Fietsroute Wimereux – Trier, van Frankrijk naar Luxemburg

In Noord-Frankrijk is vroeger heel wat ­afgeknokt. Nu kun je er fietsen langs oude vestingstadjes en weerkerken, nagestaard door koeien en kruisbeelden. En smullen van verse frieten en gerookte knoflook.

Het fietsgebied
Tussen de Kanaalkust en de Moezel ligt een afwisselend cultuurlandschap voor een prachtige fietstocht. De Groene Valleien fietsroute begint bij de stranden en krijtrotsen van de Côte d’Opale. Landinwaarts ligt het heuvelland van de Boulonnais en de Sept Vallées. Vlakker is de streek rond Arras, die sterk aan Vlaanderen doet denken. Dan volgt het historische Henegouwen, dat zowel in Frankrijk als België ligt. Hier kun je in een dag fietsen van de kale Scheldevallei via een glooiend landschap met heggen en houtwallen naar de uitlopers van de Ardennen. Van de Ardennen tot de Argonne zijn veel weerkerken, versterkte boerderijen en kasteeltjes te zien. Door de heuvels van Frans- en Belgisch Lotharingen loopt de fietsroute verder naar Luxemburg. Tenslotte verschijnen de wijnhellingen langs de Moezel.

Gemaakte fietstocht
Fietstrektocht van in totaal 650 km. De fietstocht is afwisselend: je fietst door open velden, dichte bossen, heuvel op heuvel af of vlak langs een rivier of kanaal. Ook passeer je tijdens de fietstocht veel karakteristieke plaatsjes die een onmiskenbaar Franse relaxtheid uitstralen.

Zwaarte/moeilijkheidsgraad van de fietstocht
De fietsroute volgt rustige asfaltwegen, af en toe een jaagpad of bosweg. De fietstocht begint op zeeniveau. Wie van west naar oost fietst, komt de eerste dagen niet hoger dan 150 meter. Pas na300 km wordt het merkbaar heuvelachtiger in de uitlopers van de Ardennen. De totale stijging van de hele fietsroute bedraagt circa5500 meter. Een bergverzet is daarom prettig, al duren klimmetjes nooit lang. Fietsen is hier zwaarder dan in Nederland, maar met een normale gezonde conditie zijn de Ardennen goed te doen.

Wat is het beste fietsseizoen?
De grootste kans op goed fietsweer is tussen april en oktober. In het oosten zijn de zomermaanden iets warmer en de wintermaanden iets kouder dan in het westen. Het klimaat in Noord-Frankrijk is wat milder dan in de hoger gelegen Belgische Ardennen.

Download voor meer informatie over de fietstocht de PDF-bestanden onderaan deze pagina.

 

Van onze reispartner SNP Natuurreizen

Downloads


Gerelateerd

Delen

Waardering
2670
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *