabo de Gata is sowieso een filmlandschap. Niet alleen door de roodgekleurde bergen en uitgestrekte vlaktes. Maar ook omdat het licht er in het golden hour zo fabelachtig puur is en de zon er vanaf de Mirador de la Amatista zuchtend mooi in zee zakt en de nacht vult met ontelbare sterren en vooral pikdonkerte. Het is er nog lekker stil en behoorlijk leeg, maar beslist niet saai. Grote steden, snelwegen of bruisende badplaatsen vind je in dit deel van Andalusië niet. Naar hoogbouw, op een verdwaald appartementencomplex na, zoek je tevergeefs. Wél prettige stadjes, plaatsen en plaatsjes zoals San José, La Isleta de Moro (met een gloednieuwe strandbar waar ze geweldige koffie en zalige zelfgemaakte worteltaart serveren: Sobre la Marcha. Wat zoiets betekent als: Op weg), Rodalquilar, Las Negras (hippies) en Agua Amarga met fijne restaurants direct aan het strand. Maar het is niet alleen kust als je in Cabo de Gata mountainbiket. In Rodalquilar duiken we halverwege onze fietsweek het stille achterland in. Tot 1966 werd in dit gebied o.a. goud, zilver en lood gedolven en woonden er in het plaatsje wel honderd gezinnen. Nu herinnert alleen nog een klein, door vrijwilligers gerund museum aan dat verleden. We ontmoeten er twee oud-mijnwerkers die vol passie verhalen over de ‘gouden’ tijden van het dorp. Scholen, een kerk, winkels, alles was er. Una grande familia! Eén grote familie.

Image
Cabo de Gata fietsen
Zee, bergen en zicht op witte dorpje Rodalquilar

Spaghettiwestern

Vanaf de witgepleisterde huizen in het dorp klimmen we langs de oude goudwasserijen van de Denver goudmijn en swingen we langdurig over een brede onverharde weg door een fascinerend landschap vol cactussen, eenzame palmbomen en verlaten mijnschachten naar Los Albaricoques. Hier, in dit desolate landschap, werd in de jaren ‘60 een groot deel van de spaghettiwestern The good, the bad and the Ugly gedraaid. De straten heten er nog steeds Calle Lee Van Cleeff en Calle Clint Eastwood. Ook het ‘beroemde kerkje met de klokkentoren’ uit de film, de Cortijo del Fraile, zit in ons dagprogramma.

Voor we weer terugkomen bij ons hotel buiten Rodalquilar, sturen we nog even door naar de doodstille Playo de Palazo waar we in een frisse zee van zo’n 16 graden duiken en langzaam opdrogen in de warme zon. Detail: het eenzame witte strandhuisje daar figureert in de Nederlandse film Zomerhitte naar een boek van Jan Wolkers. Cabo de Gata, één groot filmdecor en een grandioze plek om de Nederlandse winter te overleven. Op een mountainbike uiteraard!

* Madre mía! mag je vertalen als moedertje lief!

Image
Mountainbiken Cabo de Gata
Zondag in Fernán Pérez; de kerk leeg, het café vol
Image
Cabo de Gata fietsen
Rodalquilar: langs de restanten van de Denver goudmijn

Alles wat je wilt weten over Cabo de Gata in vijf vragen (en antwoorden natuurlijk)!

Wat maakt Cabo de Gata bijzonder?

In Cabo de Gata ontmoet je een bijzondere sfeer die je elders in Zuid-Spanje niet zo snel zult aantreffen. Het licht in Cabo de Gata is machtig mooi, de stranden zijn er deels ongerept en je vindt er stilte, rust en pikdonkere nachten. Wie in Cabo fietst, fietst door een kleinschalig, prettig, bijzonder en ‘wild’ gebied met soms verbluffende uitzichten op de Middellandse Zee.

Binnen de grenzen van het natuurpark vind je geen hoogbouw of lelijke appartementencomplexen. Van massatoerisme (zoals elders aan de kust van Andalusië) is beslist geen sprake.

Het landschap is vooral ruig en grillig door het vulkanische gebergte dat direct achter de kust ligt en deels in zee doorloopt. Aan de kustlijn van Cabo de Gata ligt een aantal prettige plaatsjes met wat cafés en restaurants en tussen die plaatsjes kun je geweldig wandelen en deels mountainbiken. Rondom Cabo de Gata vind je weliswaar het grootste kassengebied ter wereld (de Mar de Plastico. Te zien vanuit de ruimte!), maar daar merk je bijna niets van als je eenmaal in het gebied zelf bent.

Wat maakt Cabo de Gata aantrekkelijk voor mountainbikers?

Mountainbikers vinden in Cabo de Gata een combinatie van verharde, maar rustige wegen, onverharde wegen en brede paden en soms kleine wandelpaden. Technisch is het bijna nergens echt moeilijk en dat maakt Cabo de Gata ook geschikt voor beginnende fietsers. Stevige klimmetjes en rulle stukken strand (tussen Almería en het dorpje Cabo de Gata) of onverharde binnenwegen zijn onvermijdelijk en dat brengt de inzet van een elektrische mountainbike dichterbij. Zeker als er een niveauverschil is met je fietspartner, moet je zeker denken aan een elektrische mountainbike.

Trajecten met asfalt zijn in Cabo de Gata onvermijdelijk. Er zijn weliswaar onverharde paden die vanuit het achterland naar zee lopen en ook voor mountainbikers geschikt zijn, maar direct langs de kust zelf lopen vooral wandelpaden die ontoegankelijk zijn voor mountainbikers. Alleen de brede onverharde weg tussen de Calas Sirenas en San José loopt een flink deel (vlak) langs zee.

Wie zijn fietsreis begint in Almería (best een prettige stad trouwens die vaak ten onrechte wordt overgeslagen), kan wél een lang stuk pal langs zee fietsen. Vanaf de boulevard van de stad volg je lange tijd een verhard fietspad dat vervolgens onverhard verder gaat langs de stranden van El Toyo/ Retamar en het ‘dorpje’ Cabo de Gata. Door het rulle zand zul je soms stukjes moeten lopen en je fiets moeten duwen. Erg? Néé! Dat maakt het fietsen in Cabo de Gata juist heel bijzonder.

Kan ik een mountainbike huren in Cabo de Gata?

SNP werkt samen met een lokale partner in Almería die ook zorgt dat je aan het eindpunt weer wordt opgehaald. Ook is hij inzetbaar voor ondersteuning onderweg. Deze partner zorgt ook voor prima mountainbikes, al dan niet ondersteund.

Verhuurders van mountainbikes vind je in Cabo de Gata zelf niet (althans niet als je een betrouwbare fiets wilt huren!). In Almería zijn wel verhuuradressen te vinden, maar we kennen de kwaliteit van deze bedrijven niet.

Je eigen fiets meenemen is uiteraard ook een optie. Dan moet je wel voor een fietsdoos zorgen. Let vooral op of deze ook te koop is op het vliegveld van vertrek. Op Schiphol kan dat bijvoorbeeld wel, maar in Eindhoven weer niet.

Wat is er verder in Cabo de Gata te doen?

Verwacht in Cabo de Gata geen belangrijke musea, theaters of grote evenementen. Het enige ‘stadje’ van formaat is San José en zelfs daar hangen ze ’s avonds niet met de benen buiten. Je moet vooral zoeken naar de ‘kleine pareltjes’. In Rodalquilar (een voormalig mijnwerkersdorp) vind je een schitterende en zeer goed onderhouden botanische tuin (Jardín Botánico El Albardinal) en een museum dat is gewijd aan de vulkanische oorsprong van het gebied én de historie van het dorp als mijnbouwgebied. Het museum heeft sinds een jaar ook een prettig terras en café.

De stranden van Cabo de Gata zijn echt vermaard. De Playa de los Genoveses is ongerept en zeer uitgestrekt, maar er zijn ook heel veel kleinere, stille stranden in baaitjes en baaien. Veel zijn er ook per mountainbike te bereiken, o.a de Playa Monsúl, Cala del Plomo en Cala de Enmedio.

Verder is Cabo de Gata bekend omdat er meerdere grote films zijn opgenomen. Tabernas (Mini Hollywood), dat overigens buiten het park ligt, is een veel bezochte plek omdat er ook een soort filmamusementspark met saloon, bank en paardenstal is te vinden. In de jaren zestig en zeventig werden er in het gebied grote spaghettiwesterns (Once upon in the west!) opgenomen met vaak Sergio Leone als regisseur. Ook nu wordt het gebied nog gebruikt als filmdecor.

Dichterbij een ‘filmsfeer’ proeven kan gelukkig ook. Vanuit Rodalquilar bereik je over een prachtige onverharde weg Albaricoques. Daar is de western The Good, The Bad en The Ugly deels opgenomen. Het beroemde kerkje uit de film (de Cortijo los Frailes) kun je tevens per fiets bereiken. Ook het strand Playa de Mónsul onder San José was een filmlocatie, maar dan voor Raiders of the last Ark: The last Crusade.

Las Negras staat vooral bekend om zijn ‘losse’ sfeer en visrestaurants aan zee en eindpunt Agua Amarga tenslotte is een mooi, bloemrijk en ‘wit’ dorp met prettige restaurants en een prachtig zandstrand. Mocht je nog een dag over hebben, dan moet je daar zeker een dagje vertoeven.

Waar overnacht ik tijdens mijn tocht?

In kleine (familie)hotelletjes. In of net buiten San José, Rodalquilar, Las Negras, en Agua Amarga zijn meerdere hotels te vinden. San José (de ‘hoofdstad van Cabo de Gata’) heeft de meeste mogelijkheden. Mocht je ook in Las Negras willen slapen, dan vind je tevens wat privéadressen vlak aan zee. Let er op dat in het hoogseizoen (voor de Spanjaarden is dat de zomer) accommodaties snel uitverkocht zijn en dat de prijzen dan fors hoger liggen. In december en januari is het rustiger en zijn accommodaties soms gesloten.

Het is altijd wel mogelijk om je fiets ergens te stallen. Hou er wel rekening mee dat buitenzwembaden in de winter vaak dicht zijn. De reden is evident: het water is echt véél te koud!

Georganiseerd mountainbiken in de Cabo de Gata

Wil je zelf ook mountainbiken in de zonnige Cabo de Gata? Gebruik het formulier hieronder.

Spanje - Andalusië - Cabo da Gata Privéreis 7 dagen

Off-road biking langs familiehotels

 • de halfwoestijn van Almería
 • Fietsen over onverharde wegen
 • Ongerept stuk van de Middellandse zeekust
Vanaf € 868,75 Prijs per persoon bij min. 2 personen
Naar vertrekdata
 • Zwaarte: 3 op 5
 • Comfort: 3 op 5
 • E-bike beschikbaar
 • Dag 1: aankomst Almería, overnachting Almería
 • Dag 2: eventueel afleveren huurfietsen, fietstocht via de Cabo da Gata naar San José, overnachting San José
 • Dag 3: rondrit vanuit San José via Playa de Monsul, overnachting San José
 • Dag 4: fietstocht via Cala Tomate naar Rodalquilar, eventueel uit te breiden naar las Negras, overnachting Rodalquilar
 • Dag 5: lange of korte rondrit vanuit Rodalquilar via Albaricoque, overnachting Rodalquilar
 • Dag 6: fietstocht via Fernán Pérez naar Agua Amarga, drop-off huurfietsen en overnachting Agua Amarga,
 • Dag 7: transfer terug naar Almería en einde arrangement

Inbegrepen

 • 6 overnachtingen in hotels
 • 6x ontbijt
 • bagagevervoer op dag 2, 4 en 6
 • transfer van Agua Amarga naar Almeria op dag 7 (incl bagage en (huur)fietsen)
 • indien fietsen gehuurd: meet& greet en afstellen huurfietsen op ochtend dag 2
 • digitale reisinformatie
 • fietsroutes in navigatie app

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • alle lunches en diners
 • eventuele entrees
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen
 • huur mountainbikes of e-mountainbikes (zie onder 'Extra's')

Meer informatie over deze reis is te vinden op de website van SNP Natuurreizen. Of ga direct naar vertrekdata en boeken.

Uitgevoerd door SNP Natuurreizen

ANVRSGR
Image
Mountainbiken Cabo de Gata
Listo! Klaar! Vis en witte wijn in finishplaats Agua Amarga