Huttentocht Rund um den Gosaukamm, Oostenrijk

De ronde om de Gosaukamm is een  zeer gevarieerde, driedaagse huttentocht. Het ene moment loop je over glooiende almweides en het andere wandel je over puinhellingen langs steile rotswanden waar je vaak gemzen kunt zien. Vanwege de grillige bergtoppen wordt de Gosaukamm ook wel de Salzburger Dolomieten genoemd. Ervaren bergwandelaars kunnen drie bergtoppen beklimmen en zo de tocht met een dag verlengen.

Informatie Huttentocht Gosaukamm, Oostenrijk

dfldfjl;dkjfl;askdjf
Het Rinderfeld, dag 2.

Gebied

De Gosaukamm is een deel van het Dachsteinmassief in de Noordelijke Kalkalpen, een kalkgebergte met gletsjers, steile rotswanden en glooiende almen. Op de route rondom de Gosaukamm loop je door een gevarieerd terrein met bergweides bomvol bloemen, bossen en over karstplateaus met uitzicht op van het Dachsteingebergte.

De tocht

Driedaagse huttentocht, die begint en eindigt in Filzmoos.

Zwaarte van de Runde um den Gosaukamm

Middelzwaar. De dagetappes zijn tussen 4 – 6 uur wandelen met hoogteverschillen tussen 600 en 1000 m en daardoor geschikt voor bergwandelaars met een goed conditie die wel eens willen weten wat nu een huttentocht is.

Moeilijkheidsgraad

Wisselend: gemakkelijke etappes over almweides en brede paden wisselen af met twee korte stukken waar kabels zijn aangebracht.

lfjal;dfja

Beste tijd voor deze huttentoch Gosaukamm

Deze huttentrektocht is van begin juni tot eind september te doen. Wel moet er in juni nog rekening worden gehouden met sneeuwvelden. De tocht is erg populair bij de Oostenrijkers waardoor in het weekend de hutten voller zijn dan doordeweeks.

Van onze reispartner SNP Natuurreizen

Naar de Gosaukamm toe

Auto: De afstand Utrecht – Filzmoos is ongeveer 1000 km.
Vliegen: Alhoewel Salzburg het dichtstbijzijnde vliegveld is, is München makkelijk en goedkoper te bereiken. Vanaf Amsterdam naar München vanaf € 98,- en verder met de trein en bus (twee keer overstappen) naar Filzmoos vanaf € 36,-  (www.oebb.at). Reistijd: 7 uur.
Trein: Van Utrecht via Frankfurt naar Radstadt met 1x overstappen en vervolgens met een directe busverbinding naar Filzmoos vanaf € 92,-. Reistijd: min. 11 uur. Kijk voor meer informatie op www.treinreiswinkel.nl of www.nsinternational.nl.

Navigeren

Het pad is goed aangegeven met rood/witte markeringen en met gele bordjes met daarop de wandeltijden naar de hutten. Daarnaast heb je een goede wandelkaart nodig.

dfjdlkfjldfjla
Zonsondergang bij de Gablonzer Hütte.

Overnachten op deze huttentocht

Het is  handig de hutten om vooraf te reserveren, vooral als je met een groep onderweg bent of als je liever in een echt bed wilt slapen. Een aantal hutten is alleen per telefoon te bereiken, andere juist weer uitsluitend per mail of via een online-formulier. Ook zijn sommige telefoonnummers buiten het seizoen niet bereikbaar. Kijk op de website van de hut hoe je het beste kunt reserveren.

De netspanning in de berghutten is dezelfde als in Nederland, maar het is het slechts sporadisch mogelijk om gebruik te maken van stopcontacten. In de hutten kun je het kraanwater drinken. Ook de bronnen onderweg hebben een hoge kwaliteit drinkwater. Op dag twee is er onderweg nergens drinkwater te krijgen. Zorg dus voor voldoende drinkwater op de hut!

Kamperen is alleen toegestaan met toestemming van de grondeigenaar. De hutten bieden overnachtingen in het winterkwartier, matrassenlager of in kamers met meerdere éénpersoonsbedden. Ook kan er tegen vergoeding worden gedoucht.

In Filzmoos zijn er verschillende overnachtingsmogelijkheden van 4-sterren tot kleine pensionnetjes. Wij hadden zeer goede ervaringen in Pension Gertraud, waar we de twee andere dagen ook aan gratis dagwandelingen deelnamen.

Pension Gertraud
Familie Gappmaier-Schrempf
Filzmoos 99
5532 Filzmoos
T: +43 6453 8208
info@pension-gertraud.at

Hofpürglhütte
5532 Filzmoos
T: +43 6453 8304 of +43 676 3718566

Gablonzer Hütte
4825 Gosau
T: +43 6136 8465
office@gablonzerhuette.at

Stuhlalm
5524 Annaberg-Lungötz
+43 664 206 0067
+43 664 113 1152
ali-quehenberger@gmx.at

Eten, drinken, inkopen doen

In Filzmoos is een grote supermarkt met voldoende keus aan tochtproviand. Op de eerste en laatste dag wandel je voorbij aan almhutten waar je eenvoudige gerechten kunt krijgen. In de berghutten is er voldoende keuze aan warme maaltijden.

fdfl;djfljfl;j
Brettljause.

Handige sites en adressen

Gidsenbureau
Filzmoos Aktiv
5532 Filzmoos
T: +43 664 171 8483
E: info@filzmoos-aktiv.at

Tourismusverband Filzmoos
Filzmoos 84
5532 Filzmoos
T: +43 6453 8235
info@filzmoos.at

Ferienregion Dachstein Salzkammergut
Kirchengasse 4
4822 Bad Goisern am Hallstättersee
T: +43 6135 8329
info@dachstein-salzkammergut.at

Oostenrijks Toeristenbureau
00800-400 200 00
vakantie@austria.info

Weerbericht in Oostenrijk

Alpenweerbericht Oostenrijk:  0900 91 156680

Bergredding Oostenrijk: 140

Algemeen alarmnummer: 112

Routebeschrijving van dag tot dag

Dag 1: Filzmoos naar de Hofpürglhütte (1703 m)
Wandelduur: 10 km, 910 meter stijgen, 420 meter dalen, ca 6 uur

De route begint in het dal en gaat door het bos en later over almweides van de Sulzenalmen en Sulzenschneid naar het almgebied Rinderfeld, waar eeuwenoude, door de wind bizar gevormde Alpendennen staan. Vanaf hier gaat het richting de Bischofsmütze verder tot aan de Hofpürglhütte, die direct onder deze indrukwekkende berg ligt.

ldfjal;dkfjal;sdfjlkasdjf
Dag 1 voert de route over de almweides van de Sulzenscheid.

Dag 2: Hofpürglhütte – Gablonzer Hütte (1550 m), ca 5 uur 
Wandelduur: 10km, 700 meter stijgen, 500 meter dalen, ca 5 uur 
Alternatief (Gosausee en met de lift omhoog) 10 km, 350 meter stijgen, 750 meter dalen, ca. 4,5 uur.

Na een half uur wordt de alpiene vegetatie verlaten en gaat het naar de Steiglpass (2105 m), waar op een kort stuk staalkabels zijn aangebracht. Deze pas is het hoogste punt van de tocht en biedt een schitterend uitzicht over de Bischofsmütze en de tot nu toe afgelegde route. Hierna gaat het door een karstlandschap gestaag naar beneden richting Gosau. Het laatste stuk stijgt het pad weer en gaat door loofbossen naar de Gablonzer Hütte. Tip: In 20 minuten afdalen naar de Gosausee en dan met de gondel omhoog.

dl;fkjdfklajsdl;fjadklf
Op weg naar de Gablonzerhütte.

Dag 3: Gablonzer Hütte – Filzmoos (1050 m)
Wandelduur: 12 km, 600 meter stijgen, 850 meter dalen, ca 5 uur

Aan de zuidkant van de Gosaukamm wandelt men eerst over smalle paadjes naar de Stuhlalm en vervolgens over bredere paden door almweides naar het Stuhlloch (kort stuk met staalkabels maar met goede treden) en over almweides met talrijke alpenbloemen langs de Sulzkaralm en Aualm terug naar Filzmoos.

Extra: Ervaren bergwandelaars kunnen vanaf het Törleck over een smal pad naar de Große Donnerkogel en via een smalle richel met staalkabels (T3/T4) verder naar de Strichkogel. Vanaf beide bergtoppen heb je misschien wel het mooiste uitzicht over de Gosaukamm en de Dachstein met z´n gletsjers. Het smalle pad gaat verder door het kruiphout naar de Stuhlalm. (650 m meer stijden en dalen, reken op 2,5 uur extra). Op de Stuhlalm kan ook worden overnacht waardoor men de tocht een dag kan verlengen.

dkfjdl;kfjlakdfjl;ak
Aualm.

Gidsen en kaarten

Kaarten
* Kompass Wanderkarte 031 der Dachstein  1/25.000 € 9,99
* Alpenvereinskarte Nr. 14 Dachstein 1/25.000 € 11,75

Gids
* Kompass Wanderführer Dachstein – Ausseerland WF 5628  € 14,95

Gerelateerd

Delen

Waardering
65833
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

8 reacties op “Huttentocht Rund um den Gosaukamm, Oostenrijk

 1. Wij liepen deze prachtige tocht in Juli 2019. Belangrijkste tip: de hutten accepteren alleen cash!. Wij moesten bij de Gosausee naar beneden om te pinnen 🙁
  Ook een tip indien je wat rustig aan wilt beginnen: je kunt aan het begin de wandelbus naar Rettensteinhutte pakken, dat scheelt een uur bergop.
  De beschreven wandeltijden klopten heel aardig voor ons (5 volwassenen) maar dan wel exclusief rustpauzes.
  De passages met staalkabels vonden wij niet eng of moeilijk. Pas wel goed op bij de gedeeltelijk verroeste staalkabelsecties: Ik heb mijn hand lelijk opgehaald aan de gesprongen staaldraadjes, en een ervaren Oostenrijker overkwam precies hetzelfde kort daarvoor. De tocht was het echter absoluut waard!

 2. De 2 hutten gingen dit jaar eerder open dan de meeste andere. Het pinksterweekend deed ik een poging om deze route te lopen. (7-6-2019). De beschreven route kon ik vanwege de dikke sneeuwlaag en omgevallen bomen niet volgen. Het was prachtig weer, dus wat omlopen en uitproberen mocht de pret niet drukken.

  Op de eerste dag, was de beschreven route naar Hofpürglhütte volgens de VVV in Filzmoos nog onbegaanbaar. de dame van de VVV keek me met grote ogen aan toen ik vertelde dat ik daar gereserveerd had en ging voor me bellen over een begaanbare route. ze adviseerde wel stokken, die heb ik gehuurd bij Stefan sport in het dorp.
  de directe route van 1,5 uur ‘wastl lachner steig’ waarvan zeker het laatste half uur door de sneeuw was wel begaanbaar. waarbij stokken en mini crampons wel fijn waren. grappig, in korte broek en shirt aankomen bij een hut die aan alle kanten dik in de sneeuw ligt.

  Bij de hut werd als snel duidelijk dat de route niet verder te volgen was. dus de volgende dag naar beneden, stukje met de auto.
  vanaf parking Promberg zou de route weer begaanbaar zijn. ik probeerde het anders en merkte dat sommige hutten wel al overdag open zijn: Mahdalm.
  Omhoog vanaf Gosausee naar Gablonzerhutte veel omgevallen bomen en ook veel sneeuw, maar nu horizontaal, dus geen stokken of mini crampons gebruikt

  laatste dag van Gablonzerhutte naar parking Promberg gelopen. Prachtig. Hut Stuhlalm en Theodore komer beide (overdag) open.

  ik ga zeker een keer terug om de route in z’n geheel te lopen.

 3. Met een groepje van 5 mannen de bescheven route gelopen van 28 tm 30 juni 2019. Er lag nog wel wat sneeuw maar de Steigllpas was toegankelijk en goed te bewandelen. De Hoffpürglhutte was zeer gezellig en dat zeker door de warme ontvangst, het enthousiasme en de humor van de huttewaardin. Prachtige vergezichten en goed aangegeven bewegwijzering. Uiteraard wel een kaart nodig. De ontvangst in de Gablonzerhutte was niet warm en hartelijk. Er was grote verwarring in de bediening. 2 van de 5 menus kwamen 20 minuten eerder dan de rest. Er was continu verwarring over alles waarbij men niet zich verontschuldigde of een klantvriendelijk stand punt innam. Ze herkenden zelfs de NBV pas niet en accepteerde het niet al Alpen Verein pas totdat een andere collega maar voetschorrend instemde.
  De toch is redelijk zwaar. We hebben met 34 graden ongeveer 8 uur per dag gelopen.
  De tocht was een groot succes. Ik raad hem iedereen aan.

 4. Deze route gelopen op 14, 15 en 16 juni 2019. Er lag nog veel sneeuw en op de paden waren veel tekenen van onstuimig weer aanwezig. Omgevallen bomen, rotsblokken en weggeslagen stukken pad.

  De Steiglpass was door de sneeuw niet open. Route aangepast door van de Hofpürglhütte naar de Gablonzer Hütte te lopen via de oostkant van de Gosaukamm en de volgende dag weer min of meer dezelfde route terug. Tip is om vooraf de website van het VVV van Filzmoos te bekijken of om ze even te bellen om te informeren naar de actuele condities.

  Verder heel mooie omgeving en aan te raden voor iedereen die een huttentocht wil proberen. Voor mij was het de eerste keer en hele mooie ervaring!

  1. Hi Hindrik!

   Wij gaan as ma-wo deze tocht doen. Heb je een kaart nodig voor deze tocht of is het goed te doen op de bordjes?

   Thanks, Anouk!

   1. Beste Anouk,

    Vanzelfspekend heb je een goede wandelkaart nodig om deze tocht te lopen. Deze tocht raden we alleen aan voor ervaren bergwandelaars, die niet terugschrikken van steile passages die met kabels zijn gezekerd.

 5. Wij (mijn vrouw, mijn dochters van 15 en 18 en mezelf) hebben van 17 tot 20 juli 2018 een huttentocht gedaan die gebaseerd was op de bovenstaande 3-daagse maar hebben er een extra dag aan toegevoegd. De verwijzingen (nummers) naar de gevolgde paden komen vanop de wandelkaart die verkrijgbaar is in de toeristische dienst van Filzmoos. De nummers staan ook vermeld op de wegwijzers onderweg.
  Dag 1 : vanuit Folzmoos naar Dachsteinsudwandhütte. Mooie tocht om in te lopen, voornamelijk stijgen met een steil stukje helemaal op het einde. Ideale tocht om in te lopen. Wij volgden 38C-39B naar Bachalm op 3 uur (waar je kunt eten en drinken, dinsdag gesloten, maar weter kun je tappen aan een kraantje aan de zijkant van de hut). Aan deze stop kun je marmotten zien !. We zijn verder gewandeld via 671 naar de Dahsteinsudwandhütte. We zijn om 9h30 vertrokken en waren om 15h15 in de hut.
  Dag 2 : Dachsteinsudwandhütte naar Hofpurglhütte via Tor, Sulzenscheid en Rinderfeld (617) en verder over 601 naar Hofpurglhütte. De passage over Tor is steil en ziet er vanuit de Dachsteinsudwandhütte moeilijk en dramatisch uit, maar is zeer goed te doen. De tocht is zeer mooi maar is meestal niet echt gewoon wandelen over weidepaadjes. De ganse dag gaat het op en neer. Onze ervaring is dat de aangeduide wandeltijd op de wegwijzers (5 uur) niet te doen is. Wij deden dit gedeelte (incl. pauzes en middagstop) tussen 9h en 16h50. De tocht is echter verbazend mooi met zeer veel variatie in de omgeving. Opgelet : gedurende de ganse tocht kom je geen andere hutten tegen, zelfs geen enkel punt waar je water kunt bijvullen !
  Dag 3 : identiek aan dag 2 in bovenstaande beschrijving (Hofpürglhütte naar Gablonzerhütte). Ook hier vonden wij de aangegeven tijdsaanduiding (4 uur) onmogelijk. We zijn vertrokken om 9h en waren om 15h50 aan de Gablonzerhütte. Deze tocht vraagt wel wat klauterwerk (niet klimmen) dat niet direcht wandelen kan genoemd worden. Je moet de ganse dag kijken waar je je voeten plaatst. Ook hier kom je gedurende de ganse tocht geen andere hutten tegen en geen enkel punt waar je water kunt bijvullen !
  Dag 4 : identiek aan dag 3 in de bovenstaande beschrijving (Gablonzerhütte – Filzmoos). Deze tocht is een stuk meer ‘wandelen’ (met 1 erg steil stuk met kabels) en ideaal voor de laatste dag. Tijdens deze tocht zijn er verschillende hutten waar je kunt enten en drinken. Wij vetrokken om 9h en waren om 16h45 terug in Filzmoos (na twee ‘terrasjes’ aan hutten en waarbij we van Aualm naar Filzmoos nog het pad via 32B en 30D hebben gevolgd).

  Conclusie : een zeer mooie tocht met zeer veel variatie. De steile stukken op dag 2 en 4 (met kabels) zijn best te doen, maar je mag geen hoogtevrees hebben. In elk geval denken wij dat je deze tocht best in deze richting doet, zodat je deze steile stukken kunt klimmen en niet hoeft af te dalen. Qua zwaarte : deze tocht is op dag 2 en 3 best pittig (en dan was het bij ons nog niet echt warm, tussen 18 en 23 graden). Wij zouden het catalogeren als gemiddeld maar nijgend naar lastig. Wij hebben er in elk geval heel hard van genoten !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *