Fietsen in Turkije is leuk!

Wanneer het vliegtuig op Ataturk airport land voelt het een beetje als thuiskomen. Onze thuishaven, daar waar de fietsen staan. Begin en vertrek van nieuwe avonturen. Het kloppend hart van Istanbul laat culturen samenkomen en samensmelten. Onze harten kloppen ook wat sneller wanneer we de fietsen zien, gerepareerd en weer klaar voor de komende duizenden kilometers. We hebben er zin in!

 

Turken en thee

De eerste dagen hebben we het zwaar. Regen en kou striemen in onze gezichten, de bergen zijn met 15% loeisteil en de spieren niet meer gewend aan het dagelijkse ritme van zoevende banden. Heel eerlijk, het plezier komt nog niet zo op gang. Gelukkig verdwijnt dat gevoel als sneeuw voor de zon bij de entree van een Turks theehuis. Achter de deur gaat er letterlijk een andere wereld schuil. Mannen domineren de ruimte waarbij  openheid, warmte en vriendelijkheid ons als een warme deken omhullen. Handen worden geschud, de kachel nog wat opgestookt en in no time staan er twee veel te sterke kopjes thee voor ons klaar. Wanneer we willen betalen vloeit de warmte van de Turken voort in het betalen van onze thee wat standaard door de eerste bieder wordt gedaan in ruil voor een glimlach en een hand van ons.

Hartverwarmend

De Turken zijn met recht een ander volk. Zoveel gastvrijheid hebben wij de afgelopen drie jaar nog niet meegemaakt. Deuren worden geopend voor een koude fietser op zoek naar warmte. Mensen nodigen je uit voor de thee en voor je het weet zit je uitgebreid te genieten van een smakelijke maaltijd. De mensen doen er werkelijk alles aan om een glimlach op je gezicht te toveren. Het maakt het reizen met zeer koude nachten een stuk leuker en makkelijker.

Opvallend

Fietsen in Turkije is leuk! Het afwisselende landschap is adembenemend mooi. Hoge bergen wisselen zich af met fietsen over hoogvlaktes omringd door steile toppen zoals Hassan Dagi met 3.268 meter hoogte en de Erciyes Dagi met een hoogte van 3.917 meter. Stap bij de Ihlara vallei even van de fiets voor een dagtocht door de kloof, om vervolgens dwars door het turfstenen gebergte van Cappadocië te fietsen. Een trekpleister voor vele toeristen, waar het met recht genieten is! Ga je off the beaten track dan kom je werkelijk geen toerist meer tegen, drink je alleen maar thee en zie je het authentieke Turkije, waar de gastvrijheid hoog in het vaandel staat. Hou wel rekening met behoorlijk steile bergen. Een voordeel; je gaat er altijd weer vanaf!

 De route die we tot nog toe in Turkije gefietst hebben:

Istanbul, Yalova, Iznik, Yenisehir, Bilecik, Mihalgazi, Nallihan, Beypazar, Polatli, Tuz Golu, Cihanbeyli, Eskil, Aksaray, Selime, Ihlara, Derminkuyu, Guzeloz, Urgup, Goreme, Devele, Tufanbeyli, Sariz, Elbistan, Nurhak, Golbasi. Het volgende gebergte zal de Nemrut Dagi zijn om via Diyarbakir naar Iraq te gaan.

 

Van onze reispartner SNP Natuurreizen

 

 

 

 

 

 

 

 

Gerelateerd

Delen

Waardering
56026
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *